1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házikerti kézikönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 455 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-647-4
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákat, illusztrációkat, fotókat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Akinek házikertje van, annak vágyai szinte kielégíthetetlenek. Szeretne a labdázó gyerekeknek éppen úgy elegendő helyet, mint a kora tavasztól késő őszig nyúló virágoknak, valamint a veteményesnek és a gyümölcsfáknak, sőt még a szőlőnek is. A saját kertben szerzett tapasztalatok alapján készült ez a kézikönyv. Külön-külön fejezet szól a kert kialakításáról, az egyes növénycsoportok elhelyezéséről, gondozásáról, a házi tárolásról, befőzésről és egyéb tartósítási eljárásokról és az ízletes bor készítéséről.

Tartalom

Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról (Válas Györgyné)16
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldésgfélék és gyümölcsök választékát16
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát18
Táblázatok kerti növényeink tápanyagtartalmáról20
Befőzés (Válas Györgyné)28
Lekvár és dzsem készítése30
Befőttek készítése30
Vitaminkímélő "befőzés"31
Befőzés cukor nélkül33
Főzelékfélék befőzése34
Gyorsfagyasztás35
Tárolás a házban és a ház körül (Dobray Endréné)38
Veremben39
Prizmában39
Pincében39
Teraszon40
Így tároljuk a zöldségféléket41
A gyökérzöldségek tárolása42
A káposztafélék tárolása42
A burgonya tárolása43
A hagymafélék tárolása43
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt44
A téli alma tárolása44
A téli körte tárolása45
A szőlő tárolása45
Az aszalás régi módszerei47
Így aszaljuk a gyümölcsöt47
Aszalás a napon47
Aszalás tűzhelyen47
Az aszalás menete49
A szilva aszalása49
Az alma aszalása49
A körte aszalása50
A kajszi aszalása50
Az őszibarack aszalása50
Italok házi készítése51
Így készül a gyümölcslé51
Tükrös gyümölcslevek készítése52
Rostos gyümölcslevek készítése54
Így készül a gyümölcsszörp55
Így készül a mustszörp (Eperjesi Imre)56
Így készül a virágszörp (Botta Dénes)56
Házi savanyítás (Dobray Endréné)57
Az uborka savanyítása57
Kovászos uborka57
Téli sós-vizes uborka57
Ecetes uborka58
A paprika savanyítása58
A káposzta savanyítása59
Ismerjük meg kertünk környezetét (Seléndy Szabolcs)62
Legyen szép és egyben hasznos is66
Hová a haszonnövényeket?68
Milyen dísznövényeket és hová?70
Hová a zöld gyepszőnyeget?72
Csak röviden a dísznövények igényeiről74
Táblázatok dísznövényeinkről (Tóthné Rachler Emőke)77
Virágágyba ültethető egynyáriak78
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli79
Virágágyba ültethető évelők80
Balkonládába ültethető évelők82
Burkolathézag-kitöltő növények83
Kertiút-szegélyező növények84
Gyeppótló növények85
Virágos gyepbe ültethető növények86
Sövénypótló évelők és egynyáriak87
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék88
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék90
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak91
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék92
Rézsűk beültetésére alkalmas növények93
Vízi (víz közeli) növények94
Víz közeli növények95
Sziklakerti növények96
Örökzöld díszfák100
Örökzöld díszfák, díszcserjék101
Milyen építményeket és hová?102
A veteményes helye a házikertben (Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet)110
A veteményes talajmunkái113
A talaj forgatásáról113
A magágy talajának előkészítése114
Talaj-előkészítés ültetéshez115
A kapálásról115
A tápanyagok utánpótlásának módjai119
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen121
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására123
Adagolási terv124
Az alaptrágya műtrágyarésze124
Fejtrágyamennyiségek126
Fejtrágyázási időpontok126
Komposzttrágyázás127
Levéltrágyázás128
Zöldtrágyázás129
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett130
Vetésforgó, vetésváltás130
Egy évben többszöri betakarítás130
Köztes termesztés131
Több növény többet terem132
A zöldségmagvak vetése133
A magfogásról133
A mag előkészítése134
A vetés helye135
A vetés módja136
A vetés ideje139
A vetés ápolása139
Palánta házi módszerrel141
Palántanevelés141
Palántázás143
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül146
Az öntözés nélkül termeszthető zöldségfajok megválasztása146
Öntözés nélkül termeszthető fajták146
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése146
Víztakarékos művelés148
Öntözéses termesztés szabad földön151
Az öntözés rendeltetése többféle151
Az öntözés módjai152
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása153
A hajtatás egyszerű módszerei155
Fűtetlen fólia sátrak, fólia házak155
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása157
Vészfűtés a hideghajtatásban158
Növényház hálóból és fóliából159
A váz nélküli fólia használata161
Hajtathatunk mindenütt, ahol van meleg és fény161
A hajtatótér többszörös hasznosítása161
A természetes csapadék hasznosítása a hajtatásban162
A növények életfeltételei a hajtatásban164
Hajtatható zöldségfajták166
Áttelelő és évelő zöldségek167
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek168
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek170
Articsóka170
Bámia (okra)170
Bimbóskel170
Brokkoli171
Cikória171
Cukkini171
Edívia171
Feketegyökér171
Halványító zeller171
Kárdi172
Kerti laboda172
Kínai kel172
Kötözősaláta172
Laskatök (Istengyalulta tök)172
Leveles kel173
Levélpetrezselyem173
Lóbab173
Mángold173
Metélőhagyma174
Metélősaláta174
Mezei saláta (madársaláta, galambbegy)174
Pasztinák174
Patisszon (csillagtök)174
Pitypang174
Póréhagyma174
Porcsin175
Rebarbara175
Salátahagyma (sódarhagyma)175
Téli sarjadékhagyma175
Tépősaláta175
Tojásgyümölcs (padlizsán)175
Új-zélandi spenót176
Zöldspárga176
Zsázsa176
És még más zöldségkülönlegességek176
Díszítő zöldségfélék177
Táblázatok a veteményes növényeiről178
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez178
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője180
Helyük a kertben, a ház körül (Galambosi Bertalan)182
Csoportosításuk termesztési igényük szerint186
Kerti fűszernövények188
Angelika190
Ánizs191
Bazsalikom191
Borágó vagy uborkafű191
Borsfű192
Citromfű192
Édeskömény192
Fehér üröm193
Izsóp193
Kapor193
Koriander194
Lestyán194
Majoranna194
Rebarbara195
Rozmaring195
Sáfrányos szeklice195
Szagos müge196
Szurokfű196
Tárkony196
Turbolya196
Vízitorma197
Zsázsa197
A házipatika gyógynövényei198
Bodza198
Borsosmenta198
Csipkebogyó200
Hársfa200
Kamilla201
Kakukkfű202
Levendula202
Orvosi zsálya203
A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai (Timon Béla)206
Különbségek fényigény szerint211
Hőmérsékletigény a téli fagytűrés és a tavaszi fagyérzékenység tükrében211
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye is vizsgálandó213
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok szerepe214
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztásának összefüggései217
A gyümölcsfajok különböző technológiai igényei224
Az egymás közötti társíthatóság225
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei230
A gyümölcsös kialakítása a házikertben235
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem235
A gyümölcsfák helye236
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert többi növényeivel239
Koronaformák240
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona jellemzői240
Az ágcsoportos, kombinált korona jellemzői240
A vázakorona vagy a katlankorona jellemzői241
A ferdekarú sövény vagy palmetta jellemzői241
Az Y (ipszilon) korona jellemzői242
A karcsú orsó jellemzői242
A választék legyen bőséges243
Szamócafajták243
Télialma-fajták243
Nyári- és őszialma-fajták244
Körtefajták245
Birsfajták247
Cseresznyefajták247
Meggyfajták248
Szilvafajták249
Fehér húsú őszibarackfajták250
Befőzésre való őszibarackfajták250
Sárga húsú őszibarackfajták251
Nektarin (csupasz) őszibarackfajták251
Kajszifajták252
Málna- szedermálna- és szederfajták252
Ribiszkefajták253
Köszmétefajták253
Héjas gyümölcsűek fajtái254
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok255
Áfonya255
Berkenye255
Eperfa255
Füge256
Josta (riszméte)257
Kivi257
Naspolya258
Som258
A telepítésről259
A kert előkészítése telepítésre259
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás259
A talaj tápanyaggal való feltöltése260
A talaj előkészítése261
A gyümölcsfák helyének kitűzése262
A gyümölcsfa ültetése262
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése264
A szamóca telepítése265
Támrendszerek265
A sövény támrendszere266
A karcsú orsó támrendszere266
A málna támrendszere266
A köszméte támrendszere267
A szeder támrendszere267
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása268
A természetes gömbkorona nevelése268
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése268
A vázakorona nevelése272
A palmetta sövény nevelése275
Az Y(ipszilon) sövény nevelése277
A karcsú orsó nevelése277
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése281
Tennivalók a gyümölcsösben282
A metszés282
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye284
Az őszibarack metszése284
A meggy metszése285
A birs metszése285
A mogyoró metszése285
A bogyósok metszése286
Az ifjítás287
Az átoltás288
A szamóca gondozása289
A talajművelés289
A trágyázás290
Néhány szó az öntözésről291
És az egyszerűsített növényvédelemről291
Védekezés lombhulláskor292
Védekezés a tél végén293
Védekezés rügyfakadáskor293
Védekezés virágzás előtt294
Nyári védekezések294
Táblázatok a károsítók elleni védekezésről (Seprős Imre)294
Az alma védelme295
A körte és a birs védelme296
A cseresznye és a meggy védelme296
A szilva védelme297
A kajszi védelme297
Az őszibarack védelme298
A málna védelme299
A ribiszke és a köszméte védelme299
A szamóca védelme300
A szőlő helye a házikertben (Zilai János)302
A szőlőnövény és környezeti igénye304
A szőlőtőke részei305
A klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) elsődlegessége307
A talaj hatása308
A szőlő élő környezetének szerepe309
A szőlőfajták választéka is bőséges310
A szőlőfajták értékei310
A beérés310
A termőképesség310
A termés minősége312
Az intenzív tőkeformákra való alkalmasság313
A viszonylagos fagyellenállóság313
Fajták a házikertben314
Borszőlőfajták314
Csemegeszőlő-fajták316
A telepítés tudnivalói319
A talaj előkészítése319
A tenyészterület meghatározása320
Az ültetés módja320
A támberendezés készítése323
A fiatal szőlő gondozása324
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai326
A tőkeforma megválasztása326
Alakító metszés326
Lugasok kialakítása329
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás337
A zöldoltás337
A fásoltás340
A bujtás341
A döntés342
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal343
Idős kordonkarok megifjítása343
A termő szőlő munkái tavasztól őszig344
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés344
Biológiai alapelvek344
A termőre metszés módjai345
A metszés kivitelezése350
A zöldmunkák kiegészítik a metszést351
Talajművelés - talajvédelem353
Hagyományos szőlők talajmunkái354
Intenzív szőlők talajmunkái354
Talajvédelem355
A tápanyag-visszapótlás változatai355
A tápanyagszükséglet megállapítása355
Trágyázás356
Növényvédelemről nagyon röviden358
A vírusok elleni védelem358
A baktériumos betegség elleni védelem359
A gombás betegségek elleni védelem359
Az állati kártevők elleni védelem360
A gyomok elleni vegyszeres védelem360
A szőlő nem tartozik a feltétlenül öntözést igénylő növények közé361
Az öntözés célja362
A szőlő vízgazdálkodása362
Öntözési idő362
Az öntözés gyakorisága362
Öntözési norma363
Öntözési módok363
Az öntözés hatása364
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete365
A borszőlő szürete365
Az étkezési szőlő szürete366
A szőlőgyümölcs téli eltartása366
Szőlőtermés és borminőség (Eperjesi Imre)370
Szüreteljünk371
A szüreti idő megválasztásának szempontjai371
Borászati felkészülkés a szüretre373
A szüret374
A fehér bor készítése375
A zúzás és a bogyózás375
A cefre kezelése375
A színmust elválasztása377
A sajtolás377
A must ülepítése378
Mustfokolás379
A must javítása381
A must fajélesztős beoltása382
Az erjedés irányítása384
Az erjedési hőmérséklet szabályozása384
A szén-dioxid és elvezetése385
Utóerjesztés kotyogóval386
Továbberjesztés387
Újraerjesztés388
Illatos fehér borok (bukéborok) készítése388
Borkészítés túlérett szőlőből389
Borkészítés penészes szőlőből390
A vörös, a siller- és a rozébor készítése391
Így készül a vörös bor391
A sillerbor készítése393
A rozébor készítése393
A törkölybor vagy csiger készítése394
Az újbor kezelése és javítása395
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bér érése395
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés397
Az 1. fejtés397
A 2. és a 3. fejtés401
A kénezés kedvező a bor fejlődésére401
A nehezen tisztuló borokat derítsük402
Derítés után némelykor ajánlatos a szűrés405
A bor javítása házasítással406
A savtartalom szabályozása408
Savcsökkentés408
Savnövelés409
A szín és az íz javítása409
Édes borok készítése utólagos édesítéssel411
A must tartosítása412
A bor tárolása és érése413
A fahordók állandó karbantartást igényelnek414
Új hordók előkészítése414
Üres hordók gondozása415
Hibás hordók rendbehozatala416
Kis mennyiségű bor tárolására valók az üvegballonok, üvegedények416
Indokolt az óvatosság a műanyag edények használatakor417
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük418
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák418
Virágosodás418
Ecetesedés419
Tejsavas erjedés419
Barnatörés419
Nyúlósodás419
Kén-hidrogénszag419
Egéríz419
Keseredés419
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések420
Borok gyümölcsből421
Meggybor készítése422
Ribiszkebor készítése423
Almabor készítése423
A pálinkafőzés alapanyagairól425
A gyümölcs cefrézése425
Erjesztett szőlőtörköly készítése426
A borseprő is felhasználható426
A bor és a gasztronómia427
Kertbarátnaptár (Botta Dénes)430
Más hasznos tudnivalók441
Komposztkészítés441
A szélerősség megkülönböztetése442
A talajok hasznos vízkészletének becslése443
A természet hőmérői443
A természet órája444
Élőlények haladási sebessége445
Élőlények élettartama445
Befejezésül valamit a biológiai kertművelésről (Seléndy Szabolcs és Zatykó Lajos)446
Növénynevek mutatója453
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Házikerti kézikönyv Házikerti kézikönyv Házikerti kézikönyv Házikerti kézikönyv
Állapot:
2.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba