Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról (Válas Györgyné) | 16 |
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldésgfélék és gyümölcsök választékát | 16 |
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát | 18 |
Táblázatok kerti növényeink tápanyagtartalmáról | 20 |
Befőzés (Válas Györgyné) | 28 |
Lekvár és dzsem készítése | 30 |
Befőttek készítése | 30 |
Vitaminkímélő "befőzés" | 31 |
Befőzés cukor nélkül | 33 |
Főzelékfélék befőzése | 34 |
Gyorsfagyasztás | 35 |
Tárolás a házban és a ház körül (Dobray Endréné) | 38 |
Veremben | 39 |
Prizmában | 39 |
Pincében | 39 |
Teraszon | 40 |
Így tároljuk a zöldségféléket | 41 |
A gyökérzöldségek tárolása | 42 |
A káposztafélék tárolása | 42 |
A burgonya tárolása | 43 |
A hagymafélék tárolása | 43 |
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt | 44 |
A téli alma tárolása | 44 |
A téli körte tárolása | 45 |
A szőlő tárolása | 45 |
Az aszalás régi módszerei | 47 |
Így aszaljuk a gyümölcsöt | 47 |
Aszalás a napon | 47 |
Aszalás tűzhelyen | 47 |
Az aszalás menete | 49 |
A szilva aszalása | 49 |
Az alma aszalása | 49 |
A körte aszalása | 50 |
A kajszi aszalása | 50 |
Az őszibarack aszalása | 50 |
Italok házi készítése | 51 |
Így készül a gyümölcslé | 51 |
Tükrös gyümölcslevek készítése | 52 |
Rostos gyümölcslevek készítése | 54 |
Így készül a gyümölcsszörp | 55 |
Így készül a mustszörp (Eperjesi Imre) | 56 |
Így készül a virágszörp (Botta Dénes) | 56 |
Házi savanyítás (Dobray Endréné) | 57 |
Az uborka savanyítása | 57 |
Kovászos uborka | 57 |
Téli sós-vizes uborka | 57 |
Ecetes uborka | 58 |
A paprika savanyítása | 58 |
A káposzta savanyítása | 59 |
Ismerjük meg kertünk környezetét (Seléndy Szabolcs) | 62 |
Legyen szép és egyben hasznos is | 66 |
Hová a haszonnövényeket? | 68 |
Milyen dísznövényeket és hová? | 70 |
Hová a zöld gyepszőnyeget? | 72 |
Csak röviden a dísznövények igényeiről | 74 |
Táblázatok dísznövényeinkről (Tóthné Rachler Emőke) | 77 |
Virágágyba ültethető egynyáriak | 78 |
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli | 79 |
Virágágyba ültethető évelők | 80 |
Balkonládába ültethető évelők | 82 |
Burkolathézag-kitöltő növények | 83 |
Kertiút-szegélyező növények | 84 |
Gyeppótló növények | 85 |
Virágos gyepbe ültethető növények | 86 |
Sövénypótló évelők és egynyáriak | 87 |
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék | 88 |
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék | 90 |
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak | 91 |
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék | 92 |
Rézsűk beültetésére alkalmas növények | 93 |
Vízi (víz közeli) növények | 94 |
Víz közeli növények | 95 |
Sziklakerti növények | 96 |
Örökzöld díszfák | 100 |
Örökzöld díszfák, díszcserjék | 101 |
Milyen építményeket és hová? | 102 |
A veteményes helye a házikertben (Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet) | 110 |
A veteményes talajmunkái | 113 |
A talaj forgatásáról | 113 |
A magágy talajának előkészítése | 114 |
Talaj-előkészítés ültetéshez | 115 |
A kapálásról | 115 |
A tápanyagok utánpótlásának módjai | 119 |
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen | 121 |
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására | 123 |
Adagolási terv | 124 |
Az alaptrágya műtrágyarésze | 124 |
Fejtrágyamennyiségek | 126 |
Fejtrágyázási időpontok | 126 |
Komposzttrágyázás | 127 |
Levéltrágyázás | 128 |
Zöldtrágyázás | 129 |
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett | 130 |
Vetésforgó, vetésváltás | 130 |
Egy évben többszöri betakarítás | 130 |
Köztes termesztés | 131 |
Több növény többet terem | 132 |
A zöldségmagvak vetése | 133 |
A magfogásról | 133 |
A mag előkészítése | 134 |
A vetés helye | 135 |
A vetés módja | 136 |
A vetés ideje | 139 |
A vetés ápolása | 139 |
Palánta házi módszerrel | 141 |
Palántanevelés | 141 |
Palántázás | 143 |
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül | 146 |
Az öntözés nélkül termeszthető zöldségfajok megválasztása | 146 |
Öntözés nélkül termeszthető fajták | 146 |
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése | 146 |
Víztakarékos művelés | 148 |
Öntözéses termesztés szabad földön | 151 |
Az öntözés rendeltetése többféle | 151 |
Az öntözés módjai | 152 |
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása | 153 |
A hajtatás egyszerű módszerei | 155 |
Fűtetlen fólia sátrak, fólia házak | 155 |
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása | 157 |
Vészfűtés a hideghajtatásban | 158 |
Növényház hálóból és fóliából | 159 |
A váz nélküli fólia használata | 161 |
Hajtathatunk mindenütt, ahol van meleg és fény | 161 |
A hajtatótér többszörös hasznosítása | 161 |
A természetes csapadék hasznosítása a hajtatásban | 162 |
A növények életfeltételei a hajtatásban | 164 |
Hajtatható zöldségfajták | 166 |
Áttelelő és évelő zöldségek | 167 |
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek | 168 |
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek | 170 |
Articsóka | 170 |
Bámia (okra) | 170 |
Bimbóskel | 170 |
Brokkoli | 171 |
Cikória | 171 |
Cukkini | 171 |
Edívia | 171 |
Feketegyökér | 171 |
Halványító zeller | 171 |
Kárdi | 172 |
Kerti laboda | 172 |
Kínai kel | 172 |
Kötözősaláta | 172 |
Laskatök (Istengyalulta tök) | 172 |
Leveles kel | 173 |
Levélpetrezselyem | 173 |
Lóbab | 173 |
Mángold | 173 |
Metélőhagyma | 174 |
Metélősaláta | 174 |
Mezei saláta (madársaláta, galambbegy) | 174 |
Pasztinák | 174 |
Patisszon (csillagtök) | 174 |
Pitypang | 174 |
Póréhagyma | 174 |
Porcsin | 175 |
Rebarbara | 175 |
Salátahagyma (sódarhagyma) | 175 |
Téli sarjadékhagyma | 175 |
Tépősaláta | 175 |
Tojásgyümölcs (padlizsán) | 175 |
Új-zélandi spenót | 176 |
Zöldspárga | 176 |
Zsázsa | 176 |
És még más zöldségkülönlegességek | 176 |
Díszítő zöldségfélék | 177 |
Táblázatok a veteményes növényeiről | 178 |
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez | 178 |
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője | 180 |
Helyük a kertben, a ház körül (Galambosi Bertalan) | 182 |
Csoportosításuk termesztési igényük szerint | 186 |
Kerti fűszernövények | 188 |
Angelika | 190 |
Ánizs | 191 |
Bazsalikom | 191 |
Borágó vagy uborkafű | 191 |
Borsfű | 192 |
Citromfű | 192 |
Édeskömény | 192 |
Fehér üröm | 193 |
Izsóp | 193 |
Kapor | 193 |
Koriander | 194 |
Lestyán | 194 |
Majoranna | 194 |
Rebarbara | 195 |
Rozmaring | 195 |
Sáfrányos szeklice | 195 |
Szagos müge | 196 |
Szurokfű | 196 |
Tárkony | 196 |
Turbolya | 196 |
Vízitorma | 197 |
Zsázsa | 197 |
A házipatika gyógynövényei | 198 |
Bodza | 198 |
Borsosmenta | 198 |
Csipkebogyó | 200 |
Hársfa | 200 |
Kamilla | 201 |
Kakukkfű | 202 |
Levendula | 202 |
Orvosi zsálya | 203 |
A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai (Timon Béla) | 206 |
Különbségek fényigény szerint | 211 |
Hőmérsékletigény a téli fagytűrés és a tavaszi fagyérzékenység tükrében | 211 |
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye is vizsgálandó | 213 |
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok szerepe | 214 |
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztásának összefüggései | 217 |
A gyümölcsfajok különböző technológiai igényei | 224 |
Az egymás közötti társíthatóság | 225 |
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei | 230 |
A gyümölcsös kialakítása a házikertben | 235 |
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem | 235 |
A gyümölcsfák helye | 236 |
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert többi növényeivel | 239 |
Koronaformák | 240 |
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona jellemzői | 240 |
Az ágcsoportos, kombinált korona jellemzői | 240 |
A vázakorona vagy a katlankorona jellemzői | 241 |
A ferdekarú sövény vagy palmetta jellemzői | 241 |
Az Y (ipszilon) korona jellemzői | 242 |
A karcsú orsó jellemzői | 242 |
A választék legyen bőséges | 243 |
Szamócafajták | 243 |
Télialma-fajták | 243 |
Nyári- és őszialma-fajták | 244 |
Körtefajták | 245 |
Birsfajták | 247 |
Cseresznyefajták | 247 |
Meggyfajták | 248 |
Szilvafajták | 249 |
Fehér húsú őszibarackfajták | 250 |
Befőzésre való őszibarackfajták | 250 |
Sárga húsú őszibarackfajták | 251 |
Nektarin (csupasz) őszibarackfajták | 251 |
Kajszifajták | 252 |
Málna- szedermálna- és szederfajták | 252 |
Ribiszkefajták | 253 |
Köszmétefajták | 253 |
Héjas gyümölcsűek fajtái | 254 |
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok | 255 |
Áfonya | 255 |
Berkenye | 255 |
Eperfa | 255 |
Füge | 256 |
Josta (riszméte) | 257 |
Kivi | 257 |
Naspolya | 258 |
Som | 258 |
A telepítésről | 259 |
A kert előkészítése telepítésre | 259 |
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás | 259 |
A talaj tápanyaggal való feltöltése | 260 |
A talaj előkészítése | 261 |
A gyümölcsfák helyének kitűzése | 262 |
A gyümölcsfa ültetése | 262 |
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése | 264 |
A szamóca telepítése | 265 |
Támrendszerek | 265 |
A sövény támrendszere | 266 |
A karcsú orsó támrendszere | 266 |
A málna támrendszere | 266 |
A köszméte támrendszere | 267 |
A szeder támrendszere | 267 |
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása | 268 |
A természetes gömbkorona nevelése | 268 |
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése | 268 |
A vázakorona nevelése | 272 |
A palmetta sövény nevelése | 275 |
Az Y(ipszilon) sövény nevelése | 277 |
A karcsú orsó nevelése | 277 |
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése | 281 |
Tennivalók a gyümölcsösben | 282 |
A metszés | 282 |
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye | 284 |
Az őszibarack metszése | 284 |
A meggy metszése | 285 |
A birs metszése | 285 |
A mogyoró metszése | 285 |
A bogyósok metszése | 286 |
Az ifjítás | 287 |
Az átoltás | 288 |
A szamóca gondozása | 289 |
A talajművelés | 289 |
A trágyázás | 290 |
Néhány szó az öntözésről | 291 |
És az egyszerűsített növényvédelemről | 291 |
Védekezés lombhulláskor | 292 |
Védekezés a tél végén | 293 |
Védekezés rügyfakadáskor | 293 |
Védekezés virágzás előtt | 294 |
Nyári védekezések | 294 |
Táblázatok a károsítók elleni védekezésről (Seprős Imre) | 294 |
Az alma védelme | 295 |
A körte és a birs védelme | 296 |
A cseresznye és a meggy védelme | 296 |
A szilva védelme | 297 |
A kajszi védelme | 297 |
Az őszibarack védelme | 298 |
A málna védelme | 299 |
A ribiszke és a köszméte védelme | 299 |
A szamóca védelme | 300 |
A szőlő helye a házikertben (Zilai János) | 302 |
A szőlőnövény és környezeti igénye | 304 |
A szőlőtőke részei | 305 |
A klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) elsődlegessége | 307 |
A talaj hatása | 308 |
A szőlő élő környezetének szerepe | 309 |
A szőlőfajták választéka is bőséges | 310 |
A szőlőfajták értékei | 310 |
A beérés | 310 |
A termőképesség | 310 |
A termés minősége | 312 |
Az intenzív tőkeformákra való alkalmasság | 313 |
A viszonylagos fagyellenállóság | 313 |
Fajták a házikertben | 314 |
Borszőlőfajták | 314 |
Csemegeszőlő-fajták | 316 |
A telepítés tudnivalói | 319 |
A talaj előkészítése | 319 |
A tenyészterület meghatározása | 320 |
Az ültetés módja | 320 |
A támberendezés készítése | 323 |
A fiatal szőlő gondozása | 324 |
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai | 326 |
A tőkeforma megválasztása | 326 |
Alakító metszés | 326 |
Lugasok kialakítása | 329 |
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás | 337 |
A zöldoltás | 337 |
A fásoltás | 340 |
A bujtás | 341 |
A döntés | 342 |
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal | 343 |
Idős kordonkarok megifjítása | 343 |
A termő szőlő munkái tavasztól őszig | 344 |
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés | 344 |
Biológiai alapelvek | 344 |
A termőre metszés módjai | 345 |
A metszés kivitelezése | 350 |
A zöldmunkák kiegészítik a metszést | 351 |
Talajművelés - talajvédelem | 353 |
Hagyományos szőlők talajmunkái | 354 |
Intenzív szőlők talajmunkái | 354 |
Talajvédelem | 355 |
A tápanyag-visszapótlás változatai | 355 |
A tápanyagszükséglet megállapítása | 355 |
Trágyázás | 356 |
Növényvédelemről nagyon röviden | 358 |
A vírusok elleni védelem | 358 |
A baktériumos betegség elleni védelem | 359 |
A gombás betegségek elleni védelem | 359 |
Az állati kártevők elleni védelem | 360 |
A gyomok elleni vegyszeres védelem | 360 |
A szőlő nem tartozik a feltétlenül öntözést igénylő növények közé | 361 |
Az öntözés célja | 362 |
A szőlő vízgazdálkodása | 362 |
Öntözési idő | 362 |
Az öntözés gyakorisága | 362 |
Öntözési norma | 363 |
Öntözési módok | 363 |
Az öntözés hatása | 364 |
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete | 365 |
A borszőlő szürete | 365 |
Az étkezési szőlő szürete | 366 |
A szőlőgyümölcs téli eltartása | 366 |
Szőlőtermés és borminőség (Eperjesi Imre) | 370 |
Szüreteljünk | 371 |
A szüreti idő megválasztásának szempontjai | 371 |
Borászati felkészülkés a szüretre | 373 |
A szüret | 374 |
A fehér bor készítése | 375 |
A zúzás és a bogyózás | 375 |
A cefre kezelése | 375 |
A színmust elválasztása | 377 |
A sajtolás | 377 |
A must ülepítése | 378 |
Mustfokolás | 379 |
A must javítása | 381 |
A must fajélesztős beoltása | 382 |
Az erjedés irányítása | 384 |
Az erjedési hőmérséklet szabályozása | 384 |
A szén-dioxid és elvezetése | 385 |
Utóerjesztés kotyogóval | 386 |
Továbberjesztés | 387 |
Újraerjesztés | 388 |
Illatos fehér borok (bukéborok) készítése | 388 |
Borkészítés túlérett szőlőből | 389 |
Borkészítés penészes szőlőből | 390 |
A vörös, a siller- és a rozébor készítése | 391 |
Így készül a vörös bor | 391 |
A sillerbor készítése | 393 |
A rozébor készítése | 393 |
A törkölybor vagy csiger készítése | 394 |
Az újbor kezelése és javítása | 395 |
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bér érése | 395 |
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés | 397 |
Az 1. fejtés | 397 |
A 2. és a 3. fejtés | 401 |
A kénezés kedvező a bor fejlődésére | 401 |
A nehezen tisztuló borokat derítsük | 402 |
Derítés után némelykor ajánlatos a szűrés | 405 |
A bor javítása házasítással | 406 |
A savtartalom szabályozása | 408 |
Savcsökkentés | 408 |
Savnövelés | 409 |
A szín és az íz javítása | 409 |
Édes borok készítése utólagos édesítéssel | 411 |
A must tartosítása | 412 |
A bor tárolása és érése | 413 |
A fahordók állandó karbantartást igényelnek | 414 |
Új hordók előkészítése | 414 |
Üres hordók gondozása | 415 |
Hibás hordók rendbehozatala | 416 |
Kis mennyiségű bor tárolására valók az üvegballonok, üvegedények | 416 |
Indokolt az óvatosság a műanyag edények használatakor | 417 |
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük | 418 |
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák | 418 |
Virágosodás | 418 |
Ecetesedés | 419 |
Tejsavas erjedés | 419 |
Barnatörés | 419 |
Nyúlósodás | 419 |
Kén-hidrogénszag | 419 |
Egéríz | 419 |
Keseredés | 419 |
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések | 420 |
Borok gyümölcsből | 421 |
Meggybor készítése | 422 |
Ribiszkebor készítése | 423 |
Almabor készítése | 423 |
A pálinkafőzés alapanyagairól | 425 |
A gyümölcs cefrézése | 425 |
Erjesztett szőlőtörköly készítése | 426 |
A borseprő is felhasználható | 426 |
A bor és a gasztronómia | 427 |
Kertbarátnaptár (Botta Dénes) | 430 |
Más hasznos tudnivalók | 441 |
Komposztkészítés | 441 |
A szélerősség megkülönböztetése | 442 |
A talajok hasznos vízkészletének becslése | 443 |
A természet hőmérői | 443 |
A természet órája | 444 |
Élőlények haladási sebessége | 445 |
Élőlények élettartama | 445 |
Befejezésül valamit a biológiai kertművelésről (Seléndy Szabolcs és Zatykó Lajos) | 446 |
Növénynevek mutatója | 453 |