1.066.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házikerti kézikönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 460 oldal
Sorozatcím: Kertészkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-647-4
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákat, illusztrációkat, fotókat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az írókat és a szerkesztőt az a gondolat vezérelte könyvünk összeállításakor, hogy a házikert-tulajdonosok szakismereti igényei semmivel sem maradhatnak el a szakemberekétől. Így a mondanivaló színvonala és igényessége tekintetében sem lehet különbség kert és gazdaság között.
A tíz szerző a hazai kertészszakma kiválósága. A befőzést Vállas Györgyné, a tárolást, savanyítást Dobrai Endréné, a dísznövényeket Tóthné Rachler Emőke, a zöldségtermesztést Zatykó Lajos és Zatykóné Draskóczi Erzsébet, a fűszer- és gyógynövénytermesztést Galambosi Bertalan, a gyümölcstermesztést Timon Béla, a szőlőtermesztést Zilai János, a borászatot Eperjesi Imre, a biokertész módszereket Seléndy Szabolcs írta.

Tartalom

Előszó és némi kerttörténelem15
Válas Györgyné: Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról19
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldségfélék és gyümölcsök választékát19
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát20
Zöld futószalag a család ellátására
Válas Györgyné: Befőzés31
Lekvár és dzsem készítése33
Befőttek készítése33
Vitaminkímélő "befőzés"35
Befőzés cukor nélkül36
Főzelékfélék befőzése37
Gyorsfagyasztás38
Dobay Endréné: Tárolás a házban és a ház körül41
Veremben42
Prizmában42
Pincében43
Teraszon43
Ötletes tárolóhelyiségek árutermelőknek44
Így tároljuk a zöldségféléket47
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt49
Az aszalás régi módszerei53
Így aszaljuk a gyümölcsöt53
Italok házi készítése57
Így készül a gyümölcslé57
Így készül a gyümölcsszörp61
Eperjesi Imre: Így készül a mustszörp62
Így készül a virágszörp62
Dobray Endréné: Házi savanyítás63
Az uborka savanyítása63
A paprika savanyítása64
A káposzta savanyítása64
Családellátó házikertünk kialakítása
Seléndy Szabolcs: Ismerjük meg kertünk környezetét69
Legyen szép és egyben hasznos is74
Hová a haszonnövényeket?74
Milyen dísznövényeket és hová?76
Hová a zöld gyepszőnyeget?78
Csak röviden a dísznövények igényeiről79
Tóthné Rachler Emőke: Dísznövények gyakorlati csoportosításban82
Virágágyba ültethető egynyáriak82
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli83
Virágágyba ültethető évelők84
Balkonládába ültethető évelők85
Burkolathézag-kitöltő növények85
Kertiút-szegélyező növények86
Gyeppótló növények87
Virágos gyepbe ültethető növények87
Sövénypótló évelők és egynyáriak88
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék89
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék90
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak91
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék91
Rézsűk beültetésére alkalmas növények92
Vízi (víz közeli) növények92
Víz közeli növények93
Sziklakerti növények93
Örökzöld és lombhullató fenyők, örökzöld cserjék95
Milyen építményeket és hová?97
A veteményes és növényei
Zatykó Lajos - Zatykóné Draskóczy Erzsébet: A veteményes helye a házikertben105
A veteményes talajmunkái108
A talaj forgatásáról108
A magány talajának előkészítése109
Talaj-előkészítés ültetéshez110
A kapálásról110
A tápanyagok utánpótlásának módjai114
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen116
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására118
Komposzttrágyázás121
Levéltrágyázás122
Zöldtrágyázás122
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett123
Vetésforgó, vetésváltás123
Egy évben többszöri betakarítás124
Köztes termesztés124
Több növény többet terem125
A zöldségmagvak vetése126
A magfogásról126
A mag előkészítése127
A vetés helye128
A vetés módja129
A vetés ideje130
A vetés ápolása132
Palánta házi módszerrel134
Palántanevelés134
Palántázás137
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül140
Öntözés nélkül termeszthető fajták140
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése140
Víztakarékos művelés142
Öntözéses termesztés szabad földön146
Az öntözés rendeltetése többféle146
Az öntözés módjai147
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása148
A hajtatás egyszerű módszerei150
Fűtetlen fóliasátrak, fóliaházak150
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása151
Vészfűtés a hideghajtatásban152
Növényház hálóból és fóliából153
A váz nélküli fólia154
Hajtathatunk mindenütt, ahol meleg és fény van155
A hajtatótér többszörös hasznosítása156
A növények életfeltételei a hajtatás idején156
Hajtatható zöldségfajták158
Áttelelő és évelő zöldségek160
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek161
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek163
Díszítő zöldségfélék171
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez172
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője174
Fűszer- és gyógynövények ismét a házikertben
Galambosi Bertalan - Halász Péterné: Helyük a kertben, a ház körül177
Csoportosítás termesztési igényük szerint182
Biológiai termesztésük184
Kerti fűszernövények185
Angelika187
Ánizs187
Bazsalikom188
Borágó vagy uborkafű188
Borsfű188
Citromfű188
Édeskömény189
Fehér üröm189
Izsóp190
Kapor190
Koriander190
Lestyán190
Majoranna191
Rebarbara191
Rozmaring191
Sáfrányos szeklice192
Szagos műge192
Szurokfű193
Tárkony193
Turbolya193
Vízitorma194
Zsázsa194
A házipatika gyógynövényei195
Bodza195
Borsosmenta196
Csipkebogyó197
Hársfa197
Kamilla198
Kakukkfű199
Levendula200
Orvosi zsálya201
Miből, mennyit?202
Mindig érjen valamilyen gyümölcs
Timon Béla: A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai205
Különbségek fényigény szerint209
Hőmérsékletigény és a téli fagytűrés, tavaszi fagyérzékenység210
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye212
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok213
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztása216
A gyümölcsfajok különféle technológiai igényei222
Az egymás közötti társíthatóság222
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei227
Házikerti gyümölcsös kialakítása233
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem233
A gyümölcsfák helye234
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert növényeivel236
Koronaformák
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona237
Az ágcsoportos kombinált korona238
A vázakorona vagy katlankorona238
A ferdekarú sövény vagy palmetta238
Az Y (ipszilon) korona239
A karcsú orsó239
A szuperorsó és más újdonságok240
A választék legyen bőséges241
Szamócafajták241
Télialma-fajták242
Nyári- és őszialma-fajták243
Varasodásrezisztens almafajták243
Körtefajták244
Birsfajták244
Cseresznyefajták245
Meggyfajták245
Szilvafajták246
Fehér húsú őszibarackfajták247
Befőzésre való őszibarackfajták248
Sárga húsú őszibarackfajták248
Nektarin (sima héjú) őszibarackfajták249
Kajszifajták249
Málna-, szedermálna- és szederfajták250
Ribiszkefajták250
Köszmétefajták251
Héjas gyümölcsűek fajtái251
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok252
A telepítésről257
A kert előkészítése telepítésre257
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás257
A talaj tápanyaggal való feltöltése258
A talaj előkészítése259
A gyümölcsfák helyének kitűzése260
A gyümölcsfa ültetése260
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése262
A szamóca telepítése263
Támrendszerek264
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása266
A természetes gömbkorona nevelés266
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése267
A vázakorona nevelése270
A palmetta sövény nevelése271
A Haag-sövény nevelése273
Az Y (ipszilon) sövény nevelése273
A karcsú orsó nevelése274
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése276
Tennivalók a gyümölcsösben278
A metszés290
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye280
Az ifjítás282
Az átoltás283
A szamóca gondozása284
A talajművelés284
A trágyázás285
Néhány szó az öntözésről286
És az egyszerűsített növényvédelemről286
A borszőlő és a csemegeszőlő termesztése
Zilai János: A szőlő helye a házikertben293
A szőlőnövény és környezeti igénye295
A szőlőtőke részei295
Elsődlegesek a klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék)298
A talaj hatása299
A szőlő élő környezetének szerepe300
A szőlőfajták választéka bőséges301
A fajták értékei301
Fajták a házikertben305
A telepítés tudnivalói311
A talaj előkészítése311
A tenyészterület meghatározása312
Az ültetés módja312
A támberendezés készítése315
A fiatal szőlő gondozása317
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai317
A tőkeforma megválasztása318
Alakító metszés318
Lugasok kialakítása320
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás325
A zöldoltás325
A fásoltás327
A bujtás328
A döntés329
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal329
Idős kordonkarok megifjítása330
A termő szőlő munkái tavasztól őszig331
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés331
A zöldmunkák kiegészítik a metszést338
Talajművelés - talajvédelem340
A tápanyag-visszapótlás változatai342
Növényvédelemről nagyon röviden344
Vegyszerekkel a gyomok ellen347
Nem kell feltétlenül öntözni348
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete350
A szőlőgyümölcs téli eltartása352
Saját termésből bort
Eperjesi Imre: Szőlőtermés és borminőség357
Szüreteljünk358
A szüreti idő megválasztása358
Borászati felkészülés a szüretre360
A szüret361
Így készül a fehérbor362
A zúzás és a bogyózás362
A cefre kezelése362
A színmust elválasztása364
A sajtolás364
A must ülepítése364
Mustfokolás367
A must javítása368
A must fajélesztős beoltása369
Az erjedés irányítása371
Az erjedési hőmérséklet szabályozása371
A szén-dioxid és elvezetése372
Utóerjesztés kotyogóval373
Továbberjesztés374
Újraerjesztés374
Illatos fehérborok (bukéborok) készítése375
Borkészítés túlérett szőlőből376
Borkészítés penészes szőlőből377
A vörös-, a siller- és a rozébor378
Így készül a vörösbor378
A sillerbor készítése380
A rozébor készítése380
A törkölybor vagy csiger készítése381
Az újbor kezelése és javítása382
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bor érése382
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés384
A kénezés kedvező a bor fejlődésére389
A nehezen tisztuló borokat derítsük390
Néha ajánlatos a szűrés393
A bor javítása házasítással394
A savtartalom szabályozása395
A szín és az íz javítása397
Édes borok készítése utólagos édesítéssel 399
A bor tárolása és érése401
A fahordók állandó karbantartást kívánnak402
Kis mennyiségű bor tárolása405
Óvatosan a műanyag edényekkel!406
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük406
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák407
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések408
Borok gyümölcsből409
Meggybor készítése410
Ribiszkebor készítése410
Almabor készítése411
A pálinkafőzés alapanyagairól413
A gyümölcs cefrézése413
Erjesztett szőlőtörköly készítése414
A borseprő is felhasználható414
A bor és az étkezés kultúrája415
A biokertről
Seléndy Szabolcs: Miért éppen biokert?418
Sárközy Péter: Mértéktelen kemizálás419
Seléndy Szabolcs: A biogazdálkodás alapelvei422
Seléndy Szabolcs: Biokerti tapasztalatok és módszerek427
Mezei Ottóné: Tápanyag-gazdálkodás a talajélet gazdagítására430
A komposzt adalékanyagai431
Biogazdálkodásban elfogadott védekező szerek, tápanyagok, előírások (válogatás: Seléndy Szabolcs)433
Milyen típusú szerek és módszerek használhatók?433
Engedélyezett kereskedelmi növényvédő szerek434
Minősített és ajánlott bioszerek434
Milyen típusú eljárások, anyagok használhatók?435
A növényi levelek hasznosak, ám nem csodaszerek437
A kert állatokkal teljesebb
Bálint Katalin: Vállaljuk-e az állatokat?443
Az állatházak elhelyezése443
A baromfiakat tartsuk külön445
Húscsirke, tojóhibrid, kettőshasznú fajták445
Libának, kacsának nagy terület kell449
A pulykától a japánfürjig450
A galambpároknak saját költőhelyük legyen451
A díszmadarak röpdéje látványos színfolt453
Kinőtte a dobozt a húsvéti nyuszi455
Kutya-macska-kertbarátság457
Kutyának tilos457
A macskával nincs sok gond458
Nem kertbe való állatok460
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem