kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Hogyf Editio |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 134 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-8484-17-9 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
Bevezető | 5 |
Állategészségügy és élelmiszer-higiénia | 6 |
Előszó | 8 |
Jogi tudnivalók | 13 |
A házihentesi foglalkozás | 13 |
Az állatok vágására vonatkozó törvények és rendelkezések | 15 |
A házi vágás és eladás élelmiszerjogi és közegészségjogi vonatkozásai | 16 |
Kivonat a német húsegészségügyi törvényből | 17 |
A házi vágás és a közvetlen értékesítés adójogi tudnivalói | 19 |
Munkavédelmi tudnivalók | 21 |
A házi vágás előkészületei | 23 |
A házi vágásra alkalmas sertés | 23 |
A házihentes szerszámai, felszerelése | 27 |
Az állatok levágása | 37 |
A sertés levágása | 37 |
Elkábítás és a vér kinyerése | 37 |
Forrázás és szőrtelenítés | 39 |
A kibelezés előkészítése | 42 |
Kibelezés | 43 |
Hasítás | 45 |
A hús hatósági ellenőrzése | 45 |
A hátszalonna lefejtése és bőrtelenítése | 48 |
A sertésbél tisztítása | 48 |
Disznótor | 57 |
Egy házi vágás munkálatainak konkrét megtervezése | 58 |
A marha levágása | 59 |
Elkábítás és a vér kinyerése | 59 |
Bőr lefejtése fekvő állatról | 59 |
A szegy és a farmedence felhasítása | 61 |
Bőr lefejtése felfüggesztett állatról | 61 |
A kibelezés | 62 |
Hasítás | 62 |
A marhabél tisztítása | 63 |
A pacal leforrázása és megtisztítása | 63 |
A fejbőr leforrázása és szőrtelenítése | 64 |
A borjú levágása | 64 |
Juhok és kecskék levágása | 64 |
Elkábítás és a vér kinyerése | 65 |
Bőr lenyúzása a fekvő állatról | 65 |
Bőr lehúzása a felfüggesztett állatról | 65 |
Kibelezés | 66 |
Nyulak vágása | 67 |
Bontás | 69 |
Sertések lebontása | 69 |
Nagyobb részekre való bontás | 69 |
A sertéscomb darabolása | 70 |
A sertéslapocka darabolása | 70 |
A sertéstarja kicsontozása | 70 |
A karaj kidolgozása | 71 |
A sertés hasi részének kicsontozása | 71 |
A sertéscsontok felhasználása | 72 |
A sertés húsos részei és azok felhasználása | 72 |
Marhák bontása | 78 |
A nagyobb részekre történő bontás | 78 |
A marha combjának kibontása | 78 |
A marha lapockájának kibontása | 78 |
A marha húsrészei és azok felhasználása | 79 |
A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása | 79 |
A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása | 80 |
Juhok és kecskék bontása | 80 |
Bontás és kicsontozás | 80 |
A juh húsrészei és azok felhasználása | 82 |
Töltelékáru készítése | 83 |
A töltelékáruk különféle fajtái | 83 |
Töltelékáru készítése | 84 |
Fűszerek és ízesítő adalékok | 85 |
A belek felhasználása | 86 |
A belek megtöltése és elkötseé, ill. elforgatása | 87 |
A töltelékáru kifőzése és párolása | 88 |
A töltelékes készítmények füstölése | 89 |
Kifőzött töltelékáru-féleségek | 91 |
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 91 |
A kifőzött készítmények egyes fajtái | 92 |
Nyerskolbász | 99 |
Egyéb kolbász féleségek: | 101 |
Sütőkolbász (Bratwurst), debreceni (Knacker), sonkaszalámi (Schinkenwurst) | 101 |
Forráznivaló töltelékáru | 102 |
A forráznivaló készítmények előállításának szabályai | 103 |
Az elkészítés módszere | 104 |
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 105 |
A forráznivaló termékek különböző fajtái | 106 |
A vágáskor nyert hús és egyéb termékek | 112 |
Húsféleségek | 112 |
Sültmalac | 113 |
Főzvepácolt termékek | 115 |
Nyersen pácolt termékek | 118 |
Sertészsír | 119 |
A hús- és töltelékáru tartósítása, eltartása | 121 |
Sózás és füstölés | 121 |
Hűtés | 121 |
Fagyasztás | 123 |
Sterilizálás | 125 |
Hazai feldolgozási sajátosságok | 127 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.