A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi tartósítás és fagyasztás

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest-Pozsony
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó-Príroda
Kiadás helye: Budapest-Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 213 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-234-064-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az öröm után, amelyet minden kertész érez saját termésének begyűjtésekor, gondok támadnak a termés legmegfelelőbb felhasználása körül. A legtöbb termésre ugyanis jellemző a rö9vid eltarthatóság,... Tovább

Előszó

Az öröm után, amelyet minden kertész érez saját termésének begyűjtésekor, gondok támadnak a termés legmegfelelőbb felhasználása körül. A legtöbb termésre ugyanis jellemző a rö9vid eltarthatóság, pedig a begyűjtött termést nem lehet rögtön maradéktalanul elfogyasztani. Ezért ha a termelő későbbre is akar gyümölcsöt és zöldséget hagyni, tartósítással kell fogyasztását egész évre meghosszabbítania.
A gyümölcs és a zöldség tartósításának sok lehetősége van, az egyes eljárások a terményekben beálló változásokban és a kész termék eltarthatóságában különböznek egymástól. Fontos, hogy a tartósítás olcsó, gyors és igénytelen legyen, és hogy a nyert készítmény ízletes, egészséges és tartós maradjon. Mindezeket az előfeltételeket csak akkor lehet teljesíteni, ha a legmegfelelőbb tartósítási eljárást alkalmazzuk.
Könyvünkben olyan módszereket ismertetünk, amelyek a lehető legjobban elősegítik a kívánt eredmények elérését. Ha ez sikerül, akkor örömünk a begyűjtött termésből kétszeres lesz, mert a jó minőségű tartósított készítmények egész éven át gazdagítják és változatossá teszik táplálékunkat. Ez biztosan megéri azt a fáradtságot, amelyet a gyümölcs és a zöldség házi tartósítására fordítunk.
A házi tartósítás modern módszerei közé tartozik a gyorsfagyasztás is. A legtökéletesebb tartósítási eljárás, de nagyon energiaigényes. Nem szabad, hogy helyettesítse a hagyományos tartósítási eljárásokat, csak egészítse ki őket, mert a gyorsfagyasztással olyan nyersanyagokat, gyümölcsöt vagy zöldséget tartósítunk, amelyeknek más módszerrel nem tudnánk megőrizni a külső alakját, ízét, illatát és tápértékét.
A szerző Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezető9
A tartósítás táplálkozás-élettani jelentősége9
A friss, jó minőségű nyersanyag tartósítása10
Tartósítsunk takarékosan!10
Tartósítsunk egészségesen!11
Tartósítsunk korszerűen!12
A gyümölcs és a zöldség13
A gyümölcs és a zöldség kémiai összetétele13
A tartósítás segédanyagai18
Édesítőanyagok18
Savanyítószerek20
Konyhasó21
Kémiai tartósítószerek21
Fűszerek22
Hőkezelés24
A hőkezelés célja24
A hőkezelés elvei26
A hőkezelés menete és berendezései27
Befőttek készítése43
Előfőzéssel készült befőttek43
Befőttek készítése hőkezelés nélkül43
A cukros felöntőlé készítése és üvegekbe töltése46
Befőttek csonthéjas gyümölcsökből48
Befőttek bogyósgyümölcsűekből54
Befőttek alamtermésűekből58
Vegyes befőttek62
Diabetikus befőttek62
A befőttek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák és kiküszöbölésük64
A befőttek tárolása65
Gyümölcs és zöldség cukorban67
Előkészítő műveletek67
Készítmények68
Hőkezeléssel tartósított zöldségek71
Uborka71
Paprika85
Piros paradicsom89
Zöldborsó92
Zöldbab93
Karfiol94
Hagyma95
Zeller96
Cékla97
Vegyes zöldségfélék és saláták99
Gomba101
Gyümölcsízek108
Tudnivalók a gyümölcsízek főzéséről110
Ribiszke112
Kajszi és őszibarack113
Őszibarackíz113
Szilva114
Alma116
Dzsemek117
Kajszidzsem118
Szamócadzsem118
Meggy- vagy cseresznyedzsem ribiszkepürével119
Őszibarackdzsem119
Aromás almadzsem119
A dzsemek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák120
Gyümölcskocsonyák122
Köszmétekocsonya122
Almakocsonya122
Ribiszkekocsonya123
Lekvárok124
Szilvalekvár124
Almalekvár127
Kajszilekvár127
Meggy- és cseresznyelekvár128
Hőkezelt édesített gyümölcs- és zöldségpürék129
Alampüré129
Kajszipüré131
Szilvapüré almával131
Sárgarépapüré131
Gyümölcslevek133
Lényerés133
A gyümölcslevek hőkezelése136
Levek139
Rostos ivólevek143
Kajszidzsúsz143
Szamócadzsúsz145
Őszibarackdzsúsz146
Ribiszkedzsúsz146
Almadzsúsz146
Meggydzsúsz148
Sárgarépadzsúsz148
Diabetikus dzsúszok149
Gyümölcs- és zöldségszörpök150
Nagy cukortartalmú gyümölcsszörpök150
Kevés cukrot tartalmazó szörpök153
Gyümölcspüréből készült szörpök154
Szörp készítése koronadugós palackokban155
Borok157
Fehérbor157
Vörösbor161
Gyümölcsborok162
A borok leggyakoribb hibái és betegségei171
Gyümölcscefrék készítése172
Szilvacefre172
Más gyümölcsökből készült cefre174
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba és levélzöld175
Aszalt szilva175
Aszalt kajszi176
Aszalt körte176
Aszalt alma177
Aszalt csipkebogyó177
Szárított zöldborsó177
Szárított hagyma177
Szárított levélzöld178
Szárított gomba178
Zöldség tartósítása sóban179
Leveszöldség sóban179
Fokhagyma sóban179
Zöldséglevél és kapor sóban179
Zöldbab sóban181
Savanyított és marinált káposzta182
Savanyított káposzta182
Marinált káposzta184
Fagyasztás188
Gyümölcs fagyasztása192
Gyümölcspüré fagyasztása194
Félig besűrített gyümölcsízek és lekvárok fagyasztása195
Fagyasztott szamóca195
Fagyasztott ribiszke195
Fagyasztott málna és szeder196
Fagyasztott feketeáfonya196
Fagyasztott kimagozott meggy és cseresznye197
Fagyasztott szilva197
Fagyasztott kajszi és őszibarack197
Fagyasztott gyümölcslé198
Zöldségek fagyasztása198
Fagyasztott zöldborsó199
Fagyasztott hüvelyes bab199
Fagyasztott salátauborka199
Fagyasztott gyalult tök199
Fagyasztott paradicsom200
Fagyasztott zöldpaprika200
Fagyasztott kukorica200
Fagyasztott kelkáposzta201
Fagyasztott karfiol201
Fagyasztott gyökérzöldségek201
Fagyasztott zöldségkeverékek202
Fagyasztott fűszernövény-levélzet203
Fagyasztott gomba203
Fagyasztott hús203
A baromfi fagyasztása204
Fagyasztott házikolbász205
Fagyasztott koncentrált főzet205
Tárgymutató206

Jaroslav Balastík

Jaroslav Balastík műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jaroslav Balastík könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Házi tartósítás és fagyasztás Házi tartósítás és fagyasztás

A borító foltos.

Állapot:
840 Ft
420,-Ft 50
6 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!
Állapotfotók
Házi tartósítás és fagyasztás Házi tartósítás és fagyasztás Házi tartósítás és fagyasztás
Állapot:
840,-Ft
13 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!