1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi konzerválás

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 30018.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szakácskönyvek szinte kizárólag a friss fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítását ismertetik. A befőzéshez, a húsok, halak, tejtermékek, zöldség-, főzelékfélék konzerválásához a legjobb háziasszonyok is kevésbé értenek. Ez a könyv a házi módszerekkel vagy kisüzemi felszereléssel végzett konzerválással foglalkozik. Nemcsak a háziasszonyok használhatják sikerrel, hanem a kisebb közétkeztetési konyhák, üzemi konyhák vezetői, termelőszövetkezetek dolgozói is. A szorosan vett recepteken kívül a házi konzerválás általános tudnivalóira, a mit miért csinálunk kérdéskörére is kitér, tehát nemcsak a közvetlen gyakorlatban igazít el, hanem szemléletet ad a konzerválás munkájáról is, megtanít konzerválni.

Tartalom

Előszó3
A konzerválás általános ismeretei5
A konzerválás jelentősége, története5
Az élelmiszerek összetétele13
Mi okozza az élelmiszerek romlását?30
Fizikai romlás32
Kémiai romlás32
Biológiai romlás33
Házilag tartósított élelmiszerek tápértéke és vitamintartalma38
Káros változások38
Hasznos változások39
A házi konzerválás főbb műveletei40
A nyersanyag válogatása40
Mosás40
Hámozás44
Kimagozás, szeletelés, vágás45
Áttörés (paszírozás)45
Előfőzés45
Huzatás46
Sűrítés47
Cukoroldat készítése (cukorsűrítés)49
Az üvegek előmelegítése50
Légtelenítés51
Az üvegek zárása51
Csírátlanítás (dunsztolás)52
Szárazdunsztolás52
A konzervek tárolása54
Néhány gyakorlati tanács56
Egy kis konyhavegyészet60
Cukor61
Mesterséges édesítőszerek62
Konyhasó62
Salétromsó62
Timsó63
Savak63
Pektin67
Zselatin68
Festőanyagok68
Fűszerek69
Milyen felszerelés szükséges a házi konzerváláshoz?73
Főzelék- és zöldségfélék házi tartósítása77
Természetes ízű (natur) főzelékkonzervek77
Spárga77
Zöldborsó80
Hüvelyesbab80
Karfiol82
Paraj (spenót)83
Sóska zsírban84
Paradicsom85
Lecsó86
Lecsó gyors eljárással87
Zsíros lecsó88
Padlizsán88
Csiperkegomba zsírban90
Olajos gomba90
Vajas gomba90
Savanyított zöldségfélék91
Kovászos uborka friss fogyasztásra92
Tartósabb kovászos (vizes) uborka93
Téli sósvizes uborka94
Ecetes uborka94
Ecetes, borsos uborka94
Édes ecetes uborka95
Édes ecetes uborka (egyszerűbb módszer)96
Ecetes uborka háromszori forrázással96
Csemege uborka96
Sárga paradicsompaprika98
Szerb (bolgár) paprika98
Piros paradicsompaprika olajosan99
Tölteni való ecetes paprika99
Paradicsompaprika (meleg eljárás)100
Ecetes zöldparadicsom100
Tölteni való paprika paradicsommártásban101
Tölteni való sós paprika101
Piroskáposzta102
Piroskáposztával töltött paprika102
Káposztával töltött piros paradicsompaprika103
Uborkasaláta103
Vegyes saláta (csalamádé)104
Sózott tök105
Édes, ecetes dinnye105
Ecetes dinnye forralt felöntőlével106
Savanyított gyalult káposzta106
Savanyított fejeskáposzta108
Ecetes cékla109
Ecetes gomba110
Gyümölcsfélék házi konzerválása111
Befőttek112
Zölddióbefőtt115
Zöddió sűrű cukorszörpben116
Zöldmandula befőtt117
Zöldmandula sűrű cukorszörpben118
Cseresznyebefőtt118
Cseresznyebefőtt gyors eljárárssal119
Cseresznyebefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás)120
Cseresznye sűrű cukorszörpben120
Fehér cseresznye sűrű cukorszörpben121
Meggybefőtt121
Meggy sűrű cukorszörpben122
Meggybefőtt gyors eljárással123
Meggybefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás)123
Rétesmegy123
Citromosmeggy sűrű cukorszörpben123
Pitébe való fejtett megy124
Rumosmeggy124
Rumosmeggy hideg úton124
Rumos-boros meggy124
Rumos meggybefőtt124
Szalicilos meggy dunsztolás nélkül125
Rózsabefőtt (dulcsásza)125
Kajszibarack-befőtt125
Kajszibarack-befőtt (gyors eljárás)126
Kajszibarack rumosan127
Kajszibarack 4 l-es üvegekben127
Gyors barackbefőtt128
Őszibarack-befőtt128
Őszibarack-befőtt gyors eljárással129
Őszibarack-befőtt egyszerű módon129
Őszibarack párolva129
Kajszi- és őszibarack sűrű cukorszörpben129
Őszibarack-befőtt dunsztolás nélkül130
Alkoholos őszibarack 5 l-es üvegekben130
Dinnye sűrű cukorszörpben130
Dinnye sűrű cukorszörpben, egyszerűbb módon132
Dinnyebefőtt gyors módszerrel132
Szilvabefőtt133
Ecetes-cukros szilva134
Ecetes-cukros szilva (egyszerű eljárás)134
Ecetes szilva háromszori forrázással134
Kékszilva-befőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás)134
Magozott rumosszilva (hideg úton)135
Zöldringló-befőtt135
Zöldringló sűrű cukorszörpben136
Körtebefőtt136
Körtebefőtt (gyors eljárás)138
Körtebefőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás)138
Alkoholos körtebefőtt138
Körtebefőtt 4 l-es üvegekben139
Körtebefőtt (egyszerű módszer)139
Birsbefőtt139
Birsalma mustban140
Körte és birs sűrű cukorszörpben140
Narancs- (citrom-) héj sűrű cukorszörpben141
Narancs- (citrom-) szeletek cukorszörpben141
Kerti szamóca sűrű cukorszörpben141
Nagyszermű szamóca cukorban142
Tök cukorban143
Görögdinnye cukorszörpben143
Szőlőbefőtt143
Áfonyabefőtt143
Rétesalma készítése144
Reszelt alma eltevése144
Cukor nélküli befőttek cukorbajosoknak144
Cukor nélküli meggybefőtt144
Cukor nélküli cseresznyebefőtt145
Cukor nélküli birsbefőtt145
Cukor nélküli körtebefőtt146
Cukrozott (kandírozott) gyümölcsök147
Darabos gyümölcsízek (dzsemek)148
Darabos sárgabarackíz149
Darabos őszibarackíz150
Darabos őszibarackíz (gyors eljárás)151
Darabos meggyvíz151
Darabos meggyvíz, előcukrozva152
Darabos mennyvíz, darálva (gyors eljárás)153
Darabos málnaíz153
Darabos málnaíz, előcukrozva154
Darabos szamócaíz154
Darabos szamócaíz, előcukrozva155
Darabos ribizliíz155
Darabos narancs- (citrom-) íz157
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással157
Darabos citromíz (dzsem)158
Vörösszilva - cukordinnye darabos vegyesíz158
Rumos szilvaíz158
Nyers szilvakompót158
Zöld paradicsom-dzsem158
Gyümölcsízek (lekvárok) készítése159
Málnaíz160
Málnaíz ribizlivel160
Málnaíz szamócával160
Meggyíz160
Meggyíz ribizlivel160
Kajszibarackíz161
Kajszibarakcíz szörpös eljárással161
Szederíz161
Csipkebogyó- (hecserli-) íz161
Csipkebogyó- málna vegyesíz162
Csipkebogyó-szamóca vegyesíz162
Csipkebogyó-meggy vegyesíz162
Csipkebogyó-málna-ribizke vegyesíz163
Szilvaíz (szilvalekvár)163
Cukrozott szilvaíz hámozott szilvából163
Ribizlivel kevert málnaíz164
Ribizlivel kevert szamócaíz164
Ribizlivel kevert meggyíz164
Gyümölcskocsonyák (zselék)165
Birsalma-kocsonya165
Almakocsonya165
Ribizlikocsonya166
Egreskocsonya166
Egyéb gyümölcskészítmények166
Birsalmasajt166
Birsalmasajt, kevesebb cukorral167
Málna- (szamóca-) szörbet167
Barack-dulcsásza167
Szörpök, gyümölcsvelők168
Természetes ízű (natur) gyümölcslevek168
Málnaszörp168
Meggyszörp, szamócaszörp168
Narancsízúű szörp169
Málna-, ribizli- vagy egresszörp erjesztve169
Fagylaltvelő169
Fagylaltvelő más eljárással170
Szamóca- vagy más gyümölcslé fagylalthoz170
Gyümölcsborok170
Meggybor171
Almabor171
Ribizlibor172
Egresbor172
Csipkebogyó- (hecserli) bor szűréssel172
Szilvabor172
Csipkebogyó- és szilvabor fejtéssel172
Gyümölcspálinkák (hideg úton)173
Diópálinka173
Diópálinka más eljárással173
Meggypálinka173
Kávépálinka173
Kávépálinka más módon174
Birsalma-pálinka174
Rum készítése174
Gyenge rum174
Erős rum174
Likőrök175
Kávélikőr175
Likőrök előállítása bármilyen kivonattal (aromákkal)175
Vanilialikőr175
Ecetek175
Málnaecet178
Gyümölcsecet176
Fűszerecet176
Almahéjecet176
Borecet176
Szárítás, aszalás177
Gyümölcsök aszalása179
Szárított gyümölcsök előfőzéssel181
Főzelék- és zöldségfélék aszalása181
Gomba szárítása182
Gyümölcsök és zöldségfélék természetes szárítása182
Szárított és aszalt készítmények felhasználása183
Hogyan tarthatjuk el a friss gyümölcsöt?183
Téli alma, körte tárolása a kamrában184
Gyümölcsök tárolása száraz homokban184
A szőlő eltartása185
A citrom eltartása186
Citrom- vagy narancshéj eltevése186
A nyers dió kezelése186
Hagyma elrakása186
A burgonya kezelése186
Húsfélék házi konzerválása188
A sertés feldolgozása (disznótor)
Néhány szó a disznótor "alanyáról"189
Előkészületek a disznótorra192
A sertés levágás és hasítása195
Csontozás, inazás200
A belek tisztítása, előkészítése200
Sózás, pácolás, füstölés201
A sertés részeinek házi feldolgozása205
Szalámi és kolbászfélék206
Hurkafélék, kenősáruk210
Hússajtok214
Szalonnafélék216
Pácolt, füstölt házi húskészítmények224
Zsírolvasztás228
Kocsonyafőzés230
Hús eltartása zsírban232
Füstölthús, kolbász eltartása hamuban232
Baromfihúsok házi tartósítása
Libamáj-készítmények233
Füstölt libahúsok236
Baromfihúsból készült felvágottak239
Vadhúsok házi tartósítása
Fenyőmadarak eltevése240
Sült fácán eltevése240
Sült sonka eltevése240
Őzhús sózva241
Füstölt sonka vadsertésből241
Vadsertés zsírban241
Vadhúsok tejben241
Vadhús ecetpácban241
Halfélék házi konzerválása
Pácolt hal243
Göngyölt hal244
Füstölt hal244
Tejtermékek házi készítése, konzerválása
A tej mint nyersanyag247
Tejtermékek készítése251
Tejszín251
Aludttej251
Joghurt252
Tejföl253
Vaj253
Tehéntúró255
Füstölt túró256
Érett tehéntúró256
Tejszín-krémsajt256
Tehéntej-gomolya256
Tejfölsajt257
A juhtej feldolgozása257
Oltókészítés258
Juhsajt készítése259
Juhtúró készítése259
Orda, zsendice260
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem