Elméleti tudnivalók | |
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás alapszabályai | 9 |
A nyersanyag gondos válogatása | 9 |
Gyors és tiszta munka | 10 |
A levegő és a fény távoltartása | 10 |
A fémek káros hatása | 11 |
A gyümölcsök és a zöldségek tartósítása | 12 |
Elmélet | 12 |
A mikroorganizmusok | 12 |
Hőkezelés | 14 |
Legfontosabb eszközök | 17 |
Gyorsfőző edény (kukta) | 17 |
Az üvegek és az üveglezárás módjai, előkészítésük, tisztításuk | 18 |
Hogyan nyithatjuk fel könnyen és veszélytelenül a patent befőzőüveget? | 20 |
A rossz lezárás következményei | 20 |
Mérés mérleg nélkül | 21 |
Általános előírások a különféle gyümölcs- és zöldségkészítmények előállításához | 23 |
Gyümölcslevek | 23 |
Szükséges munkaeszközök és anyagok | 23 |
A nyersanyag előkészítése | 28 |
A lényerés és a további kezelés | 29 |
Nyers gyümölcslé (anyalé) azonnali fogyasztása | 32 |
Gyümölcslé, folyékony gyümölcs | 33 |
Gyümölcsszörp | 34 |
Gyümölcsíz | 34 |
Darabos gyümölcsíz (dzsem) | 35 |
Gyümölcskocsonya (zselé) | 35 |
Gyümölcsbefőtt | 36 |
Gyümölcsborok | 38 |
A fény és a levegő távoltartása | 41 |
A fajélesztő | 44 |
Az alkoholos erjedés elméletéről | 46 |
A borkészítés munkafolyamatai | 49 |
Préselés | 49 |
Előerjesztés | 49 |
Cukrozás és erjedés | 53 |
Fejtés | 55 |
A tárolóedény előkészítése | 55 |
Töltés | 58 |
Pasztőrözés | 58 |
Csemegeborok | 60 |
Száraz borok | 62 |
Néhány egyéb tudnivaló | 63 |
Zöldségkonzervek | 67 |
Hőkezeléssel tartósított zöldségkonzervek | 67 |
Savanyított készítmények | 69 |
Receptek | |
Gyümölcslé-, szörp-, íz-, dzsem-, befőtt- és kocsonyakészítés módjai különböző nyersanyagból | 73 |
Szamóca (eper) | 73 |
Szamócabefőtt | 74 |
Szamócaíz | 74 |
Szamóca-rebarbara íz | 74 |
Szamóca-ribiszke íz | 74 |
Szamócadzsem | 74 |
Szamóca anyalé | 74 |
Szamócaszörp | 74 |
Ribiszke (piros, fehér, fekete) | 75 |
Ribiszkebefőtt | 75 |
Ribiszkeíz | 75 |
Ribiszkedzsem | 75 |
Ribiszkezselé | 75 |
Ribiszke anyalé | 76 |
Ribiszkeszörp | 76 |
Folyékony ribiszke | 76 |
Köszméte (egres) | 76 |
Köszmétebefőtt | 76 |
Köszméteíz | 77 |
Folyékony köszméte | 77 |
Köszmétedzsem | 77 |
Köszméte anyalé | 77 |
Málna | 77 |
Málnabefőtt | 78 |
Málnaíz | 78 |
Málnadzsem | 78 |
Málna anyalé | 78 |
Málnaszörp | 78 |
Szeder | 78 |
Szederbefőtt | 79 |
Szederíz | 79 |
Szederzselé | 79 |
Szeder anyalé | 79 |
Folyékony szeder | 79 |
Szederszörp | 79 |
Fekete áfonya | 79 |
Áfonyabefőtt | 80 |
Áfonyaíz | 80 |
Áfonyazselé | 80 |
Áfonya anyalé | 80 |
Folyékony áfonya | 80 |
Vörös áfonya | 80 |
Vörösáfonya-befőtt | 81 |
Vörösáfonya-íz | 81 |
Bodza | 81 |
Bodzalé | 81 |
Cseresznye, meggy | 81 |
Cseresznye- és meggybefőtt | 82 |
Cseresznye- és meggyíz | 82 |
Cseresznye és meggy anyalé | 82 |
Cseresznye- és meggylé | 82 |
Meggyszörp | 83 |
Szilva | 83 |
Szilvabefőtt | 83 |
Szilvaíz | 83 |
Szilvadzsem | 84 |
Szilvalekvár | 84 |
Mirabella | 84 |
Mirabellabefőtt | 84 |
Mirabellaíz | 85 |
Ringló | 85 |
Ringlóbefőtt | 85 |
Ringlóíz | 85 |
Őszibarack és kajszi (sárgabarack) | 85 |
Őszibarack- és kajszibefőtt | 86 |
Barackdzsem | 76 |
Alma | 86 |
Almabefőtt | 87 |
Almapüré | 87 |
Almaíz | 87 |
Almasajt | 87 |
Almalé | 87 |
Almakocsonya (zselé) | 88 |
Körte | 88 |
Körtebefőtt | 89 |
Birs | 89 |
Birsbefőtt | 89 |
Birsíz | 89 |
Birs-zselé (kocsonya) | 90 |
Birsdzsem | 90 |
Birsalmasajt | 90 |
Berkenye | 90 |
Berkenyebefőtt | 91 |
Berkenyeíz | 91 |
Berkenyezselé (kocsonya) | 91 |
Berkenye anyalé | 91 |
Folyékony berkenye | 91 |
Berkenyeszörp | 91 |
Csipkebogyó | 91 |
Csipkebogyóbefőtt | 92 |
Csipkeíz | 92 |
Egy különleges gyümölcskészítmény: rumos tál | 92 |
Gyümölcsborok házi készítése | 94 |
Rebarbarabor | 94 |
Szamócabor | 95 |
Pirosribiszke-bor | 96 |
Feketeribiszke-bor | 97 |
Fehérribiszke-bor | 97 |
Köszmétebor | 98 |
Meggybor | 99 |
Szederbor | 100 |
Áfonyabor | 100 |
Szilva-, őszibarack- és mirabellabor | 101 |
Csipkebogyóbor | 101 |
Berkenyebor | 102 |
Bodzabor | 105 |
Kökénybor | 103 |
Almabor | 103 |
A körte mint a vegyes gyümölcsborok egyik alkotórésze | 105 |
Egyéb vegyes gyümölcsborok | 105 |
Mazsola-, füge- és datolyabor | 106 |
Mézbor | 106 |
Borbetegségek | 107 |
Ecetesedés | 108 |
Tejsavíz | 108 |
Borvirág, pimpósodás | 109 |
Nyúlósodás | 109 |
Vajsavíz | 109 |
Mannitos erjedés | 109 |
Borhibák | 110 |
Feketetörés | 110 |
Fehértörés | 110 |
Záptojásszag | 110 |
Élesztőszag | 110 |
Egéríz | 111 |
Fehérjetörés | 111 |
Különleges gyümölcsitalok | 112 |
Gyümölcsbólék | 112 |
Szamócabólé | 113 |
Őszibarackbólé | 113 |
Citrombólé | 113 |
Gyümölcsbefőttből készített bólék | 113 |
Májusi bólé | 113 |
Puncsok | 114 |
Fűszerezett gyümölcsitalok | 115 |
Ecetkészítés | 116 |
Gyümölcsecet | 116 |
Borecet | 116 |
Zöldségkonzervek, -levek és savanyúságok készítésmódjai különböző nyersanyagokból | 118 |
Sárgarépa | 118 |
Sárgarépakonzerv | 119 |
Vegyes zöldség (borsó és sárgarépa) | 119 |
Sárgarépapüré (gyermekeknek) | 119 |
Sárgarépalé | 119 |
Cékla | 120 |
Céklakonzerv | 120 |
Céklasaláta | 120 |
Zeller | 120 |
Zellerfőzelék | 120 |
Zellersaláta | 120 |
Spárga | 120 |
Spárgakonzerv | 121 |
Karfiol | 121 |
Karfiolkonzerv | 121 |
Kelbimbó | 122 |
Rebarbara | 122 |
Rebarbarabefőtt | 122 |
Rebarbaraíz | 122 |
Vegyes gyümölcsíz | 123 |
Spenót | 123 |
Spenótkonzerv | 123 |
Spenótlé | 123 |
Kelkáposzta | 123 |
Vöröskáposzta | 124 |
Vöröskáposzta-konzerv | 124 |
Fejes káposzta | 124 |
Fejeskáposzta-konzerv | 124 |
Savanyított káposzta | 125 |
Hőkezelt savanyított káposzta | 125 |
Paradicsom | 125 |
Paradicsomkonzerv | 125 |
Paradicsomlé | 126 |
Paradicsompüré | 126 |
Zöld paradicsom | 126 |
Zöldbab | 126 |
Zöldbabkonzerv | 126 |
Savanyú zöldbab | 127 |
Zöldbab sóban | 127 |
Zöldborsó | 127 |
Zöldborsókonzerv | 127 |
Vegyes főzelék (zöldborsó és sárgarépa) | 128 |
Cukorborsó eltevése | 128 |
Uborka | 128 |
Sósvizes uborka | 128 |
Kovászos uborka | 128 |
Gyors uborka kőedényben | 130 |
Mustáros uborka | 130 |
Mustáros uborka kőedényben | 130 |
Uborkasaláta télire | 130 |
Tök | 130 |
Tök, uborka módjára sterilizálva | 130 |
Tökkompót, édes-savanyún | 130 |
Paprika (zöld vagy piros) | 131 |
Paprika (félkész konzerv) | 131 |
Marinált paprika | 131 |
Két kedvelt paprikakészítési mód | 132 |
Káposztával töltött paprika | 132 |
Gomba | 132 |
Gombaszárítás | 132 |
Speciális zöldségkészítmények | 133 |
Vegyes savanyú (Mixed-pickles) | 133 |
Levestál | 133 |
Táblázatok | |
Gyors tanácsok gyümölcskonzervek házi készítéséhez | 138 |
Gyors tanácsok zöldségkonzervek házi készítéséhez | 140 |
Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a gyümölcsökben | 142 |
Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a zöldségekben | 144 |
Saját receptjeim | 152 |