1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás

levek, borok, konzervek

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 157 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-053-5
Megjegyzés: Második kiadás. A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az ember korszerű táplálkozása feltétlenül megkívánja a sokoldalúságot, a változatosságot és az ízletességet. Ezeket a célokat a kertészeti termények közül a gyümölcs- és zöldségfélék friss állapotban történő fogyasztása az év egy részében ki is elégíti. A téli és a tavaszi hónapokban azonban szükségünk van különböző módon tartósított gyümölcs- és zöldségkészítményekre is.
Az élelmiszert meg lehet óvni a romlástól. Erre a célra különböző eljárások már régóta ismeretesek. Az ipari termelés mellett kezdettől fogva népszerű és jelentős az ember otthoni, a háztartás, a család számára történő házi konzerválási tevékenysége. S bár ez a kedvtelés idő- és pénzigényes, mégis a házikerti, kisparcellás gyümölcsösök, továbbá zöldségeskertek termésének rendeltetésszerű felhasználása érdekében sokan foglalkoznak házi feldolgozással. Természetesen azt látni kell, hogy a konzerv- és hűtőipar széles körű, ma már minőségben is megfelelő árukínálata mellett, a gazdaságosságot szem előtt tartva, nem... Tovább

Fülszöveg

Az ember korszerű táplálkozása feltétlenül megkívánja a sokoldalúságot, a változatosságot és az ízletességet. Ezeket a célokat a kertészeti termények közül a gyümölcs- és zöldségfélék friss állapotban történő fogyasztása az év egy részében ki is elégíti. A téli és a tavaszi hónapokban azonban szükségünk van különböző módon tartósított gyümölcs- és zöldségkészítményekre is.
Az élelmiszert meg lehet óvni a romlástól. Erre a célra különböző eljárások már régóta ismeretesek. Az ipari termelés mellett kezdettől fogva népszerű és jelentős az ember otthoni, a háztartás, a család számára történő házi konzerválási tevékenysége. S bár ez a kedvtelés idő- és pénzigényes, mégis a házikerti, kisparcellás gyümölcsösök, továbbá zöldségeskertek termésének rendeltetésszerű felhasználása érdekében sokan foglalkoznak házi feldolgozással. Természetesen azt látni kell, hogy a konzerv- és hűtőipar széles körű, ma már minőségben is megfelelő árukínálata mellett, a gazdaságosságot szem előtt tartva, nem érdemes otthon mindent és mindenáron elkészíteni, feldolgozni. Ugyanakkor az egyéni íz, a különböző táplálkozási szokások, igények messzemenő kielégítése csak ezen az úton valósítható meg. Vissza

Tartalom

Elméleti tudnivalók
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás alapszabályai9
A nyersanyag gondos válogatása9
Gyors és tiszta munka10
A levegő és a fény távoltartása10
A fémek káros hatása11
A gyümölcsök és a zöldségek tartósítása12
Elmélet12
A mikroorganizmusok12
Hőkezelés14
Legfontosabb eszközök17
Gyorsfőző edény (kukta)17
Az üvegek és az üveglezárás módjai, előkészítésük, tisztításuk18
Hogyan nyithatjuk fel könnyen és veszélytelenül a patent befőzőüveget?20
A rossz lezárás következményei20
Mérés mérleg nélkül21
Általános előírások a különféle gyümölcs- és zöldségkészítmények előállításához23
Gyümölcslevek23
Szükséges munkaeszközök és anyagok23
A nyersanyag előkészítése28
A lényerés és a további kezelés29
Nyers gyümölcslé (anyalé) azonnali fogyasztása32
Gyümölcslé, folyékony gyümölcs33
Gyümölcsszörp34
Gyümölcsíz34
Darabos gyümölcsíz (dzsem)35
Gyümölcskocsonya (zselé)35
Gyümölcsbefőtt36
Gyümölcsborok38
A fény és a levegő távoltartása41
A fajélesztő44
Az alkoholos erjedés elméletéről46
A borkészítés munkafolyamatai49
Préselés49
Előerjesztés49
Cukrozás és erjedés53
Fejtés55
A tárolóedény előkészítése55
Töltés58
Pasztőrözés58
Csemegeborok60
Száraz borok62
Néhány egyéb tudnivaló63
Zöldségkonzervek67
Hőkezeléssel tartósított zöldségkonzervek67
Savanyított készítmények69
Receptek
Gyümölcslé-, szörp-, íz-, dzsem-, befőtt- és kocsonyakészítés módjai különböző nyersanyagból73
Szamóca (eper)73
Szamócabefőtt74
Szamócaíz74
Szamóca-rebarbara íz74
Szamóca-ribiszke íz74
Szamócadzsem74
Szamóca anyalé74
Szamócaszörp74
Ribiszke (piros, fehér, fekete)75
Ribiszkebefőtt75
Ribiszkeíz75
Ribiszkedzsem75
Ribiszkezselé75
Ribiszke anyalé76
Ribiszkeszörp76
Folyékony ribiszke76
Köszméte (egres)76
Köszmétebefőtt76
Köszméteíz77
Folyékony köszméte77
Köszmétedzsem77
Köszméte anyalé77
Málna77
Málnabefőtt78
Málnaíz78
Málnadzsem78
Málna anyalé78
Málnaszörp78
Szeder78
Szederbefőtt79
Szederíz79
Szederzselé79
Szeder anyalé79
Folyékony szeder79
Szederszörp79
Fekete áfonya79
Áfonyabefőtt80
Áfonyaíz80
Áfonyazselé80
Áfonya anyalé80
Folyékony áfonya80
Vörös áfonya80
Vörösáfonya-befőtt81
Vörösáfonya-íz81
Bodza81
Bodzalé81
Cseresznye, meggy81
Cseresznye- és meggybefőtt82
Cseresznye- és meggyíz82
Cseresznye és meggy anyalé82
Cseresznye- és meggylé82
Meggyszörp83
Szilva83
Szilvabefőtt83
Szilvaíz83
Szilvadzsem84
Szilvalekvár84
Mirabella84
Mirabellabefőtt84
Mirabellaíz85
Ringló85
Ringlóbefőtt85
Ringlóíz85
Őszibarack és kajszi (sárgabarack)85
Őszibarack- és kajszibefőtt86
Barackdzsem76
Alma86
Almabefőtt87
Almapüré87
Almaíz87
Almasajt87
Almalé87
Almakocsonya (zselé)88
Körte88
Körtebefőtt89
Birs89
Birsbefőtt89
Birsíz89
Birs-zselé (kocsonya)90
Birsdzsem90
Birsalmasajt90
Berkenye90
Berkenyebefőtt91
Berkenyeíz91
Berkenyezselé (kocsonya)91
Berkenye anyalé91
Folyékony berkenye91
Berkenyeszörp91
Csipkebogyó91
Csipkebogyóbefőtt92
Csipkeíz92
Egy különleges gyümölcskészítmény: rumos tál92
Gyümölcsborok házi készítése94
Rebarbarabor94
Szamócabor95
Pirosribiszke-bor96
Feketeribiszke-bor97
Fehérribiszke-bor97
Köszmétebor98
Meggybor99
Szederbor100
Áfonyabor100
Szilva-, őszibarack- és mirabellabor101
Csipkebogyóbor101
Berkenyebor102
Bodzabor105
Kökénybor103
Almabor103
A körte mint a vegyes gyümölcsborok egyik alkotórésze105
Egyéb vegyes gyümölcsborok105
Mazsola-, füge- és datolyabor106
Mézbor106
Borbetegségek107
Ecetesedés108
Tejsavíz108
Borvirág, pimpósodás109
Nyúlósodás109
Vajsavíz109
Mannitos erjedés109
Borhibák110
Feketetörés110
Fehértörés110
Záptojásszag110
Élesztőszag110
Egéríz111
Fehérjetörés111
Különleges gyümölcsitalok112
Gyümölcsbólék112
Szamócabólé113
Őszibarackbólé113
Citrombólé113
Gyümölcsbefőttből készített bólék113
Májusi bólé113
Puncsok114
Fűszerezett gyümölcsitalok115
Ecetkészítés116
Gyümölcsecet116
Borecet116
Zöldségkonzervek, -levek és savanyúságok készítésmódjai különböző nyersanyagokból118
Sárgarépa118
Sárgarépakonzerv119
Vegyes zöldség (borsó és sárgarépa)119
Sárgarépapüré (gyermekeknek)119
Sárgarépalé119
Cékla120
Céklakonzerv120
Céklasaláta120
Zeller120
Zellerfőzelék120
Zellersaláta120
Spárga120
Spárgakonzerv121
Karfiol121
Karfiolkonzerv121
Kelbimbó122
Rebarbara122
Rebarbarabefőtt122
Rebarbaraíz122
Vegyes gyümölcsíz123
Spenót123
Spenótkonzerv123
Spenótlé123
Kelkáposzta123
Vöröskáposzta124
Vöröskáposzta-konzerv124
Fejes káposzta124
Fejeskáposzta-konzerv124
Savanyított káposzta125
Hőkezelt savanyított káposzta125
Paradicsom125
Paradicsomkonzerv125
Paradicsomlé126
Paradicsompüré126
Zöld paradicsom126
Zöldbab126
Zöldbabkonzerv126
Savanyú zöldbab127
Zöldbab sóban127
Zöldborsó127
Zöldborsókonzerv127
Vegyes főzelék (zöldborsó és sárgarépa)128
Cukorborsó eltevése128
Uborka128
Sósvizes uborka128
Kovászos uborka128
Gyors uborka kőedényben130
Mustáros uborka130
Mustáros uborka kőedényben130
Uborkasaláta télire130
Tök130
Tök, uborka módjára sterilizálva130
Tökkompót, édes-savanyún130
Paprika (zöld vagy piros)131
Paprika (félkész konzerv)131
Marinált paprika131
Két kedvelt paprikakészítési mód132
Káposztával töltött paprika132
Gomba132
Gombaszárítás132
Speciális zöldségkészítmények133
Vegyes savanyú (Mixed-pickles)133
Levestál133
Táblázatok
Gyors tanácsok gyümölcskonzervek házi készítéséhez138
Gyors tanácsok zöldségkonzervek házi készítéséhez140
Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a gyümölcsökben142
Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a zöldségekben144
Saját receptjeim152

Ehrhard Donath

Ehrhard Donath műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ehrhard Donath könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Házi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Házi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás

A borító belső oldalán tulajdonosi pecsétnyom található.

Állapot:
1.580 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba