1.062.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi élelmiszertartósítás bádogdobozban

Szerző
Szeged
Kiadó: Magyar Mezőgazdasági Vegykisérleti és Paprikakisérleti Állomás
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. Nyomtatta a Szent Gellért-nyomda Rt., Szeged. 36. kiadvány. Írta: Dr. Mészáros Lajos kisérletügyi segédvegyész.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Valamely nép kultúrája szoros összefüggésben áll táplálkozásával. Bőséges, okszerű, egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás nemcsak több termelő energiát, több munkaerőt, nagyobb anyagi... Tovább

Előszó

Valamely nép kultúrája szoros összefüggésben áll táplálkozásával. Bőséges, okszerű, egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás nemcsak több termelő energiát, több munkaerőt, nagyobb anyagi jólétet, hanem egyúttal magasabb kultúrfokot is jelent.
A magyar mezőgazdaság dolgozói, jóllehet dúslakodnak a legváltozatosabb nyersanyagokban, emberi táplálékokban, mégis az esztendő nagyobb részében nélkülözik azokat a házi élelmiszereket, amelyek a természetszerű, egészséges táplálkozás szempontjából a legfontosabbak. Ebben a tekintetben a magyar falusi konyha szomorú képet tár elénk.
Télen és tavasszal csak a legritkább háztartásokban kerülnek a parasztember asztalára gyümölcs- és zöldfőzelékfélék, amelyek nagy mennyiségét nyáron és ősszel kárbaveszni engedik, mert a felesleget nem tartósítják, nem konzerválják.
Fontos nemzetgazdasági érdek, de elsősorban egészségügyi követelmény, hogy a vitaminokban gazdag gyümölcs- és főzelékféléket a téli és tavaszi időszakokban is fogyaszthassák azok a néprétegek, amelyek távol vannak a városi piacoktól és szegénységük miatt a drága konzerveket nem vásárolhatják meg.
Az élelmiszerek házi eltartása ez idő szerint szárítással, aszalással, savanyítással és befőzéssel fazekakban, hordókban, üvegékben történik. Ezek a módszerek nem minden élelmiszer konzerválására alkalmasak. Vissza

Tartalom

Dr. Danisska József miniszteri tanácsos előszava
Jáky Miklós igazgató kisérő sorai. (Országos Magyar Mezőgazdasági Ipari Kísérleti Intézet vezetője)
Dr. Sós József egyetemi c. rk. tanár, közegészségügyi felügyelő kísérő sorai
A Magyar Földmivelésügyi Miniszterium a tudományért, haladásért és a népért
A házi bádogdobozos élelmiszertartósítás jelentősége Magyarországon népélelmezés szempontjából
A házi konzervdobozlezáró gép leírása és használata
Egy kis konyhavegyészet
100 recept a bádogdobozos élelmiszertartósítás számára
Zöldségkonzervek
Gyümölcskonzervek
Húskonzervek
Halkonzervek
Függelék
Befőtt üvegben
Szójabab
"Paprika csomagolása konzervdobozban"

Dr. Mészáros Lajos

Dr. Mészáros Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Mészáros Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem