kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Slovenské Vydavatel'stvo Krásnej Literatury |
---|---|
Kiadás helye: | Pozsony |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 200 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes, fekete fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
Bevezetés | 5 |
A disznóölés feltételei | 7 |
Ki vághat sertést, és melyek a disznóöléssel járó kötelességek | 7 |
A Mezőgazdasági Termékek Felvásárlása Központi Igazgatóságának 1963. június 29-én kelt 48/1963 Zb. számú hirdetménye a házi disznóölésekről és a disznóölésekből nyert zsír köteles eladásáról és a bőrök felvásárlásáról | 8 |
Előkészület a disznóöléshez | 17 |
A sertés hizlalása | 17 |
Emésztés és a táplálóanyagok értékesítése | 17 |
A sertés hizlalására alkalmas takarmányok | 21 |
A tulajdonképpeni hizlalás | 24 |
A diisznóöléshez szükséges kellékek előkészítése | 34 |
Az előkészületi munkák jelentősége | 34 |
Segédanyagok | 34 |
Burkolóanyagok | 38 |
Berendezések és segédeszközök | 39 |
Állategészségügyi ellenőrzés és a disznóölés higiéniája | 42 |
A sertés legfontosabb betegségei | 42 |
Fertőző betegségek | 42 |
Élősködők okozta betegségek | 57 |
Hiánybetegségek | 65 |
Mérgezések | 68 |
A rendszertelen takarmányozás következtében fellépő betegségek | 70 |
A sertés, a hús és a szervek vizsgálata. A betegség tünetei | 70 |
Kényszervágás | 76 |
A házi disznóölés higiéniája | 77 |
A hús és a készítmények tartósításának módjai | 78 |
A húsban és a húskészítményben végbemenő változások | 78 |
Tartósító eljárások | 83 |
Tartósítás hőelvonással | 84 |
Főzés | 86 |
Sütés | 86 |
Csírátlanítás | 87 |
Sózás | 87 |
Füstölés | 90 |
A tulajdonképpeni disznóölés | 93 |
Vágás | 93 |
Kábítás | 93 |
Elvéreztetés | 94 |
Forrázás | 96 |
Pörzsölés | 96 |
A krupon lefejtése | 97 |
A sertés előkészítése a bontáshoz | 103 |
Bélmosás | 110 |
A sertés hasítása | 111 |
A szalonna lehúzása | 113 |
A hús darabolása, csontozása és osztályozása | 115 |
Az ételek és a készítmények előállítása | 115 |
Disznótoros ételek | 121 |
Abáleves | 123 |
Lucskos káposzta | 124 |
Koldúskása | 124 |
Májashurka | 125 |
Véreshurka | 127 |
Véreshurka zsemlével | 129 |
Feketehurka | 132 |
Hússajtok | 133 |
Házi disznósajt | 133 |
Véressajt | 134 |
Sziléziai hússajt | 135 |
Kocsonya | 136 |
Egyszerű kocsonya | 137 |
Díszes kocsonya | 137 |
Abált tokaszalonna | 139 |
A hosszabb ideig eltartható készítmények előállítása | 140 |
Házikolbász | 141 |
Téli száraz kolbász | 145 |
Füstölt hús | 147 |
Füstölt szalonna | 150 |
Hideg májas | 152 |
Hideg májas hússal | 153 |
Zsírolvasztás | 154 |
Zsírban eltett töpörtyű | 157 |
A hús és a húskészítmények tartósítása csírátlanítással | 158 |
Csírátlanítás üvegekben | 161 |
Csírátlanítás fémdobozokban | 164 |
Egyes ételek előkészítése csírátlanításhoz | 166 |
Abáleves | 166 |
Hússajt | 166 |
Saját levében tartósított sertéshús | 166 |
Sertésszelet | 166 |
Egészben sült pecsenye | 167 |
Panírozott sertésszelet | 167 |
Natúrszelet | 167 |
Sertésgulyás | 168 |
Székelykáposzta | 168 |
Vagdalt hús | 168 |
Töltött paprika áttört paradicsomban | 169 |
Füstölt hús | 169 |
Füstölt kolbász | 170 |
Májas | 170 |
Hússal készített májas | 170 |
Főételek pácolt húsból | 171 |
Sertéskaraj pikáns mártással | 171 |
Sertéslapocka vörös boron | 171 |
Székely-hústekercs | 172 |
Morva sertésoldalas | 172 |
További ételek és különlegességek | 173 |
Disznótoros leves | 173 |
Gulyásleves sertéshúsból | 173 |
Borscs | 173 |
Sült házikolbász vajastésztában | 174 |
Boros kolbász | 174 |
Rántott boros kolbász | 174 |
"Hubertusz" kolbász | 175 |
Citromos kolbász | 175 |
Agykolbász | 175 |
Füstölthúsleves | 176 |
Sült füstölt hús | 176 |
Rántott füstölt hús | 176 |
Füstölthúspástétom | 176 |
Előétel füstölt húsból | 177 |
Füstölt hús tojással | 177 |
Parádés sonkás tészta | 177 |
Füstölt szalonna libamájjal | 178 |
Göngyölt bélszín (vesepecsenye) | 178 |
Töltött dagadó | 178 |
Tordal pecsenye | 179 |
Citromos sertéssült | 179 |
Rakott pörkölt | 179 |
Sertéssült kelkáposztában | 179 |
Sertéshús hallal | 180 |
Sacc | 180 |
Kolozsvári káposzta | 181 |
Töltött káposzta | 181 |
Szegedi töltött káposzta | 182 |
Erdélyi rakott káposzta | 182 |
Rakott sertésszelet | 185 |
Húsos rétes | 185 |
Húsos táska | 183 |
Húsos laska | 184 |
Húsos puding | 184 |
Hússaláta | 184 |
Vagdalt hús libamájjal | 184 |
Vagdalt hús pikáns mártással | 185 |
Sült májszelet | 185 |
Angol májszelet | 185 |
Fokhagymás sertésmáj | 186 |
Tejfölös máj | 186 |
Májérmécskék | 186 |
Sertésmáj vesevelővel | 186 |
Májhab | 187 |
Májas lepény | 187 |
Vesetokány | 187 |
Rántott velő | 188 |
Velő kagylóban | 188 |
Tüdőleves | 188 |
Tüdőgombócleves | 188 |
Tüdős rizs | 189 |
Tüdőpaprikás | 189 |
Tüdős táska | 189 |
Töpörtyűs pogácsa | 190 |
Zsíros pogácsa | 190 |
Hájas tészta | 190 |
Velős kifli | 191 |
A disznótoros vacsora összeállításának két módja | 192 |
A készítmények tárolása és fogyasztása | 195 |
Felhasznált irodalom | 199 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.