I. Fejezet, Finom élesztős sütemények | |
Finom kugelhupf | 3 |
Fölvert kugelhupf | 4 |
Dagasztott kugelhupf | 4 |
Lengyel kunelhupf | 4 |
Franczia kugelhupf | 5 |
Angol pereczek | 5 |
Bécsi patkók | 5 |
Finom mákos patkó | 6 |
Kőtt pereczek | 6 |
Mazsolás patkó | 7 |
Mandulás kenyér | 7 |
Mandulás czipók | 7 |
Mazsolás szeletek | 7 |
Apró megmetszett czipócskák | 8 |
Ánizsos fánkocskák | 8 |
Köménymagos fánkocskák | 8 |
Karlbadi pereczek | 9 |
Gráczi kétszersült | 9 |
Pozsonyi kétszersült | 9 |
Gyümölcskenyér | 10 |
II. Fejezet, Díszsütemények | |
Nyárson sült díszsütemény | 11 |
Manduláskéreg | 12 |
Pörkölt mandolaváza czukorsüteménynyel díszítve | 13 |
Lant, pörkölt mandolából | 14 |
Angol lakodalmi kalács | 14 |
Croquant datolyából | 15 |
Piskóta-ívek | 15 |
Csokoládé-ívek | 15 |
Franczia ívek | 16 |
Czitrom-ívek | 16 |
Ánizs-ívecskék | 16 |
III. Fejezet, A torták | |
A tortáról általában | 17 |
Marasquinótortó | 19 |
Angol torta | 19 |
Irósvajas levelestorta befőtt gyümölccsel | 20 |
Piskótatorta | 20 |
Piskóta levelestorta tejhabbal | 21 |
Franczia csokoládétorta | 21 |
Mogyorótorta | 21 |
Laskatorta | 22 |
Napoleontorta | 22 |
Almástorta | 23 |
Morzsatorta | 23 |
Főtt-torta | 23 |
Linczertorta | 24 |
Habart mandolatorta | 24 |
Kenyértorta | 25 |
Dióstorta | 25 |
Meggytorta | 26 |
Burgonyatorta | 26 |
Czukortorta | 26 |
Habtorta tejhabbal töltve | 27 |
Aprótorta gyümölccsel | 27 |
Pirított torta | 28 |
Puncstorta | 28 |
Crémetorta | 28 |
Macaronitorta | 29 |
Piskóta crémetorta | 29 |
Csokoládé crémetorta | 29 |
Vaníliás crémetorta | 29 |
Narancs crémetorta | 30 |
Tejhabtorta szamoczával | 30 |
Spanyolszéltorta tejszínhabbal | 30 |
Spanyolszéltorta mandolával | 30 |
IV. Fejezet, Ostyák és szeletek | |
A híg tésztáról | 31 |
Tejfölös hollandi ostya | 31 |
Flamandi ostya | 31 |
Bécsi ostya | 32 |
Közönséges ostya | 32 |
Ostya borral | 32 |
Szász ostya | 32 |
Mandulás ostya | 33 |
Vaníliás gyaluforgács | 33 |
Összehajtott ostya | 33 |
Vágott mandolaostya | 33 |
Mandulatáska | 34 |
Mandulás szeletek | 34 |
Teaszeletek | 35 |
Csokoládészeletek | 35 |
Földeper-szeletek vagy koczkák | 36 |
Czitromszeletek | 36 |
V. Fejezet, Apró czukorsütemények és czukorkák | |
Linczi tortácskák, szeletek | 37 |
Piskótafánkocskák csokoládéconservvel | 37 |
Piskótafánkok tejszínhabbal | 38 |
Gesztenyekolbászok csokoládéval | 38 |
Csokoládécsókocskák | 38 |
Pörkölt mogyorókolbászok csokoládéval | 39 |
Mandolacsók | 39 |
Apáczafánkocskák | 39 |
Franczia kétszersült | 40 |
Viktoria sandwiches | 40 |
Mandolás ívek | 40 |
Dióscsókocskák | 40 |
Gesztenye-sütemény | 41 |
Női szeszélyek | 41 |
Mandulás pereczek | 41 |
Tejhabbal töltött lepények | 41 |
Mézes kalács | 41 |
Dariolok | 42 |
Dariolok kávéval | 42 |
Indiai fánkok tejhabbal | 42 |
Franczia rumos fánkocskák | 43 |
Töltött spanyolszél-tortácskák | 43 |
Birsalma-tortácskák | 43 |
Püspökkenyér | 44 |
Finom orosz tészta | 44 |
Csokoládé-kenyér | 44 |
Tiroli kenyér | 45 |
Álszalámi | 45 |
Tortácskák | 45 |
Baraczk-fánkocskák | 46 |
Czukros manula | 46 |
Mandula pirítva | 46 |
Szalon-czukorkák | 47 |
Csokoládé-czukorkák | 47 |
Kávé-czukorkák | 47 |
Narancs- és czitrom-czukorkák | 47 |
Vanília-czukorkák | 47 |
Marasquinó-czukorkák | 47 |
Mogyoró-czukorkák | 47 |
VI. Fejezet, Crémek, tejhabok, kocsonyák (zulczok) | |
Vaníliás créme | 49 |
Kávés créme | 50 |
Franczia créme csokoládéval | 50 |
Franczia créme kávéval | 51 |
Franczia créme teával | 51 |
Franczia baraczk-créme | 51 |
Dió-créme | 51 |
Punsch-créme | 52 |
Borított málna királynői módon | 52 |
Bajor créme vaníliával | 52 |
Bajor créme mogyoróval | 53 |
Birsalma-kocsonya kompótdíszítésre | 53 |
Földieper-kocsonya (vegyített) | 53 |
Mandula-kocsonya vagy fagylalt mandulatej | 54 |
Csíkos mandula-kocsonya | 55 |
Narancs-kocsonya | 55 |
Kavart créme marhavelővel | 56 |
Kavart créme pirított mandulával | 56 |
Tejhab színezve | 56 |
Tejhab földieperrel | 57 |
Fagylalt-créme mandulával | 57 |
Édes kocsonya friss ibolyából | 57 |
Szamócza-kocsonya | 58 |
Cseresznye-kocsonya | 58 |
Köszméte-kocsonya | 58 |
Narancs-kosárkák narancskocsonyával | 58 |
Csíkos narancs-kocsonya | 59 |
VII. Fejezet, Fagylaltok | |
A fagylaltakról általában | 61 |
A tejes fagylaltakról | |
Vanília-fagylalt | 62 |
Csokoládé-fagylalt | 62 |
Kávé-fagylalt | 62 |
Pörkölt czukor-fagylalt | 63 |
Smankerli-fagylalt | 63 |
Smankerli-fagylalt másképpen | 63 |
Fagylalt malaga-borral | 64 |
Mogyoró-fagylalt | 64 |
Mandola-fagylalt | 64 |
Pörkölt mandola-fagylalt | 64 |
Marasquinó-fagylalt | 64 |
Tejsűrűs fagylalt friss szamóczával | 64 |
Tejsűrűs fagylalt málnával | 65 |
Tejsűrűs fagylalt friss baraczkkal | 65 |
Thea-fagylalt | 65 |
A gyümölcs-fagylaltakról | |
Szamócza-fagylalt | 65 |
Málna-fagylalt | 65 |
Baraczk-fagylalt | 65 |
Kajszinbaraczk-fagylalt | 66 |
Narancs-fagylalt | 66 |
Czitrom-fagylalt | 66 |
Ananász-fagylalt | 66 |
Meggy-fagylalt | 66 |
Ribizke-fagylalt | 66 |
Almafagylalt | 67 |
Körtefagylalt | 67 |
Vanílialé fagylalt bécsiesen | 67 |
Tutti-fruttifagylalt | 67 |
Baraczkfagylalt muskotály-borral | 67 |
Málnafagylalt marasquinóval | 67 |
Narancsfagylalt megygyel | 67 |
Puncsfagylalt | 68 |
Sorbet ananászból champagneivel | 68 |
Vaníliafagylalt megygyel keverve | 68 |
Csokoládé-, szamócza-, és mandulafagylalt csíkokban | 68 |
Fagylalt befőzött gyümölcsnedvekből | 68 |
Alakban készült fagylaltról | |
Gyümölcskosár fagylaltból | 69 |
Galambok fonalas czukorfészekben | 70 |
Csokoládéfagylalt | 70 |
Fagylalt márványalakban | 71 |
VIII. Fejezet, A kompótokról | |
Szamóczakompót | 72 |
Málnakompót és ribizkekompót | 72 |
Baraczkkompót | 72 |
Cseresznyekompót | 73 |
Almakompót | 73 |
Portugali almakompót | 73 |
Almakompót geléevel | 73 |
Narancskompót | 73 |
Gesztenyekompót | 74 |
Almamarmalade | 74 |
Vegyes kompót | 74 |
IX. Fejezet, a befőzött gyümölcsökről | |
Lekvárok és szörpök | |
Szamóczalekvár | 76 |
Ribizkegelée | 76 |
Cseresznyeszörp | 76 |
Málnaszörp | 76 |
Baraczkmarmalade | 76 |
Birsalmamarmalade | 77 |
Birsalmagelée | 77 |
Csirkerózsalekvár | 77 |
Csipkerózsa nyersen | 77 |
A gőzben főtt gyümölcsről | |
Köszméte (piszke) gőzben | 77 |
Baraczk gőzben | 78 |
Őszi baraczk gőzben | 78 |
Szilva gőzben | 78 |
Meggy gőzben | 78 |
A czukorban főtt gyümölcsről | |
Köszméte czukorban | 79 |
Ribizke czukorban | 79 |
Fekete dió | 79 |
Fehér dió | 79 |
Zöld baraczk czukorban | 80 |
Meggy czukorban | 80 |
Cseresznye, som, málna és szeder czukorban | 80 |
Reine claude | 80 |
Egres czukorban | 80 |
Zöld füge czukorban | 80 |
Muskotály körte czukorban | 81 |
Sárga dinnye czukorban | 81 |
Görög dinnye czukorban | 81 |
Csipkerózsa czukorban | 81 |
Birsalma czukorban | 81 |
Zöld mandola czukorban | 81 |
Ananász czukorban | 82 |
Berkenye czukorban | 82 |
Spanyol meggy eczetben betegnek | 82 |
Rumos gyümölcs | 82 |
Cseresznye pálinkában | 83 |
A gyümölcssajtokról | |
Birsalmasajt, barna | 83 |
Birsalmasajt, fehér | 83 |
Piros birsalmasajt | 83 |
Baraczksajt | 83 |
Csipke gyümölcssajt | 84 |
Az aszalt gyümölcsökről | |
Aszalt baraczk | 84 |
Aszalt meggy | 84 |
Lapított körte | 84 |
Aszalt szilva dióval | 84 |
A candirozott gyümölcsről | 84 |
X. Fejezet, Az italokról | |
Meleg italok | |
Meleg puncs | 86 |
Angol puncs | 86 |
Égett bor | 86 |
Püspök-bor | 87 |
Grog | 87 |
Meleg limonádé | 87 |
Lengyel tea | 87 |
A kávé készítéséről | 87 |
Teafőzés | 88 |
Csokoládé | 88 |
A hideg italokról | |
Király-puncs | 88 |
Cardinál | 89 |
Sillebub | 89 |
Málna-limonádé | 89 |
Narancs-limonádé | 89 |
Közönséges limonádé | 89 |
Cseresznye-limonádé | 89 |
Mandulatej | 90 |
Árpalé | 90 |
XI. Fejezet, A szeszek készítéséről | |
Ánizs-likőr | 90 |
Vanília-likőr | 90 |
Vespretto-likőr | 90 |
Gyümölcs-likőr | 91 |
Eczet készítése | |
Szagosfű-eczet | 91 |
Rózsa-eczet | 91 |
Törköly-eczet | 91 |
Málna-eczet | 91 |
Tárkony-eczet | 92 |
Gyümölcs-eczet | 92 |
Főtt bor készítése | 92 |
Rácz ürmös készítése | 92 |
Finom pezsgő készítése | 93 |
Mustár készítése | 93 |
XII. Fejezet, A czukor tisztításáról általánosan | |
A czukorfőzésről | 94 |
A darabos kristályczukorról | 96 |
Fehér darabos jégczukor | 96 |
Piros darabos czukor | 96 |
Az illatos czukorról | |
Vaníliás czukor | 96 |
Narancs-czukor | 97 |
Kávés czukor | 97 |
Rózsa-czukor | 97 |
A czukormázról | |
Fehér kevert hideg máz | 97 |
Piros máz | 97 |
Barna máz | 97 |
Zöld máz | 98 |
Sárga máz | 98 |
Hideg conserv-máz marasquinóval | 98 |
Narancs-máz | 98 |
Csokoládé-máz | 98 |
A konyhában alkalmazott festékekről | |
Ibolyakék | 99 |
Álkörmös | 99 |
Parajzöld | 99 |
Rózsalé | 99 |
Cochenille czukorral | 99 |
Sáfrán-szín | 100 |