Bevezetés | 7 |
Az egészséges emésztőrendszer | 9 |
Bélbetegségek általános tünetei | 12 |
Hasmenés | 12 |
Székrekedés | 15 |
Puffadás | 17 |
Hasi görcsök | 18 |
A belek vizsgálata | 20 |
Fizikális vizsgálat | 20 |
A vastagbél tükrőzéses vizsgálata (kolonoszkópia) | 20 |
A vastagbél röntgenvizsgálata (Irrigoszkópia) | 22 |
A vékonybél vizsgálata | 23 |
Fertőzéses bélbetegségek | 24 |
Heveny gyomor - bélhurut (gasztroenteritisz akuta) | 24 |
Ételmérgezés | 24 |
Szalmonellózis | 26 |
Vérhas (Dizentéria) | 27 |
Hastífusz | 28 |
Utazók hasmenése | 28 |
Antibiotikumok okozta hasmenés | 30 |
Irritábilis bél-szindróma | 32 |
A felszívódás zavara: malabszorpció | 35 |
Okok, tünetek | 35 |
Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) | 37 |
Lisztérzékenység (cöliákia) | 38 |
Krónikus gyulladásos bélbetegségek | 40 |
Kolitisz ulceróza | 41 |
Crohn-betegség | 48 |
A vastagbél divertikulózisa | 53 |
Daganatos bélbetegségek | 56 |
Polipok tünetei és kezelésük | 57 |
Vastagbélrák tünetei és kezelése | 58 |
Műtét | 59 |
Kemoterápia | 60 |
Bélbetegségek diétája és étrendi kezelése | 62 |
Energia, és a tápanyagok | 62 |
Fehérjék, zsírok, szénhidrátok | 63 |
A növényi rostok szerepe a táplálkozásban | 65 |
Vitaminok | 67 |
Ásványi anyagok | 68 |
Bevezetés a bélbetegségek diétáihoz, általános alapelvek | 69 |
Fertőzéses és funkcionális bélbetegségek esetén javasolt táplálkozás | 71 |
Különböző eredetű hasmenések diétás kezelése | 71 |
Étkezési tanácsok puffadás, hasi görcsök esetén | 73 |
Irritábilis bél-szindróma diétás javaslatai | 76 |
Rostdús étrend székrekedés, aranyér esetén | 77 |
Különleges diéták felszívódási zavar esetén | 80 |
Tejcukor érzékenység, felnőttkori laktáz hiány diétája | 82 |
Lisztérzékenység (cöliákia) diétája | 85 |
Krónikus gyulladásos bélbetegségek diétája | 89 |
Kolitisz éulceróza heveny szakaszának diétája | 89 |
Crohn-betegség heveny szakaszának étrendi javaslatai | 91 |
Divertikulózis, divertikulitisz diétája | 93 |
Vastagbél- és végbélrák megelőzésének lehetőségei táplálkozással | 94 |
Sztómás (kolosztómás, ileosztómás) beteg étrendje | 96 |
Függelék | 99 |
Konyhatechnológiai fogalmak | 99 |
Ételreceptek | 101 |
Fontosabb élelmiszerek, élelmi anyagok jellemző tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma | 118 |
Budapesti betegklubok sztómával élő betegek számára | 126 |
Néhány fontos orvosi kulcsszó magyarázata | 127 |