kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 782 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 317 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A könyv 800 példányban készült. |
Előszó | 3 |
A zsíripar és zsírkémia története | 5 |
A magyar zsíradékipar | 10 |
A zsíradékok kémiája | |
Természetes zsíradékok vegyületei | 16 |
Gliceridek | 17 |
Lipoid anyagok | 68 |
Zsírok biokémiája | 92 |
Zsíradékok képződése az élő szervezetben | 92 |
Klimaelmélet | 105 |
Zsíradékok tulajdonságai | 108 |
Fizikai tulajdonságok | 108 |
Kémiai tulajdonságok | 112 |
Természetes zsíradékok | |
Állati zsíradékok | 137 |
Kismolekulasúlyú zsírsav- (vajsav) csoport | 137 |
Állati palmitin-sztearinsav csoport | 139 |
Nagy telítetlenségű zsírsav csoport (halzsírok) | 150 |
Növényi zsíradékok | 154 |
Laurinsav csoport | 154 |
Növényi palmitin-sztearinsav csoport | 156 |
Olajsav csoport | 158 |
Linolsav csoport | 165 |
Linolénsav csoport | 173 |
Konjugáltsav csoport | 175 |
Erukasav csoport | 176 |
Oxisav csoport | 177 |
Ciklusossav csoport | 179 |
Zsíradékok vizsgálata | |
Általános vizsgálati módszerek | 183 |
Fizikai vizsgálatok | 183 |
Kémiai vizsgálatok | 193 |
Zsíradékok jellemző kimutatási reakciói | 214 |
A gyártási technológia laboratóriumi ellenőrzése | 220 |
A zsíradékkinyerés technológiájának vizsgálatai | 220 |
A zsíradékfinomítás technológiájának vizsgálatai | 237 |
Az olajkeményítés technológiájának vizsgálatai | 241 |
A margaringyártás technológiájának vizsgálatai | 247 |
A zsírbontás technológiájának vizsgálatai | 251 |
Glicerinelőállítás technológiájának vizsgálatai | 253 |
A zsíralkoholgyártás technológiájának vizsgálatai | 265 |
Növényi olajok előállítása | |
Bevezetés | 266 |
A gyártás vázlata | 266 |
Előkészítő műveletek | 268 |
Belső szállítás | 268 |
tisztítás | 280 |
Szárítás | 286 |
Raktározás | 293 |
hajalás | 296 |
Aprítás | 304 |
Az olaj kinyerése sajtolással | 313 |
az őrlemények előkészítése a sajtoláshoz | 313 |
Az olajprések | 319 |
A csavarorsós olajsajtók | 331 |
A zavaros olaj feldolgozása | 345 |
Oldószeres kivonás | 347 |
Általános rész | 347 |
Oldószerek | 352 |
Előkészítő műveletek | 353 |
Az extrahálás eszközei | 355 |
A miscella feldolgozása | 365 |
Az extrahálási maradék feldolgozása | 368 |
Kondenzálás, hűtés, vízelválasztás | 371 |
Oldószerveszteség és visszanyerés | 372 |
Extrakciós üzem telepe | 375 |
Üzemellenőrzés | 377 |
Üzemköltség | 377 |
robbanás és tűzveszély megelőzése benzinüzemi telepen | 378 |
Szkipin-Iljin vízkiszorításos eljárások | 383 |
Az eljárás elmélete | 383 |
Gyakorlati kivitel | 386 |
Héj | 393 |
Olajiszap | 397 |
Késztermékek tárolása és kezelése | 402 |
Növényolajok tárolása | 402 |
Pogácsa és dara tárolása és kezelése | 406 |
Az olajgyárak berendezése | 408 |
Általános rész | 408 |
A növényolajgyárak berendezése | 410 |
Sajtolóüzem berendezése | 423 |
Extraháló üzem berendezése | 427 |
Állati zsíradékok előállítása | |
Szárazföldi állati zsíradékok technológiája | 432 |
Étkezési zsíradékok előállítása | 432 |
Egyes étkezési zsírok gyártása | 446 |
Ipari (technikai) zsíradékok gyártása | 453 |
Tengeri állatok zsíradékainak előállítása | 465 |
Tengeri emlősök feldolgozása | 465 |
Tengeri halak feldolgozása | 466 |
Halmájolaj előállítása | 467 |
Olajfinomítás és étolajgyártás | |
Bevezetés | 469 |
A nyers zsíradékok oldatlan szennyeződéseinek eltávolítása | 470 |
A nyersolaj tisztítása ülepítéssel | 470 |
A nyersolaj tisztítása centrifugálással | 471 |
A nyersolaj tisztítása szűréssel | 474 |
Olajok polírozása (törésmentesítése) | 477 |
Nyálkátlanítás | 479 |
Nyálkátlanítás lúggal | 479 |
Nyálkátlanítás kénsavval | 479 |
Nyálkátlanítás nagy hőfokon | 480 |
Nyálkátlanítás hidratálással | 480 |
Nyálkátlanítás adszorbensekkel | 482 |
Nyálkátlanítás különleges vegyszerekkel | 482 |
Savtalanítás | 483 |
Savtalanítás nátronlúggal | 483 |
Savtalanítás zsírsavak desztillációjával | 491 |
Zsírsavmentesítés észterezéssel | 493 |
Savtalanítás szelektív oldószerekkel | 494 |
Halványítás | 496 |
Fizikai halványítás | 497 |
Vegyi halványítás | 504 |
Szagtalanítás | 504 |
szakaszos üzemű szagtalanítás | 505 |
Folytonos üzemű szagtalanítás | 507 |
Egyes olajfajták finomítása | 511 |
Szakaszos finomítóüzem és működése | 513 |
Táblázatok, számítások | 515 |
Olajkeményítés (hidrogénezés) | |
Az olajkeményítés elmélete | 519 |
A katalízis mechanizmusa | 519 |
Vegyi folyamatok zsíradékok hidrogénezésénél | 526 |
Az olajkeményítés techológiája | 537 |
Az olajkeményítés nyers- és segédanyagai | 537 |
A keményített zsírok gyártási technológiája | 555 |
Üzemellenőrzés és gazdaságossági adatok | 564 |
Mesterséges étkezési zsíradékok és margarin gyártása | |
Bevezető | 567 |
Nem emulgált étkezési zsíradékok gyártása | 568 |
A különböző ételzsírok fajtái és nyersanyagai | 571 |
Az étkezési zsíradékok gyártástechnológiája | 573 |
Emulgált étkezési zsíradékok gyártása (Margaringyártás) | 578 |
A margarin mint kolloidrendszer | 581 |
Nyersanyagok | 584 |
A margaringyártás technológiája | 593 |
A margarin formázása és csomagolása | 606 |
A margarin hibái. Tárolás, tartósítás kérdései | 607 |
Törvényes rendelkezések, szabványok, ellenőrzés | 608 |
Zsírsavgyártás | |
Zsírbontás | 612 |
Twitchell-bontás | 615 |
Fermentatív zsírbontás | 618 |
Koncentrált kénsavas bontás | 621 |
Autoklávbontás | 623 |
Folytonos zsírbontás | 628 |
A zsírsavak lepárlása (desztilláció) | 630 |
Berendezés | 631 |
A desztillálóüst | 631 |
Hűtés | 632 |
A gőztúlhevítő | 632 |
A desztillálóberendezés fűtése | 632 |
A lepárlás menete | 633 |
A folyamat általános ismertetése | 633 |
Szakaszos vákuumlepárlás | 633 |
Folytonos vákuumlepárlás | 634 |
A szilárd és a folyékony zsírsavak elválasztása (sztearin- és elaingyártás) | 634 |
Mechanikai elválasztás | 634 |
Kristályosítás | 635 |
A hidegsajtolás | 636 |
A melegsajtolás | 637 |
Elain elkülönítése | 640 |
Zsírsavak oldószeres elkülönítése | 640 |
A zsírsavgyári műveletek kalkulációja | 641 |
Autoklávbontás | 641 |
Öntés, keverés, kristályosítás | 642 |
Lepárlás | 642 |
Hidegsajtolás | 642 |
Melegsajtolás | 642 |
Derítés | 642 |
Elainszűrés | 642 |
Fémszappanok | 642 |
Kalciumszappan | 643 |
Alumíniumszappan | 643 |
Cinkszappqan | 643 |
Ólomszappan | 643 |
Kenőzsírösszeállítás (elainszappanokból) | 643 |
Műviasz | 643 |
A glicerin gyártása | |
Bevezetés | 644 |
A glicerin előállítása zsíradékokból | 644 |
A bontásvíz és aljlúg tisztítása | 645 |
Glicerinoldatok besűrítése | 659 |
A nyersglicerin tisztítása és lepárlása | 670 |
Üzemellenőrzés | 680 |
Kitermelés | 680 |
Az üzemköltségek kimutatása | 684 |
Minőségellenőrzés és a glicerin kereskedelmi minőségei | 684 |
Glicerin előállítása cukor erjesztése útján | 687 |
A glicerines cukorerjesztés gyakorlata | 687 |
Nyersanyag | 688 |
A cefre összeállítása | 688 |
Erjesztés | 688 |
Az alkohol acetaldehid lefőzése | 688 |
Besűrítés és tisztítás | 688 |
A nyersglicerin desztillálása | 689 |
Zsíralkoholok ipari előállítása - Paraffin oxidációja zsírsavvá | |
Zsíralkoholok ipari előállítása | 690 |
Zsíralkohol előállítás spermacetolajból | 691 |
zsíradékok redukálása fémnátriummal | 692 |
Zsíralkoholok előállítása nagynyomású hiodrogénezéssel | 695 |
Zsíralkoholok szulfonálása és továbbfeldolgozása | 699 |
Paraffin oxidációja zsírsavvá | 699 |
Az oxidáció technológiája | 702 |
Az oxidációs termékek elkülönítése | 706 |
A zsírsavak finomítása | 710 |
Zsírsavészterek ipari előállítása | |
Gliceridek és egyéb észterek előállítása | 713 |
Gliceridek előállítása | 714 |
Egyéb polialkohol-észterek előállítása | 727 |
Szénhidrát-észterek előállítása | 730 |
Egyértékű alkoholészterek előállítása | 732 |
Zsíradékok nemesítése átészterezéssel | 735 |
Zsíradékok átészterezése zsírsavakkal | 735 |
Zsíradékok átészterezése észterekkel | 735 |
Függelék | |
Az iparszervezésről | 740 |
Növényolajipari vállalatok szervezete | 742 |
Tárgymutató | 749 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.