1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A leves hazudik

Az ételek szép új világa

Szerző
Fordító
Piliscsaba
Kiadó: Kétezeregy Kiadó
Kiadás helye: Piliscsaba
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 189 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 978-963-8674-47-0
Megjegyzés: Átdolgozott 4. kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben? Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül. Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik.
Szervezetünk azonban abból él, amit elfogyaszt. Az ételek az ember számára bizonyos szempontból olyanok, mint a benzin az autó számára. Senki sem merné megkockáztatni a kísérletet, hogy autójába beletöltsön valamit, aminek ugyan benzinszaga van, de valójában víz benzinaromával. Még akkor sem, ha ez természetazonos benzinaroma.
Ételeink szép új világában a címzett valahol lemaradt. Ha ételeink csak olyanok, mintha, olyan az ízük, mintha, és olyan az illatuk, mintha, akkor szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha...

Tartalom

Egy diszkrét világhatalom: az ízipar9
Egy meglepően szerény konszern New Yorkban
Miért van szükségük a pékeknek titkosszolgálatra?
Érzékcsalódás reggeltől estig, a müzlitől a spenótig
Minden nap fél kiló lombik ételíz
Szervezett címkecsalás: a jelölési törvény25
A természet adománya: a mutatvány, amely az ausztrál fűrészporból kicsalogatja az eper "természetes" aromáját
12 = 600
Az etikettköltők akrobatikus száma: költői szabadság és a csúf igazság
A menük logikája: az ízek történetéről44
Végezetül desszert, avagy a fogások kialakulásának bonyolult útja
Az ízek feltalálása
Egy Maggi nevű úr, avagy a kémia győzelme
Miért van manapság mindenből egyre nagyobb adagokra szükségünk?
Az idomított gyermek: harc az apróságokért57
A zöld csomók rejtélye
A kreuzbergi török gyerekek ismerik fűszereiket
Miért olyan fontos a Magginak a Mikiegér?
Több horrorhirdetést a gyerekeknek!
Cukorbeteg, gyenge csontú gyerekek - a kor kórjai
Kettős vakpróba: Az élelmiszer-ellenőrök tehetetlensége71
Miért kellett egy hivatalnoknak munkaideje alatt szeszt égetnie?
A barátságos kanadai úriember nem ismeri az ausztrál fűrészpor titkát
Minél kevesebb méreg, annál rosszabb?
Íz-eltévelyedések: Tiltott húsipari módszerek fű alatti legalizálása87
Miért szabad a kolbásznak zuhanyoznia?
Miért folyékony manapság a füst, és miért marad a címke mégis tiszta?
A szalonna végre tekintettel van a természetre és a szomszédokra
A leves hazudik: A szervezet átverése98
A sült üzenete a fejnek és a hasnak
Az étel mint fétis
Téves riasztás az emésztőrendszerben: miért fontosak tulajdonképpen az ízek?
És hogyan lehet becsapni a szervezet figyelmeztető rendszerét?
Kövér kutya: az ízek mint hizlalószerek109
A macskák, akik Whiskast akarnak
Miért hasonlít kutya és gazdája egyre jobban egymásra?
Továbbá: az allergiás macskák most újból reménykedhetnek
Az aromák mint hizlalószerek
Az ízipar felismerése - egy kiigazítandó helyreigazítás1
Titokban diétás: Az édesítőszerek észrevétlen győzelme122
Miért tanácsos savanyú uborka a hizlaláshoz?
Hogyan tud a műanyag gondoskodni az édes érzésekről?
A kémia áldásai: az illúziók virágzó üzlete, hamisított tanulmányok és agykárosodás
Szemét álarcban: A hulladékból élelmiszer lesz133
A tenger gyümölcseinek metamorfózisa, avagy hogyan alakul át a világító rák virslivé
Hogyan lesz a szennyvíztisztító hulladékából gulyás?
És miért finom mégis mindez?
Sokk-ó-ládék: a rejtett rizikók146
Miért életveszélyes egy Lila Pause egyeseknek?
Mitől halt meg olyan hirtelen a 17 éves Sarah Redding?
Az orvos mint detektív: a betegségek kiváltóinak körülményes keresése a táplálékban
Az íz-kartell: A gigászok harca az élelmiszerüzletben159
Az élelmiszerbiznisz a kriminalitás szélén
Miért kellett az amerikai FBI-nak ügynököt beépítenie az aromaiparba?
Hogyan keresett egy építőanyag-vegyi cég a tojáson?
Functional Food: a gyógyszeripar szakácsainak egészséges receptjei
Inkább finomat: Az ízek jövője176
Hogyan haragította magára egy őszinte cégvezető a háziasszonyokat?
Miért luxus a levespor?
A reklámról
És végezetül: az ízek visszatérése
Irodalom185
Név- és tárgymutató187

Hans-Ulrich Grimm

Hans-Ulrich Grimm műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hans-Ulrich Grimm könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A leves hazudik
Állapot:
2.440 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba