1.066.319

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halgazdálkodás II.

Gyakorlati kérdések

Szerző
Budapest
Kiadó: Magyar Országos Horgász Szövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 533 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-02-9783-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Halgazdálkodás első kötete az elméleti kérdéseket tárgyalta. Mint annak bevezetőjében írtuk, nemcsak haltenyésztési, halászati vagy horgász ismereteket szeretnénk adni az olvasóknak, hanem... Tovább

Előszó

A Halgazdálkodás első kötete az elméleti kérdéseket tárgyalta. Mint annak bevezetőjében írtuk, nemcsak haltenyésztési, halászati vagy horgász ismereteket szeretnénk adni az olvasóknak, hanem szélesebb értelemben a halak hasznosításával kapcsolatosan átfogni az egész ismeretanyagot.
A második kötet, amelyet most kezében tart az olvasó, a halgazdálkodás gyakorlatához szükséges néhány kérdés tárgyalása után a gazdálkodás gyakorlatával foglalkozik, a halak szaporításától kezdve a halfeldolgozásig.
Úgy érezzük, hogy a szerzők és szerkesztők igyekezete akkor valósul meg, ha a haltermelést művelők, a halgazdálkodás, a halak iránt érdeklődő sporthorgászok sikerrel forgatják e két kötetet. Vissza

Tartalom

Első rész
Elméleti kérdések
VII. fejezet.
Bíró Péter: A halak táplálkozása, növekedése és szaporodása 9
A halak táplálkozása és anyagcseréje 9
A haltáplálék energiatartalma 14
A halak energiaszükséglete 15
A táplálékfogyasztás és a táplálékarány 16
A táplálkozás és a produkció energetikai kapcsolatai 23
A biológiai szerepkör (niche) és a táplálékért való versengés (kompetició) 29
Kor és növekedés 31
Ismert életkorú halak növekedés-vizsgálata 32
Testhossz gyakoriságon alapuló módszer 33
Pikkelymódszer 35
A növekedés mennyiségi leírása 39
A halak szaporodása és egyedfejlődése (ontogenezis) 42
Az állományok természetes megújulása 50
A halhozamok 52
VIII. fejezet.
Bercsényi Miklós: A tulajdonságok öröklődése 53
A genetikai meghatározottság 53
Hagyományos halgenetikai ismeretek 56
Modern genetikai módszerek a haltenyésztésben 61
A ponty eredete 65
Genetikai munka a halgazdaságban 67
IX. fejezet.
Tasnádi Róbert: A halasvizek osztályozása a vízminőség és a termőképesség alapján 69
A halasvizek osztályozása a biológiai vízminőség alapján 71
A halasvizek osztályozása a természetes hozam alapján 82
X. fejezet.
Bíró Péter: A halak környezete, származása és elterjedése 85
A halak és környezetük 85
A halak származása, elterjedése 86
A halfajok élőhelyének és elterjedésének jellemzői 88
XI. fejezet.
Tasnádi Róbert: A halgazdálkodás elméleti alapjainak történeti áttekintése 95
A limnológia kezdetei 95
A limnológia-kutatás intézményei 97
Jeles limnológusaink 99
Második rész
A halgazdálkodásról általában
XII. fejezet.
Tahy Béla: A magyar halgazdálkodás kialakulása, szervezete, jogi szabályozása és területi viszonyai 105
XIII. fejezet.
Lajkó István-Tóth László: A halászat eszközei és módszerei 116
Hálók alapanyagai 116
Rekesztő halászat eszközei 126
Kerítő halászat eszközei 131
Tapogató halászat eszközei 139
Szigonyos halászat eszközei 141
Hajtóhalászat eszközei 141
Hurokvető (hurkos) halászat eszközei 143
Emelő halászat eszközei 143
Vető halászat eszközei 146
Állító halászat eszközei 149
Kereső halászat eszközei 151
Horoggal történő halfogás 153
Jég alatti halászat 155
Az elektromos halászat 160
Angolna fogása 160
Harmadik rész
Tenyészanyag-termelés a halgazdaságban
XIV. fejezet.
Horváth László: Haszonhalaink szaporítása 169
A halak szaporodása 169
Az ivarszervek és ivarsejtek 171
Fajonkénti szaporítási technológiák 182
A csuka tógazdasági tenyésztése és szaporítása 208
A süllő tógazdasági tenyésztése és szaporítása 213
A harcsa tógazdasági tenyésztése és szaporítása 218
XV. fejezet.
Horváth László: A tavi pontytenyésztés technológiája 228
A tavi haltenyésztési technológia 229
Állategészségügyi ellenőrzés 240
Ritkító és nyári halászat 242
Az őszi lehalászás, a halak osztályozása 244
A teleltetés 247
II. A pontyivadék tavi előnevelése 249
Technológiai alapok 249
Az előnevelő tavak kiválasztása, előkészítése 251
A zsenge ivadék szállítása, kihelyezése 252
A plankton szabályozása és a takarmányozás 254
Az előnevelt ivadék lehalászása 256
Egynyaras ivadék előállítása természetes ívatással 261
Egynyaras ivadék nevelése előnevelés nélkül 263
Negyedik rész
Halgazdálkodás a természetes vizeken
XVI. fejezet.
Tahy Béla: Természetes vízi halászat és halgazdálkodás 267
A természetes vizek halállománya 270
XVII. fejezet.
Páskándy János: Halgazdálkodás a horgászvizeken 278
A horgászvizek jellege, helyzete 278
A horgászcélú halgazdálkodás meghatározói és sajátosságai 278
Víztípusok, mint haléletterek és hozamuk 279
A horgász-halgazdálkodás gazdasági alapjai 287
A hal kitermelése a horgászvizeken 288
Ötödik rész
A tógazdaság
XVIII. fejezet.
Selmeczy Tibor: Általános tógazdasági ismeretek 303
Halastavak, tógazdaságok 303
A tógazdaságok típusai, csoportosításuk 303
A tógazdaságok, tavak minősítése 311
A tógazdaságok építésének előírásai 312
Halastavak építése 341
Halastavak fenntartása 343
XIX. fejezet.
H. Tamás Gizella - Tasnádi Róbert - Tölgy István: A pontyos tógazdaság műveletei 344
Tóelőkészítés 344
A népesítés meghatározása és a kihelyezés 347
A tótrágyázás és más hozamfokozó módszerek 357
A szerves trágyázás módszerei 360
Egyéb hozamfokozó eljárások 367
A haltakarmányozás 370
Próbahalászat és termésbecslés 404
Hatodik rész
A halgazdálkodás más témakörei
XX. fejezet.
Tóth László: Gépesítés a halgazdaságban 421
A természetes vízihalászat gépei 421
A tógazdasági halászat gépesítése 423
A tápanyag utánpótlás gépesítése 436
Az osztályozás vagy halválogatás gépesítése 442
XXI. fejezet.
Dr. Loydl Péter: A halgazdálkodás ökonómiai kérdései 444
Munkaerő-gazdálkodás 449
A bér vagy a fizetés meghatározása 450
A munka hatékonyságának javítása 450
Az általános forgalmi adó (áfa) 451
Az áfa lényege, funkciója 451
Adókötelezettség 452
Társasági adó 453
Költség nem a vállalkozás érdekében 455
A természetes vízi halgazdálkodás ökonómiai kérdései 455
XXII. fejezet.
Dr. Szakolczay József: Halegészségügyi alapismeretek 457
A halbetegségekről általában 457
A hazai és külföldi halegészségügy helyzete 457
Különbségek a beteg hal és a „melegvérű" állatok között 458
Tenyésztéstechnikai és állat-egészségügyi beavatkozások hatása a halbetegségek kialakulására 458
A halak és a környezet vizsgálata, 461
Helyszíni és laboratóriumi vizsgálat 461
Halbetegségek 463
Vírusok és baktériumok okozta betegségek 463
Gombák és algák okozta betegségek 473
Paraziták okozta bántalmak 477
A környezet okozta bántalmak 487
XXIII. fejezet.
Tasnádi Róbert: Számítógép a halgazdálkodásban 491
Eszközünk a számítógép 491
Mit tud a számítógép a halgazdálkodásban? 492
XXIV. fejezet.
Tasnádi Róbert - Tahy Béla: A halkereskedelem és a halfeldolgozás 494
Történeti áttekintés az államalapítástól 1967-ig 494
A halkereskedelem berendezései 498
A halhús szerepe az emberi táplálkozásban 498
XXV. fejezet.
Tasnádi Róbert: A magyar halgazdálkodás története 504
A kezdetektől 1865-ig 504
Hazánk modern haltenyésztésének mérföldkövei és kimagasló személyiségei 508
1. sz. függelék.
Tasnádi Róbert: Halgazdálkodási-biológiai tesztek 519
Baktériumteszt 519
Algateszt 520
Mikroállat-teszt 1 521
Halivadék-teszt 521
Fullasztási teszt 522
Akkut toxicitási halteszt 522
2. sz. függelék.
Halászati törvényeink egyes fontosabb rendelkezései 525
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem