Bevezetés | 15 |
Biológiai alapismeretek | 17 |
Kiss István: A halak testfelépítése és biológiája | 17 |
A test tagolódása, testformák | 17 |
A kültakaró és származékai | 20 |
A test szilárdító váza | 25 |
Izomzat és mozgás | 28 |
Az emésztés szervrendszere | 31 |
A légzés szervrendszere | 35 |
A keringés szervrendszere | 40 |
A kiválasztás szervrendszere | 44 |
Szaporodási sajátosságok | 46 |
Az ivarszervek felépítése | 48 |
Megtermékenyítés | 50 |
Az embrionális fejlődés citotipikus szakasza | 52 |
Az embrionális fejlődés organotipikus szakasza | 54 |
Embrionális szervek | 56 |
Posztembrionális fejlődés | 56 |
Az idegrendszer | 58 |
Érzékszervek | 63 |
Mézes Miklós: Halélettan | 69 |
A bőr élettani funkciói | 69 |
A halcsont összetétele és felépítése | 71 |
Izomélettani alapismeretek | 72 |
Az emésztési folyamatok élettana | 72 |
A gázcsere és a légzés élettana | 76 |
A vér- és a keringési rendszer élettana | 79 |
A kiválasztási folyamatok élettana | 81 |
Az úszóhólyag funkciója és annak szabályozása | 86 |
Az idegélettani folyamatok alapjai | 87 |
A halak érzékszervei | 90 |
A halak neuroendokrin rendszere és annak szabályozása | 92 |
Váradi László: Halgenetika | 99 |
A halgenetika jelentősége | 99 |
A halak örökítőanyagának fejlődése és változásai | 100 |
Az ivar kialakulása | 102 |
A minőségi tulajdonságok öröklődése | 105 |
Mennyiségi tulajdonságok | 112 |
Szelekció | 117 |
Tenyésztési eljárások | 120 |
Genommanipuláció | 130 |
Egyedek, populációk jellemzései, azonosítási lehetőségei | 135 |
A halgenetika magyarországi vonatkozásai | 138 |
Orbán László: Molekuláris eljárások alkalmazása a haltenyésztésben | 142 |
Molekuláris biológiai és genetikai alapfogalmak | 143 |
A molekuláris biológia alapvető eljárásainak bemutatása | 145 |
A genetikai markerekről | 150 |
A DNS markerek felhasználási lehetőségei a haltenyésztésben és halbiológiában | 158 |
Összefoglalás | 166 |
Szabó Tamás - Horváth László - Urbányi Béla: A halak szaporodásbiológiája | 168 |
Horváth László - Urbányi Béla: Általános szaporodásbiológia | 168 |
Szabó Tamás: A valódi csontoshalak ikrájának morfológiája, élettana és megtermékenyülése | 185 |
Szabó Tamás: A szaporodás neuroendokrin szabályozása | 194 |
Szabó Tamás: az indukált halszaporítás módszerei | 206 |
Az anyahalak felkészültségének megállapítása | 206 |
Az indukált halszaporítás módszerei | 207 |
Dopamin receptor antagonistával kombinált GnRH-analóg kezelés | 208 |
Tenyésztési alapok | 214 |
Horváth László - Urbányi Béla: Tógazdasági haltenyésztés | 214 |
A halhús mint táplálék jelentősége és hazai helyzete | 214 |
A tenyésztett halak környezeti igényei | 215 |
A halzsákmány eredete. A tavi haltenyésztés helye az akvakultúra tudományában | 216 |
A haltenyésztés története | 217 |
Hazai történet | 218 |
Haltenyésztés földmedrű tavakban | 223 |
A halastavi haltermelés folyamata | 223 |
A tógazdaság és a halastavak | 223 |
Gazdaságos haltermelés a tavakban | 224 |
A halastavak osztályozása | 225 |
A hazánkban tenyésztett halfajok | 229 |
A pontyfaj biológiája | 229 |
Háziasítás | 230 |
A ponty szaporodása | 233 |
A ponty szaporítási módszerei | 236 |
Ivadéknevelési módszerek | 249 |
A tavi haltermelés technológiája | 259 |
Horváth László - Urbányi Béla - Szabó Tamás: Mellékhalak a pontyos tógazdaságokban | 301 |
Szabó Tamás - Horváth László - Urbányi Béla: folyóvízi halak szaporítása | 334 |
Ördög Vince: Halastavak hidrobiológiája - a tókezelés hidrobiológiai alapjai | 344 |
A vízi ökoszisztéma abiotikus elemei | 345 |
A vízi ökoszisztéma termelő szervezetei | 368 |
A vízi ökoszisztéma fogyasztó szervezetei | 373 |
A vízi ökoszisztéma lebontó szervezetei - baktériumok és gombák | 377 |
táplálkozási láncok - felülről lefelé és lentről felfelé érkező hatások | 378 |
Vízi élettájak és életközösségek | 381 |
Vízvizsgáló készletek - halastavi alkalmazásuk | 381 |
A tókezelés elméleti alapjai - meszezés, szerves- és műtrágyázás | 383 |
Szűcs István: A tógazdasági haltermelés közgazdasági alapjai | 386 |
A halhústermelés és -fogyasztás jelentősége | 386 |
Az ágazat vállalatgazdaságtani jelentősége | 392 |
Az ágazat termelési alapjai (berendezkedés a termelésre) | 393 |
Az ágazat hozamai, termelési értéke | 403 |
A termelés költségei | 412 |
Az ágazat jövedelme, jövedelmezőse, a termelés hatékonysága | 420 |
A halászati gazdálkodás tervezése, elemzése | 427 |
Marketing | 429 |
Ajánlott irodalmak jegyzéke | 433 |
Tárgymutató | 434 |