A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halbiológia és haltenyésztés

Az egyetemeken és főiskolákon javasolt tankönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 439 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9239-45-3
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ebben az összefoglaló műben a halbiológiai fejezetek sok új ismeretet adnak a halélettan, a halgenetika, a molekuláris biológia módszereinek alkalmazása, a halak szaporodásbiológiája terén. A könyv második része a tógazdasági haltenyésztés feltételeit, legújabb elveit és gyakorlati megvalósítását ismerteti az ivadékneveléstől a lehalászásig.

Tartalom

Bevezetés15
Biológiai alapismeretek17
Kiss István: A halak testfelépítése és biológiája17
A test tagolódása, testformák17
A kültakaró és származékai20
A test szilárdító váza25
Izomzat és mozgás28
Az emésztés szervrendszere31
A légzés szervrendszere35
A keringés szervrendszere40
A kiválasztás szervrendszere44
Szaporodási sajátosságok46
Az ivarszervek felépítése48
Megtermékenyítés50
Az embrionális fejlődés citotipikus szakasza52
Az embrionális fejlődés organotipikus szakasza54
Embrionális szervek56
Posztembrionális fejlődés56
Az idegrendszer58
Érzékszervek63
Mézes Miklós: Halélettan69
A bőr élettani funkciói69
A halcsont összetétele és felépítése71
Izomélettani alapismeretek72
Az emésztési folyamatok élettana72
A gázcsere és a légzés élettana76
A vér- és a keringési rendszer élettana79
A kiválasztási folyamatok élettana81
Az úszóhólyag funkciója és annak szabályozása86
Az idegélettani folyamatok alapjai87
A halak érzékszervei90
A halak neuroendokrin rendszere és annak szabályozása92
Váradi László: Halgenetika99
A halgenetika jelentősége99
A halak örökítőanyagának fejlődése és változásai100
Az ivar kialakulása102
A minőségi tulajdonságok öröklődése105
Mennyiségi tulajdonságok112
Szelekció117
Tenyésztési eljárások120
Genommanipuláció130
Egyedek, populációk jellemzései, azonosítási lehetőségei135
A halgenetika magyarországi vonatkozásai138
Orbán László: Molekuláris eljárások alkalmazása a haltenyésztésben142
Molekuláris biológiai és genetikai alapfogalmak143
A molekuláris biológia alapvető eljárásainak bemutatása145
A genetikai markerekről150
A DNS markerek felhasználási lehetőségei a haltenyésztésben és halbiológiában158
Összefoglalás166
Szabó Tamás - Horváth László - Urbányi Béla: A halak szaporodásbiológiája168
Horváth László - Urbányi Béla: Általános szaporodásbiológia168
Szabó Tamás: A valódi csontoshalak ikrájának morfológiája, élettana és megtermékenyülése185
Szabó Tamás: A szaporodás neuroendokrin szabályozása194
Szabó Tamás: az indukált halszaporítás módszerei206
Az anyahalak felkészültségének megállapítása206
Az indukált halszaporítás módszerei207
Dopamin receptor antagonistával kombinált GnRH-analóg kezelés208
Tenyésztési alapok214
Horváth László - Urbányi Béla: Tógazdasági haltenyésztés214
A halhús mint táplálék jelentősége és hazai helyzete214
A tenyésztett halak környezeti igényei215
A halzsákmány eredete. A tavi haltenyésztés helye az akvakultúra tudományában216
A haltenyésztés története217
Hazai történet218
Haltenyésztés földmedrű tavakban223
A halastavi haltermelés folyamata223
A tógazdaság és a halastavak223
Gazdaságos haltermelés a tavakban224
A halastavak osztályozása225
A hazánkban tenyésztett halfajok229
A pontyfaj biológiája229
Háziasítás230
A ponty szaporodása233
A ponty szaporítási módszerei236
Ivadéknevelési módszerek249
A tavi haltermelés technológiája259
Horváth László - Urbányi Béla - Szabó Tamás: Mellékhalak a pontyos tógazdaságokban301
Szabó Tamás - Horváth László - Urbányi Béla: folyóvízi halak szaporítása334
Ördög Vince: Halastavak hidrobiológiája - a tókezelés hidrobiológiai alapjai344
A vízi ökoszisztéma abiotikus elemei345
A vízi ökoszisztéma termelő szervezetei368
A vízi ökoszisztéma fogyasztó szervezetei373
A vízi ökoszisztéma lebontó szervezetei - baktériumok és gombák377
táplálkozási láncok - felülről lefelé és lentről felfelé érkező hatások378
Vízi élettájak és életközösségek381
Vízvizsgáló készletek - halastavi alkalmazásuk381
A tókezelés elméleti alapjai - meszezés, szerves- és műtrágyázás383
Szűcs István: A tógazdasági haltermelés közgazdasági alapjai386
A halhústermelés és -fogyasztás jelentősége 386
Az ágazat vállalatgazdaságtani jelentősége392
Az ágazat termelési alapjai (berendezkedés a termelésre)393
Az ágazat hozamai, termelési értéke403
A termelés költségei412
Az ágazat jövedelme, jövedelmezőse, a termelés hatékonysága420
A halászati gazdálkodás tervezése, elemzése427
Marketing429
Ajánlott irodalmak jegyzéke433
Tárgymutató434
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem