1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halászat Magyarországon

Szerkesztő

Kiadó: MÉM Halászati és Vadászati Főosztály
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberiség egészséges élelmiszer-ellátásban fontos törekvés a fehérje - különösen az állati eredetű fehérje - fogyasztás növelése. Ebben - bár országonként különböző mértékben - szerepe van a... Tovább

Előszó

Az emberiség egészséges élelmiszer-ellátásban fontos törekvés a fehérje - különösen az állati eredetű fehérje - fogyasztás növelése. Ebben - bár országonként különböző mértékben - szerepe van a halhústermelés, a halhúsfogyasztás növelésének. Így van ez a Magyar Népköztársaságban is.
Országunkban a halgazdaságnak kettős szerepe van; egyrészt a lakosság fogyasztási igényeinek kielégítését szolgálja, másrészt a horgászat - mint sport - mind több ember számára nyújt kellemes és egészséges pihenést.
Magyarország - mint szárazföldi ország - édesvízi haltermelést folytat. A lakosság egy főre jutó összes húsfogyasztása jelenleg 76 kg évenként, amelyből viszonylag kevés, 3,2 kg a halhúsfogyasztás, amelynek nagyobb része édesvízi hal és kisebb része importált tengeri hal és haltermék. A lakosság egészségesebb fehérje-ellátásában nagy szerepet szánunk a halhústermelés növelésének és a hazai hústermelés fokozásának. Célunk, hogy a következő öt-tíz évben a halhúsfogyasztást megközelítően kétszeresére növeljük. Az emberek a szabad idő egészséges eltöltését keresik és ebben nagy szerepe van a horgászatnak. Országunkban kb. 210 ezer fő horgászik, a lakosság több mint 2 százaléka, és az érdeklődés állandóan növekszik. Így természetes és mesterséges vizeink minél nagyobb részén lehetővé kell tenni a horgászatot úgy, hogy a halhústermelés ne csökkenjen, hanem mind több halhús álljon a fogyasztók rendelkezésére. E kettős feladat sikeres megoldására a halászat mind nagyobb szerepet vállal az emberi környezeti és azon belül a vizek élővilágának hathatós védelmében és alakításában is. Emellett a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeken mesterséges halastavak létesítésével növeljük a halhústermelést. Vissza

Tartalom

Előszó3
A magyar halászat múltja5
A magyar halászat jelenlegi helyzete, eredményei7
Jogi szabályozás, szervezet10
Haszonhalaink13
Elsőrendű haszonhalak13
Másodrendű haszonhalak16
Harmadrendű haszonhalak17
Az állami gazdaságok halászata18
Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság, Százhalombatta19
A Bikali Haltermelési Rendszer23
A Balaton és halászata25
Az ódörögdi pisztrángos29
Szövetkezeti halászat30
Folyóvizeink32
Víztározók halászati hasznosítása39
A dinnyési ivadéknevelő tógazdaság41
Sporthorgászat45
A halászat gépesítése48
Halfeldolgozás53
Halkereskedelem56
A hal útja a fogyasztóig56
Halat minden formában59
A szállítás kiemelt feladat59
Haltenyésztési Kutató Intézet, Szarvas60
Halászati oktatás64
Nemzetközi kapcsolatok68
Nemzetközi szervezetek keretében végzett tevékenység68
Kétoldalú államközi megállapodásokon alapuló együttműködés70
Vállalkozáson vagy műszaki-technikai segítségnyújtáson alapuló együttműködés71
Az Agrober tevékenysége a halászatban72
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem