Előszó | 5 |
Bevezetés (Balogh László, dr. Kozma Lajos) | 7 |
A hal- és a baromfihús jelentősége az egészséges táplálkozásban | 7 |
A hazai hal- és baromfihús-termelés növelése | 8 |
A halastavi pecsenyekacsa-termelés kialakulása és helyzete | 9 |
A kacsa tenyésztése, fajtái (Balogh László, Mosonyi Géza) | 16 |
Kacsatenyésztés | 16 |
Fontosabb értékmérő tulajdonságok | 20 |
Szelekciós eljárások | 24 |
Tenyésztési eljárások | 27 |
Központi teljesítményvizsgáló állomások | 30 |
Viselkedésgenetika a kacsatenyésztésben | 31 |
A kacsa fajtái | 32 |
A tőkésréce | 32 |
A magyar kacsa | 32 |
A magyar nemesített kacsa | 33 |
A debreceni fehér (hibrid) | 33 |
A cambell kacsa | 33 |
Az aylesbury kacsa | 33 |
A pézsmakacsa | 33 |
A pekingi kacsa | 34 |
Hazai hibridek | 36 |
A Cherry-Valley hibrid | 36 |
A kacsák takarmányozása (Balogh László) | 39 |
A kacsák táplálkozásának sajátosságai | 39 |
Takarmány- és vitaminszükséglet | 42 |
Törzskacsák takarmányozása | 50 |
Termelésre előkészítő időszak | 50 |
Termelőidőszak | 51 |
Termelésen kívüli időszak | 52 |
Baromfisiló és készítése | 53 |
Napos- és növendék kacsák takarmányozása | 53 |
A kacsák utónevelése és takarmányozása a halastavakon | 54 |
A halsiló készítése és etetésének eredményei | 56 |
A tápok beszerzése és kezelése | 59 |
Törzskacsatartás és -keltetés (Balogh László) | 61 |
Hagyományos törzskacsatartás | 61 |
Épületigény és férőhelyszükséglet | 61 |
Törzspótló kacsa nevelése | 64 |
Zárt rendszerű törzskacsatartás és törzspótlókacsa-nevelés | 65 |
A tenyésztojás kezelése | 66 |
Keltetés | 70 |
A keltetőgép hőmérséklete | 70 |
A tojás gépbe rakása, hűtése, forgatása | 71 |
A kacsatojás és a naposkacsák kvarcolása | 72 |
Bújtatás, a kikelt kacsák leszedése | 73 |
A keltetőgépek takarítása, fertőtlenítése | 74 |
A keltetőgépek karbantartása | 74 |
A keltető építésének alapelvei | 75 |
A halastavi pecsenyekacsa-nevelés technológiája (Balogh László) | 76 |
Naposkacsák válogatása, szállítása | 76 |
Előnevelés | 77 |
Épületek és berendezések | 77 |
Fűtés | 78 |
Szellőzés | 79 |
Férőhelyszükséglet | 81 |
Alomszükséglet | 81 |
A nevelőépületek higiéniéje, fertőtlenítése | 82 |
A naposkacsák fogadása és előnevelése | 83 |
Selejtezés | 86 |
Az előnevelt kacsák kihelyezése a tóra | 86 |
Kacsanevelés halastavon | 89 |
A halastavi pecsenyekacsa-nevelés szarvasi módszere (Mosonyi Géza) | 90 |
Előnevelés | 91 |
Utónevelés | 95 |
Előkészítés szállításra és vágásra (Balogh László) | 98 |
Kacsa és hal komplex termelése a halastavakon (dr. Kozma Lajos) | 100 |
A halastavak trágyázása | 102 |
Műtrágyázás | 102 |
Szervestrágyázás | 105 |
Halastavi kacsatartás | 107 |
A kacsa- és a sertéstrágya összetétele | 113 |
A halastavi kacsatartás és a természetes hozam összefüggései | 113 |
A halastó biológiai egyensúlya és a kacsatartás mérete | 122 |
A halhústermelő főüzemág és a társított üzemágak kapcsolata | 126 |
Hazai és külföldi tapasztalatok | 127 |
A kacsatartás előnyei és hátrányai | 127 |
Nagyüzemi hal- és pecsenyekacsa-termelő modell technológiája | 131 |
Törzskacsatartás | 134 |
Keltetőüzem | 135 |
Előnevelő üzem | 140 |
Halastavi tartás | 142 |
A komplex termelés teljes rotációja | 144 |
Munkaszervezés és díjazás | 146 |
Törzskacsatartás | 148 |
Keltetőüzem | 150 |
Előnevelő üzem | 155 |
Halastavi nevelés | 155 |
A komplex termelés értékelése | 160 |
Állategészségügy (Gooderham, K. R.) | 163 |
Vírusok okozta betegségek | 164 |
Baktériumos megbetegedések | 174 |
Baktérium okozta vérmérgezés | 174 |
Egyéb baktériumos megbetegedések | 174 |
Gombák vagy gombatoxinok okozta megbetedések | 185 |
Paraziták okozta megbetegedések | 189 |
Protozoák | 189 |
Többsejtű élősködők | 192 |
Külső paraziták | 194 |
Mérgezések | 195 |
Táplálkokzási hibák okozta rendellenességek | 197 |
Egyéb megbetegedések | 199 |
A tenyészkacsák betegségei | 200 |
Tenyészkacsák elhullását okozó egyéb megbetegedések | 202 |
Állategészségügyi prevenció (Balogh László) | 203 |
Irodalom | 205 |