A vizek kincsei | 7 |
Ősrégi kapcsolat | 8 |
Hal és ember | 8 |
A tengerek sokszínű élővilága | 17 |
A nagy halcsaládok | 17 |
Édesvízi halak | 26 |
Az angolnától a fogasig | 26 |
A lábasfejűek | 30 |
Kalmárok, szépiák és polipok | 30 |
Kagylók | 30 |
Kincset rejtő kemény héjak | 30 |
Rákok | 33 |
Ollós-páncélos vitézek | 33 |
A legegészségesebb fehérje | 38 |
Hal és táplálkozás | 38 |
A vásárlás szempontjai | 40 |
A frissesség és a minőség ismérvei | 40 |
Halak és a tenger gyümölcsei | 44 |
Konyhai előkészítés | 44 |
A "kékre főzésről" a pirításig | 50 |
A legfontosabb elkészítési módok | 50 |
A Földközi-tenger kincsei | 53 |
Receptek | 58 |
Európai folyókból és tavakból | 89 |
Receptek | 94 |
Észak kincsei | 115 |
Receptek | 120 |
Ázsiai konyhák egzotikus ízei | 161 |
Receptek | 166 |
Karibi ínyencségek | 183 |
Receptek | 188 |
Állatnevek betűrendes mutatója | 200 |
Betűrendes receptmutató | 204 |
Felhasznált irodalom | 205 |
Képjogok | 206 |
Impresszum | 206 |
Részletes tartalomjegyzék | 207 |
A vizek kincsei | 7 |
Ősrégi kapcsolat | 8 |
Hal és ember | 8 |
Kővé vált tanúk | 8 |
Friss hal a Nílusnál és az ókori Rómában | 8 |
Halászat a legújabb technikával | 10 |
Halállomány és halászati kvóta | 11 |
Minőségellenőrzés és halkereskedelem | 12 |
Konzervek és kaviár | 12 |
Hal- és ráktenyészet, halfarm | 13 |
A tengerek sokszínű élővilága | 17 |
A nagy halcsaládok | 18 |
Porcos halak | 18 |
Cápák és angyalcápák | 18 |
Ráják | 18 |
A tőkehalfélék | 19 |
A kabeljau és társai | 19 |
Heringfélék | 20 |
Ezüstös hadsereg | 20 |
Makrélák, ton- és kardoshalak | 20 |
A tengerek eleven "torpedói" | 20 |
A lepényhalak | 22 |
Két testfelük nem egyforma | 22 |
Sügérfélék és keszegek | 23 |
Ízletes nagycsalád | 23 |
Színes egyveleg a tengerek világából | 24 |
Találó nevű halak | 24 |
Édesvízi halak | 26 |
Az angolnától a fogasig | 26 |
A lábasfejűek | 30 |
Kalmárok, szépiák és polipok | 30 |
Kagylók | 30 |
Kincset rejtő kemény héjak | 30 |
Rákok | 33 |
Ollós-páncélos vitézek | 33 |
A legegészségesebb fehérje | 38 |
Hal és táplálkozás | 38 |
Hal kontra koleszterin | 38 |
A kellemes fogyókúra titka: a hal | 38 |
A hal mint természetes orvosság | 38 |
A vásárlás szempontjai | 40 |
A frissesség és a minőség ismérvei | 40 |
Így ismerjük meg a friss halat | 40 |
Mélyhűtött hal vásárlása | 41 |
A tenger gyümölcseinek kiválasztása | 42 |
Halak és a tenger gyümölcsei | 44 |
Konyhai előkészítés | 44 |
Hengeres testű halak lepikkelyezése, felbontása és a kopoltyú eltávolítása | 44 |
Hengeres alakú halak filézése vagy szeletelése | 44 |
Egészben elkészített hal feldarabolása | 45 |
Lepényhalak felbontása, megnyúzása, és filézése | 45 |
Angolna kibontása és megnyúzása | 45 |
Puhatestűek és héjasok kibontása | 46 |
A tinta eltávolítása a tintahalakból | 46 |
Tintahal és kalmár kibontása és előkészítése | 46 |
Polip kibontása és előkészítése | 46 |
Feketekagyló előkészítése | 47 |
Zarándokkagyló előkészítése | 47 |
Osztriga felnyitása | 48 |
Sikeres "páncéltörés" | 48 |
Garnéla előkészítése és kibelezése | 48 |
Homár felnyitása | 48 |
Adagonként ennyi halat számítunk | 48 |
Az előkészítés után ennyi marad | 49 |
A halkonyha felszerelése | 49 |
A kékre főzéstől a pirításig | 50 |
A legfontosabb elkészítési módok | 50 |
Kékre főzés | 50 |
Párolás | 50 |
Posírozás | 50 |
Saját lében párolás vagy sütés | 50 |
Sütés | 50 |
Fritírozás | 50 |
Sütőben sütött hal | 50 |
Pirítás vagy szotírozás | 51 |
Roston sütés (grillezés) | 51 |
Halleves-alap (fond) | 51 |
A Földközi-tenger kincsei | 53 |
A legkisebb a tengerek közül | 54 |
A mattanza véres rituáléja | 54 |
Étkezési kultúra a Földközi-tenger mentén | 56 |
Tengermelléki ínyencségek | 57 |
Európai folyókból és tavakból | 89 |
Ilyen régi is lehet egy hal - de csak megkövesedve | 90 |
Lándzsával és horoggal ejtették el a zsákmányt | 90 |
Ki-ki a maga környezetében | 90 |
Nagy bankettek sztárja | 92 |
Receptek egész Európából | 93 |
Észak kincsei | 115 |
A halban gazdag területek felfedezése | 116 |
A tenger nem nyel le mindent | 116 |
Hal sokféle változatban | 116 |
Különleges konzervek | 118 |
A király kedvence | 119 |
Más konyhák kedvencei | 119 |
Ázsiai konyhák egzotikus ízei | 161 |
Thaiföld változatos halkonyhája | 162 |
Banánlevélben párolt hal | 162 |
Kínai hagyományok | 162 |
Indiában nincs halétel fűszer nélkül | 163 |
Karibi ínyencségek | 183 |
Több mint 7000 szigetből álló füzér | 183 |
Két világ találkozása: Jamaica | 183 |
A kreol konyhába afrikai ízek is vegyülnek | 186 |
A spanyolok kulináris öröksége | 187 |