1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halak és a tenger gyümölcsei

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban azt is megtudhatja belőle, hogy táplálkozásunk szempontjából milyen értékes a hal, és minden lényegeset elsajátíthat a halak és a tenger gyümölcseinek helyes konyhai előkészítéséről és feldolgozásáról. Kulináris utazásunk a világ legkülönbözőbb országaiba vezeti el az olvasót, pompás fogásokat tálal fel, hagyományos ételeket éppúgy, mint moderneket, mindig a hozzájuk illő italok kíséretében, sok szép kép és érdekes történet keretében.
Ám ez a könyv ugyanakkor mégsem csupán egy szakácskönyv a sok közül. Több annál, mert bemutatja, hogy az embert ősidőktől fogva milyen szoros kapcsolat fűzi a vízhez és a folyékony elemben otthonra lelő sokféle élőlényhez, továbbá miképpen igyekezett az ember évezredek óta meghódítani és kiaknázni ezeket a táplálékforrásokat, a... Tovább

Fülszöveg

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban azt is megtudhatja belőle, hogy táplálkozásunk szempontjából milyen értékes a hal, és minden lényegeset elsajátíthat a halak és a tenger gyümölcseinek helyes konyhai előkészítéséről és feldolgozásáról. Kulináris utazásunk a világ legkülönbözőbb országaiba vezeti el az olvasót, pompás fogásokat tálal fel, hagyományos ételeket éppúgy, mint moderneket, mindig a hozzájuk illő italok kíséretében, sok szép kép és érdekes történet keretében.
Ám ez a könyv ugyanakkor mégsem csupán egy szakácskönyv a sok közül. Több annál, mert bemutatja, hogy az embert ősidőktől fogva milyen szoros kapcsolat fűzi a vízhez és a folyékony elemben otthonra lelő sokféle élőlényhez, továbbá miképpen igyekezett az ember évezredek óta meghódítani és kiaknázni ezeket a táplálékforrásokat, a kőkorszak első, kezdetleges horgászmódszereitől egészen napjaink úszó halfeldolgozó üzemeiig és óriási haltenyésztő telepeiig. Vissza

Tartalom

A vizek kincsei7
Ősrégi kapcsolat8
Hal és ember8
A tengerek sokszínű élővilága17
A nagy halcsaládok17
Édesvízi halak26
Az angolnától a fogasig26
A lábasfejűek30
Kalmárok, szépiák és polipok30
Kagylók30
Kincset rejtő kemény héjak30
Rákok33
Ollós-páncélos vitézek33
A legegészségesebb fehérje38
Hal és táplálkozás38
A vásárlás szempontjai40
A frissesség és a minőség ismérvei40
Halak és a tenger gyümölcsei44
Konyhai előkészítés44
A "kékre főzésről" a pirításig50
A legfontosabb elkészítési módok50
A Földközi-tenger kincsei53
Receptek58
Európai folyókból és tavakból89
Receptek94
Észak kincsei115
Receptek120
Ázsiai konyhák egzotikus ízei161
Receptek166
Karibi ínyencségek183
Receptek188
Állatnevek betűrendes mutatója200
Betűrendes receptmutató204
Felhasznált irodalom205
Képjogok206
Impresszum206
Részletes tartalomjegyzék207
A vizek kincsei7
Ősrégi kapcsolat8
Hal és ember8
Kővé vált tanúk8
Friss hal a Nílusnál és az ókori Rómában8
Halászat a legújabb technikával10
Halállomány és halászati kvóta11
Minőségellenőrzés és halkereskedelem12
Konzervek és kaviár12
Hal- és ráktenyészet, halfarm13
A tengerek sokszínű élővilága17
A nagy halcsaládok18
Porcos halak18
Cápák és angyalcápák18
Ráják18
A tőkehalfélék19
A kabeljau és társai19
Heringfélék20
Ezüstös hadsereg20
Makrélák, ton- és kardoshalak20
A tengerek eleven "torpedói"20
A lepényhalak22
Két testfelük nem egyforma22
Sügérfélék és keszegek23
Ízletes nagycsalád23
Színes egyveleg a tengerek világából24
Találó nevű halak24
Édesvízi halak26
Az angolnától a fogasig26
A lábasfejűek30
Kalmárok, szépiák és polipok30
Kagylók30
Kincset rejtő kemény héjak30
Rákok33
Ollós-páncélos vitézek33
A legegészségesebb fehérje38
Hal és táplálkozás38
Hal kontra koleszterin38
A kellemes fogyókúra titka: a hal38
A hal mint természetes orvosság38
A vásárlás szempontjai40
A frissesség és a minőség ismérvei40
Így ismerjük meg a friss halat40
Mélyhűtött hal vásárlása41
A tenger gyümölcseinek kiválasztása42
Halak és a tenger gyümölcsei44
Konyhai előkészítés44
Hengeres testű halak lepikkelyezése, felbontása és a kopoltyú eltávolítása44
Hengeres alakú halak filézése vagy szeletelése44
Egészben elkészített hal feldarabolása45
Lepényhalak felbontása, megnyúzása, és filézése45
Angolna kibontása és megnyúzása45
Puhatestűek és héjasok kibontása46
A tinta eltávolítása a tintahalakból46
Tintahal és kalmár kibontása és előkészítése46
Polip kibontása és előkészítése46
Feketekagyló előkészítése47
Zarándokkagyló előkészítése47
Osztriga felnyitása48
Sikeres "páncéltörés"48
Garnéla előkészítése és kibelezése48
Homár felnyitása48
Adagonként ennyi halat számítunk48
Az előkészítés után ennyi marad49
A halkonyha felszerelése49
A kékre főzéstől a pirításig50
A legfontosabb elkészítési módok50
Kékre főzés50
Párolás50
Posírozás50
Saját lében párolás vagy sütés50
Sütés50
Fritírozás50
Sütőben sütött hal50
Pirítás vagy szotírozás51
Roston sütés (grillezés)51
Halleves-alap (fond)51
A Földközi-tenger kincsei53
A legkisebb a tengerek közül54
A mattanza véres rituáléja54
Étkezési kultúra a Földközi-tenger mentén56
Tengermelléki ínyencségek57
Európai folyókból és tavakból89
Ilyen régi is lehet egy hal - de csak megkövesedve90
Lándzsával és horoggal ejtették el a zsákmányt90
Ki-ki a maga környezetében90
Nagy bankettek sztárja92
Receptek egész Európából93
Észak kincsei115
A halban gazdag területek felfedezése116
A tenger nem nyel le mindent116
Hal sokféle változatban116
Különleges konzervek118
A király kedvence119
Más konyhák kedvencei119
Ázsiai konyhák egzotikus ízei161
Thaiföld változatos halkonyhája162
Banánlevélben párolt hal162
Kínai hagyományok162
Indiában nincs halétel fűszer nélkül163
Karibi ínyencségek183
Több mint 7000 szigetből álló füzér183
Két világ találkozása: Jamaica183
A kreol konyhába afrikai ízek is vegyülnek186
A spanyolok kulináris öröksége187

Erika Casparek-Türkkan

Erika Casparek-Türkkan műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Erika Casparek-Türkkan könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem