Előszó
Kedves Olvasó!
Vidékünkön nagy hagyománya van a vadászat misztikumának, a rítusnak, amikor a civilizált ember ősei nyomába ered, az erdőt járja és vadat ejt. A Pannon Lapok Társaságának negyedik receptkönyve e rítus, a vadászat jegyében készült, még egy „személyes" könyv, amelynek tartalmát olvasóink állították össze.
„Ezekben az erdőkben, ahol a fácán szeret lakni, a kidőlt fák tovább lombosodnak, mint a holt embernek nőnek a körmei, a kökénybokrok édesdeden kékülnek bele az őszi szemhatárba, és a völgyben, a vízben a szarvas büszkén számlálgatja szarvait. A vadászok csörtetnek át az erdőn, amikor a Nyilas hava komorrá teszi otthonülésüket, a kutyák ostromolják az erdei tisztások csendjét..."
Nem véletlen, hogy a téma kapcsán Krúdy Gyulát idézzük, aki szerint „az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét". Belelapozván a „Hal- és vadételek könyvé"-be, látván a vadas ételek rafinált előkészítési módját, egyetértünk a magyar irodalom nagy ínyencével. S rögtön kedvet kapunk arra, hogy magunk is megkíséreljük előteremteni az ősi ízvilágot, az érlelt vadhús élvezetét: vaddisznókaraj borban párolva, nyúlgerinc angolosan, vörösborban sütött, sonkás, gombás vagy almával párolt fácán, marinírozott őzpecsenye, tejfölös őzszelet, őzgerinc rakott vagy narancsos, netán párolt vajas gesztenyével. Nem hétköznapi munka, ám nem is komplikált, viszont a végeredmény egy mennyei ünnepi étek. Hm! Roston sült vadmalac? Töltött vaddisznótekercs, vaddisznótokány, netán vaddisznóragu-leves rizsgombóccal? Szarvastüdő rántva, szarvashús aszpikban! Érdemes elkészíteni, megkóstolni! Krúdy szerint - s ezzel nem kell okvetlenül egyetértenünk - „a sörét a vadpecsenyében mindig bizonyos örömet okoz annak, aki a vadpecsenyét valóban kedveli. Képzeletében látja az őszi mezők boldogtalan ásításait, amelyben a vadász is segíteni látszik az időjárásnak tétlen ácsorgásával: amíg a letarolt réten, az özvegységét emlegető kukoricásból kifutamodik a tapsifüles, és a puska durrogni kezd."
A kulináris élvezetek közepette természetesen nem feledkezhetünk meg a halakról sem. Olvasóink minden képzeletet felülmúló kreativitással készült halétkeinek receptjeit közöljük. Ponty, csuka, fogas, busa, pisztráng, harcsa, sügér - mindezek roston, vajban, borban, sajtban, töltve, sütve, párolva.
Könyvünket igazi háziasszonyok állították össze. Fogadják szeretettel, lapozzák örömmel, és használják a konyhájukban, hiszen az Önök receptjei alapján, Önöknek készült!
Vissza