1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hagyományos receptek Izsáról és Almásfüzitőről

-történetekkel kiegészítve-

Grafikus
Kapcsolódó személy
Izsa
Kiadó: Izsa Község
Kiadás helye: Izsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Első kiadás. Ballun Viktória festőművész illusztrációival.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A helyi ételkülönlegességek megismerése sok mindent elárul egy régióról és annak kultúrájáról, így szorosan kapcsolódik a turizmus- hoz. A gasztroturizmus napjainkban igencsak dinamikusan fejlődő... Tovább

Előszó

A helyi ételkülönlegességek megismerése sok mindent elárul egy régióról és annak kultúrájáról, így szorosan kapcsolódik a turizmus- hoz. A gasztroturizmus napjainkban igencsak dinamikusan fejlődő ágazat, mely segíti a turistákat a hagyományok és a vidéki élet megismerésében, a régiót pedig a fejlődésben. Éppen ezért mindenképpen ajánlott a régióbeli különlegességek felfedezése egy-egy utazás során.
Bár ma Izsát elsődlegesen nem gasztronómiája miatt - hanem az első századi leányvári katonai tábor, Római kori és néprajzi múzeum, a Bokrosi-szikes természetvédelmi terület, valamint a hagyományőrző kulturális programok és lovas napok folytán - keresik fel, az itteni ételkülönlegességek és a kiváló minőségű térségi borok nem okoznak csalódást az ide látogatók számára. Almásfüzitő az Azaum Római Táboron, a nemzetközi motorcsónak versenyen és a yacht kikötőn kívül ugyancsak különleges ízvilággal várja a turistákat. Aki pedig merészebb, szokatlanabb ízekre vágyik, azoknak ajánljuk az ókori római specialitások elkészítését.
Reméljük, e kiadványunk segíti az ide látogatókat a helyi ételkülönlegességek megismerésében, a régió lakosait pedig emlékezteti a régmúlt hagyományaira.
Mielőtt azonban bemutatnánk a helyi konyhát, ismerkedjünk meg Izsával és Almásfüzitővel, azok történelmével, látnivalóival és nevezetességeivel! Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Izsáról röviden 7
Almásfüzitőről röviden 9
A receptgyűjtemény története 11
Hogyan is volt? A régió konyhájának sajátosságairól 11
Hogyan is volt? Edény és teríték 12
Hogyan is volt? Étkezési szokások 12
Hogyan is volt? Italok 16
Receptek a régióból - almásfüzitői és izsai receptek 16
Reggeli 18
Levesek 18
Egyszerű levesek 18
Gyümölcslevesek 21
Zöldséglevesek 22
Húslevesek 26
Főzelékek 28
Kásák 31
Lángosok 34
Juhtúrós ételek 36
Szegény ember ebédje 38
Fánkok 44
Halételek 47
Húsételek 51
Disznótoros ételek 55
Pogácsák 63
Édességek 64
Lekvárok 79
Mártások 80
+ Egy ínyencség 81
Tippek a mai kor háziasszonyának 81
Hogyan is volt? Az ókori Róma konyhájának sajátosságairól 82
Hogyan is volt? Edény és teríték Rómából 84
A római szakácskönyv eredete 87
Hagyományos receptek az ókori Rómából 87
Ókori római receptek a mai korhoz mérten 88
Reggeli 88
Főétel 89
Desszert 93
Praktikák Rómából 93
In vino veritas - borok a régióból 95
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem