1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hagyományok - Ízek - Régiók I.

Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeinek gyűjteménye/Dél-Alföld, Észak-Alföld, Észak-Magyarország

Előszó

Magyarországon 1998-ban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Unió Euroterroirs (Európa Vidékei) kezdeményezéséhez csatlakozva „HAGYOMÁNYOK - ÍZEK - RÉGIÓK" (HÍR)... Tovább

Előszó

Magyarországon 1998-ban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Unió Euroterroirs (Európa Vidékei) kezdeményezéséhez csatlakozva „HAGYOMÁNYOK - ÍZEK - RÉGIÓK" (HÍR) elnevezéssel programot indított, azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által irányított gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el. A gyűjtemény követelményrendszere értelmében a listára kerülhetett minden olyan mezőgazdasági termék és élelmiszer, amelyet hagyományos módon állítanak elő, egy adott tájegységhez köthető módon, és amelynek történelmi múltja van, ugyanakkor ma is létező, az adott térségben ismert és forgalmazott termék. A gyűjteménybe került például a jól i mert í fűszerpaprika, makói hagyma, kecskeméti barackpálinka, szatmári szilvalekvár, orosházi mellett olyan kevésbé ismert termékek, mint a mézes pálinka (Őrség), teasajt (Csermajor), csúcsos túró (Somogy megye), paprikás kalács (Kalocsa).
A program eredményeként összegyűjtött termékleírások nemzeti kincsként kezelendők, a Magyar Köztársaság, ezen belül az FVM kizárólagos tulajdonát képezik. A program elnevezésének és a program által felhalmozott szellemi javaknak a teljes körű jogi védelme érdekében a „HAGYOMÁNYOK - ÍZEK - RÉGIÓK" (rövidítve:„HÍR") elnevezés és logó színes ábrás védjegyként a Magyar Szabadalmi Hivatal által bejegyzésre került 2002-ben. A „HIR" védjegy tulajdonosa az FVM, a védjegy használója pedig az AMC Kht., amely a védjegyet a HÍR-programot népszerűsítő tevékenysége keretében feltünteti kiadványokon, népszerűsítő-oktató kisfilmekben szerepelteti, illetve a gyűjteményt bemutató kiállításokon, vásárokon használja.
Az EU-csatlakozás szempontjából is kiemelt jelentősége van ezeknek a sajátos, csak nálunk fellelhető termékeknek, amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják az európai élelmiszerek választékát. A gyűjteményben szereplő termékek közül - a csatlakozás után - számosan eséllyel pályázhatnak az európai szintű védelemre is. Magyarországon eddig 11 mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzőjét lajstromozta a Magyar Szabadalmi Hivatal a nemzeti eredetvédelmi rendszerben: Szegedi téliszalámi, Makói vöröshagyma. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény. Budapesti téliszalámi, Gyulai kolbász. Csabai kolbász. Kecskeméti barackpálinka. Békési szilvapálinka. Szatmári szilvapálinka és Szabolcsi almapálinka. Ezek ma nemzeti szinten védett termékek, de uniós csatlakozásunk után kérhetik felvételüket az Európai Unió védett elnevezésű termékek listájára.
A HÍR-gyűjtemény sokirányú gazdasági, kulturális, oktatási-kutatási jellegű hasznosítási lehetőséget rejt magában, melyek hatékony kihasználásával a jövőben fokozható a gyűjteményben szereplő termékek jó hírneve, piaci versenyképessége az EU egységes belső piacán. Az FVM támogatásával 2003-ban megkezdődött a HÍR-gyűjtemény komplex hasznosítási programjának megvalósítása, ennek egyik eredménye a „HAGYOMÁNYOK - ÍZEK - RÉGIÓK" című könyv újbóli kiadása és a háromnyelvű multimédiás CD megjelentetése. Vissza

Tartalom

DÉL-ALFÖLD 28
Cukrászati termékek 30
Grillázstorta (Borsody Mihály - Romsics Imre) 30
Édesipari termékek 33
Birsalmasajt (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Novák László) 33
Búzacsíramálé (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Csorna Zsigmond) 35
Kecskeméti kajszibaracklekvár (Dr. Horváth György - Dr. Novák László) 38
Pemetefű cukorka (Borsody Mihály - Dr. S. Nagy Anikó) 40
Fűszernövények, fűszerek, ízesítők 43
Borókabogyó (Dr. Ladocsi Teréz - Dr. Novák László) 43
Borsikafű (Dr. Ladocsi Teréz - Dr. Szűcs Judit) 45
Cseresznyepaprika (Némethyné Uzoni Hanna - Romsics Imre) 48
Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény (Dr. Márkus Ferenc - Romsics Imre) 50
Magyar kerti majoránna (Dr. Ladocsi Teréz - Dr. Novák László) 54
Paprikakrém (Dr. Horváth György - Sári Zsolt) 57
Paradicsompaprika-sűrítmény (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Szabó Erzsébet) 59
Sáfrányszeklice (Dr. Ladocsi Teréz - Dr. Deáky Zita) 61
Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (Dr. Horváth György - Romsics Imre) 63
Gabonafélék és malomipari termékek 68
Hántolt köles (Léder Ferencné - Torma Andrea) 68
Halászati termékek 71
Tiszai nyurga ponty (Dr. Györe Károly - Dr. Györe Károly) 71
Tiszai szürke harcsa (Dr. Györe Károly - Dr. Györe Károly)
Húskészítmények 77
Bácskai hurka (Dr. Kárpáti György - Dr. Szűcs Judit) 77
Cigánka (Dr. Cserhalmi Zsuzsanna - Dr. Deáky Zita) 79
Csabai kolbász (Dr. Kárpáti György - Sári Zsolt) 80
Csabai vastagkolbász (Dr. Kárpáti György - Sári Zsolt) 82
Disznósajtfélék (Dr. Kárpáti György - Sári Zsolt) 83
Gyulai kolbász (Dr. Kárpáti György - Sári Zsolt) 85
Libatepertő (Dr. Cserhalmi Zsuzsanna - Sári Zsolt) 87
Pick téliszalámi (Dr. Boros Istvánné - Dr. Boros Istvánné) 88
Szegedi paprikás szalámi és paprikás kolbász (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Szűcs Judit) 90
Húsok, szárnyasok, vadak 93
Cigája juh (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 93
Kendermagos magyar tyúk (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 95
Közönséges fácán (Dr. Cserhidy Attila - Dr. Cserhidy Attila) 96
Mangalica sertés (Dr. Koppány Gábor - Dr. Csorna Zsigmond) 98
Orosházi libamáj (Dr. Cserhalmi Zsuzsanna - Sári Zsolt) 100
Rézpulyka (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 104
Szürke fogoly (Dr. Cserhidy Attila - Dr. Cserhidy Attila) 105
Italok 107
Ágyaspálinka (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Szűcs Judit) 107
Halasi körtepálinka (Edelényi Miklós - Edelényi Miklós) 110
Kecskeméti barackpálinka (Gerencsér Emil - Gerencsér Emil) 112
Olajok és zsírok 114
Libazsír (Dr. Cserhalmi Zsuzsanna - Dr. Szűcs Judit) 114
Sütőipari termékek 116
Gubarúd (Dr. Horváth György - Dr. Szűcs Judit) 116
Házi jellegű kenyér morzsoltkával (Dr. Horváth György - Dr. Szűcs Judit) 118
Kulcsos kalács (Baltás Lászlóné - Sári Zsolt) 121
Mindszenti kalács (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Szűcs Judit) 124
Orosházi banán (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Novák László - Kovács Miklósné) 126
Paprikás kalács (Dr. Szabó Erzsébet - Romsics Imre) 127
Paprikás kifli (Dr. Horváth György - Dr. Novák László) 130
Rétes (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Csorna Zsigmond) 132
Sóskalács (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Kovács Miklósné) 136
Szegedi kenyér (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Szűcs Judit) 138
Szegedi vágott kenyér (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Szűcs Judit) 141
Szilvalekváros hájas tészta (Dr. Horváth György - Dr. Szűcs Judit) 143
Tepertős pogácsa (Baltás Lászlóné - Dr. Szűcs Judit) 145
Száraztészták 148
Tarhonya (Dr. Horváthné Almássy Katalin - Dr. Csorna Zsigmond) 148
Tejtermékek 151
Sonkasajt (Dr. Szakály Sándor - Sári Zsolt) 151
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott gyümölcsök 152
Alföldi körtefajták (Pap körte és Nyári Kálmán körte) (Dr. Göndör Józsefné - Sári Zsolt) 152
Batul alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Csorna Zsigmond) 153
Bereczki birs (Dr. Szabó Tibor - Dr. Páll István) 155
Csengődi meggy (Dr. Apostol János - Dr. Szűcs Judit) 156
Duna-Tisza közi csemegeszőlő-fajták (Dr. Hajdú Edit - Dr. Csorna Zsigmond) 158
Húsvéti rozmaring alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Csorna Zsigmond) 161
Keceli meggy (Dr. Apostol János - Sári Zsolt) 162
Kecskeméti alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Novák László) 164
Kecskeméti kajszibarack (Mády Rezső - Mády Rezső) 165
Korai körtefajták (Arabitka és Árpával érő) (Dr. Göndör Józsefné - Dr. Novák László) 167
Nyári fontos alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Csorna Zsigmond) 168
Szatymazi (szegedi) őszibarack (Dr. Timon Béla - Dr. Csorna Zsigmond) 170
Szentesi rózsavirágú naspolya (Dr. Szabó Tibor - Dr. Szűcs Judit) 173
Tiszántúli csemegeszőlők (Csaba gyöngye és Kossuth szőlő) 174
(Dr. Hajdú Edit - Dr. Csorna Zsigmond)
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott zöldségek 177
Akácpereszke (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Rimóczi Imre) 177
Almapaprika (Nagy László - Dr. Hortiné Bathó Edit) 179
Bátyai fokhagyma (Dr. Füstös Zsuzsanna - Romsics Imre) 181
Csalamádé (Dr. Horváth György - Dr. Szűcs Judit) 184
Homoki spárga (Dr. Fehér Béláné - Dr. Szűcs Judit) 186
Káposztával töltött paprika (Horváth György - Dr. Szűcs Judit) 189
Kecskeméti pattogatni való kukorica (Dr. Szabó István - Sári Zsolt) 191
Makói fokhagyma (Dr. Szanka László - Dr. Csorna Zsigmond) 193
Makói vöröshagyma (Dr. Szanka László - Dr. Csorna Zsigmond) 195
Petrezselyemzöld (Némethyné Uzoni Hanna - Dr. Csorna Zsigmond) 198
Szentesi étkezési fehér paprika (Nagy László - Dr. Szűcs Judit) 200
Szentesi fejes fehér káposzta (Dr. Csorna Zsigmond - Dr. Csorna Zsigmond) 202
Szentesi hónapos retek (Nagy László - Dr. Szűcs Judit) 204
Szentesi karalábé (Nagy László - Dr. Csorna Zsigmond) 206
Szentesi kosszarvú paprika (Nagy László - Dr. Csorna Zsigmond) 208
Szentesi paradicsompaprika (Nagy László - Dr. Szűcs Judit) 210
Szentesi vörös káposzta (Nagy László - Dr. Szűcs Judit) 212
Tejfehér cölöppereszke (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Rimóczi Imre) 214
Zentai sárgadinnye (Dr. Csorna Zsigmond - Dr. Csorna Zsigmond) 216
Egyéb 218
Selyemkóróméz (Dr. Szalay László - Dr. Viga Gyula) 218
ÉSZAK-ALFÖLD 220
Cukrászati termékek 222
Debreceni mézeskalács (Borsódy Mihály) 222
Debreceni vert mézes (Dr. Makay Piroska - Dr. Bődi Erzsébet) 225
Édesipari termékek 227
Somlekvár (Kormány Margit - Dr. Hortiné Bathó Edit) 227
Szatmári szilvalekvár (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Csorna Zsigmond) 230
Fűszernövények, fűszerek, ízesítők 233
Étkezési mák (Dr. Dános Béla - Dr. Dános Béla) 233
Sziki kamilla (Dr. Dános Béla - Dr. Dános Béla) 235
Gabonafélék és malomipari termékek 237
Kukoricadara (Léder Ferencné - Sári Zsolt) 237
Húskészítmények 239
Csécsi szalonna (Dr. Kárpáti György - Dr. Viga Gyula) 239
Csemege debreceni (Dr. Kárpáti György - Dr. Bődi Erzsébet) 240
Füstölt, paprikás csemegeszalonna (Dr. Kárpáti György - Dr. Viga Gyula) 241
Vállaji sváb bordázott szalonna (Dr. Kárpáti György - Dr. Viga Gyula) 242
Vállaji sváb sonka (Dr. Makay Piroska - Dr. Viga Gyula) 244
Húsok, szárnyasok, vadak 246
Bronzpulyka (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 246
Fehér magyar tyúk (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 248
Fodros tollú magyar lúd (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 249
Gyöngytyúk (Dr. Koppány Gábor - Dr. Koppány Gábor) 250
Hortobágyi (magyar) racka (Dr. Koppány Gábor - Dr. Csorna Zsigmond) 252
Magyar kecske (Vereb Dér Ferencné - Dr. Viga Gyula) 254
Magyar szürke szarvasmarha (Dr. Koppány Gábor - Dr. Csorna Zsigmond) 256
Őz (Dr. Cserhidy Attila - Dr. Cserhidy Attila) 260
Italok 262
Diópálinka (Edelényi Miklós - Dr. Páll István) 262
Szabolcsi almapálinka (Drexler György - Dr. Páll István) 264
Szatmári szilvapálinka (Drexler György - Drexler György) 267
Sütőipari termékek 270
Debreceni vásári füzéres perec (Csuha Mária - Dr. Bődi Erzsébet)
Dübbencs (Csuha Mária - Dr. Bődi Erzsébet)
Kenyérlángos (Dr. Makay Piroska - Dr. Bődi Erzsébet)
Kunsági perec (Kovács Miklósné - Sári Zsolt)
Kürtőskalács (Dr. Makay Piroska - Dr. Bődi Erzsébet)
Pászkakalács (Baltás Lászlóné - Dr. Bődi Erzsébet)
Vesu (Baltás Lászlóné - Dr. Bődi Erzsébet)
Száraztészták 286
Csigatászta (Dr. Makay Piroska - Dr. Csoma Zsigmon) 286
Kötött tészta (Kormány Margit - Sári Zsolt) 288
Lebbencstészta (Dr. Makay Piroska - Dr. Bődi Erzsébet) 290
Tejtermékek 292
Kecskekrémsajt (Vereb Dér Ferencné - Dr. Viga Gyula) 292
Kecsketúró (Vereb Dér Ferencné - Dr. Viga Gyula) 293
Körített túró (Vereb Dér Ferencné - Dr. Viga Gyula) 294
Parenyica sajt (Dr. Szakály Sándor - Dr. Viga Gyula) 297
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott gyümölcsök 299
Aszalt alma (Dr. Makay Piroska - Dr. Viga Gyula) 299
Aszalt körte (Dr. Makay Piroska - Dr. Viga Gyula) 302
Aszalt szilva (Dr. Makay Piroska - Dr Csoma Zsigmond) 304
Besztercei szilva (Dr. Szabó Tibor - Dr. Páll István) 307
Cigánymeggy (Dr. Szabó Tibor - Dr. Csoma Zsigmond) 309
Debreceni meggy(Dr. Szabó Tibor - Dr. Csoma Zsigmond) 310
Hajdúsági köszméte (Dr. Harmat László - Dr. Viga Gyula) 312
Milotai dió (Dr. Szentiványi Péter - Dr. Páll István) 313
Nagykörűi cseresznye (Dr. Apostol János - Sári Zsolt) 315
Pándi meggy (Dr. Szabó Tibor - Sári Zsolt) 318
Penyigei szilva (Dr. Szabó Tibor - Dr. Páll István) 319
Szabolcsi alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Csoma Zsigmond) 321
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott zöldségek 324
Hajdúsági káposzta (Dr. Zatykó Ferenc - Dr. Csorna Zsigmond) 324
Hajdúsági torma (Dr. Haraszthy József - Dr. Páll István) 327
Kisvárdai burgonya (Balta Pál - Dr. Páll István) 329
Mezei szegfűgomba (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Rimóczi Imre) 330
Nagydobosi sütőtök (Dr. Szabó István - Dr. Viga Gyula) 333
Sziki csiperke (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Bődi Erzsébet) 335
Egyéb 338
Nyírségi akácméz (Dr. Szalay László - Dr. Viga Gyula) 338
Pörkölt napraforgómag (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Csorna Zsigmond) 341
ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 344
Édesipari termékek 346
Csipkebogyólekvár (Dr. Szabó Erzsébet - Dr. Viga Gyula) 346
Húskészítmények 349
Kassai fekete vagy cigányszalonna (Dr. Kárpáti György - Dr. Novák László) 349
Szepesi virsli (Dr. Kárpáti György - Dr. Novák László) 350
Italok 352
Cseresznyepálinka (Edelényi Miklós - Dr. Balázs Géza) 352
Gönci barackpálinka (Edelényi Miklós - Dr. Páll István) 354
Sompálinka (Dr. Makay Piroska - Dr. Balázs Géza) 356
Tokajiaszú-törköly párlat (Edelényi Miklós - Dr. Viga Gyula) 358
Tokaji borpárlat (Edelényi Miklós - Dr. Csoma Zsigmond) 360
Tokaji eszencia (Edelényi Miklós - Dr. Csoma Zsigmond) 362
Sütőipari termékek 365
Erdőhorváti perec (Baltás Lászlóné - Dr. Viga Gyula) 365
Matyó kalács (Kovács Miklósné - Dr. Viga Gyula) 367
Miskolci krumplis kenyér (Kovács Miklósné - Dr. Csoma Zsigmond) 369
Molnárkalács (Baltás Lászlóné - Dr. Bodnár Mónika) 371
Tejtermékek 374
Gomolya (Dr. Szakály Sándor - Dr. Viga Gyula) 374
Juhtúró (Dr. Szakály Sándor - Dr. Viga Gyula) 375
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott gyümölcsök 377
Egri alma (Dr. Szabó Tibor - Dr. Viga Gyula) 377
Gönc vidéki kajszibarack (Mády Rezső - Dr. Viga Gyula) 378
Gyöngyösi piros köszméte (Dr. Harmat László - Dr. Viga Gyula) 380
Szomolyai fekete cseresznye (Dr. Apostol János - Dr. Viga Gyula) 382
Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott zöldségek 384
Aranyfácán paradicsom (Dr. Czegka Miklós - Dr. Czegka Miklós) 384
Boldogi étkezési paprika (Dr. Moór Józsefné - Dr. Viga Gyula) 386
Hatvan vidéki paradicsom (Nagy Ferenc - Dr. Novák László) 388
Hevesi (Csányi) görögdinnye (Simon Attila - Dr. Viga Gyula) 391
Hevesi (Csányi) sárgadinnye (Simon Attila - Dr. Viga Gyula) 393
ízletes kucsmagomba (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Rimóczi Imre) 396
Pallagi sóska (Dr. Fehér Marianna - Dr. Novák László) 398
Sötét trombitagomba (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Rimóczi Imre) 400
Vargányák (Dr. Rimóczi Imre - Dr. Csoma Zsigmond) 402
CÍMJEGYZÉK 406
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem