1.054.133

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hagymafélék termesztése (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 334 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-461-7
Megjegyzés: Dr. Hajdú József, az egyik szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
A hagymafélék származása, elterjedésük a világban11
Botanikai leírás13
A világ vöröshagyma-termesztése22
A magyarországi hagymatermesztés története25
A hagymafélék táplálkozási jelentősége34
A vöröshagyma környezeti igényei38
Hőmérséklet39
Fény42
Víz43
Tápanyag44
Talaj47
A hagymafélék nemesítése49
A vöröshagyma genetikája49
Termékenyülési rendszere57
A nemesítés módszerei58
A póré- és a fokhagyma61
A vöröshagyma vegetatív szaporítása63
A klónozás célja, módszerei63
A mikroszaporítás65
A vöröshagyma fajtafenntartása68
Módszertani meggondolások68
Egyszerű tömegszelekció69
Utódvizsgálatra alapozott szelekció69
Beltenyésztéssel bővített fajtafenntartás69
Kombinálódóképességre alapozott fajtafenntartás74
A szelekció kivitelezésének elvi szempontjai74
A fajtafenntartó munka75
Dughagymás jellegű fajták fenntartása76
Magról termesztethető fajták fenntartása77
Hibrid fajták fenntartása77
Technikai feltételek77
Anyanövények beltartalmi értékelése78
A betegség-ellenállóság vizsgálata78
A termesztett vöröshagymafajták80
A kétéves vöröshagyma-termesztés technológiája99
A dughagyma termesztése99
Talajigénye99
Az elővetemény100
Tápanyagellátás101
Talaj-előkészítés102
A vetés előkészítése104
A vetés104
A dughagyma ápolása106
Betakarítás107
Az étkezési vöröshagyma termesztése108
A dughagyma hőkezelése109
Dughagyma "duggatás"112
Ápolási munkák117
Betakarítás118
Az egyéves vöröshagyma-termesztés technológiája 121
Termőhely121
Talaj122
Klimatikus tényezők123
Vetésforgó, tápanyagellátás124
Nitrogén125
Foszfor126
Kálium126
Talaj-előkészítés126
Vetés, állománysűrűség127
Ápolás132
Öntözés135
Betakarítás137
A szedési időpont138
Az őszi vetésű vöröshagyma termesztése140
A fajták143
Területkiválasztás, elővetemény146
Vetőmagszükséglet147
Trágyázás147
Gyomirtás148
Öntözés148
Betakarítás, hozam, tárolhatóság148
Zöldhagyma-előállítás151
A gyöngyhagyma termesztése157
A vöröshagyma-termesztés gépesítésének helyzete és lehetőségei159
Talaj-előkészítés160
Vetés, ültetés161
Növényvédelem, vegyszeres gyomirtás164
Öntözés164
Betakarítás165
A vöröshagyma tárolása, feldolgozása172
Biológiai, környezeti, agrotechnikai tényezők172
A tárolás feltételei182
A kihajtás gátlása185
Tároló- és feldolgozóberendezések189
Manipulálás189
Ki- és betárolás193
Tárolás195
A vöröshagymamag-termesztés technológiája200
A maghozó dugványok előnevelése200
Területválasztás201
Agrotechnika201
Szelekció202
A dugványok tárolása202
A vetőmag-előállítás éve203
A dugványok előkészítése ültetéshez203
A terület204
Talaj és tápanyag204
Ültetés204
Ápolás205
Betakarítás207
A vöröshagyma-hibridvetőmag előállítása211
A vöröshagymamag-termesztés gépesítésének helyzete és lehetőségei216
Az árutermeléssel közös műveletek216
A magtermő állomány ültetése216
A mag betakarítása217
Vetőmagtisztítás, -minősítés219
A vetőmagtermesztés ellenőrzése225
A hagymafélék növényvédelme228
Kórokozók230
Vírusos betegségek230
Baktériumos betegségek230
Gombás betegségek233
Állati kártevők237
A vöröshagyma komplex növényvédelme251
A vöröshagyma vegyszeres gyomirtása263
A hagyma gyomnövényei269
A technológia269
A kijuttatás273
A vöröshagyma-termesztés ökonómiai kérdései278
Termelés és felhasználása278
Táj- és üzemi koncentráció282
A beruházási igény285
A kézimunka-igény285
A ráfordítások287
A költségek296
A hozamok300
Jövedelmezőség, hatékonyság300
Tárolás és feldolgozás301
Hagymatermesztésünk jelene és távlatai303
A fokhagyma termesztése307
Története, jelentősége307
Biológiai jellemzése, igényei308
Vetésforgó, talaj-előkészítés, trágyázás310
A szaporítóanyag előkészítése311
Az ültetés312
A növényápolás314
Gyomirtás314
Növényvédelem314
Öntözés315
Betakarítás315
A póréhagyma termesztése317
Éghajlat- és talajigénye320
Elővetemény, talaj- előkészítés320
Vetés és ültetés321
Növényápolás322
Szedés323
Hagymatermesztés szabványai324
A szubtrópusi, trópusi termesztés sajátosságai327
Felhasznált irodalom332
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem