Előszó | 9 |
A hagymafélék származása, elterjedésük a világban | 11 |
Botanikai leírás | 13 |
A világ vöröshagyma-termesztése | 22 |
A magyarországi hagymatermesztés története | 25 |
A hagymafélék táplálkozási jelentősége | 34 |
A vöröshagyma környezeti igényei | 38 |
Hőmérséklet | 39 |
Fény | 42 |
Víz | 43 |
Tápanyag | 44 |
Talaj | 47 |
A hagymafélék nemesítése | 49 |
A vöröshagyma genetikája | 49 |
Termékenyülési rendszere | 57 |
A nemesítés módszerei | 58 |
A póré- és a fokhagyma | 61 |
A vöröshagyma vegetatív szaporítása | 63 |
A klónozás célja, módszerei | 63 |
A mikroszaporítás | 65 |
A vöröshagyma fajtafenntartása | 68 |
Módszertani meggondolások | 68 |
Egyszerű tömegszelekció | 69 |
Utódvizsgálatra alapozott szelekció | 69 |
Beltenyésztéssel bővített fajtafenntartás | 69 |
Kombinálódóképességre alapozott fajtafenntartás | 74 |
A szelekció kivitelezésének elvi szempontjai | 74 |
A fajtafenntartó munka | 75 |
Dughagymás jellegű fajták fenntartása | 76 |
Magról termesztethető fajták fenntartása | 77 |
Hibrid fajták fenntartása | 77 |
Technikai feltételek | 77 |
Anyanövények beltartalmi értékelése | 78 |
A betegség-ellenállóság vizsgálata | 78 |
A termesztett vöröshagymafajták | 80 |
A kétéves vöröshagyma-termesztés technológiája | 99 |
A dughagyma termesztése | 99 |
Talajigénye | 99 |
Az elővetemény | 100 |
Tápanyagellátás | 101 |
Talaj-előkészítés | 102 |
A vetés előkészítése | 104 |
A vetés | 104 |
A dughagyma ápolása | 106 |
Betakarítás | 107 |
Az étkezési vöröshagyma termesztése | 108 |
A dughagyma hőkezelése | 109 |
Dughagyma "duggatás" | 112 |
Ápolási munkák | 117 |
Betakarítás | 118 |
Az egyéves vöröshagyma-termesztés technológiája | 121 |
Termőhely | 121 |
Talaj | 122 |
Klimatikus tényezők | 123 |
Vetésforgó, tápanyagellátás | 124 |
Nitrogén | 125 |
Foszfor | 126 |
Kálium | 126 |
Talaj-előkészítés | 126 |
Vetés, állománysűrűség | 127 |
Ápolás | 132 |
Öntözés | 135 |
Betakarítás | 137 |
A szedési időpont | 138 |
Az őszi vetésű vöröshagyma termesztése | 140 |
A fajták | 143 |
Területkiválasztás, elővetemény | 146 |
Vetőmagszükséglet | 147 |
Trágyázás | 147 |
Gyomirtás | 148 |
Öntözés | 148 |
Betakarítás, hozam, tárolhatóság | 148 |
Zöldhagyma-előállítás | 151 |
A gyöngyhagyma termesztése | 157 |
A vöröshagyma-termesztés gépesítésének helyzete és lehetőségei | 159 |
Talaj-előkészítés | 160 |
Vetés, ültetés | 161 |
Növényvédelem, vegyszeres gyomirtás | 164 |
Öntözés | 164 |
Betakarítás | 165 |
A vöröshagyma tárolása, feldolgozása | 172 |
Biológiai, környezeti, agrotechnikai tényezők | 172 |
A tárolás feltételei | 182 |
A kihajtás gátlása | 185 |
Tároló- és feldolgozóberendezések | 189 |
Manipulálás | 189 |
Ki- és betárolás | 193 |
Tárolás | 195 |
A vöröshagymamag-termesztés technológiája | 200 |
A maghozó dugványok előnevelése | 200 |
Területválasztás | 201 |
Agrotechnika | 201 |
Szelekció | 202 |
A dugványok tárolása | 202 |
A vetőmag-előállítás éve | 203 |
A dugványok előkészítése ültetéshez | 203 |
A terület | 204 |
Talaj és tápanyag | 204 |
Ültetés | 204 |
Ápolás | 205 |
Betakarítás | 207 |
A vöröshagyma-hibridvetőmag előállítása | 211 |
A vöröshagymamag-termesztés gépesítésének helyzete és lehetőségei | 216 |
Az árutermeléssel közös műveletek | 216 |
A magtermő állomány ültetése | 216 |
A mag betakarítása | 217 |
Vetőmagtisztítás, -minősítés | 219 |
A vetőmagtermesztés ellenőrzése | 225 |
A hagymafélék növényvédelme | 228 |
Kórokozók | 230 |
Vírusos betegségek | 230 |
Baktériumos betegségek | 230 |
Gombás betegségek | 233 |
Állati kártevők | 237 |
A vöröshagyma komplex növényvédelme | 251 |
A vöröshagyma vegyszeres gyomirtása | 263 |
A hagyma gyomnövényei | 269 |
A technológia | 269 |
A kijuttatás | 273 |
A vöröshagyma-termesztés ökonómiai kérdései | 278 |
Termelés és felhasználása | 278 |
Táj- és üzemi koncentráció | 282 |
A beruházási igény | 285 |
A kézimunka-igény | 285 |
A ráfordítások | 287 |
A költségek | 296 |
A hozamok | 300 |
Jövedelmezőség, hatékonyság | 300 |
Tárolás és feldolgozás | 301 |
Hagymatermesztésünk jelene és távlatai | 303 |
A fokhagyma termesztése | 307 |
Története, jelentősége | 307 |
Biológiai jellemzése, igényei | 308 |
Vetésforgó, talaj-előkészítés, trágyázás | 310 |
A szaporítóanyag előkészítése | 311 |
Az ültetés | 312 |
A növényápolás | 314 |
Gyomirtás | 314 |
Növényvédelem | 314 |
Öntözés | 315 |
Betakarítás | 315 |
A póréhagyma termesztése | 317 |
Éghajlat- és talajigénye | 320 |
Elővetemény, talaj- előkészítés | 320 |
Vetés és ültetés | 321 |
Növényápolás | 322 |
Szedés | 323 |
Hagymatermesztés szabványai | 324 |
A szubtrópusi, trópusi termesztés sajátosságai | 327 |
Felhasznált irodalom | 332 |