1.054.131

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

HACCP és élelmiszer-biztonsági előírások az Európai Unióban

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 206 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-637-315-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv elődjének (HACCP és közegészségügyi előírások az Európai Unióban és Magyarországon) kiadására az európai uniós csatlakozást megelőzően, az arra való felkészülést segítő szándékkal került... Tovább

Előszó

E könyv elődjének (HACCP és közegészségügyi előírások az Európai Unióban és Magyarországon) kiadására az európai uniós csatlakozást megelőzően, az arra való felkészülést segítő szándékkal került sor. Ekkor kellett megismerkedni a HACCP rendszer elméletével, és kötelező jelleggel ki kellett dolgozni annak gyakorlati megvalósítását minden kereskedelmi- és vendéglátóegységben. Az európai uniós szabályozás lényege, hogy minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásnak tisztában kell lennie az üzletében esetlegesen előforduló élelmiszerbiztonsági veszélyekkel, és azzal, hogy neki mit kell tennie a megelőzés, a következmények elhárítása érdekében.
Az Európai Unióban ugyanis az élelmiszerek biztonságosságáért az elsődleges felelősség az élelmiszervállalkozást terheli. Korábban a hatóság felelőssége volt, hogy rendszeres ellenőrzéssel meggyőződjön róla, betartják-e a jogszabályban foglalt részletes előírásokat, és kikényszerítse azok érvényre juttatását. Most a hatóság elsősorban azt ellenőrzi, hogy a vállalkozó megfelelően alakította-e ki saját üzletében a belső élelmiszerbiztonsági önellenőrzési rendszert, és ezt kellő odafigyeléssel, megbízható módon működteti-e? A követelményrendszer fontos része a nyomonkövethetőség biztosítása, tehát naprakész nyilvántartást kell vezetni minden beérkező és kiszállított termékről.
A könyv korábbi kiadásának megjelenése óta a jogszabályi környezet jelentősen megváltozott. Az Európai Unióban életbe lépett az ún. "higiéniai törvénycsomag", mely valamennyi korábbi élelmiszer- és takarmányhigiéniai előírást módosított, valamint az élelmiszerellenőrzésről is új rendelet lépett érvénybe. Ezek a rendeletek az Unió valamennyi tagállamában azonos módon - további honosítás nélkül - kötelező érvényűek. Hazánkban is megújult a jogi szabályozás. A korábbi átfogó, részletes élelmiszerhigiéniai előírások hatályon kívül lettek helyezve, és helyette az uniós előírásokat kell közvetlenül alkalmazni. A korábbi növényegészségügyi, állategészségügyi, takarmány- és élelmiszertörvények egyesítésével és korszerűsítésével új, ún. „Élelmiszerlánc-törvény" jött létre, mely az élelmiszerbiztonságot termőföldtől az asztalig szabályozza.
A hatósági élelmiszer-felügyelet intézményi rendszere is megváltozott. A korábban több hatóság által végzett ellenőrzések jelenleg egy hatósághoz, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) tartoznak. Létrejött a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) is, amely biztosítja a hazai és nemzetközi kapcsolattartást, valamint az egyes élelmiszerbiztonsági veszélyek kockázatának tudományos megítélését. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 9
1. ÉLELMISZERBIZTONSÁG A TÖRTÉNELEM SORÁN 11
1.1. Út a tapasztalattól a tudományig 11
1.2. Élelmiszerjogi szabályozás az Európai Unióban 13
1.2.1. Élelmiszerjogi alapelvek az Unióban 14
1.2.2. A jogi szabályozás keretei 15
1.3. Minőségbiztosítási alapismeretek 16
2. TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK 21
2.1. A szervezet energiaszükséglete 21
2.2. Az élelmiszerekben található tápanyagok 21
2.2.1. Energiát szolgáltató tápanyagok 22
2.2.2. Energiát nem szolgáltató tápanyagok 23
2.3. Az étrendtervezés szempontjai 26
2.4. Az egészséges táplálkozás alapelvei 29
3. ÉLELMISZERBIZTONSÁGI ALAPISMERETEK 35
3.1. Az élelmiszerek szennyeződése 35
3.2. Élelmiszerbiztonsági veszélyek 36
3.2.1. Mikrobiológiai veszélyek 1 37
3.2.2. Kémiai veszélyek 49
3.2.3. Fizikai veszélyek 50
3.3. Élelmiszer eredetű megbetegedések 51
3.4. Élelmiszerekre vonatkozó előírások 54
3.4.1. Minőség-megőrzési idő, fogyaszthatósági idő 56
3.4.2. Az élelmiszerek romlása 57
4. ÉLELMISZERKERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓEGYSÉG LÉTESÍTÉSE 59
4.1. Engedélyezés, működési engedély 59
4.2. Az egység létesítésének alapvető közegészségügyi feltételei 62
4.3. Az egység kialakítása 65
4.3.1. Üzemek, üzletek kialakításának alapelvei 65
4.3.2. Üzemi helyiségek kialakítása 68
4.3.3. Élelmiszerkereskedelmi, vendéglátóegység
belső kialakítása, berendezése 70
4.4. Általános üzemeltetési előírások 73
4.4.1. Árurendelés 74
4.4.2. Áruátvétel 76
4.4.3. Tárolás, raktározás 77
4.4.4. Kiegészítő tevékenységek 82
4.4.5. Személyekre vonatkozó követelmények 90
5. VENDÉGLÁTÓEGYSÉGEK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI 99
5.1. Áruátvétel, tárolás 99
5.2. A nyersanyagok előkészítése 99
5.2.1. Tojás előkészítés 101
5.2.2. Húselőkészítés 102
5.2.3. Zöldség előkészítés 104
5.3. A konyhatér higiénéje 105
5.4. Tálalás 108
5.4.1. Ételminta 108
5.5. Az ételek szállítása 110
5.6. Tálalókonyha 111
5.7. Ételrendelés, egyadagos kiszállítás, házhozszállítás 112
6. EGYES EGYSÉGTÍPUSOK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI 115
6.1. Melegkonyhák, hidegkonyhák 115
6.2. Cukrászműhely, cukrászda, fagylaltozó 116
6.2.1. Cukrászműhelyek 117
6.2.2. Adalékanyagok, színezékek alkalmazása a vendéglátásban 119
6.3. Italboltok, eszpresszók, bárok 120
6.4. Egyéb, büfé jellegű vendéglátó-ipari üzletek 121
6.4.1. Bisztrók, pecsenyesütők, halsütők, ételbárok, gyros árusok 122
6.4.2. Hot dog, hamburger, főtt virsli, kolbász stb. árudák 123
6.4.3. Lángos, palacsinta, gofri, fánk stb. üzletek 123
6.5. Nemzetiségi éttermek speciális szempontjai 126
6.6. Élelmiszer-automaták, mozgó árusítás, kitelepülések,
rendezvények 126
6.6.1. Étel- és italautomaták 128
6.7. Családias jellegű ellátást nyújtó intézmények (gyermekotthon,
magánóvoda, falusi turizmus és egyéb hasonló étkeztetési formák) 130
6.8. Közterületi, üzleten kívüli élelmiszer-értékesítés 133
6.9. Étkeztetés közforgalmú járműveken 135
6.10. Étkeztetés rendezvényeken 136
6.10.1. Rendezvények az étteremben 136
6.10.2. Ételkészítés a szabadban 137
6.10.3. Rendezvény lebonyolítása ételkiszállítással 138
7. ÉLELMISZERKERESKEDELMI EGYSÉGEK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI 141
7.1. Árurendelés, árubeszerzés 141
7.2. Áruszállítás 141
7.3. Áruátvétel, raktározás 143
7.4. Előkészítés, csomagolás 145
7.5. Az eladótér higiénéje 147
7.6. A pénztárak, a kosarak és az előtér higiénéje 150
8. ÉLELMISZERKERESKEDELMI EGYSÉGTÍPUSOK 153
8.1. Általános áruház, élelmiszer jellegű áruház (ABC-k, szupermarketek) 153
8.2. Élelmiszer jellegű vegyes üzlet (mini ABC-k, vegyesboltok) 154
8.3. Élelmiszer szakboltok 155
8.4. Csomagküldő szolgálatok, webáruházak, internetes értékesítés 158
8.5. Utcai árusítás, mozgó árusítás, kitelepülés 158
8.6. Piacok, vásárcsarnokok 159
9. A VENDÉGLÁTÁS ÉS KERESKEDELEM HATÓSÁGI FELÜGYELETE 161
9.1. A hatósági ellenőrzés folyamata 162
9.2. Az élelmiszerelőállítással-, forgalmazással kapcsolatos hatósági intézkedések 163
9.2.1. Rendelkező határozat 163
9.2.2. Szabálysértési eljárás 164
9.2.3. Élelmiszerlánc-specifikus bírságok 165
10. HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 167
10.1. A HACCP rendszer kialakulása 167
10.2. A HACCP lényege, jellemzői 168
10.3. A HACCP rendszer kialakításának jogszabályi követelményei 169
10.4. A HACCP kialakítása a gyakorlatban 171
10.4.1. A HACCP elemzés lefolytatása 171
10.5. HACCP tervkidolgozása 173
10.5.1. A HACCP alapelvek részletes értelmezése 173
10.6. Oktatás 180
10.7. A HACCP rendszer ellenőrzése 181
HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 183
FELHASZNÁLT IRODALOM 187
MELLÉKLETEK 191

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem