1.061.462

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ha lúd, legyen kövér!

Libagondozók és libahízlalók könyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-231-972-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetőül5
Keltetés17
A természetes keltetés17
Milyen legyen a természetes keltetésre alkalmas kotlós? 19
A kotlós gondozása19
Nagyüzemi gépi keltetés24
A lúdtojás legfontosabb tulajdonságai26
A lúdtojás összetétele és fizikai sajátságai27
A lúdtojások keltetésre való alkalmasságát befolyásoló tényezők31
A lúdtojások szakszerű tárolása és szállítása32
A lúdembrió fejlődése és a keltetési technológia35
A kikelt naposlibák kezelése, szexálása, szállítása49
A ludak fölnevelése57
A lúd előnevelése57
A nevelőól előkészítése60
Naposlibák fogadása, gondozása az előnevelés alatt 63
Pecsenyeliba-előállítás70
Utónevelés, utónevelési rendszerek75
Törzslúdtartás és kiválogatás79
Milyen legyen a tenyésztésre szánt gúnár?82
Milyen legyen a továbbtenyésztésre szánt tojó lúd?84
Tömőalapanyag kiválogatása86
A törzslibák kora és a termelés88
Egy gúnárhoz hány tojót osszunk be?92
A törzsludak elhelyezése és gondozása, a törzsól93
A törzsól előkészítése, beólazás99
Napi teendők a tojóházban101
Időzített, irányított (provokált) tojástermelés105
A libák vedlése, tolltermelés, tépés109
Mikor és hányszor tépjük a ludakat?112
A ludak előkészítése a tépésre és a tépés115
A toll tárolása, kezelése117
A különböző korú és hasznosítású ludak takarmányozása118
Néhány táplálkozási sajátosság130
A törzsutánpótlásra szánt növendék ludak takarmányozása137
Libamájtermelés137
A hazánkban előforduló legfontosabb fajták137
A ludak májtermelését befolyásoló legfontosabb tényezők144
A fajta szerepe a májtermelésben145
A máj nagyságát befolyásoló tényezők néhány élettani vonatkozása147
A hízóba állított ludak korának hatása a májtermelésre151
A hízóba állított libák minősége153
A ludak előkészítése a tömésre155
A toll tépése és a hízlalás158
A környezeti tényezők hatása a lúdhízlalásra159
A takarmányok előkészítése a tömésre166
A tömési technológia és a májtermelés összefüggése170
Vitaminok, hormonok, antibiotikumok hatása a májtermelésre172
A töméshez felhasznált kukorica színének befolyása a máj minőségére175
A lúd nyelőcsövének anatómiai sajátosságai175
A tömést végző személy szerepe178
Tömési módok181
A hízott liba átvétele, szállítása, bontása191
Lúdbetegségek197
A ludak gyomorférgessége197
Libainfuenza (Derzsi-féle betegség)201
A betegség megelőzése, leküzdése201
Baromfikolera202
Megelőzés és a betegség leküzdése203
A kislibák paratífusza204
A betegség megelőzése és leküzdése204
A lúd fertőző kloáka- és péniszgyulladása205
A begegség klinikai képe206
A betegség megelőzése, védekezés, gyógykezelés207
Befejezésül210
Érdekességek a lúdtenyésztés területéről210
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem