Előszó | 5 |
Bevezetés - A háztáji kert jelentősége társadalmunkban (Dr. Okályi István) | 7 |
A gyümölcstermesztés népegészségügyi jelentősége | 11 |
Mit várunk a gyümölcs- és zöldségtermesztéstől népélelmezési szempontból? | 17 |
Egy kis botanika (Terpó András) | 19 |
Sejtek | 19 |
Szövetek | 20 |
Gyökér | 21 |
Hajtás | 23 |
Levél | 25 |
A növények rendszerezése | 26 |
A gyümölcsfák életműködése (ifj. Mohácsy Mátyás) | 29 |
A víz szerepe | 29 |
Tápanyagfelvétel | 30 |
Az előállított tápanyagok felhasználása | 32 |
A gyümölcsfák növekedését befolyásoló tényezők | 32 |
A virág | 33 |
Virágképződés | 35 |
Gyümölcsképződés | 36 |
Termékenyülési viszonyok | 38 |
A gyümölcs kifejlődése és érése | 40 |
A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 42 |
A hajtás | 42 |
A rügy | 42 |
Az egyes gyümölcstermő növényeken található rügyalakulások | 48 |
A fatörzs | 49 |
A korona | 50 |
A vessző | 52 |
A termőgally | 54 |
Tudnivalók az éghajlatról (Dr. Bacsó Nándor) | 56 |
A házikert gyümölcsösének talaja (Dr. Ballenegger Róbert) | 62 |
Földnemek | 62 |
A talajhibák megjavítása | 66 |
A gyümölcsfák talajigénye | 72 |
A talaj termőerejének fenntartása trágyázással | 74 |
A fontosabb trágyák és műtrágyák növényi tápanyagtartalma | 76 |
A házi- és háztáji kert berendezésének általános elvei | 79 |
Elhanyagolt házi, háztáji és szórványgyümölcsöseink rendezésének, újjáalakításának általános elvei | 82 |
A házikertek gyümölcstermesztési színvonalának javítása | 83 |
Egy kis pomológia | 86 |
Almafajták ismertetése | 87 |
Körtefajták ismertetése | 91 |
Birsfajták ismertetése | 96 |
Szilvafajták ismertetése | 96 |
Kajszifajták ismertetése | 97 |
Őszibarackfajták ismertetése | 98 |
Cseresznyefajták ismertetése | 100 |
Meggyfajták ismertetése | 101 |
Diófajták ismertetése | 102 |
Mandulafajták ismertetése | 103 |
Mogyorófajták ismertetése | 104 |
Ribiszkefajták ismertetése | 105 |
Köszmétefajták ismertetése | 106 |
Málnafajták ismertetése | 107 |
Szederfajták ismertetése | 107 |
Szamócafajták ismertetése | 108 |
A gyümölcsnemek tulajdonságai, igényei, termesztése | 109 |
Alma | 109 |
Körte | 111 |
Birs | 111 |
Naspolya | 112 |
Szilva | 113 |
Kajszi | 114 |
Őszibarack | 117 |
Cseresznye | 122 |
Meggy | 124 |
Dió | 127 |
Mandula | 130 |
Mogyoró | 131 |
Gesztenye | 134 |
Ribiszke | 134 |
Fekete ribiszke | 137 |
Köszméte | 137 |
Málna | 140 |
Szeder | 143 |
Szamóca | 145 |
A gyümölcsfák ültetése | 149 |
Az oltvány | 149 |
A fa helyének előkészítése | 150 |
A gyümölcsfák helyének kijelölése | 151 |
Mikor ültessünk? | 155 |
A sorok kijelölése | 155 |
Az ültetés | 158 |
A gyümölcsfák karózása | 159 |
Az elültetett fák elkönyvelése | 160 |
A gyümölcsfák metszése | 162 |
A hajtás és a korona természetes növekedése | 163 |
Metszési eljárások | 165 |
Faalakok kiválasztása | 169 |
Koronaalakító metszés | 172 |
Gyümölcstermesztés törpefákon | 180 |
A termőíves orsó | 187 |
Támrendszeres gyümölcssövény (Dr. Gyúró Ferenc) | 192 |
Törpefákon való termesztésre alkalmas körte- és almafajták | 194 |
A törpefák rendszeres metszése | 195 |
Gaucher-féle metszés | 195 |
Háromrügyes metszés | 199 |
Sokrügyes metszés | 204 |
A Lorette-féle metszés | 204 |
Az idősebb fák ápolása | 207 |
Ifjítás | 211 |
Átoltás | 214 |
Átültetés | 217 |
A gyümölcs kezelése | 219 |
Gyümölcsritkítás | 219 |
Gyümölcsszüret | 220 |
A házi szükségletre szánt gyümölcs eltartása | 224 |
A gyümölcs értékesítése | 226 |
Növényvédelem (Balás Géza) | 227 |
A növényvédelem célja és módja | 227 |
Az erőművi védekezés | 228 |
Kémiai védekezés | 229 |
Rovarölő szerek | 229 |
Gombaölő szerek | 231 |
A gyümölcstermő növények gyakoribb gombabetegségei | 233 |
A gyümölcstermő növények fontosabb állati kártevői | 235 |
Hiánybetegségek | 241 |
Munkanaptár | 242 |
A házikerti szőlőművelés (Dr. Csepregi Pál) | 245 |
A házikerti szőlő helyének megválasztása | 245 |
Az alany és a termőfajták megválasztása | 247 |
A telepítés és a fiatal tőkék gondozása | 249 |
A karós támaszú szőlők kialakítása és metszése | 252 |
A lugasszőlő támaszrendszere, kialakítása és termőremetszése | 254 |
A szőlők évi gondozása | 259 |
A termés leszedése és eltartása | 261 |