kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 269 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 88 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
Gyúró Ferenc: Kiskertmozgalom hazánkban | 5 |
A kiskert szerepe életünkben | 5 |
Milyen formái vannak? | 7 |
Anyag- és eszközellátás | 11 |
A termés értékesítése | 12 |
Szakkörök, klubok, társulások, szövetkezetek | 13 |
A gyümölcs egészségügyi elemzési jelentősége | 15 |
ifj. Mohácsy Mátyás: A gyümölcsfák életműködése | 17 |
Mi a víz szerepe? | 17 |
A tápanyagfelvétel útja | 18 |
A tápanyagok felhasználása | 20 |
Milyen tényezők befolyásolják a gyümölcsfák növekedését? | 20 |
A virágképződésről | 21 |
Termékenyülési viszonyok | 23 |
Megindul a gyümölcs kifejlődése és érése | 24 |
Mohácsy Mátyás: A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 26 |
Hajtás | 26 |
Rügyek | 28 |
Fatörzs | 31 |
Korona | 32 |
Vessző | 35 |
Termőgally | 36 |
Bacsó Nándor: Tudnivalók az éghajlatról | 38 |
Ballenegger Róbert: A házikert gyümölcsösének talaja | 45 |
Földnemek | 45 |
A talajhibák kijavíthatók! | 49 |
Milyen legyen a talaj? | 54 |
Trágyázzunk! | 57 |
Trágyák és műtrágyák tápanyagtartalma | 58 |
Mohácsy Mátyás-Faluba Zoltán: A kert berendezésének általános elvei | 62 |
Faluba Zoltán: A gyümölcsnek tulajdonságai, igényei, fajtái és termesztése | 67 |
Alma | 68 |
Körte | 75 |
Birs | 81 |
Naspolya | 82 |
Cseresznye | 82 |
Meggy | 87 |
Szilva | 92 |
Kajszi | 96 |
Őszibarack | 100 |
Mandula | 112 |
Dió | 115 |
Gesztenye | 119 |
Mogyoró | 120 |
Köszméte | 122 |
Piros ribiszke | 125 |
Fekete ribiszke | 129 |
Málna | 131 |
Szeder | 136 |
Szamóca | 138 |
Mohácsy Mátyás-Faluba Zoltán: A gyümölcsfák ültetése | 144 |
Az ültetési anyag és beszerzése | 144 |
Hogyan kell a fák helyét előkészíteni? | 147 |
A hely kijelölése | 148 |
Oltványok kezelése megérkezésük után | 153 |
Mikor ültessünk? | 154 |
És hogyan? | 154 |
Karó csak ritkán szükséges! | 156 |
A gyümölcsös térképe | 157 |
Mohácsy Mátyás: A gyümölcsfák metszése | 158 |
Figyeljük a hajtás és korona természetes növekedését! | 159 |
Milyen a természetes korona? | 160 |
A mesterséges korona kialakítása | 161 |
Metszési eljárások | 161 |
Faalakok kiválasztása | 164 |
Koronaalakító metszés | 167 |
Fenntartó metszés | 173 |
Felügyeleti metszés | 173 |
Intenzív koronaformák | 174 |
Gyúró Ferenc: A termőkaros orsót lekötözéssel alakítjuk ki | 174 |
A Hungária gyümölcsösnövénynek nincsenek emeletes vázágai | 176 |
Mihályffy József: A meggysövényekről a termés szedése gyerekjáték | 180 |
Mohácsy Mátyás: A törpefák rendszeres metszése | 186 |
Gaurcher-féle metszés | 186 |
Háromrügyes metszés | 190 |
Sokrügyes metszés | 190 |
A Lorette-féle metszés | 191 |
Eszterházi metszés | 193 |
Idősebb fák ápolása | 196 |
Elhanyagolt gyümölcsösök rendezése és újjáalakítása | 199 |
Ifjítással újra nagy termést kaphatunk | 199 |
Oltsuk át az értéktelen fajtájú és terméketlen fákat! | 202 |
Idős korban is átültethető a fa | 204 |
A gyümölcs kezelése | 206 |
Gyümölcsritkítás | 206 |
Gyümölcsszüret | 207 |
A gyümölcs házi eltartása | 210 |
Csepregi Pál: A szőlő is gyümölcs | 213 |
Miért szeretjük? | 213 |
Ismerkedés a szőlő felépítésével és életműködésével | 214 |
Hova ültessünk? | 215 |
Csemege- vagy borszőlőfajtát termesszünk? | 217 |
Néhány szót az alanyfajtákról | 218 |
Egy kis fajtaismeret | 219 |
Az ültetési anyag beszerzése és tárolása | 223 |
A terület előkészítéséről | 224 |
Milyen legyen a sor- és tőtávolság? | 225 |
Mikor és hogyan telepítsünk? | 225 |
Az első évek munkái | 227 |
Neveljünk-e karós szőlőt? | 228 |
Van-e helye a magasművelésnek a házikertben? | 229 |
Miért és hogyan metszünk? | 231 |
Tanuljuk meg a lugasnevelés és -művelés szabályait | 233 |
A metszést a zöldmunkák egészítik ki | 235 |
A bőséges trágyázás jól kamatozik | 236 |
Fedjünk-e? | 237 |
A legtöbb új ismeret a növényvédelem területén szükséges | 237 |
Amit a szőlő éréséről és szüreteléséről tudni kell | 238 |
És amivel nem foglalkoztunk | 239 |
Tóth György: A növényvédelem nagyon fontos! | 240 |
A védekezés három alapvető módszere | 242 |
A védekezőszerek az emberre is mérgezőek! | 245 |
A védekezőszerek tárolása | 246 |
Néhány szempont a permetezéseknél | 246 |
Házikertben és szórványgyümölcsösben felhasználható legfontosabb növényvédőszereink | 247 |
Permetlé-koncentráció %-ban | 251 |
Az alma legfontosabb állati és növényi kártevői | 252 |
Az alma növényvédelmi technológiája | 253 |
A körte legfontosabb állati és növényi kártevői | 254 |
A körte növényvédelmi technológiája | 254 |
A szilva legfontosabb állati és növényi kártevői | 255 |
A szilva növényvédelmi technológiája | 255 |
A kajszi legfontosabb állati és növényi kártevői | 256 |
A kajszi növényvédelmi technológiája | 257 |
Az őszibarack legfontosabb állati és növényi kártevői | 258 |
Az őszibarack növényvédelmi technológiája | 259 |
A cseresznye legfontosabb állati és növényi kártevői | 259 |
A cseresznye növényvédelmi technológiája | 260 |
A meggy legfontosabb állati és növényi kártevői | 261 |
A meggy növényvédeli technológiája | 261 |
Bogyós gyümölcsűek legfontosabb állati és növényi kártevői | 262 |
Bogyós gyümölcsűek növényvédelmi technológiája | 263 |
A szőlő legfontosabb állati és növényi kártevői | 264 |
A szőlő növényvédelmi technológiája | 265 |
Vegyszeres gyomirtás | 265 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.