A kiskert szerepe életünkben (Gyúró Ferenc) | 5 |
A gyümölcsfák életműködése (ifj. Mohácsy Mátyás) | 7 |
Mi a víz szerepe? | 7 |
A tápanyagfelvétel útja | 8 |
A tápanyagok felhasználása | 10 |
Milyen tényezők befolyásolják a gyümölcsfák növekedését? | 10 |
A virágképződésről | 11 |
Miért fontosak a termékenyülési viszonyok? | 13 |
A gyümölcs kifejlődése és érése | 14 |
A gyümölcstermő növények hajtásrendszere (Gyúró Ferenc - Sipos Béla) | 16 |
A gyümölcsfák föld alatti része, a gyökérzet | 17 |
A törzs | 18 |
A korona és a koronaformák | 18 |
Vázágak | 31 |
Rügyek | 32 |
Hajtások | 34 |
Vesszők | 35 |
Termőgallyak és -ágak | 38 |
Levelek | 38 |
Tudnivalók az éghajlatról (Bacsó Nándor) | 39 |
A házikert gyümölcsösének talaja és trágyázása (Altorjai István) | 45 |
A talaj tulajdonságai | 45 |
A termőtalaj és a termőréteg | 49 |
A talajvizsgálat a helyes trágyázás alapja | 51 |
A trágyázás fontos és nélkülözhetetlen | 56 |
A talajt vagy a növényt trágyázzuk? | 60 |
A szerves trágyák használata és kezelése | 61 |
A műtrágyák | 66 |
A szerves és műtrágyázás technikája | 69 |
A műtrágyák keverhetősége és a keveréktrágyák | 73 |
A műtrágyázás gyakorlata - mikor, mennyit? | 74 |
Elmaradt a trágya hatása - mi lehet az oka? | 76 |
A talajjavítás lehetősége a házikertben | 77 |
Mit nem szabad a trágyázás helyett? | 79 |
Milyen kerttípusok vannak? (Gyúró Ferenc) | 80 |
A kert berendezésének általános elvei (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 85 |
Nagyobb körültekintéssel tervezzünk! | 85 |
A telepítendő gyümölcsfajok megválasztása és elhelyezése | 87 |
Felújítsunk vagy újat telepítsünk? | 88 |
Kiskertbe elsősorban törpefák valók! | 90 |
Kerítsünk vagy ne kerítsünk? | 90 |
A köztestermesztésről | 91 |
A gyümölcsnemek tulajdonságai, igényei, fajtái és termesztése (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 93 |
Alma | 94 |
Körte | 103 |
Birs | 109 |
Naspolya | 110 |
Cseresznye | 111 |
Meggy | 116 |
Szilva | 121 |
Kajszi | 125 |
Őszibarack | 129 |
Mandula | 144 |
Dió | 147 |
Gesztenye | 151 |
Mogyoró | 152 |
Köszméte | 155 |
Piros ribiszke | 158 |
Fekete ribiszke | 161 |
Málna | 164 |
Szeder | 169 |
Szamóca | 171 |
A gyümölcsfák ültetése (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 177 |
Az ültetési anyag és beszerzése | 177 |
Hogyan kell a fák helyét előkészíténi? | 180 |
A hely kijelölése | 181 |
Az oltványok kezelése megérkezésük után | 187 |
Mikor ültessünk? | 188 |
És hogyan? | 189 |
Karó csak ritkán szükséges! | 191 |
A gyümölcsös térképe | 192 |
A gyümölcsfák metszése (Gyúró Ferenc - Sipos Béla) | 193 |
A gyümölcstermő növények évi életritmusa | 194 |
A gyümölcsfa is jelzi az idő múlását | 195 |
Elméleti kérdések - a gyakorlati metszés alapjai | 196 |
Metszésmódok | 198 |
Metszést kiegészítő eljárások | 201 |
Gyümölcstermő növényeink koronájának kialakítása | 203 |
A sudaras korona | 204 |
Intenzív koronaformák a házikertben (Gyúró Ferenc - Mihályffy József - Sipos Béla) | 209 |
A termőkaros orsó | 209 |
A Hungária gyümölcssövény | 211 |
Palmetta sövények a házikertben | 214 |
Elhanyagolt gyümölcsösök rendezése és újjáalakítása (Mohácsy Mátyás) | 227 |
Idősebb fák ápolása | 227 |
Ifjítással újra nagy termést kaphatunk | 230 |
Oltsuk át az értéktelen fajtájú és terméketlen fákat! | 233 |
Idős korban is átültethető a fa | 237 |
A gyümölcs kezelése (Mohácsy Mátyás) | 238 |
Gyümölcsritkítás | 238 |
Gyümölcsszüret | 239 |
A gyümölcs házi eltartása | 242 |
A szőlő is gyümölcs (Csepregi Pál) | 245 |
Miért szeretjük? | 245 |
Ismerkedés a szőlő felépítésével és életműködésével | 246 |
Hová ültessünk? | 247 |
Csemege- vagy borszőlőfajtákat termesszünk? | 249 |
Néhány szót az alanyfajtákról | 250 |
Egy kis fajtaismeret | 251 |
Az ültetési anyag beszerzése és tárolása | 255 |
A terület előkészítéséről | 256 |
Milyen legyen a sor- és tőtávolság? | 257 |
Mikor és hogyan telepítsünk? | 258 |
Az első évek munkái | 259 |
Neveljünk-e karós szőlőt? | 260 |
Van-e helye a magasművelésnek a házikertben? | 261 |
Miért és hogyan metsszünk? | 264 |
Tanuljuk meg a lugasnevelés és -művelés szabályait | 266 |
A metszést a zöldmunkák egészítik ki | 268 |
A bőséges trágyázás jól kamatozik | 269 |
Fedjünk-e? | 269 |
A legtöbb új ismeret a növényvédelem területén szükséges | 270 |
Amit a szőlő éréséről és szüreteléséről tudni kell | 271 |
És amivel nem foglalkoztunk | 272 |
A növényvédelem nagyon fontos! (Tóth György) | 273 |
A védekezés három alapvető módszere | 276 |
A védekezőszerek az emberre is mérgezőek! | 283 |
A védekezőszerek tárolása | 284 |
Néhány szempont a permetezéseknél | 284 |
Házikertben és szórványgyümölcsösben felhasználható legfontosabb növényvédő szereink | 286 |
Permetlé-koncentráció %-ban | 291 |
Az alma legfontosabb kártevői | 292 |
Az alma növényvédelmi technológiája | 293 |
A körte legfontosabb kártevői | 294 |
A körte növényvédelmi technológiája | 294 |
A cseresznye legfontosabb kártevői | 295 |
A cseresznye növényvédelmi technológiája | 296 |
A meggy legfontosabb kártevői | 297 |
A meggy növényvédelmi technológiája | 297 |
A szilva legfontosabb kártevői | 298 |
A szilva növényvédelmi technológiája | 299 |
A kajszi legfontosabb kártevői | 300 |
A kajszi növényvédelmi technológiája | 301 |
Az őszibarack legfontosabb kártevői | 302 |
Az őszibarack növényvédelmi technológiája | 303 |
Bogyós gyümölcsűek legfontosabb kártevői | 304 |
Bogyós gyümölcsűek növényvédelmi technológiája | 305 |
A szőlő legfontosabb kártevői | 306 |
A szőlő növényvédelmi technológiája | 307 |
Vegyszeres gyomirtás | 308 |