Előszó | 3 |
Bevezetés - A háztáji kert jelentősége társadalmunkban Dr. Okályi István | 5 |
A gyümölcstermesztés népegészségügyi jelentősége | 9 |
Mit várunk a gyümölcs- és zöldségtermesztéstől népélelmezési szempontból? | 18 |
Egy kis botanika Terpó András | 18 |
A gyümölcsfák életműködése - ifj. Mohácsy Mátyás | 29 |
A víz szerepe | 29 |
Tápanyagfelvétel | 30 |
Az előállított tápanyagok felhasználása | 32 |
A gyümölcsfák növekedését befolyásoló tényezők | 32 |
A virág | 33 |
Virágképződés | 35 |
Gyümölcsképződés | 37 |
Termékenyülési viszonyok | 39 |
A gyümölcs kifejlődése és érése | 41 |
A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 44 |
A hajtás | 44 |
A rügy | 47 |
Az egyes gyümölcstermő növényeken található rügyalakulások | 50 |
A fatörzs | 51 |
A korona | 52 |
A vessző | 55 |
A termőgally | 57 |
Tudnivalók az éghajlatról - dr. Bacsó Nándor | 60 |
A házikert gyümölcsösének talaja - dr. Ballenegger Róbert | 66 |
Földnemek | 66 |
A talajhibák megjavítása | 71 |
A gyümölcsfák talajigénye | 77 |
A talaj termőerejének fenntartása trágyázással | 80 |
A fontosabb trágyák és műtrágyák növényi tápanyagtartalma | 82 |
A házi- és háztáji kert berendezésének általános elvei | 85 |
Elhanyagolt házi, háztáji és szórvány gyümölcsöseink rendezésének, újjáalakításának általános elvei | 89 |
Egy kis pomológia | 91 |
Almafajták ismertetése | 92 |
Körtefajták ismertetése | 95 |
Birsfajták ismertetése | 97 |
Szilvafajták ismertetése | 98 |
Kajszifajták ismertetése | 99 |
Őszibarackfajták ismertetése | 100 |
Cseresznyefajták ismertetése | 102 |
Meggyfajták ismertetése | 104 |
Diófajták ismertetése | 105 |
Mandulafajták ismertetése | 106 |
Mogyorófajták ismertetése | 108 |
Ribiszkefajták ismertetése | 108 |
Köszmétefajták ismertetése | 110 |
Málnafajták ismertetése | 110 |
Szederfajták ismertetése | 111 |
Szamócafajták ismertetése | 111 |
A gyümölcsnemek tulajdonságai, igényei, termesztése | 113 |
Alma | 113 |
Körte | 115 |
Birs | 116 |
Naspolya | 116 |
Szilva | 117 |
Kajszi | 119 |
Őszibarack | 121 |
Cseresznye | 128 |
Meggy | 130 |
Dió | 133 |
Mandula | 136 |
Mogyoró | 138 |
Gesztenye | 140 |
Ribiszke | 141 |
Fekete ribiszke | 144 |
Köszméte | 144 |
Málna | 146 |
Szeder | 150 |
Szamóca | 152 |
A gyümölcsfák ültetése | 157 |
A gyümölcsfák metszése | 170 |
A hajtás és a korona természetes növekedése | 171 |
Metszésnél használatos eljárások | 174 |
Faalakok kiválasztása | 177 |
Koronaalakító metszés | 181 |
Gyümölcstermesztés törpefákon | 190 |
A törpefák rendszeres metszése | 201 |
Idős fák ápolása | 215 |
Ifjítás | 220 |
Átoltás | 223 |
Átültetés | 227 |
A gyümölcs kezelése | 229 |
Gyümölcsritkítás | 229 |
Gyümölcsszüret | 230 |
A házi szükségletre szánt gyümölcs eltartása | 234 |
Munkanaptár | 237 |
A házikerti szőlőművelés - Csepregi Pál | 241 |
A házikerti szőlő helyének megválasztása | 241 |
Az alany és a termőfajták megválasztása | 243 |
A telepítés és a fiatal tőkék gondozása | 245 |
A karós támaszú szőlők kialakítása és metszése | 248 |
A lugasszőlő támaszrendszere, kialakítása és metszése | 250 |
A szőlők évi gondozása | 253 |
A termés leszedése és eltartása | 255 |
Növényvédelem - Balázs Géza | 256 |
A növényvédelem célja és módja | 256 |
Az erőművi védekezés | 256 |
Kémiai védekezés | 258 |
Rovarölő szerek | 258 |
Gombaölő szerek | 261 |
A gyümölcstermő növények gyakoribb gombabetegségei | 263 |
A gyümölcstermő növények fontosabb állati kártevői | 266 |
Hiánybetegségek | 273 |