Bevezetés | 5 |
A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete és a fejlesztés lehetőségei | 5 |
Az integrált gyümölcstermesztés | 7 |
Az integrált termesztés fogalma és kialakulása | 7 |
A gyümölcsfajok ökológiai igénye | 8 |
A fajták jellemzői, társítása | 12 |
A fajtahasználat termesztési és áruérték-alapjai | 12 |
A gyümölcsfajták áruértéke | 16 |
Fajták társítása | 17 |
Szaporítás és faiskolai termesztés019 | 2 |
Ivaros szaporítás | 19 |
A gyümölcstermő növények alanyai és előállításuk | 20 |
Ivartalan szaporítási módok | 24 |
Szaporítás természetes szaporítóképlettel | 24 |
Szaporítás a hajtásrendszer különböző részeinek gyökereztetésével | 24 |
Dugványozás | 26 |
A növényi szövetek tenyésztése (izolált mikroszaporítás) | 27 |
Szaporítás szövetek és szervek átültetésével | 28 |
Gyümölcsfa-iskolai termékek előállítása | 35 |
A szaporítóanyag előáéllítása (törzsgyümölcsös, törzsfaiskola) | 35 |
Csemetetermelés (törzsanyatelep) | 35 |
Oltványnevelés, oltványiskola | 36 |
A bogyósgyümölcsűek szaporítása | 39 |
Osztályozás, leltározás, jeltáblázás | 39 |
Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése | 39 |
Faiskolai nyilvántartások | 40 |
Gyümölcsültetvény létesítése | 42 |
A termőhelyi adottságok szerepe az ültetvény lsétesítésében | 42 |
Természeti viszonyok | 42 |
Talajviszonyok | 43 |
Gazdasági viszonyok | 44 |
Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása | 44 |
Az ültetvény telepítésének tervezése | 45 |
A telepítés előkészítése | 46 |
A telepítés menete | 48 |
Az ültetés ideje | 48 |
Az ültetési anyag minősége és átvétele | 49 |
A fák előkészítése az ültetéshez | 49 |
A gyümölcsfák ültetése | 49 |
A telepítést követő munkák | 50 |
A gyümölcsös gondozása, fitotechnikai műveletei | 52 |
A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása | 52 |
Az alakító metszés célja | 52 |
A korona alakítását befolyásoló tényezők | 52 |
A metszés és a hajlítás elméleti alapjai | 54 |
A metszés elemei | 54 |
A hajtások helyzete | 55 |
A vesszők lehajlítása, leívelése | 55 |
A hajtások csavarása | 56 |
A metszés és a hajtáslekötözés időszaka | 56 |
A metszésmódok hatása a növekedésre | 56 |
A metszés, a vesszőkötözés, a hajlítás hatása a termő képződésére és a termésre | 57 |
Termőegyensúly | 57 |
Koronanevelés és művelési mód | 58 |
A legelterjedtebb koronaformák kialakítása | 58 |
A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása | 68 |
A termőfelület fenntartásának módjai | 68 |
A metszés | 68 |
Ritkító metszés | 68 |
Bogyóstermésűek termőkorú metszése | 72 |
Ifjító metszés | 72 |
A tő- és a gyökérsarjak eltávolítása | 74 |
Sebkezelés | 74 |
A nyesedék eltávolítása | 74 |
Gyümölcsritkítás, termésszabályozás | 74 |
A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése, növényvédelme | 75 |
A gyümölcsös trágyázása | 75 |
Talajművelés és talajápolás a gyümölcsösben | 80 |
A gyümölcsös öntözése | 83 |
A gyümölcsös növényvédelme | 86 |
A gyümölcs betakarítása | 99 |
A gyümölcs érettsége és a szedési idő | 99 |
A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők | 99 |
A szüret előkészítése, szervezése | 100 |
A gyümölcs kézi szedése | 100 |
A gyümölcs kézi és gépi mozgatása | 100 |
A betakarítás eszközei, gépei | 101 |
A gyümölcs áruvá készítése | 102 |
A gyümölcs csomagolása | 103 |
A gyümölcs tárolása | 104 |
A gyümölcs értékesítése | 107 |
Az almagyümölcsűek termesztése | 108 |
Az alma termesztése | 108 |
Az almatermesztés jellemzése, termőtájak | 108 |
A fajtákról általában | 108 |
Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai | 108 |
Koronaformák és kialakításuk | 110 |
Az almatermesztés technológiája | 114 |
Az alma betakarítása, áruvá készítése, tárolása és ipari feldolgozása | 123 |
A körte termesztése | 125 |
A körtetermesztés jellemzése, termőtájak | 125 |
Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 125 |
A körte telepítési és művelési rendszerei | 126 |
A körtetermesztés technológiája | 126 |
A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása | 132 |
A birs termesztése | 135 |
A birstermesztés jelentősége | 135 |
Birsfajták, fajtatársítás, telepítési rendszer | 135 |
A birstermesztés technológiája | 135 |
A birs betakarítása, tárolása | 137 |
A naspolya termesztése | 138 |
A naspolyatermesztés jelentősége | 138 |
A termesztés feltételei | 138 |
A naspolyatermesztés technológiája | 138 |
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 139 |
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 139 |
Talajművelés | 139 |
Öntözés | 139 |
Tápanyagellátás | 140 |
A csonthéjas gyümölcsösök pótlása | 1041 |
Az őszibarack termesztése | 142 |
Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei | 142 |
Az őszibarack termőtájai | 142 |
Az őszibarack-gyümölcsös telepítése | 142 |
Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei | 143 |
Az őszibarack-termesztés technológiája | 146 |
Az őszibarack betakarítása, áruvá készítése, tárolása | 151 |
A kajszi termesztése | 154 |
A kajszitermesztés jelentősége | 154 |
A kajszi termőtájai | 154 |
A kajszigyümölcsös telepítése | 154 |
A kajszitelepítés módja és művelési rendszerei | 155 |
A kajszitermesztés technológiája | 155 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 158 |
A cseresznye és a meggy termesztése0 | 161 |
A cseresznye- és a meggytermesztés jelentősége, termőtájai | 161 |
Cseresznye- és meggyfajták | 161 |
A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja | 162 |
A termés betakarítása | 164 |
A szilva termesztése | 170 |
A szilvatermesztés jelentősége, termőtájai | 170 |
Szilvafajták | 170 |
A szilva metszési és művelési módja | 171 |
A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása | 171 |
A héjasgyümölcsűek termesztése | 177 |
Dió | 177 |
A dió táplálkozási és gazdasági jelentősége | 177 |
Diófajták | 177 |
Telepítés és művelési rendszer | 178 |
A diófa metszése | 179 |
Talajművelés, öntözés | 180 |
Növényvédelem és gyomirtás | 180 |
A termés betakarítása, tárolása | 182 |
Mandula | 184 |
A mandula táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai | 184 |
Mandulafajták | 184 |
Koronaforma, ültetési rendszer | 184 |
A termés betakarítása, tárolása | 186 |
Mogyoró | 188 |
A mogyoró táplálkozási és gazdasági jelentősége | 188 |
Mogyorófajták | 188 |
A mogyoró telepítése, gondozása | 188 |
A termés betakarítása, tárolása | 189 |
Gesztenye | 191 |
A gesztenye táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai | 191 |
Gesztenyefajták | 191 |
Koronaforma, ültetési rendszer, metszés | 193 |
Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 193 |
A termés betakarítása, tárolása | 193 |
A bogyósgyümölcsűek termesztése | 195 |
Málna | 197 |
A málna táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak | 197 |
A málna biológiája | 197 |
Málnafajták | 200 |
Telepítési rendszer és művelésmód | 200 |
Termésbetakarítás, tárolás | 207 |
Szamóca | 209 |
A szamóca táplálkozási és gazdasági jelentősége, jellemzése | 209 |
A szamóca biológiája | 209 |
Szamócafajták | 209 |
Telepítési rendszer és művelésmód | 209 |
Termésbetakarítás, osztályozás, tárolás | 215 |
Ribiszke | 217 |
A ribiszke táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak | 217 |
A ribiszke és a köszméte biológiája | 217 |
Telepítési rendszer és művelésmód | 218 |
A ribiszkeültetvény létesítése | 219 |
Termésbetakarítás, tárolás | 222 |
Köszméte | 225 |
A köszmétetermesztés jelentősége, termőtájak | 225 |
Telepítési rendszer és művelésmód | 225 |
Termésbetakarítás, tárolás | 228 |
Ribiszke-köszméte fajhibridek | 229 |
Szeder | 229 |
Szedermálna | 230 |
Különleges gyümölcsfajok | 231 |
Fekete bodza | 231 |
Húsos som | 233 |
Rózsa | 234 |
Áfonya | 234 |
Fekete berkenye | 236 |
Kivi | 237 |
Homoktövis | 239 |
Nashi vagy japán körte | 240 |
Függelék | 243 |