1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 274 oldal
Sorozatcím: Mestergazda könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-345-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Gyümölcstermesztés könyv általános része a gyümölcsfélék jelentőségével, a termesztés helyzetével, formáival, feltételeivel kapcsolatos legújabb információkat tartalmazza.
Tanácsot ad a terület megválasztásához, ültetvény létesítéséhez, gondozáshoz, betakarításhoz, áruvá készítéshez, tároláshoz.
A különleges gyümölcsfajok a választékbővítés lehetőségét kínálják.

Tartalom

Bevezetés5
A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete és a fejlesztés lehetőségei5
Az integrált gyümölcstermesztés7
Az integrált termesztés fogalma és kialakulása7
A gyümölcsfajok ökológiai igénye8
A fajták jellemzői, társítása12
A fajtahasználat termesztési és áruérték-alapjai12
A gyümölcsfajták áruértéke16
Fajták társítása17
Szaporítás és faiskolai termesztés0192
Ivaros szaporítás19
A gyümölcstermő növények alanyai és előállításuk20
Ivartalan szaporítási módok24
Szaporítás természetes szaporítóképlettel24
Szaporítás a hajtásrendszer különböző részeinek gyökereztetésével24
Dugványozás26
A növényi szövetek tenyésztése (izolált mikroszaporítás)27
Szaporítás szövetek és szervek átültetésével28
Gyümölcsfa-iskolai termékek előállítása35
A szaporítóanyag előáéllítása (törzsgyümölcsös, törzsfaiskola)35
Csemetetermelés (törzsanyatelep)35
Oltványnevelés, oltványiskola36
A bogyósgyümölcsűek szaporítása39
Osztályozás, leltározás, jeltáblázás39
Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése39
Faiskolai nyilvántartások40
Gyümölcsültetvény létesítése42
A termőhelyi adottságok szerepe az ültetvény lsétesítésében42
Természeti viszonyok42
Talajviszonyok43
Gazdasági viszonyok44
Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása44
Az ültetvény telepítésének tervezése45
A telepítés előkészítése46
A telepítés menete48
Az ültetés ideje48
Az ültetési anyag minősége és átvétele49
A fák előkészítése az ültetéshez49
A gyümölcsfák ültetése49
A telepítést követő munkák50
A gyümölcsös gondozása, fitotechnikai műveletei52
A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása52
Az alakító metszés célja52
A korona alakítását befolyásoló tényezők52
A metszés és a hajlítás elméleti alapjai54
A metszés elemei54
A hajtások helyzete55
A vesszők lehajlítása, leívelése55
A hajtások csavarása56
A metszés és a hajtáslekötözés időszaka56
A metszésmódok hatása a növekedésre56
A metszés, a vesszőkötözés, a hajlítás hatása a termő képződésére és a termésre57
Termőegyensúly57
Koronanevelés és művelési mód58
A legelterjedtebb koronaformák kialakítása58
A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása68
A termőfelület fenntartásának módjai68
A metszés68
Ritkító metszés68
Bogyóstermésűek termőkorú metszése72
Ifjító metszés72
A tő- és a gyökérsarjak eltávolítása74
Sebkezelés74
A nyesedék eltávolítása74
Gyümölcsritkítás, termésszabályozás74
A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése, növényvédelme75
A gyümölcsös trágyázása75
Talajművelés és talajápolás a gyümölcsösben80
A gyümölcsös öntözése83
A gyümölcsös növényvédelme86
A gyümölcs betakarítása99
A gyümölcs érettsége és a szedési idő99
A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők99
A szüret előkészítése, szervezése100
A gyümölcs kézi szedése100
A gyümölcs kézi és gépi mozgatása100
A betakarítás eszközei, gépei101
A gyümölcs áruvá készítése102
A gyümölcs csomagolása103
A gyümölcs tárolása104
A gyümölcs értékesítése107
Az almagyümölcsűek termesztése108
Az alma termesztése108
Az almatermesztés jellemzése, termőtájak108
A fajtákról általában108
Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai108
Koronaformák és kialakításuk110
Az almatermesztés technológiája114
Az alma betakarítása, áruvá készítése, tárolása és ipari feldolgozása123
A körte termesztése125
A körtetermesztés jellemzése, termőtájak125
Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás125
A körte telepítési és művelési rendszerei126
A körtetermesztés technológiája126
A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása132
A birs termesztése135
A birstermesztés jelentősége135
Birsfajták, fajtatársítás, telepítési rendszer135
A birstermesztés technológiája135
A birs betakarítása, tárolása137
A naspolya termesztése138
A naspolyatermesztés jelentősége138
A termesztés feltételei138
A naspolyatermesztés technológiája138
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése139
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása139
Talajművelés139
Öntözés139
Tápanyagellátás140
A csonthéjas gyümölcsösök pótlása1041
Az őszibarack termesztése142
Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei142
Az őszibarack termőtájai142
Az őszibarack-gyümölcsös telepítése 142
Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei143
Az őszibarack-termesztés technológiája146
Az őszibarack betakarítása, áruvá készítése, tárolása151
A kajszi termesztése154
A kajszitermesztés jelentősége154
A kajszi termőtájai154
A kajszigyümölcsös telepítése154
A kajszitelepítés módja és művelési rendszerei155
A kajszitermesztés technológiája155
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás158
A cseresznye és a meggy termesztése0161
A cseresznye- és a meggytermesztés jelentősége, termőtájai161
Cseresznye- és meggyfajták161
A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja162
A termés betakarítása164
A szilva termesztése170
A szilvatermesztés jelentősége, termőtájai170
Szilvafajták170
A szilva metszési és művelési módja171
A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása171
A héjasgyümölcsűek termesztése177
Dió177
A dió táplálkozási és gazdasági jelentősége177
Diófajták177
Telepítés és művelési rendszer178
A diófa metszése179
Talajművelés, öntözés180
Növényvédelem és gyomirtás180
A termés betakarítása, tárolása182
Mandula184
A mandula táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai184
Mandulafajták184
Koronaforma, ültetési rendszer184
A termés betakarítása, tárolása186
Mogyoró188
A mogyoró táplálkozási és gazdasági jelentősége188
Mogyorófajták188
A mogyoró telepítése, gondozása188
A termés betakarítása, tárolása189
Gesztenye191
A gesztenye táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai191
Gesztenyefajták191
Koronaforma, ültetési rendszer, metszés193
Talajművelés, trágyázás, növényvédelem193
A termés betakarítása, tárolása193
A bogyósgyümölcsűek termesztése195
Málna197
A málna táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak197
A málna biológiája197
Málnafajták200
Telepítési rendszer és művelésmód200
Termésbetakarítás, tárolás207
Szamóca209
A szamóca táplálkozási és gazdasági jelentősége, jellemzése209
A szamóca biológiája209
Szamócafajták209
Telepítési rendszer és művelésmód209
Termésbetakarítás, osztályozás, tárolás215
Ribiszke217
A ribiszke táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak217
A ribiszke és a köszméte biológiája217
Telepítési rendszer és művelésmód218
A ribiszkeültetvény létesítése219
Termésbetakarítás, tárolás222
Köszméte225
A köszmétetermesztés jelentősége, termőtájak225
Telepítési rendszer és művelésmód225
Termésbetakarítás, tárolás228
Ribiszke-köszméte fajhibridek229
Szeder229
Szedermálna230
Különleges gyümölcsfajok231
Fekete bodza231
Húsos som233
Rózsa234
Áfonya234
Fekete berkenye236
Kivi237
Homoktövis239
Nashi vagy japán körte240
Függelék243

Keszei Attila

Keszei Attila műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Keszei Attila könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem