1.066.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermeléstan II.

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 306 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat, kihajtható mellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az alma termelése
Az almatermelés népgazdasági jelentősége3
Az almatermelés üzemi rendszerei4
Az almatermelés természeti feltételei6
Éghajlati és talajfeltételek7
A télialma termőtájai10
A nyárialma termőtájai13
Az alma alanyai14
Az alma telepítési rendszerei14
Az almafák alakjai18
Az almafák kornaformái18
Sudaras korona18
Katlan korona19
Termőíves orsó20
A nagyüzemi almagyümölcsös berendezése20
Fiatal fák alakító metszése22
Gyorsított koronanevelés22
Átmeneti metszés. Fokozatos termőrebocsátás27
A termőfák koronaritkítása31
Az alma ritkítása35
Az almagyümölcsös trágyáza36
Talajmunkák37
Öntözés39
az almafa kártevői és kórkozói41
Telepítési és gondozási hibák41
Időjárás okozta károk42
Gomabetegségek45
Rovarkártevők52
Rágcsálók
A védekezési munkák összefoglalása65
Permetezési terv68
Az alma fajtái69
Általánosan termelhető fajták69
Különleges esetekbentermelhető fajták71
Nyári és őszi fajták
Téli fajták
Az alma szedése, osztályozása, csomagolása és tárolása
Az alma szedése
A leszedett alma kezelése
A csomagolóhelyiség77
Az alma minőségi osztályozása78
A körte termelése
Körtefa alaktana
A hajtás88
A rügy89
A vessző90
A termőgally és nyársak91
A termőág92
A virág92
A gyümölcs92
A körtegyümölcsös berendezése93
Ültetési rendszerek93
A körte éghajlati és talajigénye94
A körte alanyai95
Körtetermelés törpefákon95
A körtefák metszése99
Közepes és magastörzsű fák alakítómetszése99
Törpe körtefák rendszeres termőre metszése100
Termő körtefák gondozása106
A körtefák ifjítása106
A körtefa átoltása107
A körtefa betegségei és kártevői
Gombabetegségek108
Rovarkártevők108
A körte fajtái110
A körte szedése, osztályozása, csomagolása114
A birs termelése116
A naspolya termelése118
A cseresznye termelése119
A cseresznye termeléséről általában
Gazdasági jelentősége119
Talajigénye120
Éghajlati igénye120
Alanyai120
A cseresznyegyümölcsös berendezése121
A cseresznyefa metszése, átoltása, ifjítása122
Betegségek és kártevők124
Gombabetegségek124
Állati kártevők126
A fajták ismertetése127
Általánosan termelhető fajták127
Különleges esetekben termelhető fajták128
A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása129
A meggy termelése
A meggy termeléséről általában131
A gyümölcsös berendezése és gondozása131
A meggyfa metszése, átoltása, ifjítása132
Betegségek és kártevők:
Gombabetegségek1333
Állati kártevők134
A fajták ismertetése135
Általánosan termelhető fajták135
Különleges esetekben termelhető fajták136
A meggy szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása136
A kajszi termelése137
A kajszi nagyüzemi termeléséről általában137
A kajszi termőtájai és a termelés módjai139
A kajszitermelés természeti feltételei140
Talaj140
Napfény és meleg141
Csapadék142
Fekvés142
A kajszi alanyai142
Fajtakiválasztás, faformák, ültetési rendszer143
A kajszigyümölcsös telepítése144
A kajszigyümölcsös gondozási munkái145
Trágyázás145
Talajápolás146
Törzsápolás146
Koronaritkítás147
A kajszi koronalakítása és metszése148
A korona kialakítása149
A termőfák nyári zöldmetszése153
Az ifjítás és átoltás155
A kajszi gutaütése155
A kajszigyümölcsös öntözése158
Betegségek és kártevők159
Gombabetegségek159
Rovarkártevők161
Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták162
A kajszi szedése, válogatása, csomagolása, szállítása163
A szilva termelése165
A szilva termeléséről általában165
A szilva tájegységei és termelési feltételei166
A gyümölcsös berendezése és telepítése166
A szilvafa metszése, átoltása és ifjítása167
A szilvafa gondozása168
A szilvafa betegségei és kártevői170
Gombabetegségek170
Rovarkártevők171
Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták173
Általánosan termelhető fajták173
Különleges esetekben termelhető fajták173
A szilva szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása174
A barack termelése175
A barackról általában175
A barack fája, virágja és gyümölcse176
A barack szaporítása180
A barack telepítése181
A barack területi igényei182
Egyfajtájú és kevert barackosok182
A barack ültetése183
A barackfa metszése183
Alakítómetszés184
A termő barackfa metszése186
A gyümölcsritkítás191
A barackfa ifjítása, átoltása192
A barackfa ápolása195
A barackos talajának megművelése196
A barackfák öntözése196
A barackfák trágyázása196
A barackfa betegségei és kártevői197
A barackfák gombabetegségei197
A barackfák rovarkártevői198
Fagykár199
Barackfajták ismertetése200
A barack szedése, osztályozása, csomagolása204
A mandula termelése206
A mandula fája, virága, gyümölcse207
A mandula telepítése208
A mandula koronalakítása és metszése208
A mandula betakaítása209
A mandula betegségei és kártevői209
Mandulafajták209
A dió termelése210
A dió termeléséről általában211
Diótermelő vidékeink212
A diófa növénytani jellemzése212
A dió termelési feltételei213
A dió szaporítása214
A dió termékemyülési tulajdonságai215
A dió telepítése216
A dió gondozása217
A diófa kártevői218
Nagybani termelésre engedélyezett fajták219
A dió szedése221
A mogyoró termelése22
A mogyoró termeléséről általában222
A mogyoró telepítése és gondozása224
A mogyoró szedése és raktározása225
A mogyoró kártevői225
A mogyoró fajtái226
A nemesgesztenye termelése227
A gesztenyetermelésről általában227
A gesztenye telepítése és gondozása228
A gesztenye kártevői229
A gesztenyefajták229
Bogyósgyümölcsök termelése230
A bogyósgyümölcsök jelentősége230
A ribiszke232
Származása és leírása232
Termelőhelyei232
Éghajlati és talajigénye232
Szaporítása233
Termelési módja235
Ültetés235
Gondozás236
A ribiszke fajtái240
A ribiszke szedése és szállítása241
A köszméte termelése242
Származása és leírása242
Termelőhelyei242
Éghajlati és talajigénye242
Szaporítása243
Termelési módjai244
Ültetése244
Gondozása245
Fontosabb betegségei és kártevői246
A köszméte szedése és szállítása249
A málna termelése
Származása és leírása250
Termelőhelyei250
Éghajlati és talajigénye251
Szaporítása251
Termelési módjai252
Ültetései252
Művelési módjai254
Gondozása255
Fontosabb betegségei és kártevői257
A málna fajtái258
A málna szedése és szállítása259
A szeder termelése260
A szamóca termelése261
Származása és leírása261
Termelőhelyei261
Éghajlati és talajigénye262
Szaporítása262
Termelési módjai264
Ültetése265
Gondozása267
Fontosabb betegségei és kártevői268
A szamóca fajtái270
A szamóca szedése és szállítása272
A déligyümölcsök termelése272
A déligyümölcstermelés jelentősége272
A füge termelése274
A citromfélék termelése277
A citromfélék szaporítása278
Termelési módok279
Telepítés, ápolás281
A citromfélék betegségei és kártevői281
A citromfélék fontosabb fajtái282
Gyümölcsszedés és eltartás282
Gyümölcsnemesítés283
A gyümölcsnemesítésről általában283
A gyümölcsfajták keletkezése284
Gyümölcsnemesítési eljárások285
Mentor-módszer288
A vegetatív hibridizáció288
A keresztezés technikája289
Hibrid magoncok felnevelése289
A gyümölcsfák termékenyülési tulajdonságai290
A gyümölcsfák virágzása293
Nemesítői szempontok293
Micsurin növénynemesítő munkája295
Hazai gyümölcsnemesítés297
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem