1.062.424

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermeléstan 2

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 277 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ötödik kiadás. 62 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

AZ ALMATERMELÉS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
Gyümölcstermelésünk egyik legjelentősebb gyümölcsneme az alma. Érési idő szerint általában nyári, őszi és téli alma- fajtákat különböztetünk meg. Nyáriak a... Tovább

Előszó

AZ ALMATERMELÉS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
Gyümölcstermelésünk egyik legjelentősebb gyümölcsneme az alma. Érési idő szerint általában nyári, őszi és téli alma- fajtákat különböztetünk meg. Nyáriak a július—augusztusban, ősziek a szeptember—novemberben érők és azonnal fogyasztható fajták. Téli almafajták azok, melyek szeptember közepétől október végéig megszínesedve szedésre érettek ugyan, de csak később, á téli hónapok folyamán érik el ízben, zamatban, keménységi állapotban a legkedvezőbb érettségi állapotukat, melyet fogyasztási érettségnek nevezünk. A fajtaismeret (pomológia) tudománya kb. 2000 fajtát ír le. Ezekből csak 2—300 fajta általánosan ismert és elterjedt. A többiek helyi fajták és kisebb jelentőségűek. A sok fajta rendkívül változatos ízbeli, zamatbeli és érésidőbeli különbségei az alma fogyasztását kedveltté teszik.
Nyári fajták hazánkban sokszor már június végén, július elején érettek, s így fogyaszthatók. Ettől kezdve 8—9 hónapon át állandóan biztosítható a dolgozók részére az alma. A nyersgyümölcsfogyasztást novembertől májusig csaknem kizárólagosan téli almával biztosítjuk. Vitamintartalma kb. 10 mg C-vitamin 100 g-ban. Naponta átlagosan 70 mg C-vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek. Gyerekek, betegek, nehéz testi és szellemi munkát végző dolgozók korszerű táplálkozásának nélkülözhetetlen része. A vitaminon kívül szerves savakat, cukrot (8:—12%) és ásványi sókat tartalmaz. Ezekre az emberi szervezet egészséges működéséhez feltétlenül szükség van. Nagyüzemi almatermelésünk különleges jelentősége abban van, hogy míg a nyári hónapokban a vitaminfogyasztás júniustól októberig felette van átlagban a napi 70 mg-nak, addig november—május hónapokban 40—50 mg között mozog, tehát nem elegendő. Vissza

Tartalom

Első fejezet
AZ ALMA TERMELÉSE
Az almatermelés népgazdasági jelentősége 3
Az almatermelés üzemi formái 5
Az almafa leírása 7
Az almatermelés elterjedése és művelői 9
Az almatermelés természeti feltételei 10
Az alma termőtájai 13
Az alma alanyai és telepítési rendszerei 16
Az almafák alakjai 19
Nagyüzemi almagyümölcsös berendezése 22
Az alma fajtái 24
A fiatal fák alakító metszése 34
Átmeneti metszés 39
A termőfák koronaritkítása 42
A Jonathán-fák különleges metszésmódja 44
Ifjítás, átoltás 44
A gyümölcs ritkítása 46
Az almafa trágyázása 48
Az almagyümölcsös talajmunkái 50
Az almagyümölcsös öntözése 52
Az alma szedése 54
Az alma osztályozása, tárolása, csomagolása és szállítása 56
Az almafa növényvédelme 69
Második fejezet
A KÖRTE TERMELÉSE
A körtetermelés népgazdasági jelentősége 73
A körtetermelés üzemi formái
A körte leírása 74
A körtetermelés elterjedése és művelői 77
A körtetermelés természeti feltételei és a körte alanyai 78
A körtegyümölcsös berendezése 80
A körte fajtái 82
A körtefa alakító metszése 87
Termő körtefák gondozási munkái 90
Körtetermelés törpe fákon 92
A körte szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 98
A körtefa növényvédelme 100
Harmadik fejezet
A BIRS TERMELÉSE 102
Negyedik fejezet
A NASPOLYA TERMELÉSE 105
Ötödik fejezet
A CSERESZNYE TERMELÉSE
A cseresznyetermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai 108
A cseresznyetermelés természeti feltételei és alanyai 109
A cseresznye fajtái 111
A cseresznyegyümölcsös berendezése 114
A cseresznye gondozási munkái 115
A cseresznye szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 118
A cseresznye növényvédelme 121
Hatodik fejezet
A MEGGY TERMELÉSE
A meggytermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai 123
A meggytermelés természeti feltételei és alanyai 123
A meggy fajtái 125
A meggy-gyümölcsös berendezése 127
A meggy gondozási munkái 128
A meggy szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 130
A meggy növényvédelme 132
Hetedik fejezet
A SZILVA TERMELÉSE
A szilvatermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai 134
A szilvatermelés természeti feltételei és alanyai 135
A szilvafa leírása 136
A szilva fajtái 136
A szilvagyümölcsös berendezése 139
A szilva gondozási munkái 140
A szilva szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 142
A szilvafa növényvédelme 144
Nyolcadik fejezet
A KAJSZI TERMELÉSE
A kajszitermelés népgazdasági jelentősége 147
A kajszifa leírása, termelésének elterjedése 148
A kajszi termőtájai és művelési módjai 150
A kajszitermelés természeti feltételei és a kajszi alanya 151
A kajszi fajtái 153
A kajszigyümölcsös berendezése és a kajszi telepítése 156
A kajszi metszése 157
Törzsápolás 164
Ifjítás, átoltás 165
A gyümölcs ritkítása 166
A kajszigyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése 167
A kajszi szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 171
A kajszi gutaütése 174
A kajszi növényvédelme 177
Kilencedik fejezet
AZ ŐSZIBARACK TERMELÉSE
Az őszibaracktermelés népgazdasági jelentősége 179
Az őszibarack leírása, termelésének elterjedése és művelői 179
Az őszibarack termőtájai, az őszibaracktermelés természeti feltételei 182
Az őszibarack fajtái 183
Az őszibarack szaporítása és telepítése 187
Az őszibarack metszése 190
Ifjítás, átoltás 197
A gyümölcs ritkítása 198
Az őszibarack-gyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése 199
Az őszibarack szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása 201
Az őszibarack növényvédelme 203
Tizedik fejezet
A MANDULA TERMELÉSE
A mandulatermelés népgazdasági jelentősége, elterjedése és művelői 205
A mandula leírása és a mandulatermelés természeti feltételei 206
A mandula fajtái 208
A mandula szaporítása és telepítése 210
A mandula metszése 211
Ifjítás, átoltás 214
A mandulagyümölcsös talajművelése és trágyázása 214
A mandula szedése 215
A mandula növényvédelme 215
Tizenegyedik fejezet
A DIÓ TERMELÉSE
A diótermelés népgazdasági jelentősége, termőtájai és művelői 217
A dió leírása és termékenyülése 218
A diótermelés természeti feltételei és a diógyümölcsös berendezése 220
A dió fajtái 221
A dió szaporítása és telepítése 223
A dió metszése 225
A diógyümölcsös talajművelése és trágyázása 226
A dió szedése, kezelése, osztályozása, csomagolása és raktározása 227
A diófa növényvédelme 228
Tizenkettedik fejezet
A MOGYORÓ TERMELÉSE
A mogyoró népgazdasági jelentősége, leírása és a termelés feltételei 230
A mogyoró szaporítása, telepítése és gondozása 230
A mogyoró fajtái 232
A mogyoró szedése és raktározása 233
A mogyoró növényvédelme 233
Tizenharmadik fejezet
A BOGYÓSGYÜMÖLCSŰEK TERMELÉSE
A bogyósgyümölcsűek népgazdasági jelentősége 234
A bogyósgyümölcsűek termelési jellegzetessége 235
A köszméte termelése 236
A ribizke termelése 245
A málna termelése 252
A szeder termelése 262
A szamóca termelése 263
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem