A gyümölcstermelés kialakulása és jelentősége | 3 |
A gyümölcstermelés kialakulása | 3 |
A kapitalista és szocialista gyümölcstermelés | 5 |
A gyümölcstermelés jelentősége | 7 |
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 12 |
A gyümölcstermő növény testének felépítése és életműködése | 15 |
A gyümölcstermő növény részei | 15 |
A gyümölcstermő növény életfeltételei | 36 |
A gyümölcstermő növény életműködése | 40 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 44 |
A szaporítás célja és módjai | 44 |
Az ivaros szaporítás | 45 |
Az ivartalan szaporítás | 50 |
A gyümölcstermő növények alanyai | 66 |
Az anyanövények kiválasztása | 73 |
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | 75 |
A gyümölcsfaiskolai termelés feladata | 75 |
A faiskola üzemi formái | 75 |
A gyümölcsfaiskola beosztása | 76 |
A gyümölcsfaiskola működése | 76 |
A gyümölcsfaiskolai termelés | 77 |
A faiskola kiegészítő részei | 95 |
A faiskolai nyilvántartások | 97 |
A gyümölcsös telepítése | 101 |
A gyümölcsös formái | 101 |
A gyümölcsös tervezése | 103 |
A gyümölcsös telepítésének gyakorlati végrehajtása | 111 |
A fiatal fák gondozása | 120 |
A metszésről általában | 120 |
A koronanevelés | 125 |
A termőfák gondozása | 135 |
A termőfelület mérése | 135 |
A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása | 136 |
Az idősebb elhanyagolt fák koronaritkítása | 139 |
A korona ifjítása | 143 |
Az átoltás | 145 |
A gyümölcs ritkítása | 146 |
A gyümölcstermő ágak feltámasztása | 148 |
Talajművelés, trágyázás és öntözés a gyümölcsösben | 150 |
A talajtermékenység jelentősége | 150 |
A talajművelés | 152 |
A trágyázás | 156 |
Szerves trágyák | 161 |
Szervetlen vagy műtrágyák | 167 |
A trágyázás módja | 171 |
Az öntözés | 175 |
A köztestermelés | 183 |
A köztestermelés jelentősége | 183 |
A köztestermelést befolyásoló tényezők | 183 |
A köztestermelés időszakai | 184 |
A köztesként termelhető növények csoportosítása | 185 |
Növényvédelem a gyümölcsösben | 189 |
A növényvédelemről általában | 189 |
A kártevők gazdasági jelentősége | 190 |
A kártevők csoportosítása | 191 |
A gyümölcstermő növényeket károsító tényezőkről és élőlényekről általában | 191 |
A kártevők által előidézett elváltozások | 198 |
A növényvédelem célja és módja | 200 |
Megelőzés | 200 |
Védekezés | 202 |
A növényvédőszerek csoportosítása | 205 |
A növényvédőszerek felhasználása | 206 |
A fontosabb növényvédőszerek | 208 |
A permetlevek keverhetősége | 222 |
A védőszerekkel kapcsolatos óvatossági rrendszabályok | 223 |
A gyümölcstermő növények környezeti tényezők és élőlények által okozott megbetegedései | 225 |
A környezeti tényezők okozta károsodások | 225 |
A gyümölcstermő növények állati kártevői | 229 |
A gyümölcstermő növények betegségei | 257 |
A gyümölcsnemesítés | 278 |
A gyümölcsnemesítésről általában | 278 |
A gyümölcsnemesítés célja | 278 |
A gyümölcsnemesítési eljárások | 279 |
Micsurin növénynemesítő munkája | 281 |
A hazai gyümölcsnemesítés és művelői | 282 |
Az egyes gyümölcsnemek termesztése | |
Az alma termelése | 287 |
Az almatermelés népgazdasági jelentősége | 287 |
Az almatermelés üzemi formái | 288 |
Az almafa leírása | 289 |
Az almatermelés elterjedése és művelői | 291 |
Az almatermelés természeti feltételei | 291 |
Az alma termőtájai | 293 |
Az alma alanyai és telepítési rendszerei | 295 |
Az almafák alakjai | 297 |
Nagyüzemi almagyümölcsös berendezése | 299 |
Az alma fajtái | 300 |
A fiatal fák alakító metszése | 307 |
Átmeneti metszés | 313 |
A termőfák koronaritkítása | 315 |
A Jonathán-fák különleges metszésmódja | 316 |
Ifjítás, átoltás | 317 |
A gyümölcs ritkítása | 318 |
Az almafa trágyázása | 319 |
Az almagyümölcs talajmunkái | 320 |
Az almagyümölcs öntözése | 321 |
Az alma szedése | 323 |
Az alma osztályozása, tárolása, csomagolása és szállítása | 324 |
Az almafa növényvédelme | 333 |
A körte termelése | 337 |
A körtetermelés népgazdasági jelentősége | 337 |
A körtetermelés üzemi formái | 337 |
A körtefa leírása | 338 |
A körtetermelés elterjedése és művelői | 339 |
A körtetermelés természeti feltételei és a körte alanyai | 340 |
A körtegyümölcsös berendezése | 341 |
A körte fajtái | 342 |
A körtefa alakító metszése | 346 |
Termő körtefák gondozási munkái | 348 |
Körtetermelés törpefákon | 349 |
A körte szedése, osztályozása, csomagolása, és szállítása | 353 |
A körtefa növényvédelme | 354 |
A birs termelése | 356 |
A naspolya termelése | 359 |
A cseresznye termelése | 361 |
A cseresznyetermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 361 |
A cseresznyetermelés természeti feltételei és alanyai | 361 |
A cseresznye fajtái | 363 |
A cseresznyegyümölcsös berendezése | 365 |
A cseresznye gondozási munkái | 365 |
A cseresznye szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 367 |
A cseresznye növényvédelme | 369 |
A meggy termelése | 371 |
A meggytermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 371 |
A meggytermelés természeti feltételei és alanyai | 371 |
A meggy fajtái | 372 |
A meggy-gyümölcsös berendezése | 373 |
A meggy gondozási munkái | 374 |
A meggy szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 375 |
A meggy növényvédelme | 377 |
A szilva termelése | 378 |
A szilvatermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 378 |
A szilvatermelés természeti feltételei és alanyai | 378 |
A szilvafa leírása | 379 |
A szilva fajtái | 380 |
A szilvagyümölcsös berendezése | 382 |
A szilva gondozási munkái | 383 |
A szilva szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 384 |
a szilvafa növényvédelme | 386 |
A kajszi termelése | 388 |
A kajszitermelés népgazdasági jelentősége | 388 |
A kajszifa leírása, termelésének elterjedése | 389 |
A kajszi termőtájai és művelési módjai | 389 |
A kajszitermelés természeti feltételei és a kajszi alanya | 391 |
A kajszi fajtái | 392 |
A kajszigyümölcsös berendezése és a kajszi telepítése | 393 |
A kajszi metszése | 394 |
Törzsápolás | 399 |
Ifjítás, átoltás | 399 |
A gyümölcs ritkítása | 400 |
A kajszigyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 400 |
A kajszi szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 402 |
A kajszi gutaütése | 404 |
A kajszifa növényvédelme | 406 |
Az őszibarack termelése | 408 |
Az őszibaracktermelés népgazdasági jelentősége | 408 |
Az őszibarack leírása, termelésének elterjedése és művelői | 408 |
Az őszibarack termőtájai, az őszibarackatermelés természeti feltételei | 410 |
Az őszibarack fajtái | 410 |
Az őszibarack szaporítása és telepítése | 415 |
Az őszibarack metszése | 417 |
Ifjítás, átoltás | 424 |
A gyümöcs ritkítása | 425 |
Az őszibarack-gyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 426 |
Az őszibarack szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 427 |
Az őszibarack növényvédelme | 428 |
A mandula termelése | 430 |
A mandulatermelés népgazdasági jelentősége, elterjedése és művelői | 430 |
A mandula leírása és a mandulatermelés természeti feltételei | 430 |
Mandulafajták | 432 |
A mandula szaporítása és telepítése | 433 |
A mandula metszése | 433 |
Ifjítás, átoltás | 434 |
A mandulalgyümölcsös talajművelése és trágyázása | 435 |
A mandula szedése | 436 |
A mandulafa növényvédelme | 436 |
A dió termelése | 437 |
A diótermelés népgazdasági jelentősége, termőtájai és művelői | 437 |
A dió leírása és termékenyülése | 438 |
A diótermelés természeti feltételei és a diógyümölcsös berendezése | 439 |
A dió fajtái | 440 |
A dió szaporítása és telepítése | 441 |
A dió metszése | 443 |
A diógyümölcsös talajművelése és trágyázása | 443 |
A dió szedése, kezelése, osztályozása, csomagolása és raktározása | 443 |
A diófa növényvédelme | 445 |
A gesztenye termelése | 446 |
A gesztenye népgazdasági jelentősége, leírása és termelési feltételei | 446 |
A gesztenye szaporítása, telepítése és gondozása | 447 |
A gesztenye fajtái | 447 |
A gesztenye szedése, osztályozása és tárolása | 447 |
A gesztenye növényvédelme | 448 |
A mogyoró termelése | 449 |
A mogyoró népgazdasági jelentősége, leírása és a termelés feltételei | 449 |
A mogyoró szaporítása, telepítése és gondozása | 449 |
A mogyoró fajtái | 450 |
A mogyoró szedése és raktározása | 451 |
A mogyoró növényvédelme | 451 |
A bogyósgyümölcsűek termelése | 452 |
A bogyósgyümölcsűek népgazdasági jelentősége | 452 |
A bogyósgyümölcsűek termelési jellegzetessége | 453 |
A köszméte termelése | 453 |
A ribiszke termelése | 459 |
A málna termelése | 464 |
A szeder termelése | 471 |
A szamóca termelése | 471 |