A gyümölcstermelés biológiai alapjai (Maliga Pál) | |
A gyümölcstermelő növények részei és működésük | 11 |
A biológiai vonatkozások jelentősége | 11 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 11 |
A gyümölcsfajta | 14 |
A gyümölcstermő növények kialakulása | 16 |
A gyümölcstermő növény | 17 |
A magonc | 18 |
A gyökérnemes növény | 20 |
Az oltvány | 21 |
A gyökér | 25 |
A gyümölcstermő növények gyökérzetéről általában | 25 |
A gyökérzet alakját és fejlődését befolyásoló tényezők | 26 |
A ráoltott rész hatása az alany gyökérzetére | 30 |
A gyökérzet helyzete a talajban | 33 |
A gyökérnövekedés periódusai | 37 |
A gyümölcsfák gyökereinek elhalása | 38 |
A gyökerek elágazódása | 40 |
A növény rögzítése a talajhoz | 41 |
A gyökérsarjak | 42 |
A gyökér tápanyagfelvétele | 44 |
Az alany jelentősége a táplálkozásban | 48 |
A gyümölcstermelő növények viselkedése a talaj kémhatásával szemben | 49 |
A gyümölcsnemek gyökereinek sajátosságai | 50 |
A gyümölcsfa törzse | 54 |
A fa koronája | 58 |
A rügy | 60 |
A gyümölcsnemek rügyei | 63 |
A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 66 |
A vessző | 69 |
A növekedési vesszők | 69 |
A termőnyársak | 69 |
A termővesszők | 69 |
A vesszők csoportosítása | 72 |
A gally | 73 |
A levél | 73 |
A virág | 76 |
A termés és a gyümölcs | 78 |
A vegetációs és a nyugalmi időszak | 82 |
A termőrügyek kialakulása és az ápolás hatása | 88 |
A termőrügyek fejlődése | 88 |
Az ápolás hatása a virágrügyek keletkezésére | 90 |
Az ivarsejtek kialakulása és a virágok meddősége | 98 |
A gyümölcsfák virágzása | 101 |
A gyümölcsfák termékenyülési viszonyai | 105 |
A termékenyülési viszonyok gyakorlati jelentősége | 105 |
A terméketlenség okainak áttekintése és megállapítása | 106 |
A mesterséges megporzás | 107 |
A virágporvizsgálat | 108 |
Az egyes gyümölcsnemek termékenyülési viszonyai | 109 |
Az alma | 109 |
A körte | 113 |
A birs | 116 |
A naspolya | 116 |
A cseresznye | 116 |
A meggy | 118 |
A szilva | 123 |
Az őszibarack | 123 |
A kajszi | 123 |
A mandula | 124 |
A dió | 124 |
A mogyoró | 125 |
A málna | 125 |
A szeder | 125 |
A szamóca | 125 |
A ribiszke | 126 |
A köszméte | 126 |
A szél és a rovarok virágmegporzó munkája | 126 |
A telepítendő fajták száma | 128 |
A gyümölcshullás | 130 |
A gyümölcsfaápolás elméleti alapjai | 133 |
Új gyümölcsfajták előállítása | 137 |
A gyümölcsnemesítésről általában | 137 |
A gyümölcsnemesítés néhány történeti adata | 138 |
A gyümölcsnemesítés sajátosságai | 140 |
A keresztezés | 142 |
A vegetatív hibridizálás | 144 |
Micsurin tapasztalatai a hibridizálással kapcsolatban | 145 |
A hibridmagoncok nevelése | 147 |
A hibridmagoncok szelekciója | 148 |
A kimérák | 149 |
Rügy- és egyéb szomatikus megváltozások | 149 |
A xénia és a metaxénia | 151 |
A gyümölcsfák termékenyülési tulajdonságai | 152 |
A gyümölcsfák virágzása | 153 |
A vad gyümölcsfák jelentősége | 153 |
A gyümölcsfajták keletkezése | 154 |
Az alma | 155 |
A körte | 160 |
A cseresznye és a meggy | 162 |
A szilva | 163 |
A kajszi | 164 |
Az őszibarack | 164 |
A mandula | 165 |
A gyümölcstermelés áltlalános része (Okályi Iván) | |
A gyümölcstermelés természeti feltételei | 169 |
A gyümölcsös éghajlat | 171 |
Napsugárzási viszonyaink | 171 |
Hőmérsékleti viszonyaink | 172 |
Szélviszonyaink | 172 |
Csapadékviszonyaink | 172 |
A légnedvesség | 173 |
Az időjárási elemek szélső értékei | 173 |
Az éghajlat | 174 |
Éghajlati igény | 175 |
A mikroklíma | 177 |
A fekvés | 177 |
Lejtős terület | 178 |
Vízfelületek | 179 |
A környezet és a terület növényborítása | 179 |
A környezeti domborzati viszonyok | 180 |
A tengerszint feletti magasság | 181 |
A talaj mikroklíma-módosító hatása | 181 |
A gyümölcstermő növény mikroklíma-alakító hatása | 181 |
Az ember mikroklímát kialakító beavatkozásai | 182 |
Elemi károk | 182 |
Fagykárok | 182 |
Szélkárok | 191 |
Csapadékkárok | 192 |
A gyümölcsös talaja | 194 |
A talajigény | 194 |
A talajviszonyok előzetes felületi elbírálása | 196 |
Talajvizsgálat | 209 |
A gyümölcsös | 210 |
A gyümölcsös fogalmának meghatározása | 210 |
Házikert jellegű gyümölcsösök | 211 |
Tudományos célú gyümölcsösök | 212 |
Pomológiai kert | 212 |
Kísérleti gyümölcsös | 213 |
Tangyümölcsösök | 213 |
Törzsgyümölcsösök | 214 |
Vadmagtermő törzsgyümölcsösök | 214 |
A zárt árutermelő nagyüzemi gyümölcsös | 215 |
A törzses, koronás faalakokból telepített gyümölcsös | 215 |
Törpe gyümölcsös | 216 |
Alakfa-kert | 218 |
Bogyósgyümölcsös | 218 |
A nyílt árutermelő nagyüzemi gyümölcsös | 218 |
Mezőgazdaságilag művelt területen telepített nyílt gyümölcsös | 218 |
Szőlőműveléssel kapcsolatos nyílt gyümölcsös | 219 |
Legelőfásítás | 219 |
Virág, zöldség vagy bogyósgyümölcs termesztésével kapcsolatos gyümölcstermesztés | 220 |
Útfásítás | 220 |
Határültetések | 221 |
Szélfogók | 221 |
A gyümölcsös telepítése | 222 |
A terület előkészítése | 222 |
A terület beosztása | 223 |
Táblaméretek | 225 |
Utak, építmények | 226 |
Ültetési rendszerek | 230 |
Sáncolással végzett gyümölcsös-telepítés | 234 |
Bakhátas és zsombékos telepítés | 236 |
A fák térigénye | 237 |
A fák helyének kitűzése | 239 |
Az ültetés | 242 |
Az ültetőgödör | 242 |
Az ültetőléc | 243 |
A gödör betemetése | 245 |
Gödörrobbantás | 246 |
Az ültetés ideje | 249 |
A fák vermelése | 250 |
A fa előkészítése ültetésre | 252 |
Az ültetés véghezvitele | 252 |
Magas és mély ültetés | 253 |
Beöntözés | 254 |
Trágyázás | 254 |
Karózás | 255 |
Bekötözés | 257 |
Törzskönyvezés | 259 |
A gyümölcsfák állandó helyükön való szaporítása | 260 |
Metszés | 260 |
Idősebb fa átültetése | 260 |
A gyümölcsfák metszése | 261 |
A metszés elemei | 262 |
Lemetszések | 263 |
Biztosítócsap | 267 |
Törzserősítő csap | 268 |
Törzserősítő bemetszés | 269 |
A lemetszés síkja | 269 |
A sebek bekenése | 270 |
Alakító metszés | 271 |
I. Gazdasági törzses koronás faalakok | 274 |
II. Különleges gazdasági faalakok | 286 |
III. Alakfák | 287 |
Koronaritkítás | 296 |
A koronaritkítás kivitele | 298 |
Tősarjak, gyökérsarjak | 299 |
Ágak lemetszése | 300 |
Sebek kezelése | 300 |
A koronaritkítás ideje | 301 |
Kéregápolás | 302 |
Kéregkaparás | 303 |
A kéreg lesúrolása | 303 |
A kéregápolási ideje | 304 |
Sebápolás | 304 |
Odvas sebek kezelése | 305 |
Mézgásodó sebek | 305 |
Nyúlrágás elleni védőkötözés | 305 |
Fagyérzékeny gyümölcsnemek törzsvédelme | 305 |
Áthidalás | 306 |
A korona ifjítása | 307 |
Az ifjítás szükségessége | 307 |
Az ifjítás előkészítése | 308 |
Az ifjítás kivitele | 309 |
Az ifjított korona kezelése | 310 |
Az ifjítás időpontja | 310 |
Folyamatos ifjító metszés | 311 |
Az átoltás | 311 |
Az átoltás szükségessége | 311 |
Az átoltás kivitele | 313 |
Oltási módok | 314 |
Átszemzés | 314 |
Az ágak feltámasztása | 314 |
Az alátámasztás kivitele | 314 |
Széthasadt korona összehúzása | 315 |
A termőremetszés | 316 |
A győrőzés | 316 |
A gyökérmetszés | 319 |
A gyümölcsritkítás | 319 |
Az ismertebb metszési rendszerek, illetve metszési módszerek | 321 |
A Kemmer-féle metszési rendszer | 321 |
P. G. Sitt professzor metszési rendszere a gyümölcsfák kora alapján | 322 |
A gyümölcsfák ápolási, metszési rendszere a növekedési erély alapján Kobel szerint | 323 |
Eltérülő gyümölcsfaalakok metszése | 325 |
Oeschberg-metszés (Spreng-féle metszés) | 326 |
Kombinált korona | 326 |
Gaucher-féle metszés | 327 |
Lorette-féle metszés | 327 |
Silvetti-metszés | 327 |
Eszterházi metszés | 327 |
Háromrügyes metszés | 327 |
Sokrügyes metszés | 328 |
Hazai almametszési módok | 328 |
Kajszimetszési eljárások | 330 |
Őszibarack-metszési módok | 332 |
A dió metszése Porpáczy szerint | 332 |
Köztesművelés és köztestermelés | 333 |
Köztesművelés | 333 |
Az őszi talajmunka | 333 |
A tavaszi és nyáritalajművelés | 334 |
Trágyázás | 334 |
A trágya elosztása | 335 |
Milyen időközökben trágyázzunk? | 335 |
Fejtrágyázás | 336 |
A talaj biológiai állapota | 336 |
Humuszgazdálkodás | 337 |
Zöldtrágyázás | 337 |
Komposzttrágyázás | 337 |
Köztestermelés | 339 |
A jó köztestermény követelményei | 339 |
Köztesnek használt növénykultúrák | 340 |
A gyümölcsösök öntözése | 343 |
A gyümölcsösök öntözésének jelentősége | 343 |
Közvetett jelentősége | 343 |
Közvetlen jelentősége | 343 |
A gyümölcsöntözés tájkérdései | 345 |
A gyümölcsöntözés technikai kérdései | 346 |
Öntözés és trágyázás | 346 |
Az öntözővíz hozzáférhetősége | 346 |
A gyümölcsfák öntözővízszükséglete | 347 |
A gyümölcsösben alkalmazható öntözési módszerek | 347 |
Az öntözővíz mérése | 350 |
Az öntözés időpontja | 350 |
Öntözött gyümölcsös talajápolása | 352 |
A gyümölcsfák védelme | 353 |
Fizikai védekezés | 353 |
Kémiai védekezés | 355 |
Gyümölcsfaolaj | 356 |
Gyümölcsfakarbolineum (Novobolin, Sylvia II. stb.) | 357 |
"Holló 10" | 357 |
Novenda (sárgaméreg) | 358 |
Floristella-kénpor (kénvirág) | 358 |
Badacsonyi mészkénlé-törzsoldat | 360 |
Ventillált kénpor | 360 |
Neopol | 360 |
Sulfarol | 361 |
Darsin | 361 |
Hungária Matador, 5%-os | 361 |
Agritox | 362 |
Nikotin | 362 |
Nikotinszulfát | 363 |
Quassia | 363 |
Paration-tartalmú szerek | 363 |
Rézgálic | 364 |
Rézkénpor | 365 |
Spricckuprál | 365 |
Cinkálic | 365 |
Vasgálic | 365 |
Biológiai védekezés | 366 |
Gyümölcsfajtaismeret | 367 |
Leíró pomológia | 367 |
Gyakorlati fajtaismeret | 369 |
Fajtaminősítés | 378 |