kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 724 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
A gyümölcstermelés kialakulása és jelentősége | |
A gyümölcstermelés kialakulása | 3 |
A kapitalista és szocialista gyümölcstermelés | 6 |
A kapitalista és a szocialista termelés különbségei | 6 |
A szocialista nagyüzem fölénye a kisüzemmel szemben | 8 |
A gyümölcstermelés jelentősége | 9 |
A gyümölcstermő tájak kialakításának jelentősége a termelésben | 12 |
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 16 |
A gyümölcstermő növények életműködése | |
A gyümölcstermő növények életfeltételei és azok szerepe a termelésben | 21 |
Gyümölcstermő növényeink életfeltételeiről általában | 21 |
A víz szerepe a gyümölcstermő növények életében | 23 |
A gyümölcstermő növények táplálkozása (asszimináció, disszimiláció) | 25 |
A hőmérséklet szerepe a gyümölcstermő növény fejlődésében | 28 |
A gyümölcsfák nedváramlása | 30 |
A gyümölcstermő növények részei | 33 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | |
A szaporítás célja és módjai | 69 |
Az ivaros szaporítás | 70 |
Az ivartalan szaporítás | 79 |
A gyümölcstermő növények alanyai | 105 |
Az anyanövények kiválasztása | 116 |
Az anyatelepek létesítése és kezelése | 118 |
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | |
A gyümölcsfaiskolai termelés feladata | 121 |
A faiskola üzemi formái | 122 |
A gyümölcsfaiskola beosztása | 122 |
A gyümölcsfaiskola működése | 123 |
A gyümölcsfaiskolai termelés | 125 |
Csemeteiskola | 125 |
Magiskola | 126 |
Dugványiskola | 130 |
Az oltványiskola beosztása | 134 |
Faiskolai vetésforgó | 136 |
A faiskolai köztestermelés | 136 |
Az oltványiskola védelme | 136 |
Az oltványiskola telepítése | 139 |
Az oltványnevelés | 141 |
A kitermelés | 149 |
Csomagolás, szállítás | 152 |
A faiskola kiegészítő részei | 155 |
Az anyatelepek | 155 |
A magtermelő gyümölcsös | 155 |
A törzsgyümölcsösök | 156 |
A faiskolai nyilvántartások | 156 |
Helyszínrajz a faiskola területéről | 157 |
Helyszínrajz a faiskolai oltóanyagot szolgáltató anyafákról | 157 |
Törzskönyv | 157 |
Faiskolai napló | 157 |
Egyéb nyilvántartások | 162 |
A gyümölcsös telepítése | |
A telepítés feltételei | 163 |
Természeti tényezőák | 163 |
Gazdasági feltételek | 166 |
A gyümölcsös formái | 167 |
Házikert jellegű gyümölcsösök | 167 |
Árugyümölcsösök | 167 |
Gyümölcsös telepítése | 169 |
A terület beosztása | 170 |
Ültetési távolságok | 171 |
A terület előkészítése | 172 |
A fák helyének kitűzése | 180 |
Az ültetés gyakorlati kivitele | 182 |
A gyümölcsfák karózása, kötözése és törzskönyvezése | 186 |
A fiatal fák gondozása | |
A metszésről általában | 190 |
A metszés célja | 190 |
A metszés elmélete | 191 |
A metszés elemei | 192 |
Lemetszések | 193 |
Bemetszések | 195 |
A koronanevelés | 198 |
Sudaras korona | 198 |
Természetes korona | 210 |
A termőíves orsófa | 211 |
Különböző alakfák | 212 |
A termőfák gondozása | |
A termőfelület mérése | 213 |
A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása | 215 |
Fiatal fák koronaritkítása | 215 |
Idősebb termőfák koronaritkítása | 216 |
Az idősebb elhanyagolt fák koronaritkítása | 218 |
Koronaritkítás | 218 |
Tő- és gyökérsarjak eltávolítása | 219 |
A kéregápolás és sebkezelés módjai és eszközei | 220 |
A korona ifjítása | 224 |
Az ifjítás célja | 224 |
Az ifjítás ideje | 224 |
Az ifjítás módja | 225 |
Az ifjított fák kezelési munkái | 227 |
Az átoltás | 228 |
A gyümölcs ritkítása | 229 |
A gyümölcstermő ágak feltámasztása | 233 |
A támaszrúd használata | 233 |
Széthasadt ágak kezelése | 234 |
Talajművelés, trágyázás és öntözés a gyümölcsösben | |
A talajtermelékenység jelentősége | 235 |
A termőegyensúly fenntartása | 235 |
A talajtermékenység tényezői | 236 |
A talajtermékenység fenntartásának és fokozásának módja | 237 |
A talajérettség kialakulásának feltételei | 237 |
A talajélet fenntartása és fokozása | 238 |
A talajművelés | 239 |
A talajművelés célja | 239 |
A talajművelés módja és időpontja | 241 |
A talajművelés eszközei | 244 |
A trágyázás | 246 |
A gyümölcsfák tápanyagigénye | 246 |
A trágyázás célja | 247 |
A trágyafélék hatása | 249 |
A trágyafélék csoportosítása | 251 |
Szerves trágyák | 252 |
Istállótrágya | 253 |
Mesterséges istállótrágya (szalmatrágya) | 256 |
Komposzt- vagy keveréktrágya | 257 |
Fekáltrágya | 258 |
Nyers szalmatrágya | 258 |
Zöldtrágya | 259 |
Szervetlen vagy műtrágyák | 261 |
Nitrogéntartalmú műtrágyák | 261 |
Foszfortartalmú műtrágyák | 262 |
A káliumtartalmú műtrágyák | 263 |
A műtrágyák keverése | 264 |
Közvetve ható trágyák | 264 |
A trágyázás módja | 266 |
Trágyázási terv készítése | 269 |
A trágyázás technikája | 270 |
A talajszerkezet megőrzése | 273 |
Az öntözés | 274 |
A gyümölcsös öntözésének jelentősége | 274 |
Az eddigi hazai eredmények | 275 |
A hazai öntözési lehetőségek | 276 |
Az öntözés tényezői | 277 |
Az öntözővízszükséglet kiszámítása | 278 |
Az öntözés időpontja | 279 |
Az öntözendő terület berendezése, az öntözés módja | 280 |
A felületi öntözés | 281 |
Az altalajöntözés | 285 |
A fiatal gyümölcstelepítés öntözése | 286 |
A köztestermelés | |
A köztestermelés jelentősége | 287 |
A köztestermelést befolyásoló tényezők | 288 |
A köztestermelés időszakai | 288 |
Köztestermelés még nem termő gyümölcsösben | 288 |
Köztestermelés termőrefordult gyümölcsösben | 290 |
A köztesként termelhető növények csoportosítása | 290 |
Közvetlenül hasznot hajtó köztesnövények | 291 |
Gyümölcstermő növények | 291 |
Konyhakerti növények | 293 |
Magtermő növények | 293 |
Mezőgazdasági növények | 293 |
Takarmánynövények | 294 |
Gyógynövények | 294 |
Ipari növények | 294 |
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények | 295 |
Talajjavító növények | 295 |
Talajmegkötő növények | 295 |
Növényvédelem a gyümölcsösben | |
A növényvédelemről általában | 297 |
A kártevők gazdasági jelentősége | 299 |
A kártevők csoportosítása | 300 |
Csoportosítás gyakorlati szempontok alapján | 300 |
Csoportosítás egyéb szempontok alapján | 301 |
A gyümölcstermő növényeket károsító tényezőkről és élőlényekről általában | 302 |
Környezeti tényezők által okozott károsodások | 302 |
Növényi kórokozók | 304 |
Állati kártevők | 307 |
A kártevők által előidézett elváltozások | 312 |
Állati kártevők által előidézett kórképek | 313 |
Növényi élősködők által előidézett kórképek | 315 |
A növényvédelem célja és módja | 315 |
Agrotechnika | 317 |
Védekezés | 318 |
Biológiai védekezés | 318 |
A fizikai védekezés | 320 |
Kémiai védekezés | 323 |
A növényvédőszerek csoportosítása | 323 |
Gombaölő szerek | 324 |
Rovarölő szerek | 324 |
A növényvédőszerek felhasználása | 325 |
A permetlé | 326 |
A porzószer | 326 |
A permetezés technikája | 327 |
A fontosabb növényvédőszerek | 329 |
Réztartalmú védekezőszerek | 329 |
Kéntartalmú védekezőszerek | 332 |
Olajtartalmú védekezőszerek | 336 |
Bőrmérgek | 339 |
Parathion tartalmú szerek | 341 |
Arzéntartalmú védekezőszerek | 342 |
Klórozott szénhidrogén hatóanyagú szerek | 343 |
Egyéb növényvédő szerek | 345 |
A permetlevek keverhetősége | 348 |
A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 348 |
"Kártevő előrejelző őrszolgálat" a növényvédelemben | 350 |
A gyümölcstermő növények állati kártevői és betegségei | |
A gyümölcstermő növények állati kártevői | 351 |
Több gyümölcsnemen előforduló állati kártevők | 351 |
Az almafa állati kártevői | 373 |
A körtefa állati kártevői | 383 |
A szilvafa állati kártevői | 384 |
A cseresznye és meggyfa állati kártevői | 387 |
A kajszifa állati kártevői | 389 |
Az őszibarack- és mandulafa állati kártevői | 390 |
A diófa állati kártevői | 391 |
A mogyoró állati kártevői | 391 |
A bogyósgyümölcsűek állati kártevői | 392 |
A gyümölcstermő növények betegségei | 395 |
A gyümölcstermő növények általános betegségei | 395 |
Környezeti tényező által okozott károsodások | 395 |
Növényi kórokozók | 400 |
Az almafa betegségei | 404 |
A körtefa betegségei | 413 |
A birs és naspolya betegségei | 414 |
A szilvafa betegségei | 416 |
A cseresznye- és meggyfa betegségei | 418 |
A kajszifa betegségei | 422 |
Az őszibarack és mandula betegségei | 424 |
A diófa betegségei | 426 |
A bogyósgyümölcsűek betegségei | 426 |
Raktári betegségek | 429 |
A gyümölcsnemesítés | |
A gyümölcsnemesítésről általában | 432 |
A gyümölcsnemesítés célja | 433 |
Gyümölcsnemesítési eljárások | 434 |
Micsurin növénynemesítő munkája | 436 |
Hazai gyümölcsnemesítés és művelői | 438 |
II. kötet | |
Az alma termelése | |
Az almatermelés népgazdasági jelentősége | 3 |
Az almatermelés üzemi formái | 5 |
Az almafa leírása | 7 |
Az almatermelés elterjedése és művelői | 9 |
Az almatermelés természeti feltételei | 10 |
Az alma termőtájai | 13 |
Az alma alanyai és telepítési rendszerei | 16 |
Az almafák alakjai | 19 |
Nagyüzemi almagyümölcsös berendezése | 22 |
Az alma fajtái | 24 |
A fiatal fák alakító metszése | 34 |
Átmeneti metszés | 39 |
A termőfák koronaritkítása | 42 |
A Jonathán-fák különleges metszésmódja | 44 |
Ifjítás, átoltás | 44 |
A gyümölcs ritkítása | 46 |
Az almafa trágyázása | 48 |
Az almagyümölcsös talajmunkái | 50 |
Az almagyümölcsös öntözése | 52 |
Az alma szedése | 54 |
Az alma osztályozása, tárolása, csomagolása és szállítása | 56 |
Az almafa növényvédelme | 69 |
A körte termelése | |
A körtetermelés népgazdasági jelentősége | 73 |
A körtetermelés üzemi formái | 74 |
A körte leírása | 74 |
A körtetermelés elterjedése és művelői | 77 |
A körtetermelés természeti feltételei és a körte alanyai | 78 |
A körtegyümölcsös berendezése | 80 |
A körte fajai | 82 |
A körtefa alakító metszése | 87 |
Termő körtefák gondozási munkái | 90 |
Körtetermelés törpe fákon | 92 |
A körte szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 98 |
A körtefa növényvédelme | 100 |
A birs termelése | 102 |
A naspolya termelése | 105 |
A cseresznye termelése | |
A cseresznyetermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 108 |
A cseresznyetermelés természeti feltételei és alanyai | 109 |
A cseresznye fajtái | 111 |
A cseresznyegyümölcs berendezése | 114 |
A cseresznye gondozási munkái | 115 |
A cseresznye szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 118 |
A cseresznye növényvédelme | 121 |
A meggy termelése | |
A meggytermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 123 |
A meggytermelés természeti feltételei és alanyai | 123 |
A meggy fajtái | 125 |
A meggy-gyümölcsös berendezése | 127 |
A meggy gondozási munkái | 128 |
A meggy szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 130 |
A meggy növényvédelme | 132 |
A szilva termelése | |
A szilvatermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 134 |
A szilvatermelés természeti feltételei és alanyai | 135 |
A szilvafa leírása | 136 |
A szilva fajtái | 136 |
A szilvagyümölcsös berendezése | 139 |
A szilva gondozási munkái | 140 |
A szilva szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 142 |
A szilvafa növényvédelme | 144 |
A kajszi termelése | |
A kajszitermelés népgazdasági jelentősége | 147 |
A kajszifa leírása, termelésének elterjedése | 148 |
A kajszi termőfájai és művelési módjai | 150 |
A kajszitermelés természeti feltételei és a kajszi alanya | 151 |
A kajszi fajtái | 153 |
A kajszigyümölcsös berendezése és a kajszi telepítése | 156 |
A kajszi metszése | 157 |
Törzsápolás | 164 |
Ifjítás, átoltás | 165 |
A gyümölcs ritkítása | 166 |
A kajszimgyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 167 |
A kajszi szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 171 |
A kajszi gutaütése | 174 |
A kajszi növényvédelme | 177 |
Az őszibarakc termelése | |
Az őszibaracktermelés népgazdasági jelentősége | 179 |
Az őszibarack leírása, termelésének elterjedése és művelői | 179 |
Az őszibarack termőtájai, az őszibaracktermelés természeti feltételei | 182 |
Az őszibarack fajtái | 183 |
Az őszibarack szaporítása és telepítése | 187 |
Az őszibarack metszése | 190 |
Ifjítás, átoldás | 197 |
A gyümölcs ritkítása | 198 |
Az őszibarack-gyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 199 |
Az őszibarack szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 201 |
Az őszibarack növényvédelme | 203 |
A mandula termelése | |
A mandulatermelés népgazdasági jelentősége, elterjedése és művelői | 205 |
A mandula leírása és a mandulatermelés természeti feltételei | 206 |
A mandula fajtái | 208 |
A mandula szaporítása és telepítése | 210 |
A mandula metszése | 211 |
Ifjítás, átoltás | 213 |
A mandulagyümölcsös talajművelése és trágyázása | 214 |
A mandula szedése | 215 |
A mandula növényvédelme | 215 |
A dió termelése | |
A diótermelés népgazdasági jelentősége, termőtájai és művelői | 217 |
A dió leírása és termékenyülése | 218 |
A diótermelés természeti feltételei és a diógyümölcsös berendezése | 220 |
A dió fajtái | 221 |
A dió szaporítása és telepítése | 223 |
A dió metszése | 225 |
A diógyümölcsös talajművelése és trágyázása | 226 |
A dió szedése, kezelése, osztályozása, csomagolása és raktározása | 227 |
A diófa növényvédelme | 228 |
A mogyoró termelése | |
A mogyoró népgazdasági jelentősége, leírása és a termelés feltételei | 230 |
A mogyoró szaporítása, telepítése és gondozása | 230 |
A mogyoró fajtái | 232 |
A mogyoró szedése és raktározása | 233 |
A mogyoró növényvédelme | 233 |
A bogyósgyümölcsűek termelése | |
A bogyósgyümölcsűek népgazdasági jelentősége | 234 |
A bogyósgyümölcsűek termelési jellegzetessége | 235 |
A köszméte termelése | 236 |
A ribizke termelése | 245 |
A málna termelése | 252 |
A szeder termelése | 262 |
A szamóca termelése | 263 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.