1.060.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermelés 1.

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 447 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A gyümölcstermelés kialakulása és jelentősége
A gyümölcstermelés kialakulása3
A kapitalista és szocialista gyümölcstermelés6
A kapitalista és a szocialista termelés különbségei6
A szocialista nagyüzem fölénye a kisüzemmel szemben8
A gyümölcstermelés jelentősége9
A gyümölcstermő tájak kialakításának jelentősége a termelésben12
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása16
A gyümölcstermő növények életműködése
A gyümölcstermő növények életfeltételei és azok szerepe a termelésben21
Gyümölcstermő növényeink életfeltételeiről általában21
A víz szerepe a gyümölcstermő növények életében23
A gyümölcstermő növények táplálkozása (asszimináció, disszimiláció)25
A hőmérséklet szerepe a gyümölcstermő növény fejlődésében28
A gyümölcsfák nedváramlása30
A gyümölcstermő növények részei33
A gyümölcstermő növények szaporítása
A szaporítás célja és módjai69
Az ivaros szaporítás70
Az ivartalan szaporítás79
A gyümölcstermő növények alanyai105
Az anyanövények kiválasztása116
Az anyatelepek létesítése és kezelése118
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában
A gyümölcsfaiskolai termelés feladata121
A faiskola üzemi formái122
A gyümölcsfaiskola beosztása122
A gyümölcsfaiskola működése123
A gyümölcsfaiskolai termelés125
Csemeteiskola125
Magiskola126
Dugványiskola130
Az oltványiskola beosztása134
Faiskolai vetésforgó136
A faiskolai köztestermelés136
Az oltványiskola védelme136
Az oltványiskola telepítése139
Az oltványnevelés141
A kitermelés149
Csomagolás, szállítás152
A faiskola kiegészítő részei155
Az anyatelepek155
A magtermelő gyümölcsös155
A törzsgyümölcsösök156
A faiskolai nyilvántartások156
Helyszínrajz a faiskola területéről157
Helyszínrajz a faiskolai oltóanyagot szolgáltató anyafákról157
Törzskönyv157
Faiskolai napló157
Egyéb nyilvántartások162
A gyümölcsös telepítése
A telepítés feltételei163
Természeti tényezőák163
Gazdasági feltételek166
A gyümölcsös formái167
Házikert jellegű gyümölcsösök167
Árugyümölcsösök167
Gyümölcsös telepítése169
A terület beosztása170
Ültetési távolságok171
A terület előkészítése172
A fák helyének kitűzése180
Az ültetés gyakorlati kivitele182
A gyümölcsfák karózása, kötözése és törzskönyvezése186
A fiatal fák gondozása
A metszésről általában190
A metszés célja190
A metszés elmélete191
A metszés elemei192
Lemetszések193
Bemetszések195
A koronanevelés198
Sudaras korona198
Természetes korona210
A termőíves orsófa211
Különböző alakfák212
A termőfák gondozása
A termőfelület mérése213
A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása215
Fiatal fák koronaritkítása215
Idősebb termőfák koronaritkítása216
Az idősebb elhanyagolt fák koronaritkítása218
Koronaritkítás218
Tő- és gyökérsarjak eltávolítása219
A kéregápolás és sebkezelés módjai és eszközei220
A korona ifjítása224
Az ifjítás célja224
Az ifjítás ideje224
Az ifjítás módja225
Az ifjított fák kezelési munkái227
Az átoltás228
A gyümölcs ritkítása229
A gyümölcstermő ágak feltámasztása233
A támaszrúd használata233
Széthasadt ágak kezelése234
Talajművelés, trágyázás és öntözés a gyümölcsösben
A talajtermelékenység jelentősége235
A termőegyensúly fenntartása235
A talajtermékenység tényezői236
A talajtermékenység fenntartásának és fokozásának módja237
A talajérettség kialakulásának feltételei237
A talajélet fenntartása és fokozása238
A talajművelés239
A talajművelés célja239
A talajművelés módja és időpontja241
A talajművelés eszközei244
A trágyázás246
A gyümölcsfák tápanyagigénye246
A trágyázás célja247
A trágyafélék hatása249
A trágyafélék csoportosítása251
Szerves trágyák252
Istállótrágya253
Mesterséges istállótrágya (szalmatrágya)256
Komposzt- vagy keveréktrágya257
Fekáltrágya258
Nyers szalmatrágya258
Zöldtrágya259
Szervetlen vagy műtrágyák261
Nitrogéntartalmú műtrágyák261
Foszfortartalmú műtrágyák262
A káliumtartalmú műtrágyák263
A műtrágyák keverése264
Közvetve ható trágyák264
A trágyázás módja266
Trágyázási terv készítése269
A trágyázás technikája270
A talajszerkezet megőrzése273
Az öntözés274
A gyümölcsös öntözésének jelentősége274
Az eddigi hazai eredmények275
A hazai öntözési lehetőségek276
Az öntözés tényezői277
Az öntözővízszükséglet kiszámítása278
Az öntözés időpontja279
Az öntözendő terület berendezése, az öntözés módja280
A felületi öntözés281
Az altalajöntözés285
A fiatal gyümölcstelepítés öntözése286
A köztestermelés
A köztestermelés jelentősége287
A köztestermelést befolyásoló tényezők288
A köztestermelés időszakai288
Köztestermelés még nem termő gyümölcsösben288
Köztestermelés termőrefordult gyümölcsösben290
A köztesként termelhető növények csoportosítása290
Közvetlenül hasznot hajtó köztesnövények291
Gyümölcstermő növények291
Konyhakerti növények293
Magtermő növények293
Mezőgazdasági növények293
Takarmánynövények294
Gyógynövények294
Ipari növények294
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények295
Talajjavító növények295
Talajmegkötő növények295
Növényvédelem a gyümölcsösben
A növényvédelemről általában297
A kártevők gazdasági jelentősége299
A kártevők csoportosítása300
Csoportosítás gyakorlati szempontok alapján300
Csoportosítás egyéb szempontok alapján301
A gyümölcstermő növényeket károsító tényezőkről és élőlényekről általában302
Környezeti tényezők által okozott károsodások302
Növényi kórokozók304
Állati kártevők307
A kártevők által előidézett elváltozások312
Állati kártevők által előidézett kórképek313
Növényi élősködők által előidézett kórképek315
A növényvédelem célja és módja315
Agrotechnika317
Védekezés318
Biológiai védekezés318
A fizikai védekezés320
Kémiai védekezés323
A növényvédőszerek csoportosítása323
Gombaölő szerek324
Rovarölő szerek324
A növényvédőszerek felhasználása325
A permetlé326
A porzószer326
A permetezés technikája327
A fontosabb növényvédőszerek329
Réztartalmú védekezőszerek329
Kéntartalmú védekezőszerek332
Olajtartalmú védekezőszerek336
Bőrmérgek339
Parathion tartalmú szerek341
Arzéntartalmú védekezőszerek342
Klórozott szénhidrogén hatóanyagú szerek343
Egyéb növényvédő szerek345
A permetlevek keverhetősége348
A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok348
"Kártevő előrejelző őrszolgálat" a növényvédelemben350
A gyümölcstermő növények állati kártevői és betegségei
A gyümölcstermő növények állati kártevői351
Több gyümölcsnemen előforduló állati kártevők351
Az almafa állati kártevői373
A körtefa állati kártevői383
A szilvafa állati kártevői384
A cseresznye és meggyfa állati kártevői387
A kajszifa állati kártevői389
Az őszibarack- és mandulafa állati kártevői390
A diófa állati kártevői391
A mogyoró állati kártevői391
A bogyósgyümölcsűek állati kártevői392
A gyümölcstermő növények betegségei395
A gyümölcstermő növények általános betegségei395
Környezeti tényező által okozott károsodások395
Növényi kórokozók400
Az almafa betegségei404
A körtefa betegségei413
A birs és naspolya betegségei414
A szilvafa betegségei416
A cseresznye- és meggyfa betegségei 418
A kajszifa betegségei422
Az őszibarack és mandula betegségei424
A diófa betegségei426
A bogyósgyümölcsűek betegségei426
Raktári betegségek429
A gyümölcsnemesítés
A gyümölcsnemesítésről általában432
A gyümölcsnemesítés célja433
Gyümölcsnemesítési eljárások434
Micsurin növénynemesítő munkája436
Hazai gyümölcsnemesítés és művelői438
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem