Néhány szó a könyvről | 5 |
A TÁROLÁS FEJLŐDÉSE, HELYZETE ÉS JELENTŐSEBB ÖSSZEFÜGGÉSEI | 7 |
A gyümölcstárolás lényege, elterjedése, fontosabb kérdései | 11 |
A GYÜMÖLCSTÁROLÁS ÉLETTANI ALAPJAI | 24 |
A gyümölcs fejlődése | 24 |
Fajsúly, átlagtömeg és méret | 27 |
Minőséget jelző további tényezők | 31 |
Szín, színeződés, cser- és színanyagok | 31 |
Nitrogéntartalmú vegyületek | 36 |
Ásványianyag- és víztartalom | 36 |
Szénhidrátok | 40 |
Szerves savak | 44 |
Illó-, aroma- és ízanyagok | 47 |
Egyéb anyagok és minőséget jelző tényezők | 53 |
A gyümölcs érése és légzése | 56 |
Klimaterikus légzés | 57 |
Etilén mint légzési hormon | 62 |
A légzés további hormonális szabályozása | 66 |
Érésmeghatározási módszerek | 69 |
Alapszín | 71 |
Fedőszín | 71 |
Klorofilltartalom | 72 |
Húskeménység | 73 |
A gyümölcs leválása | 81 |
A magvak színezettsége | 82 |
Cukortartalom | 82 |
Savtartalom | 82 |
Etiléntartalom | 82 |
Keményítőpróba | 83 |
Klimaterikus légzésgörbe | 87 |
Aromaanyagok képződése | 87 |
T stádium | 88 |
A teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma | 89 |
A KÖRNYEZETI, ILLETVE TERMŐHELYI TÉNYEZŐK SZEREPE | 93 |
Időjárás- vagy évjárathatás | 94 |
Komplexhatás | 94 |
Hőmérséklet | 105 |
Csapadék | 108 |
A termőhely hatása | 109 |
Makro- és mikro-termőhelyhatás | 109 |
A domborzat és a terület fekvése | 116 |
Talajadottságok | 117 |
Komplexhatás | 117 |
TERMESZTÉSI TÉNYEZŐK | 122 |
Faj és fajta | 122 |
Alany, koronaforma, művelésmód | 133 |
Alany | 133 |
Koronaforma | 135 |
Művelésmód | 137 |
Talajművelés | 139 |
Trágyázás, tápanyagellátás | 141 |
Nitrogén | 142 |
Kálium | 150 |
Kalcium | 152 |
Foszfor | 157 |
Magnézium | 158 |
A NPK együttes hatása | 159 |
Mikroelemek | 160 |
Levél-, illetve lombtrágyázás | 162 |
Öntözés | 163 |
Növényvédelem | 164 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 165 |
Metszés | 165 |
Termésátlag | 167 |
Gyümölcsnagyság | 172 |
A gyümölcs színeződése | 167 |
Minőséget változtató, növekedést szabályozó vegyszerek | 174 |
A szüret időpontja | 179 |
Szüret és szállítás | 188 |
TÁROLÁS MÓDOK ÉS ELJÁRÁSOK | 192 |
Egyszerű tárolás | 192 |
Gépi hűtésű vagy változatlan légterű tárolók | 195 |
Fóliás tárolás | 196 |
Tárolás kis és nagy tartályládákban, illetve műanyag göngyölegekben | 201 |
Megszakított tárolás | 205 |
Ionizáló sugárzások felhasználása a tárolásban | 207 |
Szabályozott légterű tárolás | 213 |
A szabályozott légterű tárolás formái | 216 |
Általános szabályozott légterű tárolás | 217 |
Gyorsított szabályozott légterű tárolás | 219 |
Késleltetett szabályozott légterű tárolás | 219 |
Szabályozott légterű tárolás nagyon kis oxigéntartalmú levegőben | 219 |
Szabályozott légterű tárolás gyors megszakítással | 220 |
Változatlan légtérrel kombinált szabályozott légterű tárolás | 221 |
Szabályozott légterű tárolás kezdetben nagyon kis oxigénnel | 221 |
Szabályozott légterű tárolás az etilén mesterséges eltávolításával | 221 |
Változatlan légterű tárolás előtti szabályozott légterű tárolás, illetve szén-dioxidhatás | 221 |
Szén-dioxid-mentes légtér | 223 |
Tárolás nitrogéngázban | 223 |
Nyomás alatti vagy hipobár tárolás | 224 |
Marcellin-féle diffúziós elemekből álló berendezés | 226 |
A szabályozott légterű tárolás egyéb módjai | 227 |
Szállítás szabályozott légtérben | 229 |
TÁROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK | 231 |
Hőmérséklet | 231 |
Fagyáspont | 232 |
Tárolási hőmérséklet | 234 |
Előhűtés | 249 |
Lehűtési gyorsaság | 250 |
Vizes előhűtés (hydrocooling) | 252 |
Relatív páratartalom, légcsere | 257 |
Páratartalom | 257 |
Légcsere | 263 |
A levegő összetétele | 265 |
Tárolás előtti vegyszeres kezelések | 276 |
Vegyszerfelhasználás az élettani betegségek csökkentésére | 278 |
Vegyszerek használata a gombás betegségek ellen, meleg levegős és meleg vizes kezelések | 289 |
A gyümölcsök viaszolása | 295 |
Előosztályozás | 299 |
A tárolási idő hossza | 330 |
Légszennyeződés a tárolóban | 312 |
TÁROLÁSI VESZTESÉGEK ÉS BETEGSÉGEK | 313 |
Apadási veszteség | 314 |
Romlási veszteség | 328 |
Élettani betegségek | 328 |
Húsbarnulás | 329 |
Üvegesedés | 344 |
Keserűfoltosodás | 348 |
Héjbarnulás (szkaldosodás) | 355 |
Jonathan-foltosodás | 363 |
Egyéb foltosodási betegségek | 369 |
Gombás betegségek | 371 |
Lenticellarothadás | 372 |
Penicilliumos rothadás | 373 |
Szürkepenészes rothadás | 375 |
Moniliás rothadás | 377 |
Alternáriás rothadás | 383 |
Fómás rothadás | 383 |
Fehérpenészes rothadás | 384 |
Magház-penészesedés | 386 |
Tárolási varasodás | 388 |
Egyéb gombás és baktériumos betegségek | 389 |
A gombás betegségek együttes vesztesége | 389 |
Összes veszteség, veszteség-összefüggések, - előrejelzés | 394 |
Összes veszteség | 394 |
Veszteség-összefüggések | 397 |
Veszteség-előrejelzés | 402 |
MŰSZAKI ISMERETEK, ÜZEMELTETÉS | 407 |
Tervezés | 407 |
Építészet | 408 |
Hőszigetelés | 410 |
Gázszigetelés | 411 |
Gépészet, berendezések, eszközök | 417 |
Gépek | 418 |
A légtér szabályozására szolgáló berendezések | 420 |
Mérőeszközök | 429 |
A légösszetétel mérése | 430 |
A hőmérséklet mérése | 434 |
A páratartalom mérése | 438 |
A légmozgás mérése | 443 |
A tárolással kapcsolatos további teendők | 443 |
Tárolás előtti feladatok | 443 |
A felügyeleti időszak munkái | 446 |
Teendők a kitárolás idején | 449 |
FONTOSABB GYÜMÖLCSEINK RÖVID TÁROLÁSTECHNOLÓGIÁJA | 451 |
Téli alma | 451 |
Téli körte | 455 |
Csereszenye és meggy | 459 |
Kajszi | 460 |
Őszibarack | 461 |
Szilva | 461 |
Bogyósgyümölcsűek | 462 |
Ribiszke | 462 |
Szamóca | 463 |
Málna és szeder | 464 |
Köszméte | 464 |
Csemegeszőlő | 464 |
IRODALOM | 467 |