1.063.272

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsszeszipari kézikönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 269 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 30 463.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyümölcsszeszipar termékei nagy alkoholtartalmú szeszes italok. Az egyéb szeszes italokhoz hasonlóan cukortartalmú anyagokból - gyümölcsökből - készülnek, amelyek cukortartalmának egy részéből... Tovább

Előszó

A gyümölcsszeszipar termékei nagy alkoholtartalmú szeszes italok. Az egyéb szeszes italokhoz hasonlóan cukortartalmú anyagokból - gyümölcsökből - készülnek, amelyek cukortartalmának egy részéből erjesztés során alkohol keletkezik. Az erjesztett terméket lepárlással nagyobb alkoholtartalmú termékké dolgozzák fel. A többi szeszes ital (pl. bor, sör) alkoholtartalmát nem növelik tovább lepárlással. Vissza

Tartalom

Bevezetés9
Kémiai ismeretek11
Szénhidrátok11
Alkoholok15
Aldehidek16
Savak17
Szervetlen savak18
Szerves savak19
Észterek20
Színezőanyagok21
Enzimek21
Mikrobiológiai ismeretek22
Élesztők22
Penészek30
Baktériumok33
Az erjedés35
Az erjedés, mint anyagcserefolyamat35
Asszimilációs folyamatok35
Disszimilációs folyamatok37
Az erjedés feltételei, az erjedést befolyásoló tényezők38
Lepárlás41
A lepárlás elméleti alapjai42
Alapfogalmak42
A gőznyomás43
A párolgás45
A lepárlási folyamatok50
Az egyszerű lepárlás50
A finomítás51
A deflegmáció54
A rektifikáció57
Az összetett rektifikáció58
Lepárlás csökkentett nyomáson61
Nyersanyagok65
Gyümölcsök65
Termesztett gyümölcsök66
Vadon termő (erdei) gyümölcsök71
Cefrézett gyümölcs72
Szőlő- és borgazdasági termékek72
Bor72
Szőlőtörköly73
Borseprő74
Romlott gyümölcs és élelmiszeripari hulladékok75
A nyersanyagok vizsgálata78
Gyümölcsök vizsgálata78
A cukortartalom vizsgálata81
A savtartalom és a pH vizsgálata82
A hidrogén-cianid tartalom vizsgálata83
Próbaerjesztéses gyümölcsvizsgálat84
A bor vizsgálata85
A szőlőtörköly vizsgálata88
A borseprő vizsgálata89
Egyéb nyersanyagok vizsgálata89
A gyümölcs előkészítése erjesztésre91
Mosás92
A barack kimagozása94
Aprítás95
A gyümölcs előkészítésének különleges módszerei99
Anyagmozgatás az üzemben100
A gyümölcscefre erjesztése102
Az erjesztés megindítása102
Az erjesztés105
Az erjesztőedények és -helyiség109
A kierjedt cefre tárolása113
A szőlőtörköly erjesztése114
Az erjesztés ellenőrzése120
Érzékszervi ellenőrzés120
Műszeres ellenőrzés121
Kémiai ellenőrzés122
Betegségek felismerése a cefrékben123
Stagnálás123
Ecetesedés123
Penészedés124
Vajsavas erjedés124
Egyéb fertőzések124
Lepárló berendezések125
Közvetlen tüzelésű üstök125
Vízfürdős lepárló üstök130
Gőzfűtésű lepárló üstök132
Közvetlen (direkt) gőzfűtés133
Közvetett (indirekt) gőzfűtés134
A lepárló üstök tartozékai136
Az üstfedél, a sisak és a páracső136
Deflegmátorok138
A bor-előmelegítő142
A hűtő145
Mérő- és gyűjtőberendezések149
Finomító üstök151
Vákuum-lepárlókészülékek156
Folytonos üzemű borlepárló berendezés158
A lepárlási művelet162
A cefre feldolgozása szakaszos készülékben162
A töltés162
A főzés164
Az üst kiürítése és a berendezés tisztítása170
A finomítás172
A finomítás menete174
A párlatrészek szétválasztása176
Középpárlat előállítása a cefréből egy lepárlási művelettel179
Az elő- és utópárlat értékesítése180
Hibás nyersanyagok és féltermékek180
Borfőzés folytonos üzemű készüléken183
Energiagazdálkodás188
Tüzelőanyag- és gőzszükséglet188
Hűtővízszükséglet191
A gyümölcsszeszipar nyersanyagainak komplex feldolgozása194
A gyümölcsök kifőzésekor keletkezáő melléktermékek194
Szőlőből származó melléktermékek194
A gyümölcsszeszipar késztermékei200
A legfontosabb gyümölcspálinkák200
Borpárlat, seprő- és törkölypálinka203
Egyéb gyümölcspálinkák204
Vákuumos eljárással főzött pálinkák204
Készletgazdálkodás206
Raktárak és raktározás206
A raktári készlet számbavétele209
A gyümölcspálinka szállítása211
A gyümölcspálinkák érlelése214
A gyümölcspálinkák vizsgálata217
Az ízlelő vizsgálat217
A gyümölcspálinkák fizikai és kémiai vizsgálata218
Az alkoholtartalom meghatározása219
Metilalkohol meghatározása231
Kozmaolaj tartalom meghatározása231
Savak meghatározása231
Ciántartalom meghatározása232
Kénessav tartalom meghatározása232
Észtertartalom meghatározása232
Aldehidtartalom meghatározása232
Fémionok meghatározása232
Jellegminta233
Korrózió elleni védelem234
A legfontosabb szerkezeti anyagok és korrózió elleni védelmük234
Korrózió elleni védőbevonatok235
Balesetvédelem a gyümölcsiparban237
A szeszfőzdék239
Szeszfőzdék létesítése és üzembentartása239
A szeszfőzdékben feldolgozható anyagok240
Pálinkafőzési módok241
A pálinkafőzés jövedéki szabályai244
A pálinka rendelkezésre bocsátásának és a szeszfőzdéből történő elszállításának jövedéki szabályai248
Irodalom251
Szabványok254
Tárgymutató257
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem