Ajánlás | 11 |
Fejezetek képekben | 15 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | 17 |
A kert helye: a telek | 19 |
A kert mérete | 20 |
Készítsünk vázrajzot | 22 |
A telek mint termőterület | 24 |
Domborzat | 24 |
Kitettség | 26 |
Éghajlat | 27 |
Talaj | 28 |
Talajvíz | 29 |
Talajtípusok | 30 |
Telepítés előtt | 31 |
Talajvizsgálat a helyszínen | 31 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 32 |
Talajjavítás | 33 |
Vízgazdálkodás | 33 |
Kell-e kerítés? | 35 |
Milyen legyen a kerítés? | 36 |
Sövénykerítés | 38 |
Támberendezés | 38 |
Jó szerszámmal könnyű a munka | 40 |
Talajműveléshez | 40 |
Faápoláshoz | 43 |
Növényvédelemhez | 46 |
Szállításhoz | 52 |
Öntözéshez | 52 |
Szüreteléshez | 53 |
Egy kis anyagismeret | 55 |
Szerves trágyák | 55 |
Műtrágyák | 57 |
Növényvédő szerek | 59 |
Permetezőszerek | 59 |
Nedvesítőszerek | 64 |
Porozószerek | 64 |
Gyomirtó szerek | 64 |
Csalétkek és riasztószerek | 65 |
Egyéb anyagok | 65 |
Mennyi termésre számíthatok? | 67 |
A gyümölcsöskert növényeiről | 71 |
A kert szerves egész | 73 |
A gyümölcsök világa | 75 |
Honos gyümölcsfajok | 76 |
Idegen gyümölcsök | 77 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? | 80 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 82 |
A gyümölcstermő növény | 84 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 85 |
A gyökérzet | 85 |
A gyökényak | 87 |
A törzs | 89 |
A rügyek | 91 |
A hajtások | 94 |
A vesszők | 96 |
A termőgallyak | 97 |
Kialakul a korona | 98 |
A virág | 98 |
A megtermékenyítés | 101 |
Gyümölcstípusok | 102 |
A termés ritmusa | 103 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 104 |
Alma | 104 |
Körte | 106 |
Birs | 107 |
Cseresznye | 107 |
Meggy | 107 |
Kajszi | 107 |
Szilva | 108 |
Őszibarack | 108 |
Dió | 108 |
Mandula | 110 |
Gesztenye | 110 |
Szőlő | 111 |
Piros ribiszke | 111 |
Fekete ribiszke | 111 |
Köszméte | 111 |
Málna | 112 |
Szamóca | 112 |
Újdonságok | 112 |
Mi legyen a kertben? | 113 |
Pillantás a fajták világába | 115 |
Almafajták | 115 |
Körtefajták | 118 |
Birsfajták | 120 |
Cseresznyefajták | 120 |
Meggyfajták | 121 |
Szilvafajták | 121 |
Kajszifajták | 122 |
Őszibarackfajták | 123 |
Mandulafajták | 124 |
Diófajták | 15 |
Köszmétefajták | 125 |
Pirosribiszke-fajták | 125 |
Feketeribiszke-fajták | 126 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 126 |
Szamócafajták | 127 |
Gyümölcsöskertünk mostohái | 127 |
Naspolya | 127 |
Berkenye | 128 |
Som | 129 |
Mogyoró | 129 |
Eper | 130 |
Szeder | 130 |
Déli vendégeink | 133 |
Citrom | 134 |
Füge | 134 |
Kivi (kínai egres) | 134 |
Egyéb déligyümölcsök | 135 |
Mi ne legyen a kertben? | 136 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről | 139 |
A tenyészterület | 141 |
Távolságtartás a telekhatártól | 143 |
A fülemüleügy | 144 |
A törpefák dícsérete | 145 |
Készítsük elő a fák helyét! | 149 |
A gödörásás | 149 |
A csemeték beszerzése | 151 |
Amit magunk is előállíthatunk | 153 |
Az alapkő letétele: az ültetés | 154 |
Gyümölcsfák ültetése | 154 |
Jobb az őszi ültetés | 156 |
De tavasszal is lehet | 158 |
Gyümölcscserjék ültetése | 159 |
A szőlő ültetése | 159 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 160 |
Telepítés után | 160 |
A gyümölcstermő növények átültetése | 161 |
A gyümölcstermő növények felnevelése | 163 |
Gyümölcsfák felnevelése | 163 |
Termőkaros orsó | 163 |
Sövények | 164 |
Karcsú orsó | 167 |
Katlan alakú korona | 168 |
Természetes korona | 170 |
"Faortopédia" | 172 |
Cserjék felnevelése | 173 |
A szőlő felnevelése | 174 |
A gyümölcsöskert gondozásáról | 177 |
Messem vagy ne messem? | 179 |
Általános szabályok | 179 |
A metszés módjai | 182 |
Termő gyümölcsfák metszése | 183 |
Gyümölcscserjék metszése | 186 |
Az őszibarack metszése | 187 |
A szőlő metszése | 190 |
Metszés után | 193 |
Metszés helyett | 193 |
Metszési KRESZ | 195 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása | 197 |
Roncsolt sebek kezelése | 197 |
Törzstisztogatás | 198 |
Hajtások eltávolítása | 198 |
Nyúlrágott törzs kezelése | 199 |
Odvas törzsek kezelése | 200 |
Köpölyözés | 200 |
A törzs meszelése | 200 |
A törzs gyógyítása | 201 |
A gyümölcsfák koronaritkítása | 202 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 205 |
A szamócatermesztés kiskátéja | 208 |
A szamóca múltja | 208 |
Hol termeszthetünk szamócát? | 210 |
A szamóca szaporítása | 211 |
A szamóca ültetése | 213 |
A szamóca gondozása | 214 |
A szamóca védelme | 215 |
A szamóca szüretelése | 216 |
Fóliás szamócatermesztés | 217 |
Szamóca - több szinten | 219 |
Az én specialitásom | 220 |
Egy kis növénynemesítés | 221 |
Oltás és szemzés | 223 |
Oltásmódok | 224 |
A szemzésről | 226 |
Szőlőtőkék fás oltása | 231 |
A szőlő zöldoltása | 232 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás | 234 |
Magvetés | 236 |
Műveljük kertünk talaját! | 237 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 237 |
Művelt talajú gyümölcsös | 240 |
Őszi talajmunkák | 240 |
Kora tavaszi talajmunkák | 240 |
Nyári talajművelés | 241 |
Nemcsak kapával lehet | 241 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja | 243 |
A fákat táplálni kell | 244 |
A trágyázás néhány alapszabálya | 244 |
Milyen tápelemekre van szükség? | 245 |
Makrotápanyagok | 246 |
Mikrotápanyagok | 248 |
A trágyaanyagok felhasználása | 250 |
Alaptrágyázás | 250 |
Szervestrágyázás | 251 |
Műtrágyázás | 252 |
Több víz - szebb gyümölcs | 253 |
Mikor öntözzünk? | 254 |
Milyen vízzel öntözzünk? | 255 |
Az öntözés hatása | 255 |
Milyen módszerrel öntözzünk? | 256 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 258 |
A növényvédelem | 260 |
A vegyszeres védekezés innen és túl | 260 |
Vegyszeres védekezés | 265 |
Betegségek és kártevők felismerése | 265 |
Almafán | 265 |
Körtefán | 268 |
Birsfákon, -bokrokon | 271 |
Naspolyabokron | 273 |
Őszibarackfán | 374 |
Kajszifán | 377 |
Mandulafán | 379 |
Cseresznye- és meggyfákon | 281 |
Szilva- és ringlófákon | 283 |
Diófán | 286 |
Mogyoróbokron | 287 |
Szőlőben | 288 |
Ribiszke- és köszmétebokron | 291 |
Málnatövön | 292 |
Szamócán | 294 |
Betegségek és kártevők leírása | 296 |
Vírusos betegségek | 296 |
Baktériumos betegségek | 296 |
Elhalást okozó baktériumok | 296 |
Golyvásodást okozó baktériumok | 297 |
Foltosodást okozó baktériumok | 298 |
Gombás betegségek | 299 |
Peronoszpórafélék | 299 |
Lisztharmatfélék | 301 |
Levélfodrosódást okozó gombák | 301 |
Varasodást okozó gombák | 304 |
Levélfoltosságot okozó gombák | 305 |
Vesszőfoltosságot okozó gombák | 311 |
Rozsdagombák | 312 |
Ágelhalást okozó gombák | 312 |
Gyümölcsrothadást okozó gombák | 313 |
Rovarok | 317 |
Szipókás rovarok | 317 |
Bogarak | 323 |
Lepkék | 330 |
Kétszárnyúak | 343 |
Hártyásszárnyúak | 345 |
Atkák | 349 |
Csigák | 352 |
Emlősök | 352 |
Mit mivel, hogyan keverhetünk? | 353 |
Növényvédelmi tízparancsolat | 356 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 357 |
Fagykárok | 357 |
A téli csapadék kártétele | 360 |
Jégeső | 360 |
Szélkárok | 360 |
Vízkárok | 362 |
A gyümölcsöskert barátai | 363 |
A biológiai növényvédelem | 363 |
Hasznos rovarok | 365 |
Védjük a hasznos madarakat | 365 |
A méhek hasznáról | 368 |
Néhány további hasznos segítőtársunk | 369 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 371 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 371 |
A szebb szőlőfürtökért | 374 |
A zacskózásról | 375 |
A termés betakarítása | 386 |
A szüret néhány általános szabálya | 386 |
Az alma és a körte szüretelése | 379 |
A nyári gyümölcsök szüretelése | 380 |
Az őszibarack szüretelése | 381 |
A bogyósok szüretelése | 383 |
Diószüret | 384 |
Mandulaszüret | 385 |
A csemegeszőlő szüretelése | 385 |
A gyümölcsök házi tárolása | 387 |
Az alma és a körte tárolása | 387 |
A dió és a mandula tárolása | 389 |
A csemegeszőlő tárolása | 389 |
Felkészülés a télre | 390 |
A gyümölcsfák téli védelme | 390 |
A szőlőt védeni kell | 391 |
Olvasnivalót ajánlunk | 393 |
Tárgymutató | 395 |