Aki gyümölcsfát ültet, az bízik a jövőben | 5 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | |
A kert helye: a telek | 9 |
A kert mérete | 10 |
Készítsünk vázrajzot | 11 |
A telek mint termőterület | 13 |
Domborzat | 13 |
Kitettség | 15 |
Éghajlat | 16 |
Talaj | 17 |
Talajvíz | 20 |
Talajtípusok | 20 |
Telepítés előtt | 21 |
Talajvizsgálat a helyszínen | 22 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 22 |
Talajjavítás | 24 |
Vízgazdálkodás | 24 |
Kell-e kerítés? | 25 |
Milyen legyen a kerítés? | 26 |
Sövénykerítés | 27 |
Támberendezés | 29 |
Jó szerszámmal könnyű a munka | 29 |
Talajműveléshez | 29 |
Faápoláshoz | 31 |
Növényvédelemhez | 32 |
Szállításhoz | 36 |
Öntözéshez | 36 |
Szüreteléshez | 37 |
Egy kis anyagismeret | 38 |
Szerves trágyák | 38 |
Műtrágyák | 40 |
Növényvédő szerek | 42 |
Permetezőszerek | 42 |
Porozószerek | 46 |
Gyomirtó szerek | 47 |
Csalétkek és riasztószerek | 47 |
Egyéb anyagok | 48 |
Mennyi termésre számíthatok? | 48 |
A gyümölcsöskert növényeiről | |
A kert szerves egész | 53 |
A gyümölcsök világa | 55 |
Honos gyümölcsfajok | 56 |
Idegen gyümölcsök | 59 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? | 61 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 64 |
A gyümölcstermő növény | 65 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 65 |
A gyökérzet | 65 |
A gyökérnyak | 67 |
A törzs | 68 |
A rügyek | 70 |
A hajtások | 73 |
A vesszők | 75 |
A termőgallyak | 76 |
Kialakul a korona | 76 |
A virág | 76 |
A megtermékenyítés | 78 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 82 |
Alma | 82 |
Körte | 84 |
Birs | 84 |
Cseresznye | 84 |
Meggy | 84 |
Kajszi | 85 |
Szilva | 85 |
Őszibarack | 85 |
Dió | 86 |
Mandula | 86 |
Gesztenye | 87 |
Szőlő | 87 |
Piros ribiszke | 87 |
Fekete ribiszke | 88 |
Köszméte | 88 |
Málna | 88 |
Szamóca | 88 |
Mi legyen a kertben? | 90 |
Pillantás a fajták világába | 91 |
Almafajták | 92 |
Körtefajták | 94 |
Birsfajták | 96 |
Cseresznyefajták | 96 |
Meggyfajták | 97 |
Szilvafajták | 97 |
Kajszifajták | 98 |
Őszibarackfajták | 99 |
Mandulafajták | 101 |
Diófajták | 101 |
Köszmétefajták | 102 |
Pirosribiszke-fajták | 102 |
Feketeribiszke-fajták | 102 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 103 |
Szamócafajták | 104 |
Gyümölcsöskertünk mostohái | 104 |
Naspolya | 105 |
Berkenye | 105 |
Som | 105 |
Mogyoró | 106 |
Eper | 106 |
Szeder | 106 |
Déli vendégeink | 107 |
Citrom | 108 |
Füge | 110 |
Egyéb déligyümölcsök | 111 |
Mi ne legyen a kertben? | 113 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről | |
A tenyészterület | 117 |
Távolságtartás a telekhatártól | 119 |
A fülemüleügy | 120 |
A törpefák dícsérete | 121 |
Készítsük elő a fák helyét! | 124 |
A csemeték beszerzése | 126 |
Amit magunk is előállíthatunk | 128 |
Az alapkő letétele: az ültetés | 129 |
Gyümölcsfák ültetése | 129 |
Jobb az őszi ültetés | 131 |
De tavasszal is lehet | 132 |
Gyümölcscserjék ültetése | 133 |
A szőlő ültetése | 134 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 134 |
Telepítés után | 134 |
A gyümölcstermő növények átültetése | 135 |
A gyümölcstermő növények felnevelése | 137 |
Gyümölcsfák felnevelése | 137 |
Termőkaros orsó | 137 |
Sövények | 138 |
Karcsú orsó | 141 |
Katlan alakú korona | 142 |
Természetes korona | 143 |
Cserjék felnevelése | 143 |
A szőlő felnevelése | 145 |
A gyümölcsöskert gondozásáról | |
Messem vagy ne messem? | 149 |
Általános szabályok | 149 |
A metszés módjai | 151 |
Termő gyümölcsfák metszése | 153 |
Gyümölcscserjék metszése | 155 |
Az őszibarack metszése | 156 |
A szőlő metszése | 159 |
Metszés után | 162 |
Metszés helyett | 162 |
Metszési KRESZ | 164 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása | 165 |
Roncsolt sebek kezelése | 165 |
Törzstisztogatás | 165 |
Hajtások eltávolítása | 166 |
Nyúlrágott törzs kezelése | 166 |
Odvas törzsek kezelése | 167 |
Köpölyözés | 167 |
A törzs meszelése | 168 |
A gyümölcsfák koronaritkítása | 168 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 171 |
A szamócatermesztés kiskátéja | 174 |
A szamóca múltja | 174 |
Hol termeszthetünk szamócát? | 174 |
A szamóca szaporítása | 176 |
A szamóca ültetése | 177 |
A szamóca gondozása | 178 |
A szamóca védelme | 180 |
A szamóca szüretelése | 181 |
Fóliás szamócatermesztés | 182 |
Szamóca - több szinten | 183 |
Az én specialitásom | 184 |
Egy kis növénynemesítés | 185 |
Oltás és szemzés | 187 |
Oltásmódok | 188 |
A szemzésről | 190 |
Szőlőtőkék fás oltása | 194 |
A szőlő zöldoltása | 195 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás | 197 |
Magvetés | 199 |
Műveljük kertünk talaját! | 199 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 199 |
Művelt talajú gyümölcsös | 200 |
Őszi talajmunkák | 200 |
Kora tavaszi talajmunkák | 202 |
Nyári talajművelés | 208 |
Nemcsak kapával lehet | 202 |
A fákat táplálni kell | 204 |
A trágyázás néhány alapszabálya | 204 |
Milyen tápelemekre van szükség? | 205 |
Makrotápanyagok | 206 |
Mikrotápanyagok | 208 |
A trágyaanyagok felhasználása | 209 |
Alaptrágyázás | 209 |
Szervestrágyázás | 210 |
Műtrágyázás | 212 |
Több víz - szebb gyümölcs | 213 |
Mikor öntözzünk? | 214 |
Milyen vízzel öntözzünk? | 214 |
Az öntözés hatása | 215 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 217 |
A növényvédelem | 217 |
A vegyszeres védekezés innen és túl | 217 |
Vegyszeres védekezés | 219 |
Betegségek és kártevők felismerése | 220 |
Almafa-lisztharmat | 220 |
Almamoly | 221 |
Amerikai fehér szövőlepke | 222 |
Barackmoly és keleti gyümölcsmoly | 224 |
Bimbólikasztó bogár | 225 |
Bundásbogár | 226 |
Cserebogorak | 227 |
Cseresznyelégy | 228 |
Darazsak | 229 |
Eszelények | 230 |
Farágó hernyók | 231 |
Filoxéra (szőlősgyökértetű) | 232 |
Gutaütés | 233 |
Kendermagbogár | 234 |
Kéregmoly | 234 |
Korompenész | 235 |
Klorózis (sárgaság) | 235 |
Levélfoltosság | 236 |
Levéldarázs | 237 |
Levéltetvek | 237 |
Lótücsök (lótetű) | 239 |
Lombrágó hernyók | 240 |
Málnavessző gombás betegségei | 240 |
Meztelencsiga | 241 |
Mézgásodás | 242 |
Monília | 242 |
Őszibarack levélfodrosítása | 243 |
Őszibarack-lisztharmat | 243 |
Pajzstetvek | 245 |
Poloskaszagú darazsak | 246 |
Recés poloska | 247 |
Seregélyek | 255 |
Sodrógomolyok | 247 |
Szőlőgubacsatka (szöszösödés) | 248 |
Szőlőlevélatka | 249 |
Szőlőlisztharmat | 250 |
Szőlőorbánc | 251 |
Szőlőmoly | 251 |
Szőlőperonoszpóra | 253 |
Szúbogarak | 253 |
Szürkepenész | 254 |
Takácsatka | 255 |
Taplógombák | 256 |
Téli araszoló | 257 |
Törpeszártagúság (ecsetágúság) | 257 |
Varasodás | 257 |
Vértetű | 258 |
Virágos élősködő növények | 259 |
Vírusok | 260 |
Vörösfoltosság | 261 |
Mit mivel keverhetünk? | 261 |
Előzzük meg a baleseteket! | 263 |
Növényvédelmi tízparancsolat | 264 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 265 |
Fagykárok | 265 |
A téli csapadék kártétele | 268 |
Jégeső | 268 |
Szélkárok | 268 |
Vízkárok | 270 |
A gyümölcsöskert barátai | 271 |
A biológiai növényvédelem | 271 |
Hasznos rovarok | 273 |
Védjük a hasznos madarakat | 273 |
A méhek hasznáról | 275 |
Néhány további hasznos segítőtársunk | 276 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 278 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 278 |
A szebb szőlőfürtökért | 280 |
A zacskózásról | 281 |
A termés betakarítása | 283 |
A szüret néhány általános szabálya | 283 |
Az alma és a körte szüretelése | 286 |
A nyári gyümölcsök szüretelése | 286 |
Az őszibarack szüretelése | 287 |
A bogyósok szüretelése | 288 |
Diószüret | 289 |
Mandulaszüret | 289 |
A csemegeszőlő szüretelése | 290 |
A gyümölcsök házi tárolása | 292 |
Az alma és a körte tárolása | 292 |
A dió és a mandula tárolása | 294 |
A csemegeszőlő tárolása | 294 |
Felkészülés a télre | 295 |
A gyümölcsfák téli védelme | 295 |
A szőlőt védeni kell | 296 |
Ami még védelmet igényel | 298 |
Könyveket ajánlunk... | 299 |
Tárgymutató | 301 |