Aki gyümölcsfát ültet, az bízik a jövőben | 5 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | |
A kert helye: a telek | 9 |
A kert mérete | 10 |
Készítsünk vázrajzot | 11 |
A telek mint termőterület | 13 |
Domborzat | 13 |
Kitettség | 15 |
Éghajlat | 16 |
Talaj | 17 |
Talajvíz | 20 |
Talajtípusok | 20 |
Telepítés előtt | 21 |
Talajvizsgálat a helyszínen | 22 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 22 |
Talajjavítás | 24 |
Vízgazdálkodás | 24 |
Kell-e kerítés? | 25 |
Milyen legyen a kerítés? | 26 |
Sövénykerítés | 27 |
Támberendezés | 29 |
Jó szerszámmal könnyű a munka | 29 |
Talajműveléshez | 29 |
Faápoláshoz | 31 |
Növényvédelemhez | 32 |
Szállításhoz | 36 |
Öntözéshez | 36 |
Szüreteléshez | 37 |
Egy kis anyagismeret | 38 |
Szerves trágyák | 38 |
Műtrágyák | 40 |
Növényvédő szerek | 42 |
Permetezőszerek | 42 |
Porozószerek | 46 |
Gyomirtó szerek | 47 |
Csalétkek és riasztószerek | 47 |
Egyéb anyagok | 48 |
Mennyi termésre számíthatok? | 49 |
A gyümölcsöskert növényeiről | |
A kert szerves egész | 55 |
A gyümölcsök világa | 57 |
Honos gyümölcsfajok | 58 |
Idegen gyümölcsök | 61 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? | 63 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 66 |
A gyümölcstermő növény | 67 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 67 |
A gyökérzet | 69 |
A gyökérnyak | 70 |
A törzs | 70 |
A rügyek | 72 |
A hajtások | 75 |
A vesszők | 77 |
A termőgallyak | 78 |
Kialakul a korona | 78 |
A virág | 78 |
A megtermékenyítés | 80 |
Gyümölcstípusok | 82 |
A termés ritmusa | 84 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 84 |
Alma | 84 |
Körte | 86 |
Birs | 86 |
Cseresznye | 86 |
Meggy | 86 |
Kajszi | 87 |
Szilva | 87 |
Őszibarack | 87 |
Dió | 88 |
Mandula | 89 |
Gesztenye | 89 |
Szőlő | 89 |
Piros ribiszke | 90 |
Fekete ribiszke | 90 |
Köszméte | 90 |
Málna | 90 |
Szamóca | 91 |
Mi legyen a kertben? | 92 |
Pillantás a fajták világába | 93 |
Almafajták | 94 |
Körtefajták | 96 |
Birsfajták | 98 |
Cseresznyefajták | 98 |
Meggyfajták | 99 |
Szilvafajták | 99 |
Kajszifajták | 100 |
Őszibarackfajták | 101 |
Mandulafajták | 103 |
Diófajták | 103 |
Köszmétefajták | 104 |
Pirosribiszke-fajták | 105 |
Feketeribiszke-fajták | 105 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 106 |
Szamócafajták | 106 |
Gyümölcsöskertünk mostohái | 107 |
Naspolya | 106 |
Berkenye | 107 |
Som | 107 |
Mogyoró | 107 |
Eper | 108 |
Szeder | 108 |
Déli vendégeink | 109 |
Citrom | 110 |
Füge | 112 |
Egyéb déligyümölcsök | 113 |
Mi ne legyen a kertben? | 115 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről | |
A tenyészterület | 119 |
Távolságtartás a telekhatártól | 121 |
A fülemüleügy | 122 |
A törpefák dícsérete | 123 |
Készítsük elő a fák helyét! | 127 |
A gödörásás | 129 |
A csemeték beszerzése | 131 |
Amit magunk is előállíthatunk | 132 |
Az alapkő letétele: az ültetés | 132 |
Gyümölcsfák ültetése | 134 |
Jobb az őszi ültetés | 145 |
De tavasszal is lehet | 135 |
Gyümölcscserjék ültetése | 136 |
A szőlő ültetése | 137 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 137 |
Telepítés után | 137 |
A gyümölcstermő növények átültetése | 138 |
A gyümölcstermő növények felnevelése | 140 |
Gyümölcsfák felnevelése | 140 |
Termőkaros orsó | 140 |
Sövények | 141 |
Karcsú orsó | 144 |
Katlan alakú korona | 145 |
Természetes korona | 147 |
"Faortopédia" | 162 |
Cserjék felnevelése | 147 |
A szőlő felnevelése | 148 |
A gyümölcsöskert gondozásáról | |
Messem vagy ne messem? | 153 |
Általános szabályok | 153 |
A metszés módjai | 153 |
Termő gyümölcsfák metszése | 157 |
Gyümölcscserjék metszése | 159 |
Az őszibarack metszése | 160 |
A szőlő metszése | 163 |
Metszés után | 166 |
Metszés helyett | 166 |
Metszési KRESZ | 168 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása | 169 |
Roncsolt sebek kezelése | 169 |
Törzstisztogatás | 169 |
Hajtások eltávolítása | 170 |
Nyúlrágott törzs kezelése | 170 |
Odvas törzsek kezelése | 171 |
Köpölyözés | 171 |
A törzs meszelése | 171 |
A törzs gyógyítása | 173 |
A gyümölcsfák koronaritkítása | 173 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 176 |
A szamócatermesztés kiskátéja | 179 |
A szamóca múltja | 179 |
Hol termeszthetünk szamócát? | 181 |
A szamóca szaporítása | 183 |
A szamóca ültetése | 185 |
A szamóca gondozása | 186 |
A szamóca védelme | 187 |
A szamóca szüretelése | 188 |
Fóliás szamócatermesztés | 189 |
Szamóca - több szinten | 190 |
Az én specialitásom | 192 |
Egy kis növénynemesítés | 193 |
Oltás és szemzés | 195 |
Oltásmódok | 199 |
A szemzésről | 195 |
Szőlőtőkék fás oltása | 199 |
A szőlő zöldoltása | 202 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás | 205 |
Magvetés | 205 |
Műveljük kertünk talaját! | 205 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 205 |
Művelt talajú gyümölcsös | 206 |
Őszi talajmunkák | 206 |
Kora tavaszi talajmunkák | 207 |
Nyári talajművelés | 208 |
Nemcsak kapával lehet | 208 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja | 210 |
A fákat táplálni kell | 211 |
A trágyázás néhány alapszabálya | 211 |
Milyen tápelemekre van szükség? | 212 |
Makrotápanyagok | 213 |
Mikrotápanyagok | 215 |
A trágyaanyagok felhasználása | 216 |
Alaptrágyázás | 216 |
Szervestrágyázás | 217 |
Műtrágyázás | 217 |
Több víz - szebb gyümölcs | 219 |
Mikor öntözzünk? | 220 |
Milyen vízzel öntözzünk? | 221 |
Az öntözés hatása | 221 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 222 |
A növényvédelem | 224 |
A vegyszeres védekezés innen és túl | 224 |
Vegyszeres védekezés | 226 |
Betegségek és kártevők felismerése | 227 |
Almafa-lisztharmat | 227 |
Almamoly | 228 |
Amerikai fehér szövőlepke | 229 |
Barackmoly és keleti gyümölcsmoly | 231 |
Bimbólikasztó bogár | 232 |
Bundásbogár | 233 |
Cserebogorak | 234 |
Cseresznyelégy | 236 |
Darazsak | 237 |
Eszelények | 237 |
Farágó hernyók | 238 |
Filoxéra (szőlősgyökértetű) | 239 |
Gutaütés | 240 |
Kendermagbogár | 241 |
Kéregmoly | 242 |
Korompenész | 242 |
Klorózis (sárgaság) | 243 |
Levélfoltosság | 244 |
Levéldarázs | 245 |
Levéltetvek | 246 |
Lótücsök (lótetű) | 247 |
Lombrágó hernyók | 247 |
Málnavessző gombás betegségei | 248 |
Meztelencsiga | 248 |
Mézgásodás | 249 |
Monília | 250 |
Őszibarack levélfodrosítása | 251 |
Őszibarack-lisztharmat | 251 |
Pajzstetvek | 252 |
Poloskaszagú darazsak | 254 |
Recés poloska | 255 |
Seregélyek | 255 |
Sodrógomolyok | 256 |
Szőlőgubacsatka (szöszösödés) | 257 |
Szőlőlevélatka | 257 |
Szőlőlisztharmat | 258 |
Szőlőorbánc | 259 |
Szőlőmoly | 260 |
Szőlőperonoszpóra | 260 |
Szúbogarak | 261 |
Szürkepenész | 262 |
Takácsatka | 263 |
Taplógombák | 264 |
Téli araszoló | 265 |
Törpeszártagúság (ecsetágúság) | 266 |
Varasodás | 266 |
Vértetű | 267 |
Virágos élősködő növények | 268 |
Vírusok | 269 |
Vörösfoltosság | 270 |
Mit mivel keverhetünk? | 270 |
Előzzük meg a baleseteket! | 272 |
Növényvédelmi tízparancsolat | 273 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 275 |
Fagykárok | 275 |
A téli csapadék kártétele | 277 |
Jégeső | 278 |
Szélkárok | 278 |
Vízkárok | 280 |
A gyümölcsöskert barátai | 281 |
A biológiai növényvédelem | 281 |
Hasznos rovarok | 283 |
Védjük a hasznos madarakat | 283 |
A méhek hasznáról | 285 |
Néhány további hasznos segítőtársunk | 286 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 288 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 288 |
A szebb szőlőfürtökért | 290 |
A zacskózásról | 291 |
A termés betakarítása | 293 |
A szüret néhány általános szabálya | 293 |
Az alma és a körte szüretelése | 296 |
A nyári gyümölcsök szüretelése | 296 |
Az őszibarack szüretelése | 296 |
A bogyósok szüretelése | 298 |
Diószüret | 299 |
Mandulaszüret | 299 |
A csemegeszőlő szüretelése | 299 |
A gyümölcsök házi tárolása | 302 |
Az alma és a körte tárolása | 302 |
A dió és a mandula tárolása | 304 |
A csemegeszőlő tárolása | 304 |
Felkészülés a télre | 305 |
A gyümölcsfák téli védelme | 305 |
A szőlőt védeni kell | 306 |
Ami még védelmet igényel | 307 |
Olvasnivalót ajánlunk | 309 |
Tárgymutató | 311 |