1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsösgazdák könyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-286-263-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a könyv a szaktudást kínálja a vállalkozáshoz.
Feltételezi a gyümölcstermesztés alapismereteit, ezért a szakma elemi tudnivalóival csak érintőlegesen foglakozik. Annál részletesebben tárgyalja azokat a legújabb ismereteket, amelyek nélkül jövedelmezően gazdálkodni már nem lehet a jövőben.
Tanácsot ad, hogy ilyen területre mely gyümölcsfajt, illetve -fajtát érdemes telepíteni, ismerteti a metszés célját, idejét és módját, a talajművelést, a trágyázást, a növényvédelmet, a termésszabályozást, a termésbetakarítást, az áruvá készítést, -feldolgozást.

Tartalom

A gyümölcstermesztés kialakulása hazánkban5
A gyümölcsfogyasztás jelentősége8
A gyümölcstermesztés környezeti feltételei9
Az időjárás9
A napfény10
A csapadék10
A szél erőssége és iránya10
A tavaszi fagyok gyakorisága11
A domborzat12
Talajtani tényezők13
A talajmintavétel szabályai18
A gyümölcsfajok környezeti igénye18
Alma19
Körte19
Birs20
Naspolya20
Őszibarack20
Kajszi20
Cseresznye21
Meggy21
Szilva21
Ringló22
Dió22
Mandula22
Mogyoró22
Gesztenye23
Piros ribiszke23
Fekete ribiszke23
Köszméte24
Málna24
Szeder24
Szamóca24
A Magyarországon termeszthető egyéb gyümölcsfajok környezeti igénye25
Fekete bodza25
Homoktövis25
Húsos som25
Riszméte (ribiszke-köszméte, josta)26
Áfonya26
Kivi26
Füge26
A gyümölcstermesztés biológiai alapjai27
Növényrendszertani alapfogalmak31
A gyümölcstermő növények csoportosítása32
A gyümölcstermő növények termőrészei34
Az almatermésűek termőrészei34
Az alma és a körte termőrészei34
Rövid termőrészek34
Középhosszú termőrészek35
Hosszú termőrészek36
A birs és a naspolya termőrészei36
A csonthéjasok termőrészei37
Rövid termőrészek37
Hosszú termőrészek38
A héjastermésűek termőrészei40
A dió termőrészei40
A gesztenye termőrészei41
A mogyoró termőrészei41
A bogyósgyümölcsűek termőrészei42
A málna és a szeder termővesszei42
A piros ribiszke termőrészei44
A fekete ribiszke termőrészei44
A köszméte termőrészei44
A szamóca termésképzése44
A gyümölcstermő növények termékenyülése46
Legfontosabb gyümölcsfajtáink48
Ültetvénylétesítés49
A gyümölcsültetvények telepítési anyaga49
Telepítés50
Telepítési terv50
Terület-előkészítés, táblásítás51
Tápanyagfeltöltés, talajfertőtlenítés51
A sorok és a tőhelyek kitűzése52
Ültetőgödrök ásása53
Az ültetési anyag54
Ültetés56
A gyümölcstermesztés technológiája58
Talajművelés58
Mechanikai talajművelés59
Kémiai talajművelés60
Biológiai talajművelés60
Vegyes talajművelés60
Tápanyag-gazdálkodás60
Öntözés68
Növényvédelem70
A gyümölcsösök leggyakoribb károsítói (Dr. Pénzes Béla)70
Az almatermésűek kártevői70
A csonthéjasok kártevői74
A bogyósgyümölcsűek kártevői76
A szamóca kártevői76
A ribiszkefélék kártevői76
A gyümölcsösök leggyakoribb kórokozói (Dr. Glits Márton)78
Az almatermésűek betegségei78
A csonthéjasok betegségei81
A cseresznye és a meggy betegségei81
A kajszi betegségei82
Az őszibarack betegségei83
A szilva betegségei84
A héjasgyümölcsűek betegségei85
A dió betegségei85
A mandula betegségei86
A mogyoró betegségei86
A bogyósgyümölcsűek betegségei87
A szamóca betegségei87
A köszméte és a ribiszke betegségei88
A málna betegségei89
Termőfelület- és termésszabályozás (Dr. Sipos Béla Zoltán)91
A gyümölcstermő növények koronaformái91
Kör alapvetületű koronaformák95
Kombinált korona95
Termőkaros orsó96
Szabadorsó96
Karcsúorsó97
Szuperorsó97
Katlankorona98
Váza- (tölcsér-) korona99
Gömbkorona100
Bokorkorona100
Törzses fácskák100
Téglalap alapfelületű koronák101
Hungária-sövény101
Haag-sövény102
Ferdekarú sövény102
Szabadsövény103
Három vázágú sövény103
Bouche-Thomas sövény104
Különleges, hazánkban is figyelemre méltó koronaformák105
Duplasoros alma karcsú- és szuperorsó105
Almafüggöny105
A koronaalakító metszés szabályai107
Metszéssel kapcsolatos alapfogalmak108
Gyümölcsfák koronaalakító metszése125
A kombinált koronaforma kialakítása125
A termőkaros orsó koronaforma kialakítása128
A szabadorsó koronaforma kialakítása130
A Hungária sövény koronaforma kialakítása130
A ferdekarú sövény koronaforma kialakítása132
Almafák alakítása karcsúorsóra132
Szuperorsó almafa kialakítása137
Őszibarack alakítása katlan koronaformára140
Karcsúorsó kialakítása őszibarackból142
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása alacsonyan visszametszett oltványból143
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronás oltványból, gyorsított eljárással145
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronába nem metszett suhángból146
A váza koronaforma kialakítása16
A diófa koronaalakító metszése148
Bogyósgyümölcsűek bokoralakítása149
Törzses fácskák alakítómetszése150
A málna metszése151
A fekete szeder metszése152
Termésbetakarítás153
A gyümölcsök éréstípusai153
Az érettség meghatározása154
A termésbetakarítás előkészítő munkálatai157
Termésbecslés158
A termésbecslés időpontjai158
Kézi gyümölcsszedés159
Gépi gyümölcsbetakarítás160
Betakarítási terv163
A szüreti terv főbb tényezőinek elemzése163
Áruvá készítés - feldolgozás170
Az áruvá készítés változatai170
Gyümölcstárolás172
Gyümölcsfeldolgozás174
Irodalom211
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem