kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 216 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-8160-84-5 |
Megjegyzés: | 67 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kivehető melléklettel. |
A gyümölcstermesztés kialakulása hazánkban | 5 |
A gyümölcsfogyasztás jelentősége | 8 |
A gyümölcstermesztés környezeti feltételei | 9 |
Az időjárás | 9 |
A napfény | 10 |
A csapadék | 10 |
A szél erőssége és iránya | 10 |
A tavaszi fagyok gyakorisága | 11 |
A domborzat | 12 |
Talajtani tényezők | 13 |
A talajmintavétel szabályai | 18 |
A gyümölcsfajok környezeti igénye | 18 |
Alma | 19 |
Körte | 19 |
Birs | 20 |
Naspolya | 20 |
Őszibarack | 20 |
Kajszi | 20 |
Cseresznye | 21 |
Meggy | 21 |
Szilva | 21 |
Ringló | 22 |
Dió | 22 |
Mandula | 22 |
Mogyoró | 22 |
Gesztenye | 23 |
Piros ribiszke | 23 |
Fekete ribiszke | 23 |
Köszméte | 24 |
Málna | 24 |
Szeder | 24 |
Szamóca | 24 |
A Magyarországon termeszthető egyéb gyümölcsfajok környezeti igénye | 25 |
Fekete bodza | 25 |
Homoktövis | 25 |
Húsos som | 25 |
Riszméte (ribiszke-köszméte, josta) | 26 |
Áfonya | 26 |
Kivi | 26 |
Füge | 26 |
A gyümölcstermesztés biológiai alapjai | 27 |
Növényrendszertani alapfogalmak | 31 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 32 |
A gyümölcstermő növények termőrészei | 34 |
Az almatermésűek termőrészei | 34 |
Az alma és a körte termőrészei | 34 |
Rövid termőrészek | 34 |
Középhosszú termőrészek | 35 |
Hosszú termőrészek | 36 |
A birs és a naspolya termőrészei | 36 |
A csonthéjasok termőrészei | 37 |
Rövid termőrészek | 37 |
Hosszú termőrészek | 38 |
A héjastermésűek termőrészei | 40 |
A dió termőrészei | 40 |
A gesztenye termőrészei | 41 |
A mogyoró termőrészei | 41 |
A bogyósgyümölcsűek termőrészei | 42 |
A málna és a szeder termővesszei | 42 |
A piros ribiszke termőrészei | 44 |
A fekete ribiszkek termőrészei | 44 |
A köszméte termőrészei | 44 |
A szamóca termésképzése | 44 |
A gyümölcstermő növények termékenyülése | 46 |
Legfontosabb gyümölcsfajtáink | 48 |
Ültetvénylétesítés | 49 |
A gyümölcsültetvények telepítési anyaga | 49 |
Telepítés | 50 |
Telepítési terv | 50 |
Terület-előkészítés, táblásítás | 51 |
Tápanyagfeltöltés, talajfertőtlenítés | 51 |
A sorok és a tőhelyek kitűzése | 52 |
Ültetőgödrök ásása | 53 |
Az ültetési anyag | 54 |
Ültetés | 56 |
A gyümölcstermesztés technológiája | 58 |
Talajművelés | 58 |
Mechanikai talajművelés | 59 |
Kémiai talajművelés | 60 |
Biológiai talajművelés | 60 |
Vegyes talajművelés | 60 |
Tápanyag-gazdálkodás | 60 |
Öntözés | 68 |
Növényvédelem | 70 |
A gyümölcsösök leggyakoribb károsítói (Dr. Pénzes Béla) | 70 |
Az almatermésűek kártevői | 70 |
A csonthéjasok kártevői | 74 |
A bogyósgyümölcsűek kártevői | 76 |
A szamóca kártevői | 76 |
A ribiszkefélék kártevői | 76 |
A gyümölcsösök leggyakoribb kórokozói (Dr. Glits Márton) | 78 |
Az almatermésűek betegségei | 78 |
A csonthéjasok betegségei | 81 |
A cseresznye és a meggy betegségei | 81 |
A kajszi betegségei | 82 |
Az őszibarack betegségei | 83 |
A szilva betegségei | 84 |
A héjasgyümölcsűek betegségei | 85 |
A dió betegségei | 85 |
A mandula betegségei | 86 |
A mogyoró betegségei | 86 |
A bogyósgyümölcsűek betegségei | 87 |
A szamóca betegségei | 87 |
A köszméte és a ribiszke betegségei | 88 |
A málna betegségei | 89 |
Termőfelület- és termésszabályozás (Dr. Sipos Béla Zoltán) | 91 |
A gyümölcstermő növények koronaformái | 91 |
Kör alapvetületű koronaformák | 95 |
Kombinált korona | 95 |
Termőkaros orsó | 96 |
Szabadorsó | 96 |
Karcsúorsó | 97 |
Szuperorsó | 97 |
Katlankorona | 98 |
Váza- (tölcsér-) korona | 99 |
Gömbkorona | 100 |
Bokorkorona | 100 |
Törzses fácskák | 100 |
Téglalap alapfelületű koronák | 101 |
Hungária-sövény | 101 |
Haag-sövény | 102 |
Ferdekarú sövény | 102 |
Szabadsövény | 103 |
Három vázágú sövény | 103 |
Bouche-Thomas sövény | 104 |
Különleges, hazánkban is figyelemre méltó koronaformák | 105 |
Duplasoros alma karcsú- és szuperorsó | 105 |
Almafüggöny | 105 |
A koronaalakító metszés szabályai | 107 |
Metszéssel kapcsolatos alapfogalmak | 108 |
Gyümölcsfák koronaalakító metszése | 125 |
A kombinált koronaforma kialakítása | 125 |
A termőkaros orsó koronaforma kialakítása | 128 |
A szabadorsó koronaforma kialakítása | 130 |
A Hungária sövény koronaforma kialakítása | 130 |
A ferdekarú sövény koronaforma kialakítása | 132 |
Almafák alakítása karcsúorsóra | 132 |
Szuperorsó almafa kialakítása | 137 |
Őszibarack alakítása katlan koronaformára | 140 |
Karcsúorsó kialakítása őszibarackból | 142 |
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása alacsonyan visszametszett oltványból | 143 |
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronás oltványból, gyorsított eljárással | 145 |
Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronába nem metszett suhángból | 146 |
A váza koronaforma kialakítása | 16 |
A diófa koronaalakító metszése | 148 |
Bogyósgyümölcsűek bokoralakítása | 149 |
Törzses fácskák alakítómetszése | 150 |
A málna metszése | 151 |
A fekete szeder metszése | 152 |
Termésbetakarítás | 153 |
A gyümölcsök éréstípusai | 153 |
Az érettség meghatározása | 154 |
A termésbetakarítás előkészítő munkálatai | 157 |
Termésbecslés | 158 |
A termésbecslés időpontjai | 158 |
Kézi gyümölcsszedés | 159 |
Gépi gyümölcsbetakarítás | 160 |
Betakarítási terv | 163 |
A szüreti terv főbb tényezőinek elemzése | 163 |
Áruvá készítés - feldolgozás | 170 |
Az áruvá készítés változatai | 170 |
Gyümölcstárolás | 172 |
Gyümölcsfeldolgozás | 174 |
Irodalom | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.