1.061.872

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása

Rakjuk el télire! Házias ízek, családi hagyományok

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 149 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-286-127-2
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációt tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei8
Gyümölcsök8
Zöldségek11
Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során13
A tartósítás és a romlás14
Fizikai romlás15
Kémiai romlás15
Mikrobiológiai romlás16
A tartósítás műveletei19
Válogatás19
Osztályozás20
Mosás21
A nyersanyagok mosása21
Az üvegek mosása22
Hámozás22
Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás23
Áttörés24
Előfőzés24
Húzatás25
Sűrítés26
Cukoroldat készítése27
Az üvegek előmelegítése töltés előtt27
Légtelenítés27
Az üvegek zárása28
Tartósítás29
A késztermékek tárolása30
A tartósítás néhány alapszabálya31
Segédanyagok34
Cukor34
Mesterséges édesítőszerek35
Konyhasó35
Timsó36
Savak36
Citromsav36
Borkősav36
Aszkorbinsav36
Tejsav36
Ecetsav37
Tartósítószerek37
Szalicilsav38
Benzoesav38
Benzoesavas nátrium38
Szorbinsav38
Pektin39
Színezékek40
Fűszerek40
Szilárdító-, állományjavító anyagok42
A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések44
Befőttek47
Áfonyabefőtt65
Birsbefőtt52
Birsbefőtt mustban52
Cseresznye (kimagozott, cukor szirupban)54
Cseresznyebefőtt53
Cseresznyebefőtt gyors eljárással54
Dinnye (görög) sűrű cukorszirupban68
Dinnyebefőtt66
Dinnyebefőtt egyszerűbb módon67
Dinnyebefőtt gyors módszerrel67
Egresbefőtt64
Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben59
Kajszibefőtt56
Kajszibefőtt egyszerű eljárással57
Kajszibefőtt nagy üvegekben57
Kajszibefőtt rumosan57
Körte és birs sűrű cukoroldatban52
Körtebefőtt50
Körtebefőtt (alkoholos)51
Körtebefőtt cukorszörpben51
Körtebefőtt egyszerű eljárással51
Körtebefőtt nagyméretű üvegekben51
Málnabefőtt64
Meggy cukorszirupban56
Meggy (rumos-boros)56
Meggy (rumos hideg eljárással)55
Meggy (rumos meleg eljárással)55
Meggybefőtt54
Meggybefőtt gyors eljárással55
Meggybefőtt (rumos)55
Narancs- és citromszeletekből befőtt65
Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban65
Őszibarack (alkoholos)59
Őszibarackbefőtt58
Őszibarackbefőtt (ecetes)59
Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással 58
Őszibarackbefőtt gyors eljárással58
Rebarbarabefőtt68
Szamócabefőtt63
Szamócabefőtt (rumos)64
Szilva (nyers ecetes)61
Szilvabefőtt60
Szilvabefőtt (ecetes-cukros)60
Szilvabefőtt (ecetes-cukros egyszerűbb módon)61
Szilvabefőtt (kimagvazott rumos)61
Szőlőbefőtt65
Tök cukorszirupban68
Zölddió-befőtt48
Zölddió-befőtt cukorszirupban48
Zöldmandula-befőtt49
Zöldmandula cukorszirupban49
Zöldringló-befőtt61
Zöldringló-befőtt más módon62
Vegyes gyümölcsbefőtt62
Cukrozott gyümölcsök69
Dzsemek (darabos gyümölcsízek)70
Almadzsem71
Bodzadzsem78
Citromíz (darabos)77
Kajsziíz (darabos)71
Kajsziíz (darabos kajszidzsem) egyszerűbb módon72
Málnaíz (darabos)75
Málnaíz (darabos előzetesen lecukrozva)75
Meggyíz (darabos)73
Meggyíz (darabos darálva)73
Meggyíz (darabos előzetesen lecukrozva)74
Narancs- (citrom-) íz darabos77
Narancs- (citrom-) íz darabos gyors eljárással78
Őszibarackíz (darabos)72
Őszibarackíz (darabos gyors eljárással)73
Rebarbaradzsem78
Ribiszkeíz (darabos)76
Sárgadinnyedzsem79
Szamócaíz (darabos)75
Szamócaíz (darabos előzetesen lecukrozva)76
Szilvaíz (darabos rumos)74
Szilvareszter74
Vörösszilva-dinnye dzsem74
Zöldparadicsom-dzsem79
Gyümölcsízek, lekvárok80
Csipkebogyóíz I.84
Csipkebogyóíz II.84
Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével85
Csipkebogyóíz meggyel keverve85
Csipkebogyóíz szamócával keverve85
Kajsziíz80
Kajsziíz gyors eljárással81
Kajsziíz szörpös eljárással81
Málnaíz82
Málnaíz ribiszkével82
Málnaíz (ribiszkével kevert)83
Málnaíz szamócával83
Meggyíz81
Meggyíz ribiszkével82
Meggyíz (ribiszkével kevert)83
Szamócaíz (ribiszkével kevert)83
Szederíz83
Szilvalekvár82
Szilvalekvár cukor nélkül82
Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok86
Almakocsonya86
Birskocsonya86
Birssajt87
Birssajt kevés cukorral88
Egreskocsonya87
Málnazselé87
Meggysajt88
Ribiszkekocsonya86
Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez89
Alma egyszerűen89
Alma (rétesalma készítése)89
Alma (reszelt alma eltevése)89
Cseresznye saját levében89
Meggy90
Meggy citromos cukorszörpben90
Meggy és cseresznye gyors eltevése (kimagozott)91
Meggy nyersen eltéve90
Meggy (süteményekhez)91
Rétesmeggy90
Szilva nyersen eltéve91
Különleges édes készítmények92
Barackdulcsásza92
Málna- (szamóca-) szörbet93
Paradicsom cukorban92
Rózsabefőtt (dulcsásza)93
Gyümölcslevek94
Természetes tisztaságú gyümölcslevek94
Rostos gyümölcslevek98
Rostos paradicsomlé99
Paradicsom ivólé sűrített paradicsomból99
Egyéb paradicsom alapú italok99
Gyümölcsszörpök100
Bodzavirágszörp103
Citromízű szörp104
Csipkebogyó szörp103
Feketeribiszke-szörp103
Málnaszörp anyaléből, meleg úton100
Málnaszörp hideg úton101
Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel101
Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel102
Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel102
Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel102
Meggyszörp100
Narancsízű szörp104
Rózsaszörp104
Szamócaszörp I.102
Szamócaszörp II.102
Zöldségkészítmények105
Bab (sózott hüvelyes)116
Bab (zöldbab, hüvelyes bab)106
Borsó (zöldborsó)105
Csiperkegomba zsírban116
Gomba (olajos)115
Gomba (vajas)116
Karfiol107
Leveszöldség sóban eltéve117
Lecsó113
Lecsó gyors eljárással114
Lecsó (zsíros)114
Padlizsán114
Paradicsom111
Paradicsom (fűszeres)112
Paradicsom (fűszeres, ketchup)113
Paradicsom (hámozott)112
Sóska zsírban110
Sóska zsír nélkül110
Spárga 108
Spenót109
Tök (sózott)116
Savanyúságok118
Almasavanyúság131
Cékla (ecetes)129
Dinnye I. (ecetes)130
Dinnye II. (ecetes)130
Dinnye III. (ecetes)130
Hagyma (csemegehagyma)130
Káposzta (fejes, savanyított)134
Káposzta konzerv (fejes, savanyított)135
Káposzta (savanyított)132
Káposzta (vörös, savanyított)127
Paprika (savanyú)124
Paprika (tölteni való ecetes)125
Paprika (tölteni való) paradicsommártásban125
Paprika (tölteni való sós)125
Paprika (vöröskáposztával töltött)128
Paprikasaláta (ecetes)126
Paprikasaláta hőkezeléssel tartósított127
Paprikasavanyúság (paradicsom alakú)124
Paradicsompaprika (káposztával töltött, piros)128
Paradicsompaprika meleg eljárással126
Paradicsompaprika (piros) olajjal126
Patisszon savanyúságnak131
Uborka (boros ecetes)122
Uborka (csemege)118
Uborka (ecetes)121
Uborka (édes ecetes)120
Uborka (édes ecetes, gyors eljárással)120
Uborka (forrázott ecetes)121
Uborka (kovászos)123
Uborka (kovászos) más módon124
Uborka (sósvizes)122
Uborkasaláta121
Vegyes savanyúság129
Zöldparadicsom (ecetes)127
Szárítmányok, aszalványok136
A házi szárítás136
Aszalt gyümölcsök138
Alma138
Cseresznye, meggy138
Aszalt gyümölcsök (előfőzött)139
Kajszi és őszibarack138
Körte138
Szilva (dióval töltött aszalt)139
Szilva (hámozott)139
Szilva (hámozatlan)139
Zöldringló138
Szárított zöldségek139
Gomba140
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller140
Spenót, sóska140
Zöldborsó140
Zöldségkeverék140
A szárított és aszalt készítmények felhasználása140
Fagyasztott termékek141
Előkészítés fagyasztásra142
Gyümölcsök fagyasztása142
Zöldségfélék fagyasztása144
A fagyasztott termékek tárolása147
A fagyasztott termékek felengedtetése148
Irodalom150

Erdélyi Lajosné

Erdélyi Lajosné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Erdélyi Lajosné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem