kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 213 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 10 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-7812-44-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Az élelmiszerek háztartási és feldolgozóipari technológiájának összefüggései (Dr. Bíró Oszkár) | 9 |
A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban (Dr. Bíró György) | 11 |
Alaptápanyagok, energiatartalom | 11 |
Kiegészítő tápanyagok. Vitaminok - Ásványi anyagok - Nyomelemek | 12 |
Élvezeti érték és gyümölcsfogyasztás | 15 |
A gyümölcs mint a feldolgozás nyersanyaga (Dr. Erdélyi Lajosné) | 17 |
A gyümölcsök termesztése | 17 |
A gyümölcs minőségét befolyásoló tényezők | 17 |
A termesztési tényezők hatása a gyümölcsök minőségére | 18 |
A gyümölcsök érése | 20 |
A gyümölcsök szedése, szállítása | 24 |
A gyümölcsök tárolása | 25 |
Biotermesztés | 28 |
Gyümölcsfajták (miből mit gyártsunk) | 30 |
Almástermésűek: Alma - Körte - Birs | 30 |
Bogyósok: Málna - Szamóca - Ribiszke - Köszméte - Szeder - Szőlő | 32 |
Csonthéjasok: Őszibarack - Kajszi - Meggy - Cseresznye - Szilva | 35 |
Egyéb gyümölcsök: Áfonya - Bodza - Csipkebogyó - Homoktövis - Kökény - Gesztenye | 37 |
A gyümölcsök tartósítása a háztartásban (Dr. Erdélyi Lajosné) | 40 |
Előkészítő műveletek: Általános higiéniai szabályok - Válogatás - Osztályozás - Mosás - Hámozás - Száreltávolítás - Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás - Áttörés, passzírozás - főzés - Húzatás - Sűrítés - Cukoroldat készítése | 40 |
Befőttek: Birs - Cseresznye - Kajszi - Körte - Meggy - Őszibarack - Szilva - Szőlő - Cukrozott vegyes gyümölcs alkohollal tartósítva - Zölddió | 47 |
Dzsemek (darabos gyümölcsízek): Alma - Bodza - Kajszi - Málna - Meggy - Őszibarack - Rebarbara - Ribiszke - Sárgadinnye - Szamóca - Szilvareszter | 52 |
Gyümölcsízek, lekvárok: Csipkebogyó - Kajszi - Ribiszkével kevert málna - Szeder - Szilvalekvár | 57 |
Gyümölcskocsonyák, sajtok: Alma - Köszméte (egres) - Ribiszkekocsonya - Birssajt - Málnazselé | 59 |
Gyümölcsök tartósítása ételekhez, süteményekhez: Alma és meggy réteshez - Meggy süteményekhez - Szilva nyersen - Cseresznye és meggy saját levében | 61 |
Töltés, légtelenítés, üvegzárás, hőkezelés, hűtés, tárolás | 62 |
Fagyasztott termékek | 63 |
A fagyasztásról általában | 63 |
Gyümölcsök előkészítése fagyasztásra: Cseresznye - Köszméte (egres) - Málna - Meggy - Őszibarack - Kajszi - Ribiszke - Szamóca - Szeder - Szilva - Gyümölcskrémek | 64 |
A fagyasztott gyümölcsök csomagolása, tárolása, felengedtetése | 67 |
A gyümölcsök tartósítása kisüzemben | 70 |
A gyümölcsfeldolgozás előkészítő műveletei (Dr. Szenes Endréné) | 700 |
A gyümölcsök előkészítése | 70 |
A gyümölcsök aprítása | 79 |
Blansírozás (előfőzés) | 83 |
Az előkészítő műveletek melléktermékei és hulladékai | 85 |
Részletes gyártásismeret (Dr. Sós Józsefné) | 88 |
Befőttgyártás | 88 |
Különleges befőttkészítmények (gyümölcsök cukorban, alkoholos befőttek, bólék, pudinggyümölcsök) | 95 |
Lekvárfélék gyártása | 97 |
Diétás készítmények (Dr. Sós Józsefné) | 110 |
Befőttek és lekvárfélék gyártása során előforduló leggyakoribb hibák | 112 |
Cukrozott gyümölcsök (Felcser Gedeon) | 113 |
Biokészítmények (Dr. Szenes Endréné) | 118 |
A gyümölcsfeldolgozás befejező műveletei (Dr. Szenes Endréné) | 125 |
A gyümölcskészítmények fogyasztói csomagolása | 125 |
Tartósítás hőkezeléssel (sterilezés, pasztőrözés) | 138 |
A gyümölcsfeldolgozás higiéniája | 148 |
Gyümölcskészítmények minőségbiztosítása (Dr. Sós Józsefné) | 152 |
A gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben előforduló idegen anyagok egészségügyi kérdései (Dr. Sohár Pálné) | 157 |
Környezeti szennyezőanyagok | 157 |
Technológiai eredetű szennyező anyagok | 161 |
Élelmiszer-adalékanyagok | 162 |
Kisüzemek létesítése és üzemeltetése | 163 |
A vállalkozás elhatározása (Dr. Bíró Oszkár) | 163 |
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról | 163 |
A vállalkozóvá válás indítékai | 165 |
A vállalkozás jogi formái | 166 |
A privatizálás hatása az élelmiszeripar tulajdonosi szerkezetére | 171 |
A gyümölcsfeldolgozó kisüzem létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) | 171 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése | 172 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések | 174 |
Egészségügy, alkalmasság, szakképzettség (Dr. Simon József) | 176 |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) | 177 |
A gyümölcsfeldolgozás gazdaságossága, jövedelmezősége (Dr. Bíró Oszkár) | 178 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 178 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 183 |
A gyümölcsfélék kisüzemi és háztartási tartósításának elhatározását befolyásoló tényezők | 185 |
A gyümölcstermékek értékesítése piacokon, vásárokon (Dr. Szenes Endréné) | 188 |
Irodalomjegyzék | 190 |
Függelékek | |
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) | 192 |
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) | 193 |
A gyümölcskészítményekre és csomagolásukra vonatkozó magyar szabványok jegyzéke (Dr. Szenes Endréné) | 196 |
A lekvárfélékre vonatkozó legfontosabb előírások (Dr. Sós Józsefné) | 199 |
A cukor oldása (Dr. Szenes Endréné) | 200 |
A gyümölcskészítmények gyártásánál leggyakrabban felhasznált adalék- és segédanyagok (Dr. Szenes Endréné) | 203 |
Gyümölcskészítményekhez engedélyezett segéd- és adalékanyagok (Dr. Sohár Pálné) | 207 |
Gyártmánylap (minta) (sárgarépadzsem almával) (Dr. Sós Józsefné) | 211 |
Vizsgálati jelentés (minta) (Dr. Sós Józsefné) | 213 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.