Gyümölcsök és zöldségfélék tartósítása
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Az ember létfenntartásának nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő táplálkozás. A gyermek zsenge szervezetének fejlődése, a felnőtt egészségének és munkaképességének megőrzése, a beteg szervezet...
Tovább
Előszó
Az ember létfenntartásának nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő táplálkozás. A gyermek zsenge szervezetének fejlődése, a felnőtt egészségének és munkaképességének megőrzése, a beteg szervezet felépülése nagyrészt az észszerű táplálkozástól függ.
A helyes táplálkozás egyik legfőbb jellemzője a változatosság. A jó konyha a sokféle élelmianyagból igyekszik még többféle ételt készíteni. Vannak élelmianyagaink, melyek az évnek csak egy szakában kaphatók, de étrendünkben egész esztendőben kell szerepelniök. Ezek a zöldségfélék és a gyümölcsök, amelyeknek csak kis része tartható el nyersen, eltartásukról tehát másként kell gondoskodnunk.
Az élelmiszeripar óriásit fejlődött az utóbbi években. Nagy mennyiségű és változatos gyümölcs- és zöldségkonzerv áll a fogyasztók rendelkezésére. A házi tartósítás azonban mind élelmi, mind takarékossági szempontból mégis jelentős. Minden háziasszony városon és falun egyaránt igyekszik minél jobbam ellátni családját és büszke befőtteire. Különösen azokban a háztartásokban, ahol kert van, sok gyümölcs és zöldségféle menne veszendőbe, ha nem tartósítanánk, nem főznénk be télire.
E könyvecske célja segítségére lenni a háziasszonyoknak a befőzésnél, a takarékos és gyors munkánál, de ugyanakkor hasznos takácsokkal szolgál a kantinok, étkezdék dolgozóinak is.
A kipróbált befőzési receptek röviden foglalják magukban az eljárást, éppen ezért szükségesnek tartom felhívni a figyelmet a könyvecske első részére, amely az általános szabályokat tárgyalja és amely nélkül több dolgot a második részben nem értünk meg vagy hibásan foghatunk fel.
A könyvecske keresettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már a harmadik bővített kiadás indul útjára.
Vissza
Tartalom
Előszó 4
A gyümölcs és zöldség szerepe a táplálkozásban 5
A gyümölcs- és zöldség) eldől gőzé s jelentősége és célja 17
A jó konzerválás feltételei 20
A befőzésre szánt termény 20
A befőzéshez szükséges edények és eszközök 22
Az eltartó edények 23
Az eltartó helyiség 25
A feldolgozás módja 27
A gyümölcsfák és zöldségfélék feldolgozása egészben vagy
feldaraboltam 27
Párolt termények, befőttek 27
A gyümölcs húsának feldolgozása 31
Ízek 32
Kocsonyás gyümölcsízek (Dzsemek) 33
Gyümölcssajtok 34
A gyümölcs levének feldolgozása 34
Ecetben eltett termények 37
Tejsavas erjedéssel konzervált termények 38
Vegyi konzerváló anyagok 39
A gyümölcs és zöldségfeldolgozás melléktermékei 40
A raktározás idején fellépő betegségek és leküzdésük módja 41
A zöldségfélék befőzése 43
A paradicsom 43
Paradicsomvelő 43
Paradicsom eltevése lecsóhoz 45
Piros paradicsom egészben 45
Zöld paradicsom ecetben 45
Zöld paradicsom sós vízben 45
Fűszerezett paradicsom-mustár. Catchup 1. 46
Catchup 2. 46
A paprika 46
Tölteni való paprika sóban 47
Tölteni való paprika paradicsomban 47
Tölteni való paprika szaliciles vízben 47
Tölteni való paprika sósvízzel 48
Tölteni való paprika hordóban 48
Egészben eltett ecetes paprika 49
Sült paprika ecetben 49
Paradicsompaprika olajosan 49
Káposztával töltött paprika 50
Paprikasaláta 50
Lecsó 50
Paprikaízesítő 51
Tojásgyümölcs 51
Tojásgyümölcs-paszta I 51
Tojásgyümölcs-paszta II 51
Tojásgyümölcs-paszta paradicsommal (Zakuszka) 51
Tojásgyümölcs paradicsomban 52
Tojásgyümölcs paradicsomban, egészben 52
Tojásgyümölcs egészben 53
Az uborka 53
Uborkasaláta 53
Ecetes uborka 54
Vizes uborka I 54
Vizes uborka II 54
Kovászos uborka azonnali fogyasztásra 55
Vegyes savanyúság ecetben 56
Vegyes savanyúság hordóban 56
Vegyes savanyúság I. 56
Vegyes savanyúság II. 57
Karfiol savanyúság 58
A káposzta 58
Káposztasavanyítás azonnali használatra 58
Káposztasavanyítás télire 58
Fejeskáposzta hordóban 60
Káposzta-saláta 60
A tök 61
A tök el tevése sós vízzel 61
Tök eltevése sóval rétegezve 61
Tök eltevése paradicsomban 61
A zöldpaszuly 62
Zöldpaszuly gőzölve 62
Zöldpaszuly paradicsomban 63
Zöldpaszuly sóban 63
A zöldborsó 63
Zöldborsó sóban 63
A sóska 64
Sóska gőzölve 64
A tárkony 64
A tárkony sóban 64
Sóban eltett fűszernövények 65
Házi magyar mustár 65
Hurut 65
A martilapu 65
Martilapu sóban 66
A gomba 67
Gomba sóban 67
Gomba ecetben 67
Zöldségfélék eltevési naptára 68
Csiperkegomba ecetben 70
Gombasaláta 70
gyümölcsök eltevése 71
Cukor nélkül eltehető gyümölcsök leves, mártás tészta készítéséhez 71
Egres, ribizli 71
Meggy 71
Szilva 71
Rebarbara 72
Alma (tészták készítéséhez) 72
Párolt termények (Befőttek, kompótok) 72
Cseresznye, meggy, som 72
Ribizli, málna, szeder, áfonya 73
Kajszibarack, őszibarack, körte 73
Zöld ringló 73
Birsalma 74
Szilva 74
Nagybani eltevésre alkalmas kompót 75
Rumos cseresznye, meggy, málna ribizli 75
Vegyes gyümölcs rummal 75
Rumos meggy 75
Boros meggy 75
Szeszes meggy 76
Ecetes szilva 76
Rumos szilva 76
Borecetes szilva 76
Birsalma mustban 77
Vörösáfonya vízzel 77
Vörösáfonya-kompót I. 77
Vörosáfonya-kompót II. 77
Gőzölés nélkül tartósított kompótok 78
Szaliciles kompót 78
Gyümölcsízek 78
Ribizli-, málna-, szeder-, szamóca 78
Meggyíz 78
Kajszibarackíz 79
Csipkebogyóíz 79
Csipkebogyóíz birsalmával 79
Csipkebogyóíz nyersen 79
Nyers gyümölcsízek 79
Somíz 80
Szilvaíz 80
Vegyesíz I. 81
Vegyesíz II. 81
Vegyesíz III. 81
Vegyesíz IV. 82
Vegyesíz V. 82
Sárgadinnyeíz 82
Bodzaíz 82
Murok íz 83
Kocsonyás gyümölcsízek, dzsemek 83
Szamóca dzsem 83
Eperdzsem 83
Egresdzsem 84
Ribizli-, málna-, szederdzsem 84
Kimagvalt ribizlidzsem 84
Szőlődzsem 85
Áfonya dzsem 85
Cseresznye- és meggy dzsem 85
Vegyes dzsemek 85
Kajszi- és őszibarackdzsem 86
Kajszibarackdzsem 86
Szilvadzsem 86
Pirosparadicsom-dzsem 87
Zöldpara dicsőm-dzsem 87
Citrom- és narancsdzsem I. 87
Citrom- és narancsdzsem II. 88
Citrom- és narancsdzsem III. 88
Narancsdzsem 88
Cukros gyümölcsök 88
Cseresznye, meggy cukorban 88
Zöld dió cukorban 88
Kajszibarack és hámozott szilva cukorban 89
Sárgadinnye, görögdinnye és tök cukorban 90
Birsalma cukorban 90
Zöldparadicsom cukorban 90
Hámozott dió cukorban 91
Áfonya cukorban 91
Szőlő cukorban 91
Rózsa íz 91
Cukrozott narancshéj 92
Kristályosított (kandírozott) gyümölcsök 92
Gyümölcssajt 92
Birsalmasajt I 92
Birsalmasajt II 93
Birs almaszalámi 93
Gyümölcslevek 93
Gyümölcslé eltevése cukor nélkül, előzőzéssel 91
Gyümölcslé cukor nélkül nyersen 94
Must tartósítása 94
Gyümölcsszörpök 95
Málnaszörp I. 95
Málnaszörp II. 95
Málnaszörp III. 95
Málnaszörp IV. 95
Citromszörp 96
Ribizli-, szamóca- és áfonyaszörp 96
Szederszörp 97
Málna- és szamócaszörp hidegen 97
Gyümölcskocsonyák 97
Egreskocsonya 97
Birsalma kocsánya 97
Gyümölcsborok 98
Ribizlibor I. 98
Ribizlibor II. 98
Feketeribizli-bor 99
Feketeáfonya-bor 99
Csipkebogyóbor 99
Almabor 100
Fügebor 100
Meggybor 101
Mézbor 101
Citrombor 101
Gyümölcspezsgő 102
Gyümölcslikőrök 102
Diólikőr 102
Meggylikőr I. 103
Meggylikőr II. 103
Feketeáfonya-likőr 103
Kajszibaracklikőr 103
Csipkebogyólikőr 104
Narancslikőr 104
Fehér- és pirosbor likőr 104
Citrom tartósítása előfőzéssel 104
Citromhéj eltartása 104
Gyümölcsecet 105
Házilag készített ecet 105
Gyümölcsök eltevési naptára 106
Zöldségek és gyümölcsök szárítása, aszalása 108
Természetes szárítás, aszalás 108
Mesterséges szárítás, aszalás 109
Zöldségfélék szárítása 112
Zöldborsó szárítása 112
Zöldpaszuly szárítása 113
Karfiol szárítása 113
Gyökérzöldségek szárítása 114
Leveles fűszernövények szárítása 114
Egyéb zöldségek szárítása 115
Gomba szárítása 115
Gyümölcsaszalás 115
Alma aszalása 116
Körte aszalása 116
Szilva aszalása 117
Cseresznye és meggy aszalása 118
Kajszibarack aszalása 119
Csipkebogyó szárítása 119
Zöldség- és gyümölcsaszalványok további kezelése, raktározása 120