1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsök és zöldségfélék tartósítása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Bukarest
Kiadó: Mezőgazdasági és Erdészeti Állami Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember létfenntartásának nélkülözhetetlen előfeltétele a megfelelő táplálkozás. A gyermek zsenge szervezetének fejlődése, a felnőtt egészségének és munkaképességének megőrzése nagyrészt az... Tovább

Előszó

Az ember létfenntartásának nélkülözhetetlen előfeltétele a megfelelő táplálkozás. A gyermek zsenge szervezetének fejlődése, a felnőtt egészségének és munkaképességének megőrzése nagyrészt az ésszerű táplálkozástól függ.
A táplálkozás módja az emberiség fejlődésével egyidejűleg alakult. Az ősember kezdetben még abban a formában fogyasztotta el a növényi és állati eredetű táplálékot, ahogy azt megszerezte. Hosszú idő telt el addig, amíg az ember megfelelő tapasztalatokat gyűjtve, céltudatosan használta fel a nap melegét s később a tüzet arra, hogy a táplálkozásra alkalmas anyagokban olyan vegyi változásokat idézzen elő, amelyek ezeket az anyagokat ízesebbé teszik, vagy tartósságát biztosítják. Vissza

Tartalom

Előszó3
A gyümölcs és zöldség szerepe a táplálkozásban6
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás jelentősége és célja17
A jó konzerválás feltételei19
A befőzésre szánt termény19
A befőzéshez szükséges edények és eszközök22
Az eltartó edények23
Az eltartó helyiség25
A feldolgozás módja26
A gyümölcsök és zöldségfélék feldolgozása egészben vagy feldaraboltan27
Párolt termények (befőttek)27
A gyümölcs húsának feldolgozása31
Ízek31
Kocsonyás gyümölcsízek (Dzsemek)34
Gyümölcssajtok35
A gyümölcs levének feldolgozása35
Ecetben eltett termények37
Tejsavas erjedéssel konzervált termények39
Vegyi konzerváló anyagok40
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás melléktermékei41
A raktározás idején fellépő betegségek és leküzdésük módja42
A zöldségfélék befőzése44
A paradicsom44
Paradicsom velő44
Paradicsom eltevése lecsóhoz46
Piros paradicsom egészben46
Zöld paradicsom ecetben46
Zöld paradicsom sósvízben46
Fűszerezett paradicsom-mustár (catchup)47
Catchup (kecsöp) más módon47
A paprika47
Tölteni való paprika sóban48
Tölteni való paprika paradicsomban48
Tölteni való paprika szaliciles vízben48
Tölteni való paprika sósvízzel49
Tölteni való paprika hordóban49
Egészben eltett ecetes paprikában49
Paradicsompaprika olajosan50
Káposztával töltött paprika50
Paprikasaláta50
Lecsó51
Paprikaízesítő51
Tojásgyümölcs51
Tojásgyümölcs-paszta51
Tojásgyümölcs-paszta másképpen52
Tojásgyümölcs-paszta paradicsommal52
Tojásgyümölcs paradicsomban52
Tojásgyümölcs paradicsomban, egészben53
Az ugorka53
Ugorkasaláta53
Ecetes ugorka54
Vizes ugorka54
Vizes ugorka más módon55
Kovászos ugorka azonnali fogyasztásra56
Vegyes savanyúság ecetben56
Vegyes savanyúság hordóban56
Vegyes savanyúság (Mixed-Pickles)57
Vegyes savanyúság57
Vegyes savanyúság másképpen57
A tök58
A tök eltevése sósvízzel58
Tök eltevése sóval rétegezve58
Tök eltevése paradicsomban58
A zöldpaszuly59
Zöldpaszuly eltevése59
Zöldpaszuly paradicsomban60
A zöldborsó60
Zöldborsó eltevése60
Karfiol savanyúság61
A sóska61
A sóska eltevése61
A tárkony61
A tárkony eltevése61
Sóban eltett fűszernövények62
Házi magyarmustár62
Hurut62
A martilapú63
Martilapú sóban63
A gomba64
Gomba sóban64
Gomba ecetben64
Csiperkegomba ecetben65
Gombasaláta65
A káposzta65
Káposzta savanyítás azonnali használatra66
Káposzta savanyítás télire66
Fejeskáposzta hordóban68
Káposzta saláta68
Zöldségfélék eltevési naptára69
Gyümölcsök eltevése70
Cukor nélkül eltehető gyümölcsök leves, mártás, tészta készítéséhez70
Egres, ribizli70
Meggy70
Szilva70
Rebarbara71
Alma eltevése (tészták készítéséhez)72
Párolt termények (befőttek, kompótok)72
Cseresznye, meggy, som72
Ribizli, málna, szeder, áfonya72
Kajszibarack, őszibarack, körte73
Zöld ringló73
Birsalma73
Szilva74
Nagybani eltevésre alkalmas kompót74
Rumos cseresznye, meggy, málna, ribizli74
Vegyes gyümölcs rummal74
Boros meggy75
Szeszes meggy75
Ecetes szilva75
Rumos szilva75
Borecetes szilva76
Birsalma mustban76
Vörösáfonya vízzel76
Vörösáfonya kompót I77
Vörösáfonya kompót II77
Gőzölés nélkül tartósított kompótok77
Gyümölcsízek77
Ribizli-, málna-, szeder-, szamócaíz77
Meggyíz78
Kajszibarackíz78
Csipkebogyóíz78
Csipkebogyóíz birsalmával78
Csipkebogyóíz nyersen79
Nyers gyümölcsízek79
Somíz79
Szilvaíz79
Vegyes íz I80
Vegyes íz II80
Vegyes íz III80
Vegyes íz IV81
Vegyes íz V81
Sárgadinnyeíz81
Bodzaíz81
Murokíz82
Kocsonyás gyümölcsízek, dzsemek82
Szamócadzsem82
Egresdzsem82
Ribizli-, málna-, szederdzsem83
Kimagvalt ribizlidzsem83
Szőlődzsem83
Áfonyadzsem83
Cseresznye- és meggydzsem84
Vegyes dzsemek84
Kajszi- és őszibarackdzsem85
Kajszibarackdzsem85
Szilvadzsem85
Citrom- és narancsdzsemek (3 elkészítési mód)85
Cukros gyümölcsök86
Cseresznye, meggy cukorban86
Zöld dió cukorban87
Kajszibarack és hámozott szilva cukorban87
Sárgadinnye, görögdinnye és tök cukorban87
Birsalma cukorban88
Zöld paradicsom cukorban88
Hámozott dió cukorban88
Áfonya cukorban89
Szőlő cukorban89
Rózsaíz89
Cukrozott narancshéj90
Kristályosított ("kandírozott") gyümölcsök90
Gyümölcssajt90
Birsalmasajt I90
Birsalmasajt II91
Birsalmaszalámi91
Gyümölcslevek91
Gyümölcslé eltevése cukor nélkül előfőzéssel92
Gyümölcslé cukor nélkül nyersen92
Must tartósítása92
Gyümölcsszörpök93
Málnaszörp93
Ribizli-, szamóca-, áfonyaszörp93
Szederszörp93
Málna- és szamócaszörp készítése hidegen93
Gyümölcskocsonyák94
Egreskocsonya94
Birsalmakocsonya94
Gyümölcsborok94
Ribizlibor94
Fekete ribizlibor95
Feketeáfonya-bor95
Csipkebogyóbor95
Almabor96
Gyümölcslikőrök96
Diólikőr96
Meggylikőr97
Feketeáfonyalikőr97
Kajszibaracklikőr97
Csipkebogyólikőr98
Narancslikőr98
Gyümölcsecet98
Házilag készített ecet99
A zöldség és gyümölcs szárítása és aszalása100
Természetes szárítás, aszalás100
Mesterséges szárítás, aszalás101
Zöldségfélék szárítása105
Zöldborsó szárítása106
Zöldpaszuly szárítása106
Karfiol szárítása107
Gyökérzöldségek szárítása107
Leveles fűszernövények szárítása108
Egyéb zöldségek szárítása108
Gomba szárítása108
Gyümölcsaszalás109
Alma aszalása109
Körte aszalása110
Szilva aszalása110
Cseresznye és meggy aszalása111
Kajszibarack aszalása111
Csipkebogyó szárítása112
Zöldség- és gyümölcsaszalványok további kezelése, raktározása112
Gyümölcsök eltevési naptára115

Keszi-Harmath Erzsébet

Keszi-Harmath Erzsébet műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Keszi-Harmath Erzsébet könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem