kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági és Erdészeti Állami Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Bukarest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 114 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér illusztrációval. |
Előszó | 3 |
A gyümölcs és zöldség szerepe a táplálkozásban | 6 |
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás jelentősége és célja | 17 |
A jó konzerválás feltételei | 19 |
A befőzésre szánt termény | 19 |
A befőzéshez szükséges edények és eszközök | 22 |
Az eltartó edények | 23 |
Az eltartó helyiség | 25 |
A feldolgozás módja | 26 |
A gyümölcsök és zöldségfélék feldolgozása egészben vagy feldaraboltan | 27 |
Párolt termények (befőttek) | 27 |
A gyümölcs húsának feldolgozása | 31 |
Ízek | 31 |
Kocsonyás gyümölcsízek (Dzsemek) | 34 |
Gyümölcssajtok | 35 |
A gyümölcs levének feldolgozása | 35 |
Ecetben eltett termények | 37 |
Tejsavas erjedéssel konzervált termények | 39 |
Vegyi konzerváló anyagok | 40 |
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás melléktermékei | 41 |
A raktározás idején fellépő betegségek és leküzdésük módja | 42 |
A zöldségfélék befőzése | 44 |
A paradicsom | 44 |
Paradicsom velő | 44 |
Paradicsom eltevése lecsóhoz | 46 |
Piros paradicsom egészben | 46 |
Zöld paradicsom ecetben | 46 |
Zöld paradicsom sósvízben | 46 |
Fűszerezett paradicsom-mustár (catchup) | 47 |
Catchup (kecsöp) más módon | 47 |
A paprika | 47 |
Tölteni való paprika sóban | 48 |
Tölteni való paprika paradicsomban | 48 |
Tölteni való paprika szaliciles vízben | 48 |
Tölteni való paprika sósvízzel | 49 |
Tölteni való paprika hordóban | 49 |
Egészben eltett ecetes paprikában | 49 |
Paradicsompaprika olajosan | 50 |
Káposztával töltött paprika | 50 |
Paprikasaláta | 50 |
Lecsó | 51 |
Paprikaízesítő | 51 |
Tojásgyümölcs | 51 |
Tojásgyümölcs-paszta | 51 |
Tojásgyümölcs-paszta másképpen | 52 |
Tojásgyümölcs-paszta paradicsommal | 52 |
Tojásgyümölcs paradicsomban | 52 |
Tojásgyümölcs paradicsomban, egészben | 53 |
Az ugorka | 53 |
Ugorkasaláta | 53 |
Ecetes ugorka | 54 |
Vizes ugorka | 54 |
Vizes ugorka más módon | 55 |
Kovászos ugorka azonnali fogyasztásra | 56 |
Vegyes savanyúság ecetben | 56 |
Vegyes savanyúság hordóban | 56 |
Vegyes savanyúság (Mixed-Pickles) | 57 |
Vegyes savanyúság | 57 |
Vegyes savanyúság másképpen | 57 |
A tök | 58 |
A tök eltevése sósvízzel | 58 |
Tök eltevése sóval rétegezve | 58 |
Tök eltevése paradicsomban | 58 |
A zöldpaszuly | 59 |
Zöldpaszuly eltevése | 59 |
Zöldpaszuly paradicsomban | 60 |
A zöldborsó | 60 |
Zöldborsó eltevése | 60 |
Karfiol savanyúság | 61 |
A sóska | 61 |
A sóska eltevése | 61 |
A tárkony | 61 |
A tárkony eltevése | 61 |
Sóban eltett fűszernövények | 62 |
Házi magyarmustár | 62 |
Hurut | 62 |
A martilapú | 63 |
Martilapú sóban | 63 |
A gomba | 64 |
Gomba sóban | 64 |
Gomba ecetben | 64 |
Csiperkegomba ecetben | 65 |
Gombasaláta | 65 |
A káposzta | 65 |
Káposzta savanyítás azonnali használatra | 66 |
Káposzta savanyítás télire | 66 |
Fejeskáposzta hordóban | 68 |
Káposzta saláta | 68 |
Zöldségfélék eltevési naptára | 69 |
Gyümölcsök eltevése | 70 |
Cukor nélkül eltehető gyümölcsök leves, mártás, tészta készítéséhez | 70 |
Egres, ribizli | 70 |
Meggy | 70 |
Szilva | 70 |
Rebarbara | 71 |
Alma eltevése (tészták készítéséhez) | 72 |
Párolt termények (befőttek, kompótok) | 72 |
Cseresznye, meggy, som | 72 |
Ribizli, málna, szeder, áfonya | 72 |
Kajszibarack, őszibarack, körte | 73 |
Zöld ringló | 73 |
Birsalma | 73 |
Szilva | 74 |
Nagybani eltevésre alkalmas kompót | 74 |
Rumos cseresznye, meggy, málna, ribizli | 74 |
Vegyes gyümölcs rummal | 74 |
Boros meggy | 75 |
Szeszes meggy | 75 |
Ecetes szilva | 75 |
Rumos szilva | 75 |
Borecetes szilva | 76 |
Birsalma mustban | 76 |
Vörösáfonya vízzel | 76 |
Vörösáfonya kompót I | 77 |
Vörösáfonya kompót II | 77 |
Gőzölés nélkül tartósított kompótok | 77 |
Gyümölcsízek | 77 |
Ribizli-, málna-, szeder-, szamócaíz | 77 |
Meggyíz | 78 |
Kajszibarackíz | 78 |
Csipkebogyóíz | 78 |
Csipkebogyóíz birsalmával | 78 |
Csipkebogyóíz nyersen | 79 |
Nyers gyümölcsízek | 79 |
Somíz | 79 |
Szilvaíz | 79 |
Vegyes íz I | 80 |
Vegyes íz II | 80 |
Vegyes íz III | 80 |
Vegyes íz IV | 81 |
Vegyes íz V | 81 |
Sárgadinnyeíz | 81 |
Bodzaíz | 81 |
Murokíz | 82 |
Kocsonyás gyümölcsízek, dzsemek | 82 |
Szamócadzsem | 82 |
Egresdzsem | 82 |
Ribizli-, málna-, szederdzsem | 83 |
Kimagvalt ribizlidzsem | 83 |
Szőlődzsem | 83 |
Áfonyadzsem | 83 |
Cseresznye- és meggydzsem | 84 |
Vegyes dzsemek | 84 |
Kajszi- és őszibarackdzsem | 85 |
Kajszibarackdzsem | 85 |
Szilvadzsem | 85 |
Citrom- és narancsdzsemek (3 elkészítési mód) | 85 |
Cukros gyümölcsök | 86 |
Cseresznye, meggy cukorban | 86 |
Zöld dió cukorban | 87 |
Kajszibarack és hámozott szilva cukorban | 87 |
Sárgadinnye, görögdinnye és tök cukorban | 87 |
Birsalma cukorban | 88 |
Zöld paradicsom cukorban | 88 |
Hámozott dió cukorban | 88 |
Áfonya cukorban | 89 |
Szőlő cukorban | 89 |
Rózsaíz | 89 |
Cukrozott narancshéj | 90 |
Kristályosított ("kandírozott") gyümölcsök | 90 |
Gyümölcssajt | 90 |
Birsalmasajt I | 90 |
Birsalmasajt II | 91 |
Birsalmaszalámi | 91 |
Gyümölcslevek | 91 |
Gyümölcslé eltevése cukor nélkül előfőzéssel | 92 |
Gyümölcslé cukor nélkül nyersen | 92 |
Must tartósítása | 92 |
Gyümölcsszörpök | 93 |
Málnaszörp | 93 |
Ribizli-, szamóca-, áfonyaszörp | 93 |
Szederszörp | 93 |
Málna- és szamócaszörp készítése hidegen | 93 |
Gyümölcskocsonyák | 94 |
Egreskocsonya | 94 |
Birsalmakocsonya | 94 |
Gyümölcsborok | 94 |
Ribizlibor | 94 |
Fekete ribizlibor | 95 |
Feketeáfonya-bor | 95 |
Csipkebogyóbor | 95 |
Almabor | 96 |
Gyümölcslikőrök | 96 |
Diólikőr | 96 |
Meggylikőr | 97 |
Feketeáfonyalikőr | 97 |
Kajszibaracklikőr | 97 |
Csipkebogyólikőr | 98 |
Narancslikőr | 98 |
Gyümölcsecet | 98 |
Házilag készített ecet | 99 |
A zöldség és gyümölcs szárítása és aszalása | 100 |
Természetes szárítás, aszalás | 100 |
Mesterséges szárítás, aszalás | 101 |
Zöldségfélék szárítása | 105 |
Zöldborsó szárítása | 106 |
Zöldpaszuly szárítása | 106 |
Karfiol szárítása | 107 |
Gyökérzöldségek szárítása | 107 |
Leveles fűszernövények szárítása | 108 |
Egyéb zöldségek szárítása | 108 |
Gomba szárítása | 108 |
Gyümölcsaszalás | 109 |
Alma aszalása | 109 |
Körte aszalása | 110 |
Szilva aszalása | 110 |
Cseresznye és meggy aszalása | 111 |
Kajszibarack aszalása | 111 |
Csipkebogyó szárítása | 112 |
Zöldség- és gyümölcsaszalványok további kezelése, raktározása | 112 |
Gyümölcsök eltevési naptára | 115 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.