kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 164 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 1 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-781-203-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
A vállalkozás elhatározása (Bíró Oszkár) | 9 |
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról | 9 |
A vállalkozóvá válás indítékai | 12 |
A vállalkozás jogi formái | 14 |
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 14 |
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek | 16 |
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény | 16 |
A működtetés időbelisége | 18 |
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 20 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése (Kiss Lászlóné) | 20 |
Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése (Simon József) | 22 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) | 24 |
Egészségügyi alkalmasság, képzettség (Simon József) | 25 |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) | 27 |
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig (Horváth György) | 27 |
Gyümölcsök és zöldségek szárításának és aszalásának technológiája | 31 |
Néhány gondolat a szárítmányok kisüzemi gyártásáról | 31 |
A szárítás mint vízelvonásos tartósítás | 32 |
Sok mindent lehet szárítani, de nem mindent érdemes | 33 |
A szárítási technológia fejlődése | 34 |
A meleg levegővel végzett szárítás technológiája | 35 |
Előkészítés | 35 |
Kikészítés | 53 |
Csomagolás | 57 |
Tárolás. Moly- és rágcsálóvédelem | 60 |
A gyümölcsök szárítása és aszalása | 61 |
A szárított gyümölcsök felhasznállási területei | 61 |
Napon szárítás | 63 |
Alma szárítása. Karika, gerezd, kocka, pehely | 63 |
Szilva aszalása. Maggal, magozva, felezve, töltve és aprítva szárított szilva | 70 |
Meggy szárítása. Magozott meggy | 73 |
Sárgabarack és őszibarack szárítása | 74 |
Egyéb gyümölcsök: feketeribizli, bodzabogyó szárítása | 74 |
Zöldségek szárítása | 75 |
A szárított zöldségek felhasználási területei | 76 |
Hagymafélék szárítása. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma | 77 |
Levélfélék szárítása. Petrezselyem, zeller, paraj, kapor, lestány | 80 |
Gyökérgumósok szárítása. Zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, torma, sárgarépa, burgonya, cékla | 82 |
Káposztafélék szárítása. Fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli | 85 |
Zöldbab szárítása | 87 |
Egyéb zöldségek szárítása. Paradicsom, padlizsán, cukkini, spárga | 88 |
Paprikafélék szárítása. Paradicsompaprika, fűszerpaprika | 90 |
Gomba szárítása | 92 |
Minőségvizsgálatok | 94 |
Az élelmiszer-minőség biztosítása | 98 |
Mit értünk az élelmiszer-minőség biztosításán? (Fábri Ilona) | 98 |
Az élelmiszer-minőség fogalma | 98 |
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 99 |
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 99 |
Élelmiszerek mikrobiológiai minőségének biztosítása | 100 |
A mikroorganizmusok jellemzése | 100 |
A termékek mikroflóráját meghatározó tényezők | 102 |
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat | 105 |
A szárítmányok gyártásának mikrobiológiája | 106 |
A nyers zöldség, gyümölcs mikroflórája | 106 |
Szedés, tárolás, szállítás | 106 |
Nyersanyag-előkészítés. Válogatás | 107 |
Szárítás | 108 |
Tárolás | 110 |
A szárítmányok mikrobiológiai előírásai | 110 |
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata | 112 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | |
A termelés mikrobiológiai, higiéniai ellenőrzése | |
A késztermék minősége iránti követelmények (Sós Józsefné) | 114 |
Gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai (Sohár Pálné) | 118 |
Ételfertőzések, ételmérgezések (Simon József) | 121 |
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői (Bíró Oszkár) | 127 |
Telepítés, a telephely megválasztása | 127 |
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 129 |
A piac szerepe és a verseny hatása | 129 |
A piaci kapcsolatok szerepe a vállakozás jövedelmezőségének megalapozásában | 129 |
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek | 130 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 130 |
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 130 |
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 132 |
Az egyéb költségek | 133 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 136 |
Beszerzési piac | 136 |
Értékesítési piac | 136 |
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére | 137 |
Szárítmányok, szárítmány jellegű és porított termékek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők | 138 |
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) | 140 |
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) | 141 |
Szakvizsga-bizonyítványt adó intézmények (Kiss Lászlóné) | 144 |
Szárítmányok és aszalványok csomagolásához alkalmazott csomagolószerek (Szenes Endréné) | 144 |
Szárítmányokkal kapcsolatos legfontosabb szabványok jegyzéke (Sós Józsefné) | 150 |
Szárítmányok általános minőségi követelményei (Sós Józsefné) | 151 |
Minta gyártmánylap (Sós Józsefné) | 153 |
Az MSZ-rendszerben akkreditált vizsgálólaboratóriumok (Sós Józsefné) | 155 |
A minőségbiztosítást szabályozó ISO 9000 szabványsorozat (Sós Józsefné) | 157 |
Az ISO 9000 szabványsorozat rendszerelemeinek tartalmi összehasonlítása (Sós Józsefné) | 157 |
A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése, minősítése (Sohár Pálné) | 158 |
Legfontosabb élelmiszer-toxikológiai előírások (Sohár Pálné) | 160 |
Ételfertőzések, ételmérgezések adatai (Simon József) | 163 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.