Előszó
BEVEZETÉS
Mielőtt rátérnénk az egyes betegségeknek és az ellenük való védekezéseknek a tárgyalásaira, meg kell ismerkednünk mindazokkal a fogalmakkal, amelyek a megbetegedések lényegét megismertetik és könnyebb megértését elősegítik. Mert mielőtt valamilyen betegség felismeréséhez szükséges különféle elváltozások, jelek, látható tünetek hű leírásával teljes mivoltukban igyekeznék az olvasó szeme elé varázsolni a különböző kórokozók által megtámadott beteg növényeket, tudnunk kell azt is, hogy mik azok a kórokozó baktériumok és gombák, amelyek nekünk annyi kárt okoznak, miért telepednek meg ezek a növényeken és hogyan pusztítanak.
A betegségeket okozó baktériumok és gombák olyan alsórendű növényi szervezetek, amelyek abban különböznek a magasabbrendű növényektől, hogy nem zöldek. Ebből pedig az következik, hogy nem tudják a különböző nyersanyagokat saját testük anyagaivá feldolgozni, áthasonítani (asszimilálni). Tehát mivel nem tudnak a talajból önállóan táplálkozni, ezért az igényüknek megfelelő élő növényekre (ú. n. gazdanövényeikre) telepednek és ezekből vonják el (szívják ki) a kész, feldolgozott táplálónedveket és egyéb növényi alkatrészeket (élősködnek). Ez pedig természetszerűleg a gazdanövénynek sínylődését, megbetegedését vagy pusztulását okozza.
A baktériumok egysejtű, kettéoszlással nagy gyorsasággal szaporodó és csak mikroszkóppal (szabadszemmel nem) látható szervezetek. Az élősködő gombák pedig már fejlettebb, legtöbbnyire nagyobb, ritkán szabadszemmel is látható növényi szervezetek. Ha élősködő gombáról beszélünk, ne gondoljunk azokra a magasabbrendű kalaposgombákra, amelyekre erdőben vagy útszélen gyakran ráakadunk és amelyek közül némelyik asztalunkra is kerül, hanem gondoljunk olyan kis szervezetekre, amelyek szabadszemmel legföljebb csak akkor láthatók, ha azok nagy tömegben vannak jelen. A kártevő gombák között azért kis számban akadnak olyanok is, amelyek a nagy, vagyis a kalapos gombák közé tartoznak, de nagyobbszámúak azok, amelyek alig láthatók. Hogy fogalmunk legyen az alsórendű élősködő gombákról, gondoljunk azokra a közönséges penészekre, amelyek romlott élelmiszereken (gyümölcsön, kenyéren stb.) gyakran láthatók. Sokszor még ezek is nagyok azokhoz képest és éppen ezek szokták a legveszedelmesebb betegségeket okozni. A kenyéren vagy gyümölcsön kezdetben nem látszik, hogy meg van fertőzve, hanem csak akkor, ha a penész már jól kifejlődött rajta, vagy pedig amikor az élelmiszeri már elromlasztotta, elpusztította. De sokszor a gombát még akkor sem lehet látni, mert az egészen benne van abban az anyagban, amelyből táplálkozik. Ilyenkor csupán az okozott kár tüneteit észleljük. Éppen így van az a gyümölcsfákat bántó gombáknál is. Tehát a gyümölcstermesztő gazdának és kertésznek, ha a gyümölcsfáin bizonyos színbeli elváltozások, foltok, eltorzulások, kinövések, daganatok és egyéb rendellenességek (kórtünetek) jelentkeznek és ha azon még gombapenészek is láthatók, tudnia kell, milyen betegséggel áll szemben, hogy ellene védekezhessen.
Vissza