1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsfajták társítása

Készült: termesztőknek, kutatóknak

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyümölcstermesztésben a biológiai, a kémiai, a műszaki és az ökonómiai tényezők összhangjának megteremtése és fenntartása az egyik legfontosabb feladat. Ennek az összhangnak az eredménye a... Tovább

Előszó

A gyümölcstermesztésben a biológiai, a kémiai, a műszaki és az ökonómiai tényezők összhangjának megteremtése és fenntartása az egyik legfontosabb feladat. Ennek az összhangnak az eredménye a rendszeres és nagy terméshozam, a magas munkatermelékenység, a gazdaságos gyümölcstermesztés.
A gyümölcstermesztéssel társadalmi igényeket elégítünk ki, mind a lakossági fogyasztásban, mint a tartósítóipari feldolgozásban, mind a gyümölcsexportban. A szükségleteket, igényeket a gyümölcsfajok és - fajták megválasztásakor, az arányok kialakításakor, a fajtatársításkor figyelembe kell vennünk.
A gyümölcsfa, a fajta, az ültetvény biológiai termelőeszköz, mely a gazdaságos üzemeltetést alapvetően befolyásolja. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Nyéki József - Soltész Miklós: A fajtatársítás jelentősége6
Nyéki József: A kedvező megporzás feltételei9
Ifjú Zoltán - Nyéki József: Együttvirágzás9
Nyéki József: Megporzási és termékenyülési viszonyok13
Virágok ivarmegoszlása13
A megporzás folyamatai és típusai13
Önmeddőség és öntermékenyülés14
Sterilitás és fertilitás14
Kompatibilitás és inkompatibilitás15
A termő funkcióképessége15
A fajták virágporának mennyisége, minősége, kiszóródása és a hatékony pollenátvitel15
Nyéki József - Soltész Miklós: A fajták aránya és elhelyezése17
Soltész Miklós: Technológiai köetelmények az ültetvények fajtaösszetételének és - elhelyezésének meghatározásakor20
A fajta és a technológiai tényezők összefüggései20
A fajta és az alany kapcsolata20
A termőhely megválasztása a szaporítóanyag ökológiai igényének ismeretében21
A művelésmód megválasztása23
A betakarítás ideje és módja25
A fajták agrotechnikai igénye és termésszabályozása26
Jenser Gábor: A fajtatársítás növényvédelmi problémái29
Velich Sándor: A fajtatársítás gépesítési problémái31
Soltész Miklós: A fajtatársítás ökonómiai szempontjai33
A népgazdaság igénye, a gyümölcsfelhasználás módja33
A fajták ökonómiai értéke34
A fajtatársítás hatása a munkaerő-gazdálkodásra és az eszközkihasználásra36
A fajtatársítás gazdaságossági vonatkozásai40
Nyéki József - Soltész Miklós: A gyümölcsösök optimális fajtaösszetételei42
Gyúró Ferenc - Nyéki József - Soltész Miklós: Alma42
Jankovics János - Nyéki József - Soltész Miklós: Körte48
Brózik Sándor - Nyéki József - Soltész Miklós: Birs52
Brózik Sándor - Nyéki József - Soltész Miklós: Cseresznye és meggy52
Soltész Miklós: Szilva57
Brózik Sándor - Soltész Miklós: Kajszi58
Brózik Sándor - Soltész Miklós: Őszibarack59
Brózik Sándor: Mandula59
Soltész Miklós: Mogyoró, dió, gesztenye61
Porpáczy Aladár: Bogyósgyümölcsűek (köszméte, feketeribiszke, málna, szeder és szedermálna)61
Nyéki József - Soltész Miklós: A kedvezőtlen megporzású ültetvények korszerűsítése63
Gyúró Ferenc: Fajtatársítás a házikertben66
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem